werata 15.03.04, 16:55 Dziewczyny, jak się "idzie" na urlop maicerzyński? Czy to sie dzieje automatycznie, czy trzeba wypisać jakiś wniosek do zakładu pracy albo do ZUS-u? Nie mam pojęcia, poradźcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agajoz Re: wniosek (?) o urlop macierzyński 15.03.04, 17:34 Z tego co pamiętam w szpitalu dostajesz pismo kiedy urodziło się dziecko i jedyne co masz zrobić to je zanieść do zakładu pracy. Za mnie zrobił to mąż, od razu panie w kadrach powiedziały mu do kiedy mam macierzyński. Przy okazji jeśli masz ubezpieczenie grupowe (np. w PZU)można to załatwić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lidszu Re: wniosek (?) o urlop macierzyński 15.03.04, 23:53 Jak idziesz na urlop macierzyński, to oprócz dostarczenia zaświadczenia ze szpitala o porodzie, to według najnowszych przepisów należy dostarczyć również wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego zaznaczając w jakim wymiarze, jak również który jest to poród. Należy również dostarczyć odpis skrócony aktu urodzenia dziecka (oryginał) - takie jest stanowisko ZUS. Lepiej napisać więcej dokumentów, niż mieć potem jakieś problemy. Wypisanie wniosku o udzielenie urlopu macierzyńskiego dotyczy również przypadku kiedy urlop ten udzielany jest przed porodem. W takim wniosku powinna znaleźć się przewidywana data porodu oraz również dane, kóry jest to poród. pozdrawiam, lidszu Odpowiedz Link Zgłoś
mariza1 Re: wniosek (?) o urlop macierzyński 16.03.04, 08:18 Witam, mam pytanie: skąd biorę wniosek o urlop macierzyński?, czy są jakieś standardowe druki?, czy sama wypisuję poprostu takie oświadczenie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
izaiza11 Re: wniosek (?) o urlop macierzyński 16.03.04, 09:45 A kiedy wykorzystac urlop wypoczynkowy nabyty z nowym rokiem? (2004) Czy moze byc to ekwiwalent pieniezny?? Pzdr Iza Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: wniosek (?) o urlop macierzyński 16.03.04, 13:39 ekwiwalent pieniężny za urlop wypoczynkowy przysługuje tylko w przypadku rozwiazania umowy o pracę powinnaś po powrocie z macierzyńskiego wystąpić z wnioskiem o urlop wypoczynkowy i po jego wykorzystaniu o urlop wychowawczy druga możliwość- po powrocie z wychowawczego wykorzystać możesz zaległy urlop wypoczynkowy - przedawnia się dopiero po 3 latach Odpowiedz Link Zgłoś
lidszu Re: wniosek (?) o urlop macierzyński 16.03.04, 23:12 witam, Nie ma określonego wzoru wniosku o udzieleni urlopu macierzyńskiego. Sama możesz go napisać. pozdrawiam, lidszu Odpowiedz Link Zgłoś