Dodaj do ulubionych

182 dni minely i dalej cisz - prosze o pomoc

10.03.08, 17:56
Witam!
Na koniec maja zaszłam w ciążę, od 4 lipca poszłam na zwolnienie L4. Byłam na
zwolnieniu przez całą ciążę, jeszcze przed świętami lekarz się mnie pytał czy
otrzymałam dokumenty z ZUS-u w sprawie dodatku rehabilitacyjnego, nic nie
otrzymałam... więc miałam czekać. I tak się złożyło, że na koniec miałam
powikłania w ciąży i nie miałam głowy liczyć kiedy minie 182 dni zwolnienia...
poza tym byłam przekonana, że dostanę z ZUS-u dok. więc nie muszę tego
pilnować. Teraz pojawił się problem, urodziłam 11.02 (termin miałam na 18.02 i
do tego dnia miałam ostatnie zwolnienie L4), zasiłek chorobowy skończył się w
styczniu i w tym momencie powinnam otrzymać dodatek rehabilitacyjny, pod
warunkiem, że zostały złożone odpowiednie dokumenty. Niestety nie zostały
złożone. Okazuję się, że powinien zrobić to zarówno lekarz, (który to zrobił)
oraz pracodawca, niestety moja Szefowa takowych nie złożyła. Urlop
macierzyński będę miała naliczany normalnie, ale przerwa między porodem a
ostatnim dniem zasiłku chorobowego to 1,5 m-ca, więc jak dla mnie to sporo
kasy i nie chciałabym tego stracić. Czy w tej sytuacji mogę coś jeszcze zrobić
by odzyskać "stracone" pieniądze? W ZUS-ie pani powiedziała, że nie mogę już
złożyć dokumentów o dodatek rehabilitacyjny. Czy w tym momencie zwolnienie L4
obowiązuje dalej tylko jest bezpłatne? Czy nie będę miała innych problemów z
tym związanych? Czy mogę domagać się "wyjaśnień" od pracodawcy? Z tego co się
jeszcze dowiedziałam (teoretycznie), to to, że pracodawca otrzymuje dokumenty
z ZUS-u i po prostu ma je przekazać pracownikowi do podpisania i zanieść do
ZUS-u. Wiem, że jest w tym mojej winy ze względu niedopilnowania. Czy któraś z
Was miała podobną sytuację? Jak ją "załatwiłyście"?
Proszę o porady i z góry za nie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: 182 dni minely i dalej cisz - prosze o pomoc 11.03.08, 00:27

Lekarz nie ma obowiazku składać za ciebie druków na zasiłek
      rehabilitacyjny.
      Robisz to ty lub twoje kadry, o ile mają taki zwyczaj.
      Zwyczajnie zawaliłas sprawę. Nie wiem czy teraz możesz coś z tym
      zrobić.
      Zadzwoń do ZUS i zapytaj.

a na przyszłość:
      - dokumenty składasz na 6 tyg przed upływem 182 dni na l4
      - dokumenty wypełnia lekarz i zakład pracy
      - składasz je w ZUSie i czekarz na orzeczenie lekarskie i decyzje o
      zasiłku.

Zakład pracy otrzymuje druki z ZUS o ile sam o nie wystapi. ZUS sam
      druków na zasiłek rehabilitacyjny nie wysyła bo to nie jego
      obowiazek liczenia twoich dni na l4. Robią to kadry. Które szczerze
      mówiąc mogły ciebie jako pracownika poinformować o procedurze i
      wymaganych terminach.
      Pozdrawiam
      Iza
      • niunia_167 Re: 182 dni minely i dalej cisz - prosze o pomoc 11.03.08, 11:18
        Dzięki za informację. Problem u mnie jest taki, że to mała firma, nie ma kadr,
        wszystkiego pilnuje jedna osoba, która ma pracowników swoich gdzieś... myślę, że
        po prostu chciała się odegrać na mnie za ciążę, bo liczyła, że ją uprzedzę jak
        będę chciała mieć dzieci by mnie zwolnić... zresztą to długa historia... Lekarz
        prowadzący, sam złożył dokumenty pomimo, że nie ma takiego obowiązku... z dobrej
        woli. No, ale nic, trudno, dziękuję jeszcze raz.
        Pozdrawiam
    • natamaj1 Re: 182 dni minely i dalej cisz - prosze o pomoc 11.03.08, 09:15
      zus nie kiwnie palcem w sprawie zasilku rehabilitacyjnego smile))
      W zasadzie to jezeli sama tego nie dopilnujesz to nikt za ciebie nie zrobi. Czasami pracodawcy (glownie kadrowe/ksiegowe) przypominaja pracownikom ze uplywa im 182 dni zwolnienia i powinni zlozyc dokumenty do ZUSu, ale to nie jest ich obowiazek, raczej dobra wola. Obowiazkiem pracodawcy jest dac tobie wywiad zawodowy jesli o niego poporosisz, sami moga palcem nie kiwnac. Generalnie trzeba liczyc na siebie w tych sprawac i samemu pilnowac ze trzeba sie o papiery upomniec i pozniej je zaniesc gdzie trzeba.
      Na twoim miejscu zadzwonilabym do ZUS, powiedziala jak jest, ze zawalilas sprawe itp i spytala co mozesz teraz zrobic. Jak ci powiedza ze juz za pozno i nic nie mozesz zrobic, zadzwon jeszcze do centrali ZUS w warszawie - czasami zdarza sie ze w oddzialach terenowych nie sa dostatecznie poinformowani i udzielaja blednych informacji. Powodzenia.
    • m_o_k_o Re: 182 dni minely i dalej cisz - prosze o pomoc 12.03.08, 19:10
      złóż dokumenty jak najszybciej do ZUS-u, ZUS ma 6 tyg na udzielenie
      odpowiedzi. Ale zawsze ZUS przyznaje świadczenia rehabitacyjne.
      Dostaniesz pismo i zakład pracy też dostanie, wtedy Ci wypłaca owo
      świadczenie również za zaległe miesiace.
    • mnb098 Re: 182 dni minely i dalej cisz - prosze o pomoc 15.03.08, 08:38
      Ja w tej chwili mam za sobą 178 dni chorobowego. Poszłam więc do zus-
      u, aby zaczerpnąć informacji. dostałam druk do wypełnienia przez
      pracodawcę, lekarza oraz mnie. w sumie trzy druki które trzeba
      złożyć 6tyg przed upływem 182dni. jednak nie wiedziałam o tym i nie
      wiem czy jeśli złożę papiery na w 181 dniu rozpatrzą mój wniosek o
      to świadczenie?!
      • sasznika Re: 182 dni minely i dalej cisz - prosze o pomoc 15.03.08, 09:53
        też sama wszystko załatwiałam, zakład pracy może ale nie musi podjąć się tego za
        Ciebie, życzę powodzenia
        • m_o_k_o Re: 182 dni minely i dalej cisz - prosze o pomoc 20.03.08, 21:01
          dziwczyny spokojnie jesli złozycie później wniosek to po prostui
          dostaniecie świadczenie rehabilitacyjne z opóżnieniem.
          Więc moze się tak zdarzy ze za 1 m-c nie dostaniecie nic,a w
          nastęonym dosaniecie swiadczenie zaległe za poprzedni m-c i
          świadzcenie za obecny m-c.
          To, ze nie złożycie wniosku na 6 tyg przed końcem okresu
          zasiłkowego nie powoduje, ze go utracicie za jakiś tam mc-, lecz to
          skutkuje tym, ze bedziecie 1 m-c bez kasy, ale za to w kolejnym m-c
          dostaniecie też zaległość big_grin I To pracownik musi sam pilnowac
          terminów, w zasadzie ginekolog prowadzi ciąze i wie ile dni
          uzdieliła, ale jeszcze nie spotkałam się z ginem, który by tego
          pilnował. Ja swoim klientkom przypominam big_grin
        • mimika124 do MOKO 20.03.08, 22:06
          a jeśli złożyłam już 8 tygodni przed upływem 182 dni to nie za
          wcześnie? bo papiery zawiózł dziś mój mąż i o nic nie zapytał, czy
          to nie za wcześnie...
          • m_o_k_o Re: do MOKO 20.03.08, 22:15
            a skąd big_grin
            im wczesniej tym lepiej, bo jesli 160 dni jesteś już na L-4 to nie
            ma szans na cudowne ozdrowienie.
            • mimika124 Re: do MOKO 21.03.08, 11:46
              dziękismile) ale mi 182 dni minie własnie dopiero za 8 tygodni.w
              połowie maja, a papiery juz złozyłam.dlatego sie zastanawiam czy to
              nie za wcześnie bo czytałam, że ok.6 tygodni przed upływem tych 182
              dni...nie pomyślą, ze jakaś nawiedzona pospieszalska jestem?
              * i jeśli mozesz odpowiedz ,jak to jest z pieniążkami-one będa nadal
              wpływac na moje konto,tak jak jest teraz na L4- po przyznaniu
              takiego świadczenia reh? czy trzeba zus informowac o sposobie
              wypłacania itd?czy w ogóle się nic nie zmieni?
              • m_o_k_o Re: do MOKO 21.03.08, 14:36
                maminka pracujesz w firmie w której jest zatrudnionych mniej niż 20
                osób? wtedy ZUS wypłaca ci kasę, podajesz konto. Natomaist jeśli
                pracujesz w firmie powyzesz 20 osob(stan na 30 listopada 2007) wtedy
                pracodawca wypłaca ci świadczenie rehabilitacyjne 100% to jest
                swiadczenie z ZUS0 tylko wypłacane przez pracodawcę - pracodawca sie
                rozliczy z ZUSm - oki to jest nie wazne.
                Mozesz złżyć wczesniej, ale jak trafisz na upierdliwą babkę to powie
                ci ze nie przymnie ci bo o 2 tyg za wczesnie - ale na ogól bez
                problemów powinni przyjąć dokumenty i już, dopiero jak minie ci 182
                dzień to od 183 dnia masz świadczenie rehabilitacyjne.
          • m_o_k_o Re: do MOKO 20.03.08, 22:17
            aha zapomniałam tylko nie martw się jak nie bedziesz mieć decyzji po
            182 dniach, czekaj. Dostaniesz Ty decyzję i Twój zakład pracy, z
            tym, ze dla własnego "dobra" przedzwoń do zakłądu pracy i powiedz ze
            masz decyzję, bo ZUS najpierw zawiadamia chorego a potem zakład
            pracyuncertain
            • hala74 Re: do MOKO 27.03.08, 10:18
              Mam tylko pytanie, co się stanie jeżeli nie bedę miała decyzji ZUS
              o świadczeniu po 182 dniach. Czy wówczas dalej obowiązuje L4, tyle,
              że bez kasy? Czy to znaczy, brać łóżko pod pachę i wracać do pracy?

Albo, co w przypadku. gdu ZUS nie przyzna takiego świadczenia, czy
              są w ogóle takie przypadki?

Pozdr

Hala
              • m_o_k_o Re: do MOKO 27.03.08, 21:27
                Hala smile
                Po pierwsze zasiłek( + wynagrodzenie) chorobowy przysługuje na 182
                dni, potem jesli dalej do zakładu pracy dostarczasz L-4 jest ono
                odkładane do akt i nie dostaniesz za nie pieniędzy z tego powodu, ze
                skończył się okres zasiłkowy czyli te 182 dni. Czekasz na decyzję a
                w międzyczasie w ewidencji zatrudnienia w Twoim zakładzie pracy masz
                wykazywane nieobecnośc usprawiedliwiona (bo przecież jeśli zakład
                pracy wypełniał ci dokumenty o swiadczenie rehabilitacyjne to wie,
                ze starasz się o to świadczenie) Zakład pracy również czeka na
                decyzję. Jesli dostaniesz decyzję póżniej np m-c po zakończeniu 182
                dni to zakład pracy (jesli jest upoważniony do wypłaty wszelkich
                świadczeń to wypłaci Ci wyrównanie - więc kasa nie przepada nie
                martw się jedynie moze być wypłacona z opóżnieniem - zalezy kiedy
                złożyłas dokumenty) Jesli zakład zatrudnia mniej niz 20 osób wtedy
                ZUS płaci owo swiadczenie - ZUS od wydania decyzji ma 30 dni na
                wypłate tego świadczenia, ale też wypłaca zaległe.
                Nigdy nie zdarzyło mi się, aby ZUS nie wypłacił rehabilitacyjnego
                przypadającego w okresie ciąży. Zawsze przyznawał to swiadczenie.
                Jesli minęły Ci te 182 dni a Ty dalej nie masz decyzji zadzwoń do
                zakładu pracy i powiadom, ze czekasz na decyzję w sprawie przyznania
                świadczenia i już a jeśli dostaniesz decyzję zadzwoń do zakładu i
                przefaksuj im ten papierek lub powiedz bo Zus nie wiem dlaczego ale
                wysyła kilka dni póżniej powiadomienie dla Pracodawcy - przynajmiej
                u mnie się tak zdarza. A więc ZUS wysyła pismo o przyznaniu
                swiadczeń dla adresata i dla pracodawcy adreata big_grin
                • psocia1 Re: do MOKO 28.03.08, 15:17
                  Bardzo prosze o wyjaśnienie, bo już sie pogubiłam! Mam termin na 15
                  kwietnia a zwolnienie lekarz wystawił mi do 16, więc jeżeli urodzę
                  do tego czasu nie przekroczę tych 182 dni, minął 27 kwietnia. Czy w
                  tej sytuacji mam składać te dokumenty o zasiłek rehabilitacyjny do
                  Zus? Bo kadrowa kazała mi przyjśc i wypełnić te dokumenty i złożyć
                  ale z tego co wyczytałam to trzeba to zrobić na 6 tyg wcześniej!! Ja
                  myślałam, że jeżeli urodzę po terminie to od razu mam urlop
                  macieżyński i wypłacają mi zasiłek maciezyński!? wypłacany od dnia
                  przewidywanej daty porodu czyli w moim przypadku od 15 kwietnia.
                  Bardzo proszę o wyjaśnienie.
                  • m_o_k_o Re: do MOKO 28.03.08, 21:24
                    psocia1 napisała: > Bardzo prosze o wyjaśnienie, bo już sie
                    pogubiłam! Mam termin na 15 kwietnia a zwolnienie lekarz wystawił
                    mi do 16, więc jeżeli urodzę
                    do tego czasu nie przekroczę tych 182 dni, minął 27 kwietnia. Czy w
                    tej sytuacji mam składać te dokumenty o zasiłek rehabilitacyjny do
                    Zus? Bo kadrowa kazała mi przyjśc i wypełnić te dokumenty i złożyć
                    ale z tego co wyczytałam to trzeba to zrobić na 6 tyg wcześniej!! Ja
                    myślałam, że jeżeli urodzę po terminie to od razu mam urlop
                    macieżyński i wypłacają mi zasiłek maciezyński!? wypłacany od dnia
                    przewidywanej daty porodu czyli w moim przypadku od 15 kwietnia.
                    Bardzo proszę o wyjaśnienie.

Psocia dobrze rozumię: 182 dni mijają ci 27 kwietnia, termin porodu
                    masz na 15 kwietnia, póki co zwolnienie lekarskie masz do 16
                    kwietnia tak? Jesli potwierdzisz to powiem i co ja o tym myśle.

Ale odpowiadam Ci, ze urlop macierzyński wypłacany jest od daty
                    faktycznego porodu a nie przewidywanej daty porodu. Jak urodzisz to
                    od tego dnia masz macierzyńskie.
                    • psocia1 Re: do MOKO 29.03.08, 10:50
                      tak zgadza się proszę o odpowiedźsmile
                      • m_o_k_o Re: do MOKO 29.03.08, 20:04
                        Psociu to ja Ci powiem co bym zrobiła na Twoim miejscu:
                        Skoro termin masz na 15 kwietnia, a dopiero 27 kwietnia mija Ci 182
                        dzień choroby to:
                        a) Ciągniesz zwolnienie do 27 kwietnia (ten dzień to i tak 12 dni po
                        przewidywanym terminie porodu) więc jest szansa, ze jednak do tego
                        dnia urodzisz - wiem, ze moze być inaczej
                        teraz podam Ci dwie opcje coby było gdybyś jednak do tego 27
                        kwietnia nie urodziła:
                        a) od 28 kwietnia idzisz na urlop macierzyński - możesz zacząć go
                        wykorzystywac na 2 tyg przed terminem porodu - wiem, ze jest
                        szkoda wykorzystywac ten urlop, ale to piwresze rozwiazanie
                        b) składasz te papiery do ZUS o swiadczenia rehabilitacyjne, ale tu
                        jest zasadnicze pytanie : Czy Twój lekarz wypisze Ci dokumenty ????
                        Bo skoro termin porodu masz na 15 kwietnia, a L-4 przypuśmy do 27
                        kwietnia, to Twój lekarz po tym dniu (po 27 kwietnia) Może Cię
                        skierowac na urlop macierzyński - bo takie jest prawo, moze cię
                        skierować ale zmusic nie moze, jednak jak nie podpisze Ci dokumentów
                        to nie bedziesz miała co składac do ZUS, zaskarzenie lekarza nic nie
                        da, bo kieruje się on a) stanem Twoim b) kodeksem pracy.
                        A kadrowa kazała Ci złożyć dokumenty, bo jest jej dobrą wolą
                        powiadomienie Cię, że gdybyś nie urodziła do tego czasu to masz taką
                        możliwość jaką są świadczenia.(tak a propo doniosłaś do zakładu
                        pracy zaświadczenie z przewidywaną data porodu) bo ja na miejscu tej
                        pani nie informowałabym pracownicę o kończeniu się okresu
                        zasiłkowego.Gdyż koniec okresu zasiłkowego przpada prawie 2 tygodnie
                        po przewidywanej dacie porodu.

jesli chcesz złóż dokumenty, urodzisz przez 27 kwietnia to nie
                        dostaniesz nic ze swiadzcenia rehabilitacyjnego - mimo iż będziesz
                        mieć decyzję ( to decyzja ta jest anulowana w momencie porodu)
                        • psocia1 Re: do MOKO 29.03.08, 20:24
                          Najlepiej dla mnie byłoby gdybym miała zwolnienie do 27 kwietnia,
                          ale nie jestem pewna czy lekarz będzie chciał mi je wystawić. Z tego
                          co wiem lekarze raczej niechętnie dają zwolnienie dłużej niż
                          przewidywana data porodu.
                          M_o_k_o bardzo Ci dziękuję za odpowiedź! W poniedziałek będę u
                          lekarz i znim porozmawiam co i jak.
                          pozdrawiam!
                          • m_o_k_o Re: do MOKO 29.03.08, 20:31
                            psociu nie martw się, lekarz powinien Ci bez problemu wystawić
                            zwolnienie, powiedz mu, ze jeśli nie urodzisz do 16 kwietnia (bo do
                            tej daty masz póki co zwolnienie) to czy wystawi Ci dalej L-4,
                            myslę, ze nie będzie problemu.
                            • psocia1 Re: do MOKO 29.03.08, 20:38
                              mam taką nadziejęwink)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka