Dodaj do ulubionych

17 tydzien się jutro zaczyna a ja...

25.10.09, 12:19

nie czuję ruchówsad
do tej pory sie nie przejmowałam ale jakoś dziś zaczęłam,coś tam
kilka razy czułam ale niewiem samasad
dodam,że w 1 ciąży ruchy miałam właśnie w 17 tygodniu więc
myślała,że teraz będzie szybciej...bo tak każdy gada,że szybcie w
drugiej ciąży a tymczasem u mnie cisza...
Aha w zeszły poniedziałek miałam usg i było wszystko ok,dzieco się
wierciło ,serce biłosmile
Obserwuj wątek
    • anka0127 Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... 25.10.09, 13:21
      Ja w 19 tygodniu jestem (i to bardziej niby zaawansowanym niz w suwaczku wg
      ostatnich 2 usg) a ruchow ani widu ani slychu.
    • Gość: julka Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.09, 18:42
      Niedawno p.doktor pisała, że ruchy przy łożysku na tylnej ścianie czuje się po 20 tygodniu a na przedniej później.
      Ja jestem w połowie 20 tygodnia i coś tam czuję, ale nie mam pojęcia, czy to ruchy, czy wnętrzności pracują.
      W 18 tygodniu wpadałam w panikę jak naczytałam się w necie, ze prawie wszyscy piszacy czuja juz ruchy w tym czasie a nawet wcześniej.
      Znajome i moje siostry też mówią, że ruchy po 20tyg. poczuły.
      • kavainca Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... 25.10.09, 19:38
        Spokojnie, wszysko oksmile
        To tez zależy od ilości tkanki tłuszczowej na brzuchu.
        Mój lekarz przed ciażą się ze mnie śmiał, że może sobie wszystko
        przez skórę wymacać, tak więc ruchy odczułam szybko i to na tyle
        mocno, że mąż od pierwszego razu był wstanie wyczućsmile
        • Gość: julka Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.09, 23:17
          Przed ciążą nie miałam zbyt dużo tkanki tłuszczowej, bo cały czas byłam na
          diecie. W czasie ciąży jem normalnie plus mam zachcianki na słodkie i przybyło
          mnie trochę. Teraz jestem już w II trymestrze i mam zamiar nieco ograniczyć
          jedzenie.
          Sama mam wadę wieloczynnikową, a jednym z czynników jest niedobór niektórych
          składników pokarmowych we wczesnym okresie ciąży. To z tego powodu jadłam byc
          może wiecej niż powinnam, po prostu nie chciałam ryzykować, ze uruchomię czynnik
          genetyczny określany na 5%.
          Nie wiem jeszcze czy dziecko odziedziczyło moją wadę, mam nadzieję, że nie , bo
          wiem ile będzie musiało później przejść. Nie chodzi tylko o same operacje, ale
          też podłość i złośliwość ludzi.
          Jutro mam sądny dzień, dzwonię dowiedzieć się o wyniki amniopunkcji i jadę na
          USG połówkowe. Na amniopunkcji w płynie owodniowym były "farfocle" ze starej
          krwi, dlatego tak bardzo ważne jest dla mnie abym czuła ruchy.

• kavainca Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... 26.10.09, 07:33
            wszysko bedzie dobrze
            kiss
            • julka1967a Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... 26.10.09, 10:48
              Dziękuję.
              Jestem 5 tygodni po amniopunkcji. Są dopiero wyniki z pierwszej hodowli.
              Pierwszy wynik jest dobry, ale trzeba czekać nie wiadomo jeszcze ile na drugi,
              który powinien potwierdzić pierwszy.
    • biedroneczka83 Re: iskierka40 25.10.09, 22:37
      u nas na forum pisalas juz dawno, ze czujesz, tzn. ze przestalas
      czuc? Ja tez mialam przerwe teraz 2 dniowa, ale juz spowrotem czuje.
      Nic sie nie martw, napewno wszystko jest ok
      • iskierka40 Re: iskierka40 26.10.09, 09:54

biedroneczka83 napisała:

> u nas na forum pisalas juz dawno, ze czujesz, tzn. ze przestalas
        > czuc? Ja tez mialam przerwe teraz 2 dniowa, ale juz spowrotem
        czuje.
        > Nic sie nie martw, napewno wszystko jest ok

czułam kilka razy jak jadłam coś słodkiego i na tym koniec.
        • biedroneczka83 Re: iskierka40 26.10.09, 16:53
          Iskierka, wazne, ze czulas i ze na USG wszystko dobrze, ja tez mam
          przerwy, wiadomo, ze wtedy sie troche denerwuje, ale mamy to
          szczescie, ze czulysmy wczesniej, bo zazwyczaj dziewczyny czuja kolo
          19, 20 tyg takze glowa do gory!
    • nikulam Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... 26.10.09, 16:57
      Ja też nic nie czuje, jeszcze ani razu nie czułam sad
      • Gość: julka Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.09, 18:56
        Ja w 18tc też nic w ogóle nie czułam. Tak około 20/21tego zaczęłam coś czuć, ale
        nie wiem, czy to to.
        • Gość: Kala Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... IP: 80.54.47.* 26.10.09, 19:33
          Ja jestem w 19 tc pierwszej ciąży i ruchy (chyba to było to bo wiem jak
          jelita"bulgocą" i to nie były jelita) poczułam w 17tc. Potem czułam je co dzień a potem od 18/19 cisza, z rzadka coś tam pobulgoce delikatnie
          ale o wiele rzadziej niż wcześniej i mniej intensywnie. Też zaczęłam
          się martwi ale co ma być to będzie, lepiej na zapas nie będę się
          przejmowała, idę za 2 tyg do lekarza to mnie zbada wink
          Ps. czy któraś wie czy stetoskopem lekarskim można dosłuchać się tętna
          płodu w 19/20tc?
          • Gość: julka Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.09, 20:11
            czytałam gdzieś, ze można. Mam w domu dobry stetoskop i nie jestem w stanie
            znaleźć. Po dwóch próbach dałam sobie spokój. W 18 tygodniu tak sie zamartwiałam
            brakiem ruchów, że zaraz po weekendzie zesztywniała ze strachu pojechałam
            sprawdzić na USG.( Miałam podstawy do obaw, bo 10 dni wcześniej na amniopunkcji
            pobrali mi brunatny płyn.) Dziecko miało sie dobrze. Koleżanki kazały mi sie w
            głowe popukac jak zamartwiałam sie brakiem ruchów. Mówiły, że za wcześnie.
            Teraz czuję, że coś mi sie rozpycha w brzuchu. Myśle, że to to.
    • Gość: klaudia_25 Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... IP: *.chello.pl 26.10.09, 21:32
      Obecnie jestem w 29 tyg. Pierwsze ruchy poczulam pod koniec 19 tyg. Teraz mam
      problem czy moj brzuszek nie jest za maly. A moj synek daje o sobie tak czesto
      jak to jest mozliwe smile Tak wiec nie martw sie, ze jeszcze nie czujesz ruchow.
      Moj lekarz mowi, ze pierworodki czuja ruchy miedzy 18 a 20/21 tyg
    • agnieszka.lojek Re: 17 tydzien się jutro zaczyna a ja... 27.10.09, 16:20
      Odczuwanie ruchów płodu u wieloródek statystycznie zaczyna się od 18
      tyg. ciąży. Ale jest to bardzo indywidualne. Nie należy tym się
      martwić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka