lily23 06.02.05, 12:50 Chcialabym sie dowiedziec ile trwa i jak wyglada procedura otrzymania numeru pesel dla noworodka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magan5 Re: pesel 06.02.05, 13:00 o ile dobrze [pamietam to my czekaliśmy dos długo bo ponad póltora miesiaca...sama procedura jest prosta: z aktem urodzenia idze sie do wydziału ewidencji ludności ( tak to sie chyba nazywa) i tam juz dość prosto wypełnia sie jakiś druczek...my czekaliśmy dośc długo podobno dlatego ze w okresie kwiecień -czerwiec rodzi sie dużo dzieci..pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polka79 Re: pesel 06.02.05, 14:48 ja rodzilam we wrzesniu i po pesel szlam jakos w listopadzie i dostalam pesel od reki-trzeba miec akt urodzenia i chyba? swoj dowod osobisty? - nie trwalo to nawet 2 minut - jestem z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: pesel 06.02.05, 16:03 Pesel wydaje się (przynajmniej w W-wie) ok. 4 tygodnie po zgłoszeniu dziecka do urzędu gminy. Jeśli dziecko było rejestrowane w innym urzędzie niż będzie zameldowane (bo np. urodziło się w szpitalu na terenie innej gminy), wówczas ten urząd przesyła zawiadomienie do właściwego. Po ok. miesiącu najlepiej zadzwonić i dowiedzieć się, czy można odebrać. Samo wydanie to rzeczywiście chwila. Potrzebny jest akt urodzenia, bo tam wstęplowują numer PESEL. Pozdrawiam Renata Odpowiedz Link Zgłoś
katrinko Re: pesel 06.02.05, 21:10 Nie pamiętam dokładnie, ale czekaliśmy chyba miesiąc. Dziecko jest przyjmowane w przychodniach bez książeczki RUMowskiej tylko przez pierwsze 6 tygodni, a do jej wyrobienia potrzebny jest pesel; mniej więcej po 6 tygodniach wypadało badanie bioderek, więc nie mogło to trwać dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
nejmlez Re: pesel 06.02.05, 21:46 mi przy rejestracji dziecka w USC urzdniczka powiedziala ze pesel za 2 tyg bedzie w moim urzedzie gminy (USC byl w innej gminie), tylko pojechalam i odebralam btw czemu teraz te pesele sa takie dziwne? te dawne byly latwe do zapamitania i wogole logiczne, te nowe sa bez sensu, wie ktos czemu to zmienili? Odpowiedz Link Zgłoś
akkf Re: pesel 06.02.05, 22:15 bo mamy kolejny wiek i zeby uniknac takich sytuacji ze 106-letnia staruszka dostaje wezwanie do szkoly podstawowej (chociaz Ci XIX wieczni tez mieli pesele inne - chyba jakas inna pierwsza cyferke w miesiacu zamiast zera lub jedynki)... Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: pesel 06.02.05, 22:20 Nie mam pojęcia, ale też chętnie bym się dowiedziała, Urzędniczka na moje pytanie z właściwym sobie wdziękiem odpowiedziała "Bo tak ma być". Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: pesel 07.02.05, 11:10 Mi wytłumaczono: dla urodzonych w XXI wieku do miesiaca dodaje się 20 - czyli moje dziecko urodzone 18 lipca 2004 ma pesel zaczynający sie od 042718. Odpowiedz Link Zgłoś