helka25 14.10.09, 08:42 Witam, zamierzamy z mężem na początku grudnia wybrać się na urlop Sri Laka/ Tajlandia(18 tydzień ciąży) może ktoś ma jakieś doświadczenie? Chciałam zaznaczyć ,że będziemy wypoczywać w 5* hotelu , a nie w dżungli Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: penguin 33 Re: Zimowy urlop IP: *.aster.pl 14.10.09, 09:24 Ja w 17 tyg ciąży byłam na Krecie, myślę, że skoro będziecie w hotelu, to nie obawiałabym się jedzenia, warunków higienicznych itp. Zastanowiłabym się jedynie nad tak długim lotem samolotem. Na Kretę leci się 3 h, wszystko zniosłam super. Do Tajlandii jest jednak trochę dalej i różne są zapatrywania na ten temat, bo różne są opinie w temacie wpływu dlugiego lotu samolotem na ciążę. Poza tym ja bym przede wszystkim sprawdziła dostępność dobrej pomocy medycznej na miejscu (raz już się w życiu przekonalam, ze to jest super istotne, więc szczególnie w ciąży zwróciłabym na to uwagę), nie wiem też jaki jest poziom takich usług w takim miejscu. No i wykupiłabym odpowiednie ubezpieczenie. Ale oczywiście musisz sama zdecydować. A i jeszcze jedno: zapytaj lekarza, czy uważa, że możesz lecieć tak daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Zimowy urlop IP: 80.51.246.* 14.10.09, 09:54 Uważam, że to zbyt egzotyczny i daleki kraj na podróżowanie w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno68 Re: Zimowy urlop 14.10.09, 11:11 Kreta i Tajlandia to dwie różne strefy klimatyczne.Fajny był artykuł Agaty Młynarskiej w Twoim Stylu chyba sierpniowym o wycieczce do 5 gwiazdkowego hotelu w Egipcie.Wszystko było super od czasu kiedy okazało się że ma anginę , która wpłynęła na zakrzep w nodze- efekt , lekarz hotelowy nie mógł pomóc i wylądowała na zabiegu w lokalnym szpitalu.Bo ubezpieczenie ubezpieczeniem ,a dostępnośc szpitala na poziomie w takim kraju to inna sprawa.Możesz sprawdzic w warunkach ubezpieczenia , że np.PZU gwarantuje opiekę w szpitalu a nie prywatnej klinice.I tu można się zdziwic jak będzie coś nie tak Ja polecam Kanary , lot 5h , mniej może egzotyki ale super służba medyczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: Zimowy urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 12:23 Jeśli byłaś szczepiona przed ciążą na choroby tropikalne (np. żółtą febre) to ryzyko wyjazdu jest mniejsze. Ale jeśli nie szczepiłaś się to ja bym na Twoim miejscu nie ryzykowała. W kwietniu byliśmy na Dominikanie w hotelu 5* ale to akurat nie maiło znaczenia. Moj 4letni synek został pokąsany przez komary (pomimo że cały czas sie pryskaliśmy repalentami), do tego stopnia że wylądowaliśmy w szpitalu i dostawał mocny antybiotyk. Na szczęście nie złapał malarii!!! Hotel 5* nie załatwia wszystkiego! Rozmawiałam tez ostatnio z lekarzem, który opowiedział mi o swoim pacjencie który niestety zmarł po wakacjach w Kenii (malaria!). Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lojek Re: Zimowy urlop 14.10.09, 21:55 Prosze porozmawiać z lekarzem prowadzącym o profilaktyce przeciwzakrzepowej. Lot trwa długo. Odpowiedz Link Zgłoś