Dodaj do ulubionych

Badanie prolaktyny w 10 t ciazy??

08.09.10, 18:42
Witam,
Ponieważ mam kłopoty z tarczyca (przyjmuje Euthyrox 150),gin kazał mi zbadać poziom prolaktyny. Jestem w 10 tc ciąży.
Jeśli wynik wyjdzie podwyższony dostane leki na obniżenie prolaktyny. Dziewczyny, czy robiłyście badanie prolaktyny w ciąży? Czy leki na obniżenie prolaktyny w ciąży są bezpieczne?
Znów się martwię sięsad
Gocha
Obserwuj wątek
    • joasia_05 Re: Badanie prolaktyny w 10 t ciazy?? 08.09.10, 19:28
      gosia, a po co masz zbadać tą prolaktynę? przecież to chyba normalne, że ona w ciąży idzie bardzo w górę, nazywana jest przecież "hormonem ciążowym"
      czytałam o twoich zmaganiach z tsh.... rzeczywiście, niezły stres przeszłaś, ale z tego co mi wiadomo to hormony tarczycy właśnie tak wariują w ciąży i może gdybyś to badanie robiła dzień później byłoby albo o połowę niżej albo jeszcze wyżej uncertain// ważne, że dostałaś większą dawkę i wszystko wróciło do normy, pozdrawiam i spokojnej ciąży życzę
    • gosia2122 Re: Badanie prolaktyny w 10 t ciazy?? 08.09.10, 19:41
      Gdzie można znaleźć normy prolaktyny dla kobiet w ciąży?
      dzieki Asiu
      • joasia_05 Re: Badanie prolaktyny w 10 t ciazy?? 08.09.10, 19:49
        chyba nie ma takich norm, bo przecież prolaktyna rośnie gwałtownie w górę i przekracza normy podane na wynikach badań
        jeśli lekarz będzie zalecał przyjmowanie ci czegoś na zbicie prol w ciąży to ja bym skonsultowała się z innym gin a przede wszystkim pogadałabym z endokrynologiem bo on jest specem od hormonów
        • joasia_05 Re: Badanie prolaktyny w 10 t ciazy?? 08.09.10, 19:55
          coś znalazłam:

Kobiety Jednostki tradycyjne 17-200 ng/ml
          Jednostki układu SI 40-470 mU/l
          Kobiety ciężarne
          12 tygodni
          Jednostki tradycyjne 12-73 ng/ml
          Jednostki układu SI 290-1750 mU/l
          12-28 tygodni
          Jednostki tradycyjne 14-200 ng/ml
          Jednostki układu SI 330-4800 mU/l
          12-28 tygodni
          Jednostki tradycyjne 32-240 ng/ml
          Jednostki układu SI 770-5700 mU

to z tego linka:

forum.antykoncepcja.pl/printview.php?t=20569&start=18
    • malgosiek2 Re: Badanie prolaktyny w 10 t ciazy?? 08.09.10, 19:51
      Google nie gryzą chyba....
      Kobiety Jednostki tradycyjne 17-200 ng/ml
      Jednostki układu SI 40-470 mU/l
      Kobiety ciężarne
      12 tygodni
      Jednostki tradycyjne 12-73 ng/ml
      Jednostki układu SI 290-1750 mU/l
      12-28 tygodni
      Jednostki tradycyjne 14-200 ng/ml
      Jednostki układu SI 330-4800 mU/l
      12-28 tygodni
      Jednostki tradycyjne 32-240 ng/ml
      Jednostki układu SI 770-5700 mU
      forum.styl.fm/linki-badania-laboratoryjne-i-inne-normy-opis.t53830.htm
      Pierwsza lepsza strona.
      Chcieć to móc,no nie?
      • dzieciusie3 Re: gosia2122 09.09.10, 09:31
        Ja też przyjmuje ten lek co Ty i staram się o dziecko.Powiedz mi czy on nie zafałszuje wyników testu?Okres spóźnia mi się 9 dni,wysoka temperatura od ponad 18 dni.Czytałam,że skutkami ubocznymi może być zaburzenia w miesiączkowaniu.Test wykazał taką dziwną bladą-wręcz anemiczną kreseczkę i sama nie wiem co to ma znaczyć.Test kolejny zrobię jutro lub w sobotę
        • ginag Re: gosia2122 09.09.10, 10:46
          Niewyrownana niedoczynnosc tarczycy pobudza wydzielanie prolaktyny wiec to calkiem uzasadnione, ze lekarz zleca Ci to badanie. Nie wiem jakie normy sa wskazaniem do zastosowania lekow, jakkolwiek nie ma dowodow na zwiekszone ryzyko poronien ani wad wrodzonych w zwiazku z tymi lekami (podobno). Tyle teorii.
          Ale najlepiej zaloz watek o podwyzszonej prolaktynie w ciazy i popytaj czy sa na forum dziewczyny ktore braly te leki w ciazy i czy to jakos wplynelo na ciaze.
    • aleksa1979 Re: Badanie prolaktyny w 10 t ciazy?? 09.09.10, 10:25
      witam , ja przed ciążą ze względu na hiperprolaktynę brałam bromocorn, gdy okazało się że jestem w ciąży moj endokrynolog kazał mi wszystkie leki odstawić nawet te zbijające prolaktynę i dopiero się zgłosić jak skończę karmić dzidziusia piersią , to na nowo zajmiemy się doprowadzeniem tego hormonu do normy . najlepiej skonsultować się z endokrynologiem .
      jak robiłam badania na prolaktynę przed ciąża i była ona wysoka to na druku z wynikami z boku zawsze pisało jaka ilość prolaktyny odpowiada któremu trymestrowi ciąży . pozdrawiam
    • dele_mele Re: Badanie prolaktyny w 10 t ciazy?? 09.09.10, 10:54
      Dziewczyno, dlaczego ty się ciągle diagnozujesz na tym forum? Zaufaj wreszcie trochę lekarzowi, albo poszukaj takiego któremu będziesz mogła powierzyć prowadzenie tej ciąży. Ciągle szukasz porad medycznych na forum, myślisz że tutaj są osoby bardziej kompetentne od lekarza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka