Dodaj do ulubionych

działalność gospodarcza a macierzyński

29.09.06, 10:15
Witam
Prowadzę działalność gospodarczą i chciałabym się dowiedzieć w jakiej
wysokości będzie mój zasiłek macierzyński. Składki do ZUS płacę te niższe
niecałe 300 zł. Próbowałam dowiedzieć się tego w ZUSie ale Panie nie były za
bardzo zorientowane jak to wygląda. Może któraś z Was jest w podobnej
sytuacji i może mi odpowiedzieć.Jeszcze jedno pytanie jak ewentualnie
wyglądałby zasiłek chorobowy, gdybym musiała iść na zwolnienie.Z góry
dziękuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • lachona Re: działalność gospodarcza a macierzyński 29.09.06, 10:36
      WITAJja prowadze dz.gosp. od lipca br. jednoosobowa i nie wiem gdzie pytac czy
      po porodzie nalezy mi sie macierzynski czy musze kogos zatrudnic na swoje
      miejsce czy biorac zasilek moge nadal funkcjonowac. też mam dylemat bo w zusie
      nikt nic nie wie
    • ana-76 Re: działalność gospodarcza a macierzyński 29.09.06, 10:42
      też prowadzę działalność ale zastanawiam się skąd Ci się wzieła taka składka?
      bo ja tez płacę tę najniższą ale składka jest ponad dwókrotnie wyższa. Zasiłek
      macierzyński należy się na normalnych zasadach, tylko wychwawczy nie wchodzi w
      gre
      • lachona Re: działalność gospodarcza a macierzyński 29.09.06, 11:41
        ja place skladki ok 270,00zl miesiecznie,dlatego taka niska bo jest okres ulg
        dla osob ktore po raz pierwszy otwarly dzialalnosc.niewiem dokladnie od kiedy
        to obowiazuje i do kiedy ale ja mam dopiero 4 ty miesiac i tyle place skladki w
        zus w krakowie
        • dorianne.gray Re: działalność gospodarcza a macierzyński 29.09.06, 11:55
          Heh, ja urodziłam 2 miesiące temu i do tej pory nie wiem, ile mi ZUS zasiłku
          naliczy przy tych ulgowych składkach smile))))))

Cały czas czekam na decyzję!
        • vercueil Re: działalność gospodarcza a macierzyński 29.09.06, 13:09
          To obowiazuje przez 2 lata.
        • vercueil Re: działalność gospodarcza a macierzyński 29.09.06, 13:11
          Rece opadaja... moze rzeczywiscie zglosic ZUS do jakiejs nagrody za wspieranie malego biznesu?
      • agaraf5 Re: działalność gospodarcza a macierzyński 29.09.06, 12:08
        płacę taką składkę ponieważ prowadzę po raz pierwszy działalność i wg nowych
        przepisów przez 2 lata płacę około 270-280 zł.Wiem, że macierzyński mi się
        należy tylko chciałabym wiedzieć jaka to będzie kwota, bo nie wiem czy bardziej
        nie będzie mi się opłacało nie zamykać sklepu i przyjąć kogoś do pracy na moje
        miejsce i nie zgłaszać się po macierzyński.wiem, że również gdybym musiała iść
        na zwolnienie to też mi się należy bo mam ciągłość w ubezpieczeniu (przed
        działalnością normalnie pracowałam i nie mam przerwy) z tym,że również kwota
        jest tajemnicą.
        • komoroa1 Re: działalność gospodarcza a macierzyński 29.09.06, 12:13
          Będąc na macierzyńskim otrzymacie dokładnie tyle, ile odprowadzacie w postaci
          składki do ZUS. To sa nowe przepisy /te dotyczace składki preferencyjnej dla
          osób rozpoczynających działalność/ wiec pewnie dlatego nikt nie umie
          odp[owiedziec na pytanie.
    • gondolinka Ja wiem, jaka wysokość zasiłku!! 29.09.06, 12:43
      Wiem, bo dostawałam. Otóż dziewczyny - jesli płacicie ten znizkowy ZUS (około 270 zł miesięcznie) dostaniecie... uwaga! uwaga! uwaga! 224, 13 zł brutto (-43 zł podatku!!!!), a z tego trzeba jeszcze opłacic składkę zdrowotną 170 zł, bo to trzeba płacić na macierzyńskim. Dodatkowo musiałam napisac oswiadczenie, że podczas macierzyńskiego nie będe pracować, prowadzić działalności. Po 3 msc. zwrociłam się do ZUS z prosbą o zaprzestanie wypłacania "zasiłku", bo nie miałam z czego żyć na macierzyńskim i wróciłam do pracy. Właśnie tak traktuje się kobiety przedsiebiorcze i matki w jednej osobie...
      • agaraf5 Re: Ja wiem, jaka wysokość zasiłku!! 29.09.06, 12:53
        Poważnie??????to jakieś kpiny są takie coś to tylko w naszym kraju jest
        możliwe.Tylko "pogratulować zusowi genijalnego pomysłu, nagroda nobla się
        należy" w takim razie na pewno nie będę zgłaszać się po macierzyński bo to mija
        się z celem, paranoja!!!!!!!!!!!
        • lachona Re: Ja wiem, jaka wysokość zasiłku!! 29.09.06, 16:43
          JAK tak to ja wole zrezygnowac z tej zapomomogi. to nie jest zasilek tylko
          wspolczynnik litości jakiś chyba. wiecej zarobie jak normalnie dalej bede
          pracowac. dobrze ze mam biuro w domu
    • vercueil Re: działalność gospodarcza a macierzyński 29.09.06, 13:12
      Rece opadaja... moze rzeczywiscie zglosic ZUS do jakiejs nagrody za wspieranie malego biznesu? Co Wy
      na to?
      • filipianka Re: działalność gospodarcza a macierzyński 04.10.06, 08:44
        ale nie rozumiem Waszego oburzenia (tzn w tym przypadku, bo że państwo jest be,
        ZUS jest be, system jest be to rozumiem)

zasiłek dostaje się w takiej wysokości jaka jest średnia podstawa wymiaru czyli
        kwota od jakiej opłacane były składki
        jak płacone 100 zł (bo tyle jest składek na ZUS czyli społecznych, reszta to
        NFZ) to co byście chciały? zasiłek 2000? nie ma sprawy-wystarczy płacić składki
        od 2500 czyli 1200 miesięcznie i już
        przecież normalni pracownicy też tak mają
        • escribir Re: działalność gospodarcza a macierzyński 04.10.06, 09:42
          filipianka napisała:

> zasiłek dostaje się w takiej wysokości jaka jest średnia podstawa wymiaru czyli
          >
          > kwota od jakiej opłacane były składki
          > jak płacone 100 zł (bo tyle jest składek na ZUS czyli społecznych, reszta to
          > NFZ) to co byście chciały? zasiłek 2000? nie ma sprawy-wystarczy płacić składki
          >
          > od 2500 czyli 1200 miesięcznie i już
          > przecież normalni pracownicy też tak mają

I tu sie zgodzę z filipianką.
          nikt Was nie poinformował o wysokości świadczeń przy opłacaniu obniżonego ZUS'u?????
          ale wiecie, że nawet po roku prowadzenia d.g. nie będziecie miały prawa do
          zasiłku dla bezrobotnych?
          niestety cos za coś ;-(
        • dmf2004 Re: działalność gospodarcza a macierzyński 06.10.06, 13:21
          Witam wszystkie przyszłe matki!
          Ja mam działalność od 3 lat i płacę około 800 zł ZUS, niestety obniżki mnie
          omineły. Płacę ok 147 zdrowotnego, 34 chorobowego a reszta 600 zł - nie wiem
          dokładnie na co idzie. Dzwoniłam do ZUS powiedzieli mi że należy mi się
          zasiłek, ale oczywiście nie wiem jaki, może ktoś wie? bo jak urodzę i nie będę
          mogła pracować przez jakiś czas a jednocześnie będę płacić 800 zł miesięcznie
          to na rok wcześniej muszę odkładać chyba kasę, bo z czegoś trzeba żyć - czy to
          możliwe? czy to prawda, że nalezy mi się 40 zł miesięcznie?
          pozdrawiam Dorka
          • filipianka Re: działalność gospodarcza a macierzyński 07.10.06, 09:14
            nie wiesz na co idą składki?
            aktualnie są od podstawy 1456,36 co stanowi 60% przeciętnego wynagrodzenia,
            oczywiście jeśli chcesz możesz płacić od podstawy takiej jaki masz dochód, tak
            jak pracownik-zarobi 1000 płaci od 1000, zarobi 3000 płaci od 3000; niestety to
            minimum jest ustalone na 60% średniej
            jeśli płacisz od kwoty 1456,36 jest to równoznaczne z tym wszelkie świadczenia
            będą zależne od tej kwoty (zasiłki, emerytura)

teraz płacisz 740,65 czyli
            284,28 na ubezpieczenie emeytalne, czyli składka na emeryturę
            189,33 na ubezpieczenie rentowe, czyli składka na przedemerytalną niezdolność
            do pracy
            35,68 na ubezpieczenie chorobowe, czyli na zasiłek w razie choroby i
            macierzyństwa
            26,21 na ubezpieczeie wypadkowe, czyli na zasiłek w związku z wypadkiem przy
            pracy
            169,47 na ubezpieczenie zdrowotne, czyli na służbę zdrowia
            35,68 na Fundusz Pracy, czyli np. żeby dostać zasiłek dla bezrobotnych

Jeśli chodzi o zasiłek to jest obliczana podstawa wymiary ze średniej z
            ostatnich 12 m-cy. Będzie to 1475. Od tej kwoty odejmujemy składki społeczne
            (18,71%) których za czas zasiłku się nie płaci czyli 275 i mamy 1200. Za 1
            dzień zasiłkowy będzie 40. Za cały miesiąc przebywania na zasiłku będzie do
            wypłaty 1200 - podatek czyli 972.
            • dmf2004 Re: działalność gospodarcza a macierzyński 09.10.06, 13:21
              Dzięki za informacje są pocieszające, ale mam jeszcze jedno pytanie:
              jeżeli dostanę 972 zł to potem muszę zapłacić i tak moje 740 zł? pewnie tak i w
              kieszeni zostaje mi 232 zł?
              to nie jest tak źle, myślałam że nie będę nic zarabiać, nic nie dostanę i
              jeszcze będę płacić 740 zł/m...do Zus
              dzięki, mogę więc pomyśleć o dziecku!
              • escribir Re: działalność gospodarcza a macierzyński 09.10.06, 14:23
                dmf2004 napisała:

> Dzięki za informacje są pocieszające, ale mam jeszcze jedno pytanie:
                > jeżeli dostanę 972 zł to potem muszę zapłacić i tak moje 740 zł? pewnie tak i w
                >
                > kieszeni zostaje mi 232 zł?
                > to nie jest tak źle, myślałam że nie będę nic zarabiać, nic nie dostanę i
                > jeszcze będę płacić 740 zł/m...do Zus
                > dzięki, mogę więc pomyśleć o dziecku!

nic nie zrozumiałaś sad
    • anulas100 pytanie do filipianki 18.10.06, 07:13
      Hej,
      widzę że sporo wiesz na ten temat. Mam takie pytanie - może mi pomożesz.Mam
      działalność gospodarczą i równocześnie jestem zatrudniona na umowę o pracę.
      Czyli z działalności płacę tylko składkę zdrowotną. Spodziewam się dziecka.
      Gdybym zaczęła teraz opłacać składkę chorobową z działalności (domyślnie 35,68)
      to po urodzeniu dziecka dostałabym zasiłek macierzyński(chyba wtedy nie
      obowiązuje żadna karencja)?? W jakiej wysokości?
      Napisz jeśli wiesz jakie są w tej sprawie przepisy.
      Podobne pytanie zadałam na innych forach ale nie uzyskałam odpowiedzi.

Z góry dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka