Dodaj do ulubionych

podanie o dłuższy macierzyński

IP: *.* 25.08.02, 20:12
Dziewczyny.Czy któraś z Was pisała podanie do pracodawcy o udzielenie dłuższego urlopu macierzyńskiego? Jeżeli tak to podajcie mi prosze podstawę prawną nr. Dziennika Ustaw itp. Trzeba napisać takie podanie przed porodem, ale mam nadzieje ze urlop liczy sie dopiero od dnia porodu?A może któraś z Was ma wzór takiego podania? (W styczniu było w Gazecie Prawnej, ale wyrzuciłam ten numer).Dorota
Obserwuj wątek
    • Gość: Wika Re: podanie o dłuższy macierzyński IP: *.* 26.08.02, 10:46
      Poszukałam trochę w moich mądrych poradnikach odnośnie ubezpieczeń społecznych i znalazłam tylko coś takiego co właściwie nie stanowi żadnego formalnego druku. Trzeba po postu napisać wniosek że prosi się o urlop macierzyński w wymiarze 26 lub 39 tygodni i załączyć odpowiednie zaświadczenia - od kiedy ciąża - bo to istotne no i kiedy poród.Wika
    • Gość: agniesia1 Re: podanie o dłuższy macierzyński IP: *.* 27.08.02, 20:35
      nie trzeba żadnego wzoru aby to podanie napisac.mój mąż jak zanosił moje zwolnienie po porodzie do pracy to odręcznie napisał w moim imieniu prozbę o dłuższy macieżyński
    • Gość: vimyz Re: podanie o dłuższy macierzyński IP: *.* 30.08.02, 08:59
      Moja znajoma złożyła wniosek następującej treści:"Na podstawie art. 2 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2001 roku o zmianie ustawy kodeks pracy zwracam się z prośbą o udzielenie mi urlopu macierzyńskiego na zasadach obowiązujących przed wejściem w życie nowelizacji kodeksu, tj. w wymiarze 26 tygodni."Oczywiście oprócz tego pozostałe wymagane dokumenty i nie było problemu z otrzymaniem dłuższego urlopu.Pozdrawiam i życzę możliwie łatwego i szybkiego rozwiązania (sama też "oczekuję" i zamierzam złożyć ww wniosek już za kilka dni).
      • Gość: dta Re: podanie o dłuższy macierzyński IP: *.* 01.09.02, 08:35
        Bardzo Ci dziekuję za pomoc. Muszę zlozyć ten wniosek w przyszłym tygodniu, bo termin zbliża się wielkimi krokami, a przecież mój synek może zdecydować o przyspieszeniu naszego spotkania?... Pozdrawiam, Dorota
    • Gość: Reszka Re: podanie o dłuższy macierzyński - kiedy, jeszcze raz IP: *.* 01.09.02, 14:42
      Było pisane już pewno ze 100 razy, ale ja jeszcze raz. Utwierdźcie mnie w przekonaniu że podanie o dłuższy macierzyński można złożyć PO porodzie, bo tak mi będzie wygodniej, jeśli to prawda.
      • Gość: agniesia1 Re: podanie o dłuższy macierzyński - kiedy, jeszcze raz IP: *.* 01.09.02, 16:13
        można po porodzie jak najbardziej!!!!!!! mój mąż w moim imieniu napisał takie podanie jak zanosił moje zwolnienie po porodzie
      • Gość: bez Re: podanie o dłuższy macierzyński - kiedy, jeszcze raz IP: *.* 02.09.02, 12:35
        A ja chciałam jeszcze zapytać, czy jeżeli takie podanie jest składane przed porodem - to ile czasu przed - miesiąc, tydzień, dwa tygodnie? Aha, i co przy tym podaniu trzeba złożyć - czy ma to być zaświadczenie od lekarza, że jesteś w ciąży od np. 10 stycznia? Proszę odpiszcie, bo ja się już pogubiłam. Ann
        • Gość: luna Re: podanie o dłuższy macierzyński - kiedy, jeszcze raz IP: *.* 02.09.02, 19:15
          nigdzie nie jest napisane, ze trzeba zlozyc PRZED porodem, ale jednak lepiej tak zrobic, zeby miec to z glowy i zeby zadna niedouczona pani kadrowa sie nie czepiala. Nie ma znaczenia czy miesiac, czy dwa tygodnie, czy tydzien przed. Ja twierdze, ze im wczesniej tym lepiej. Do wniosku mozna dolaczyc zaswiadczenie od gina stwierdzajace stan ciazy na dzien 13.01.2002. Chyba, ze takie zaswiadczenie zanioslas juz wczesniej
    • Gość: olg1 Re: podanie o dłuższy macierzyński IP: *.* 02.09.02, 22:49
      Kochane, podanie o dłuższy urlop to jedno- składa się go pracodawcy aby nie pracować przez ten czas.Druga sprawa to aby mieć za ten urlop płacone. Jeśli zakład zatrudnia do 20 osób to zasiłek macierzyński jest wypłacany przez ZUS. W takim przypadku należy do Zus złożyć zaświadczenie lekarskie że 13 stycznia 2002 było się w ciąży.
      • Gość: mi_ Re: podanie o dłuższy macierzyński IP: *.* 04.09.02, 14:51
        Witam,Dlugie, ale warto poczytac.Po kolei:1) wzor wniosku mozna znalezc na stronach "Rzeczpospolitej":http://www.rzeczpospolita.pl/prawo/doc/Zasilki/zasilki1/zasilki1-5.F.gif2)Na tej stronie jest napisane, ze:"O możności skorzystania z dłuższego urlopu macierzyńskiego decyduje fakt, że 13 stycznia tego roku pracownica była w ciąży, a nie moment zwrócenia się do szefa z odpowiednim wnioskiem. Czytelniczka może skorzystać z co najmniej dwóch tygodni urlopu macierzyńskiego przed porodem. Wtedy wniosek o urlop w wyższym wymiarze powinna złożyć odpowiednio wcześniej. Z kolei gdy nie skorzysta z urlopu przed porodem, prawo do niego nabywa z dniem porodu. Wówczas wniosek o wydłużony urlop macierzyński musi przedłożyć pracodawcy najpóźniej dzień przed przewidywaną datą porodu. Jeżeli się spóźni, to na podstawie zaświadczenia o urodzeniu dziecka szef udzieli jej urlopu skróconego, czyli odpowiednio 16, 18 lub 26 tygodni. Wniosek o udzielenie dłuższego urlopu macierzyńskiego złożony podczas korzystania z urlopu o krótszym wymiarze jest bezskuteczny.". Co oznacza, ze zdecydowanie powinno sie zlozyc wniosek PRZED porodem a nie PO.3) Dalej chce zacytowac cos takiego: "Z wydłużonych urlopów macierzyńskich (26 lub 39 tygodni) mogą skorzystać m.in. pracownice będące w ciąży 13 stycznia 2002 r. Obie przesłanki: pozostawanie w zatrudnieniu oraz istnienie ciąży 13 stycznia, muszą zaistnieć jednocześnie. Zatem kobiecie, która wprawdzie w tej dacie była w ciąży, ale pracę podjęła później, nie przysługuje przywilej wydłużonego urlopu macierzyńskiego. "I w zwiazku z tym - moje pytanie. Czy ktos jest w podobnej sytuacji, jak ja? Bylam w ciazy przed 13 stycznia 2002 r., natomiast nie bylam wtedy jeszcze zatrudniona, wiec (zgodnie z tekstem) NIE przysluguje mi dluzszy urlop macierzynski. I co ja mam o tym myslec w takim razie.Do dzis myslalam, ze taki 26 tygodniowy urlop mi przysluguje... :((((Pozdrawiam,mi_
        • Gość: sylwiastep Re: podanie o dłuższy macierzyński IP: *.* 04.09.02, 15:39
          mi właśnie zus przysłał notkę, że ponieważ byłam w ciąży, ale nie opłacałam składki na ubezpieczenie chorobowe, to w związku z tym nie należy mi sie dłuższy macierzyński. zgodnie z prawem nie wypłacą mi zasiłku. tak to niestety jest. i co zrobić? mają "podstawę prawną". a że byłam wtedy w ciąży? a co to kogo obchodzi?
          • Gość: mi_ Re: podanie o dłuższy macierzyński IP: *.* 05.09.02, 09:06
            Witam!Dzieki za odpowiedz. No to jednak nie da sie nic tutaj zrobic. Myslalam, ze moze to jest akurat taka indywidualna interpretacja prawa. :(((Pozdrawiam,mi_
      • Gość: KiM Kiedy wniosek do ZUS-u???? IP: *.* 01.10.02, 12:20
        No wlasnie, moja firma zatrudnia ponizej 20 osob, tak wiec zaswiadczenie o ciazy w dniu 13 stycznia do Zus-u bede musiala zaniesc sama. Pytanie tylko, kiedy powinnam to zrobic??? Czy cos jeszcze poza zaswiadczeniem powinnam im dac?KiM i 37-tygodniowa Zabka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka