Dodaj do ulubionych

czy ZUS mi zapłaci??

03.06.07, 17:12
Mam umowę o pracę na razie na 3 miesiące, jestem w 3 tygodniu ciąży. Jeżeli
zakład nie zdecyduje sie na przedłużenie umowy o pracę to czy do końca ciąży
i przez okres macieżyńskiego będę dostawała pieniądze z ZUS u i ile, czy
będzie to 100 % mojej obecnej pensji?
Obserwuj wątek
    • 77toxic Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 17:16
      do rozwiazania bedzie placil pracodawca, umowa zostaje przedluzona do momentu
      rozwiazania - od dnia porodu macierzynski placi ZUS
    • kinreh Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 17:20
      Moim zdaniem jesli ta umowa o pracę kończy sie przed ukończeniem przez Ciebie 3
      miesiąca ciązy i nie zostanie przedłużona przez pracodawcę to niestety nie
      przedłuży sie automatycznie i nie dostaniesz nic ani od pracodawcy ani później
      z ZUS sad
      • 77toxic Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 17:25
        kodeks pracy:
        Art. 177.

§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie
        ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą
        przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i
        reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na
        rozwiązanie umowy.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do pracownicy w okresie próbnym, nie
        przekraczającym jednego miesiąca.

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej
        pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby
        rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.
        • 77toxic Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 17:28
          i cd odnosnie zasilku macierzynskiego:
          W przypadku, gdy zatrudnienie ustało w okresie ciąży z powodu ogłoszenia
          upadłości lub likwidacji pracodawcy, a pracownicy nie zapewniono innego
          zatrudnienia, przysługuje jej do dnia porodu zasiłek w wysokości zasiłku
          macierzyńskiego.
          Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie
          umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą
          umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu...
      • nie_nowa_ja Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 17:38
        jeśli nie wiesz na pewno - to nie pisz - po co wprowadzasz w błąd ?!! umowa
        przedłuża się z automatu - art. 177 kp
        • nie_nowa_ja Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 17:40
          powyzsze bylo oczywiscie od kinreh ...
          • kinreh Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 17:47
            wszystko zalezy od tego czy w dniu zakończenia dotyczczasowej umowy będzie sie
            w ciąży powyżej 3 miesiąca!!! - jesli nie to nic sie z automatu nie
            przedłuży !!!
            • kinreh Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 17:51
              świadczy o tym art. 177, paragraf 3 kodeksu pracy cytowany przez 77toxic
    • olik25 Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 18:21
      a czy mam obowiązek zgłosić pracowdawcy że jestem w ciąży, czy lepiej czekać z
      tym jak najdłużej.
      Bo jakie byłyby konsekwencje jak bym to zgłosiła po upływie np. 3 miesięcy po
      podpisaniu kolejnej umowy??
    • olik25 Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 19:30
      i jeszcze jedno, praktycznie zaszłam w ciaże równocześnie z podpisaniem umowy,
      wydaje sie mi że ze dwa lub trzy dni wczesniej niż podpisałam umowę. Jutro idę
      do lekarza to on mi chyba bedzie w stanie dokładnie wyliczyć i napisać
      oświadczenie, że w dniu podpisywania umowy byłam juz w pierwszym tgodniu ciąży.
      Tak aby przed dniem wygaśniecia umowy minęło juz te trzy miesiące ciązy.
      • magda120975 Re: czy ZUS mi zapłaci?? 03.06.07, 19:44
        Zapytaj dokładnie lekarza bo mój ginekolog dał mi zaświadczenie do zakładu
        pracy ale dopiero po 12 tygodniu,prosił żebym w pracy nie mówiła o ciąży bo
        najwidoczniej do 3 miesiąca mogą zwolnić.
        • basza7 Re: czy ZUS mi zapłaci?? 04.06.07, 11:53
          pracodawca nie moze cie zwonic po 3 miesiacu ciazy. umowa bedzie trwala do
          konca maciezynskiego.tylko ze po 30 dniach zwolnienia lekarskiego zaczyna
          placic zus a nie pracodawca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka