Dodaj do ulubionych

Waga w ciąży

07.12.09, 14:54
Hej,

Czy to normalne że będąc w 9 tc przytyłam aż 5 kg?
Nie objadam się , jem zdrowo - żadnych tam smażonych i tłustych potraw ani
kluchów, słodyczy niewiele. Tak szczerze to trochę się obawiam, z całą troska
o dziecko chciałabym wyglądać po ciąży jak przed. Jak było u was??? Czy mam
się czym martwić - skąd ta waga?
Obserwuj wątek
    • 18_lipcowa1 Re: Waga w ciąży 07.12.09, 14:56
      dierra napisała:

> Hej,
      >
      > Czy to normalne że będąc w 9 tc przytyłam aż 5 kg?

troche duzo
      5kg na plus to ja dopiero daleko daleko po 20tym tygodniu mialam
    • gazeta_mi_placi Re: Waga w ciąży 07.12.09, 14:58
      Moja koleżanka przez całą ciążę przytyła 8 kg.
      • dierra Re: Waga w ciąży 07.12.09, 15:04
        No właśni - wiem że to dużo - ale nie wiem dlaczego. Ja na prawdę nie jem za
        dwoje - uważam żeby jedzenie było zdrowe i z umiarem, chodzę na basen - o co
        chodzi??

Oczywiście zapytam lekarza ale zanim będzie termin wizyty to już z 10 mi przybędzie.
    • yoan.m Re: Waga w ciąży 07.12.09, 16:34
      może skontroluj hormony tarczycy?
    • rafaellka Re: Waga w ciąży 07.12.09, 16:43
      A ja powiem z własnego doświadczenia, że nie ma reguły. W pierwszym trymestrze przytyłam 5 kg a w czasie całej ciąży 6 kg. Niemożliwe... a jednak.
      Poza tym możliwe że zatrzymuje Ci się woda, hormony wariują, organizm głupieje, a mozliwe też, że troszkę bardziej sobie dogadzasz, niby nic wielkiego, a jednak kalorie lecą sad zatem dbaj o siebie, jedz regularnie i nie stresuj za bardzo
    • elza78 Re: Waga w ciąży 07.12.09, 16:45
      dierra takie pytania na forum to bzdura, jedna tyje 10 kilo inna w pierwszym
      trymestrze traci na wadze przez wymioty...
      wez pod uwage ze w ciazy organizm sie zmienia, powiekszaja sie znacznie piersi
      (u mnei bylo tak od poczatku zanim jeszcz etest zrobilam) zatrzymuje sie woda w
      ogole wszystko jest inaczej niz w stanie normy i to u kazdej kobiety moze byc
      inaczej wiec nie ma sie co porownywac, bo jedna tyje 10 kilo na poczatku a potem
      do konca 4 inna na poczatku nic a w ostatnim trymestrze 30 big_grin
      zapytaj lekarza o swoje dylematy on powinien rozwiac twoje watpliwosci.
      powodzenia
    • deodyma Re: Waga w ciąży 07.12.09, 18:42
      duzo zalezy od wagi sprzed ciazy...
      jak sie jest bardzo szczuplym to z reguly i wiecej na wadze w ciazy
      sie przybiera.
      pamietam, ze w 9 tc mialam 4 kg na plusie i tez nie jadlam za dwoje,
      pracowalam, duzo sie ruszalam, ale ja chuda jak szkapa bylam i
      jestem po dzis dzien.
      • dierra Re: Waga w ciąży 08.12.09, 07:50
        Dziekuję za odpowiedzi... - no ja wiem że każda kobieta jest inna i ze nie ma
        reguły ale i tak się zmartwiłam. Troszkę mnie mimo wszystko uspokoiłyście,
        oczywiście przedstwię swoje wątpliwości lekarzowi i będę dbała o siebie bez
        dogadzania zbytniego
        • phantomka Re: Waga w ciąży 08.12.09, 09:08
          Ja tak mialam. Jak poszlam potwierdzic ciaze chyba w 5 czy 6 t. to
          juz mialam na plusie 4 kg. Potem bylo tylko gorzejsmile Takze pilnuj
          sie. Ja nie kontrolowalam wagi, przytylam ogromnie duzo.
          • dierra Re: Waga w ciąży 08.12.09, 10:34
            phantomka napisała:

> Ja tak mialam. Jak poszlam potwierdzic ciaze chyba w 5 czy 6 t. to
            > juz mialam na plusie 4 kg. Potem bylo tylko gorzejsmile Takze pilnuj
            > sie. Ja nie kontrolowalam wagi, przytylam ogromnie duzo.

Mam nadzieje że gorzej nie będzie - a pilnować to się pilnuję. Zadziwia mnie
            tylko to że 5 kg to bardzo dużo a tak bardzo nie widać, mieszczę sie we
            wszystkie ubrania, koleżanki sa zdziwone gdy słyszą że az tyle
            • ma_niusia Re: Waga w ciąży 08.12.09, 18:02
              Kochana, skontroluj hormony i nic się nie martw resztą tylko ciesz ciążą!!! Ja w
              8tc miałam 3kg na plusie, ale łącznie w ciąży przytyłam prawie 30kg!!!
              Pracowałam (aktywnie, w ruchu) do końca 7 miesiąca, chodziłam na spacery. Ale
              fakt, że sobie pozwalałam z jedzeniem. Może nie za dwoje, ale jadłam wszystko na
              co mnie na szła ochota smile Dużo kg to była głównie "zasługa" dużej ilości wód
              płodowych i brzuchol miałam ogromniasty! Teraz jestem ponad 6 miesięcy po
              porodzie, zostały mi 3 kg (których nie widać, i wogóle mam płaściutki brzuch!).
              Nie wiem od czego to zależy, bo wogóle mam predyspozycje do tycia (jako
              nastolatka ważyłąm 78kg przy wzroście 164cm i z tego okresu zostały mi też
              rozstępy - w ciąży nie pojawił się ani jeden - ale to może od codziennego
              smarowania Fissanem? sama nie wiem?). Jeśli przybieranie na wadze nie wynika z
              jakichś problemów natury medycznej to olej to, dbaj o siebie i maleństwo i ciesz
              się!!! A jak latem z Maluchem będziesz biagać na spacerki wszystko zrzucisz smile

Pozdrawiam cieplutko!!!
              • lejdi111 Re: Waga w ciąży 08.12.09, 19:58
                mam znajomą, która w ciąży przytyła 6 kg. Dziecko urodziło się z niską wagą ale
                zdrowe.
              • dierra Re: Waga w ciąży 09.12.09, 09:59
                > Kochana, skontroluj hormony i nic się nie martw resztą tylko ciesz ciążą!!!

Ależ się cieszę, a swoją droga zasugeruję lekarzowi jakieś dodoatkowe badania na
                hormony - może po prostu taka moja uroda, bo naprawdę nie jem dużo. Fajnie mieć
                jednak świadomość że mam szansę na powrót do dawnej sylwetki. Dzięki
                • deodyma Re: Waga w ciąży 09.12.09, 11:01
                  mysle, ze taka Twoja uroda i nie jest to wina hormonow.
                  teraz mozesz miec kilka kilo na plusie a potem juz tyle przybierac
                  na wadze nie bedziesz.
                  ze mna tak wlasnie bylo i pozniej juz tylko po kilogramie mi
                  przybywalo.
                  • dierra Re: Waga w ciąży 09.12.09, 11:43
                    > mysle, ze taka Twoja uroda i nie jest to wina hormonow.

Też tak myślę teraz - ale i tak się spytam lekarza - bardzo się pocę w nocy - i
                    to też mi daje do myślenia .
                    • ma_niusia Re: Waga w ciąży 09.12.09, 11:47
                      He he - to może też być po prostu jedna z ciążowych przypadłości. Ja miałam
                      prawidłową ciążę i nie tylko się pociłam w nocy, ale normalnie ze mnie niezły
                      zmarźluch (w domu zawsze miałam temperaturę minimum 25 stopni!!!) a w ciąży mi
                      było wiecznie gorąco!
                      • dierra Re: Waga w ciąży 09.12.09, 12:01
                        ma_niusia napisała:

> He he - to może też być po prostu jedna z ciążowych przypadłości. Ja miałam
                        > prawidłową ciążę i nie tylko się pociłam w nocy, ale normalnie ze mnie niezły
                        > zmarźluch (w domu zawsze miałam temperaturę minimum 25 stopni!!!) a w ciąży mi
                        > było wiecznie gorąco!

Ok - jakoś nie mogę zrozumieć co się dzieje z moim ciałem - bo poza tym czuję
                        sie bardzo dobrze - żadnej tam senności nie odczuwam ani mdłości smile Może trochę
                        na zapas się martwię - wybaczcie ale początkująca w tym temacie jestem smile
                        • bracialwieserce tarczyca 09.12.09, 12:15
                          WARTO przed ciążą i w czasie kontrolować pracę tarczycy - TSH i ft 4 oraz ft3 i usg
    • edit38 Re: Waga w ciąży 09.12.09, 13:14
      Nie wiem czy powinnaś się martwić ale wg mnie to naprawdę dużo. Ja około 10 tc
      byłam na minusie 6 kg! (nie mogłam nic jeść i ciągle wymiotowałam) a i tak na
      koniec ciąży dobiłam do 17-18 kg.
      Radziłabym Ci naprawdę uważać na siebie bo skoro na początku jest już tyle kg do
      przodu to co będzie potem (może później będziesz wolniej przybierać)
      • dierra Re: Waga w ciąży 09.12.09, 15:05
        > Radziłabym Ci naprawdę uważać na siebie bo skoro na początku jest już tyle kg d
        > o
        > przodu to co będzie potem (może później będziesz wolniej przybierać)

Mam nadzieję ze to w końcu tempo się zwolni- a jeśli chodzi o uważanie na
        siebie to jak pisałam wcześniej - uważam jak najbardziej - jem mniej niż moje
        koleżanki z pracy - no ale przecież coś jeść muszę
        • ma_niusia Re: Waga w ciąży 09.12.09, 17:18
          Bylebyś jadła zdrowo smile U mnie z tym zawsze były problemy ale w ciąży się
          bardzo starałam! I ja też nie miałam żadnych mdłości ani wymiotów ani razu (w 9
          mies zatrułam się rybą smażoną i tyle).
          Ale moja gin uważnie obserwowała i nie widziała zadnych nieprawidłowości,
          cukrzycy nie miałam, nic, a jak widać da się i to zrzucić po ciąży smile
          dierra, jeśli będziesz miała jakieś jeszcze szczegółowe pytania zawsze chętnie
          coś podpowiem o ile będę wiedziała, możesz też pisac na maila ma_niusia@gazeta.pl

Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka