06.02.05, 12:50
Chcialabym sie dowiedziec ile trwa i jak wyglada procedura otrzymania numeru
pesel dla noworodka?
Obserwuj wątek
    • magan5 Re: pesel 06.02.05, 13:00
      o ile dobrze [pamietam to my czekaliśmy dos długo bo ponad póltora
      miesiaca...sama procedura jest prosta: z aktem urodzenia idze sie do wydziału
      ewidencji ludności ( tak to sie chyba nazywa) i tam juz dość prosto wypełnia
      sie jakiś druczek...my czekaliśmy dośc długo podobno dlatego ze w okresie
      kwiecień -czerwiec rodzi sie dużo dzieci..pozdrawiam
      • lily23 Re: pesel 06.02.05, 14:10
        dziekuje bardzo
        • polka79 Re: pesel 06.02.05, 14:48
          ja rodzilam we wrzesniu i po pesel szlam jakos w listopadzie i dostalam pesel
          od reki-trzeba miec akt urodzenia i chyba? swoj dowod osobisty? - nie trwalo to
          nawet 2 minut - jestem z Poznania
    • renata28 Re: pesel 06.02.05, 16:03
      Pesel wydaje się (przynajmniej w W-wie) ok. 4 tygodnie po zgłoszeniu dziecka do
      urzędu gminy. Jeśli dziecko było rejestrowane w innym urzędzie niż będzie
      zameldowane (bo np. urodziło się w szpitalu na terenie innej gminy), wówczas
      ten urząd przesyła zawiadomienie do właściwego. Po ok. miesiącu najlepiej
      zadzwonić i dowiedzieć się, czy można odebrać. Samo wydanie to rzeczywiście
      chwila. Potrzebny jest akt urodzenia, bo tam wstęplowują numer PESEL.
      Pozdrawiam
      Renata
    • mpenzi Re: pesel 06.02.05, 17:13
      Mnie powiedziano że to potrwa dwa miesiące.
    • katrinko Re: pesel 06.02.05, 21:10
      Nie pamiętam dokładnie, ale czekaliśmy chyba miesiąc. Dziecko jest przyjmowane
      w przychodniach bez książeczki RUMowskiej tylko przez pierwsze 6 tygodni, a do
      jej wyrobienia potrzebny jest pesel; mniej więcej po 6 tygodniach wypadało
      badanie bioderek, więc nie mogło to trwać dłużej
    • nejmlez Re: pesel 06.02.05, 21:46
      mi przy rejestracji dziecka w USC urzdniczka powiedziala ze pesel za 2 tyg
      bedzie w moim urzedzie gminy (USC byl w innej gminie), tylko pojechalam i odebralam
      btw czemu teraz te pesele sa takie dziwne? te dawne byly latwe do zapamitania i
      wogole logiczne, te nowe sa bez sensu, wie ktos czemu to zmienili?
      • akkf Re: pesel 06.02.05, 22:15
        bo mamy kolejny wiek i zeby uniknac takich sytuacji ze 106-letnia staruszka
        dostaje wezwanie do szkoly podstawowej smile(chociaz Ci XIX wieczni tez mieli
        pesele inne - chyba jakas inna pierwsza cyferke w miesiacu zamiast zera lub
        jedynki)...
      • renata28 Re: pesel 06.02.05, 22:20
        Nie mam pojęcia, ale też chętnie bym się dowiedziała, Urzędniczka na moje
        pytanie z właściwym sobie wdziękiem odpowiedziała "Bo tak ma być".
        • joanna_poz Re: pesel 07.02.05, 11:10
          Mi wytłumaczono: dla urodzonych w XXI wieku do miesiaca dodaje się 20 - czyli
          moje dziecko urodzone 18 lipca 2004 ma pesel zaczynający sie od 042718.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka