myszka_ss1 01.02.10, 12:41 WITAM, jestem w 7 tyg. ciaży i dopadła mnie angina ropna, lekarz koniecznie doradził mi antybiotyk czy Amotaks jest bezpieczny dla mojego dzidziusia? W wielu wypowiedziach nie spotkałam się z takim antybiotykiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Łucja Re: angina ropna IP: *.tvkdiana.pl 01.02.10, 14:19 Hej, jestem w 8-mym tygodniu, właśnie skonczyła mi się angina ropna. Bardzo szybko zwalczył ją bioparox, poleciła go moja ginekolog jako pewny-bezpieczny, szczegolnie że działa miejscowo (spray do gardła lub nosa, bo zależy co leczysz). Dodatkowo płukałam gardło tantum verde, dużo wit C (naturalnej) i leżenie w cieple. Po 5 dniach czopy zeszły, temperatura po dwóch, po trzech czułam się całkiem zdrowa. Pozdrawiam i życzę zdrowia Ł Odpowiedz Link Zgłoś
zilaneczka-net Re: angina ropna 01.02.10, 15:32 Hej! Też byłam w 8tc. gdy dopadła mnie angina ropna. Ja dostałam na to Augmentin i appap od gorączki-dwa dni i było po wszystkim. Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boo-boo Re: angina ropna IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 01.02.10, 17:53 Ciepłe okłady na gardło robić- ropa szybciej zejdzie. Ja na anginę ropną średnio co dwa miesiące chorowałam jak dzieckiem byłam. Bez przerwy zastrzyki i antybiotyki na początku były aż w końcu trafiła się pediatra z prawdziwego zdarzenia co dała mojej mamie babciny sposób na pozbycie się czopów z migdałów. Smaruje się szyję grubo jakimś tłustym kremem-wtedy tylko nivea był- na najzwyklejszą podpaskę (albo watę owiniętą ligniną-podpaska była najlepszym pomysłem) leje się kilka łyżek wrzącej wody 2-4 na to ze dwie łyżki czystego spirytusu, przykłada się na szyję w miejsce migdałków i obwiązuje szalikiem-ma dobrze grzać. Na drugi dzień po ropie śladu nie było. Jak ktoś zaryzykuje to pamiętać o posmarowaniu miejsca okładu kremem bo można sobie skórę odparzyć-no i ostrożnie podczas przykładania do szyi-pomału sprawdzić czy nie za gorący ten kompres. Wiem,że to z metoda w stylu "3 zdrowaśki do pieca"-ale zawsze działało i kłucia doopska unikałam. Odpowiedz Link Zgłoś
funky2000 Re: angina ropna 03.02.10, 16:19 ja mogę Ci polecić angin heel, to lek homeopatyczny, więc raczej nie jest szkodliwy dla kobiet w ciąży Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: angina ropna 01.02.10, 18:27 Jest to lek bezpieczny w ciąży. Natomiast niebezpieczne jest nieleczone zakażenie.Radze słuchać lekarza a nie forumowych specjalistek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: angina ropna IP: *.chello.pl 01.02.10, 19:36 Amotaks jest bezpiecznym lekiem w ciąży,natomiast nie leczona angina lub leczona domowymi sposobami grozi poważnymi powikłaniami.Proponuję słuchać lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamaeryka Re: angina ropna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 19:56 Witam. Jestem w 13 tyg. ciąży, w sobotę dopadł mnie ból gardła i gorączka ponad 38 stopni, którą zbiłam paracetamolem.Dziś byłam u lekarza i okazało się, że to angina ropna i biorę właśnie antybiotyk AMOTAX. Oczywiście przed wizytą u lekarza rodzinnego skontaktowałam się z moją Panią ginekolog, która przeciw gorączce zaleciła mi paracetamol a gdyby była potrzeba zażyć antybiotyk to m.in. wymieniła AMOTAX jako lek zupełnie bezpieczny w ciąży. Nie mam żadnych obaw związanych z przyjmowaniem tego leku, ponieważ należy do grupy antybiotyków, których zażywanie jest bezpieczne w ciąży.Szkodliwa jest nieleczona infekcja a nie antybiotyk.Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszka_ss1 Re: angina ropna IP: *.szczecin.mm.pl 02.02.10, 12:32 Bardzo Wam dziękuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
melpomenna Re: angina ropna 02.02.10, 14:39 a lekarz robil Ci test Quickvue Strepo A , czy sam stwierdzil, ze to angina ropna? bo istanieja dwa rodzaje angin, jedna wirusowa (na ktora nie trzeba antybiotykow) i druga bakteryjna, objawy sa podobne i lekarz stwierdzając na oko zawsze może się pomylic, dlatego niektorzy robia testy wlasnie żeby się upenic. wynik jest w ciagu paru miniut a mozna mieć pewność tak ważna dla kobiet w ciazy. trzymaj sie cieplo i zycze zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś