Dodaj do ulubionych

Wolno jeść???

21.01.10, 21:25
Kochane
Mam pytanie u mnie na forum pisze się czego nie wolno jeść i
praktycznie jest tak wszystko ale odpowiedzcie czy matiasy solone
jeden dziennie jest totalnie zabronione jestem w 11t5d ciąży i jem
tego troche i mam teraz stracha.
Obserwuj wątek
    • Gość: boo-boo Wolno myśleć IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 21.01.10, 22:51
      A czy matias solony jest nadal surowym mięsem?
      No to odpowiedz sobie na to pytanie, a potem poszukaj w wyszukiwarce czy
      jedzenie surowego mięsa jest ok czy raczej przeciwwskazane w ciąży i dlaczego.
      Czy używanie wyszukiwarki boli?
      • Gość: alina Re: Wolno myśleć IP: *.adsl.inetia.pl 21.01.10, 23:00
        Czy bycie w ciąży zwalnia z myślenia? Bo takie mam wrażenie...
      • taby Re: Wolno myśleć 22.01.10, 13:05
        Kobieto boo-boo lepiej zamilknij na tym forum na zawsze, bo każda
        Twoja wypowiedź zieje takim jadem, że aż ekran komputera zielenieje.
        • Gość: boo-boo Re: Wolno myśleć IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 22.01.10, 14:53
          A ty wróć do podstawówki na lekcje języka polskiego bo widocznie przespałaś jak
          uczyli na temat interpretacji czytanego tekstu- odróżniania "zionięcia jadem" od
          ironii, sarkazmu itp.
          Czytać potrafisz,ale tylko w sensie sklecania literek w wyrazy, a potem całe
          zdania- interpretować się jeszcze naucz i płakać wtedy przestaniesz,że taka
          "jadowita" jestem- a jak widać nie tylko ja.
          • taby Re: Wolno myśleć 23.01.10, 13:55
            Bosze, jak z Tobą w domu wytrzymują? I jak najbardziej miałam na myśli "zionięcie jadem", do ironii i sarkazmu to trochę inteligencji jest potrzebne a Ty jesteś po prostu nieprzyjemna.
            • Gość: boo-boo Re: Wolno myśleć IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 23.01.10, 14:30
              Oooo...???? spuszczasz z tonu widzę- już nie jad tylko nieuprzejmość?
              Jak widać nie mnie zabrakło w tym przypadku inteligencji.
              Pomyśl jeszcze troszkę to może od nieuprzejmości dojdziesz jednak do sarkazmu....
          • karolina.and Re: Wolno myśleć 23.01.10, 22:15
            boo-boo ale jesteś złośliwa wspólczuję twoim domownikom,no chyba,że
            forum traktujesz jako emocje do wyładowania......
            • Gość: boo-boo Re: Wolno myśleć IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 24.01.10, 02:38
              Ja złośliwa?
              Ależ skąd.
              Współczuć mi nie musisz- a o mich domowników się nie martw- nie masz o co.
    • gaga_73 Re: Wolno jeść??? 21.01.10, 23:30
      Matiasy solone można jeść.
      • Gość: boo-boo Nie pisz bzdur IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 22.01.10, 00:07
        A na jakiej podstawie tak twierdzisz- sól zabija pasożyty czy co?
        Matias solony przygotowywany jest z ryby surowej.
        • gaga_73 Re: Nie pisz bzdur 22.01.10, 00:59
          Poczytaj sobie opinie Pani Doktor - naszego ekspert na ten temat. Polecam użyć
          wyszukiwarki...
          • karolina.and Re: Nie pisz bzdur 22.01.10, 08:52
            Jezu dziewczyny ja myślałam,że forum słóży do porady ale skoro was
            to tak dużo kosztowało żeby odpowiedzieć Dziękuję.
            • Gość: dierra Re: Złośnice IP: *.acn.waw.pl 22.01.10, 09:07
              No tak - ja też jestem trochę złośliwa i czasem zła , ale bez przesady, na forum
              można zadawać moim zdaniem najgłupsze nawet pytania i pytania mogą się
              powtarzać, jak któraś nie jest zainteresowana to niech nie czyta i już .
              • Gość: boo-boo Re: Złośnice IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 22.01.10, 11:13
                "...można zadawać moim zdaniem najgłupsze nawet pytania i pytania mogą się
                powtarzać,"
                I to się nazywa zaśmiecanie forum.
                Do czegoś służy ta wyszukiwarka.
            • gaga_73 do karolino.and 22.01.10, 11:31
              karolino.and strasznie cię przepraszam, ale zalecenie skorzystania z wyszukiwarki było skierowane do boo-boo, NIE DO CIEBIE, bo napisała, że piszę bzdury,jak wcześniej powiedziałam, że można jeść matiasy, tak jak mówiła nasza Pani doktor - ekspert forumowy. W związku z tym trochę się zdenerwowałam. Co do Twojego pytania nie dziwię się, ze się martwisz, bo swojego czasu też się nad tym zastanawiałam. Życzę zdrówka i smacznego.
    • lianis Re: Nie wolno 22.01.10, 09:59
      Szlaban na surowiznę

W okresie ciąży najlepiej zrezygnować z surowego mięsa ryb, np. tatara z łososia, sushi z ryb, surowego mięsa marynowanego w solance, np. śledzi, a także ryb wędzonych na zimno. Mogą one zawierać bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes, niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Surowe mięso ryb może być także źródłem pasożytów.
      Lepiej także na czas ciąży zrezygnować z owoców morza; bardzo szybko się psują, a mięczaki, filtrując w ciągu dnia duże ilości wody, wyłapują z niej wszystkie zanieczyszczenia.

zrodlo: www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/jedz-ryby_35712.html
    • kaeira Re: Wolno jeść??? 22.01.10, 11:38
      Wklejam wątki z wypowiedziami eksperta na temat śledzi i innych ryb:

forum.gazeta.pl/forum/w,1144,104544697,104544697,Sledzie.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,1144,103351302,103351302,Ciaza_a_sledzie_i_inne_ryby.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,1144,104677870,104677870,Co_zeschizowana_ciezarna_moze_zjesc_.html
      • lianis Re: Wolno jeść??? 22.01.10, 12:03
        coz ja w tym przypadku nie zgodze sie z ekspertem, bo nie uwazam zeby sprawdzone (czyli jakie?) zrodlo mialo tu jakiekolwiek znaczenie,sledzie moga byc nosicielami listerii, listeria ginie przy obrobce cieplnej, czyli surowy sledz jest potencjalnym zagrozeniem bo nie zostal takiej obrobce poddany i choc listerioza wystepuje juz coraz rzadziej to jednak skutki jakie powoduje w ciazy powstrzymaly mnie przed jedzeniem sledzi przy okazji swiat, nie uwazam zeby warto bylo ryzykowac bo a moze ten sledz akurat nosicielem nie jest.
        • boo-boo Dokładnie 22.01.10, 12:31
          Już to widzę jak badają każdego śledzia złowionego....
          To taka rosyjska ruletka, na kogo wypadnie na tego bęc- zbadany śledź może być
          ok, ale ten którego nie zbadają może już nie być.
      • karolina.and Re: Wolno jeść??? 22.01.10, 19:22
        Bardzo Wam dziękuję to moja pierwsza ciąża długo wyczekiwana i nie
        chcę zaszkodzić maleństwu.
    • kkkkoralik Re: Wolno jeść??? 24.01.10, 10:30
      Jadłam śledzie w pierwszej ciąży jem teraz i nie zamierzam rezygnować. Chyba
      trochę przesadzacie
      • Gość: boo-boo Re: Wolno jeść??? IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 24.01.10, 15:08
        Chyba bardziej niż "trochę" nie rozumiesz o co chodzi....

Przeczytaj sobie dokładnie fragment z "szlaban na surowiznę"
        www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/jedz-ryby_35712.html
        i trochę się doinformujesz smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka