Dodaj do ulubionych

ruchy dziecka w drugiej ciąży

14.09.10, 14:07
jak w temacie, tzn. od kiedy, bo zaczynam się denerwować. Jestem w 19 tygodniu i nic. Słyszałam że w drugiej ciąży powinno być szybciej. Czy to normalne, kurcze wizytę mam dopiero w przyszłym tygodniu.
Obserwuj wątek
    • marlesek Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 14.09.10, 15:13
      co prawda to moja pierwsza ciąża ale moja córeczka zaczęła się ruszać dość późno tak około 20 tygodnia(dokładnie teraz nie powiem) i ruchy były bardzo niesystematyczne. dopiero teraz, a to już 30 tydzień czuje ją codziennie zwłaszcza wieczorem i rano, albo jak się zdenerwuje tu akurat nie wiem dlaczego widocznie mała tak reaguje na moje nerwy i stres. dziewczyny na forum pisały, iż przy przodującym łożysku ruchy mogą być mniej wyczuwalne i można czuć je później, ja właśnie tak miałam. Nawet z powodu braku ruchów byłam na izbie przyjęć i widziałam na monitorze, że moja córeczka rusza nóżkami a ja tego nie czułam.
      pisano też, że należy coś zjeść słodkiego i położyć się na lewym boku, ja tego nie robiłam, ale dziewczyny twierdziły, że to pomaga.
      pozdrawiam
      • denim81 Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 14.09.10, 15:20
        o u mnie właśnie jest łożysko przodujace więc może to powód.
        • marlesek Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 14.09.10, 22:39
          a jeszcze jak masz troszke tłuszczyku na brzuszku to dodatkowo amortyzuje ruchy i poczatkowe malutkie moga byc niewyczówalne .
        • szarsz Łożysko przodujące?! 15.09.10, 13:29
          Bez żartów, łożysko przodujące to bardzo niefajna przypadłość, gdzie łożysko umiejscawia się przy szyjce macicy - mój gin na ten przykład kieruje natychmiast do szpitala. Miałyście pewnie na myśli łożysko na przedniej ścianie macicy? Jeśli tak, to jak najbardziej, przy łożysku na przedniej ścianie ruchy czuje się około 20-22 tc, bo to całkiem niezły amortyzator jest smile
          • marlesek Re: Łożysko przodujące?! 15.09.10, 14:51
            sory za przejezyczenie faktycznei miałam na mysli łżysko na przedneij ścianie wink
    • betty842 Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 14.09.10, 16:30
      W pierwszej ciąży pierwsze ruchy poczułam ok 17tc. Teraz jestem w 15 tyg drugiej ciąży i obawiam się że przeoczę pierwsze ruchy. Co jakiś czas (np jak leżę wieczorem) mam wrażenie że coś mi w brzuchu bulgoce i się rusza (troszkę poniżej pępka). Mam już tak od pewnego czasu więc raczej napewno nie są to ruchy maluszka,raczej są to ruchy jelit. Nie wiem,ale w pierwszej ciąży nie miałam takiego czegoś,jak sie dzidziuś poruszył to od razu wiedziałam,że to on a nie jelita.A teraz... Chyba przegapie pierwsze ruchy...
      • loca201 Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 14.09.10, 16:34
        W pierwszej ciąży pierwsze ruchy czułam od 16 tc, natomiast w obecnej ciąży pierwszy raz poczułam córcię w 18 tyg - później, jednak od razu ruchy były widoczne "gołym okiem" i wyczuwalne pod położoną na brzuchu ręką - także u mnie się nie sprawdziło to, że w kolejnej ciąży czuje się ruchy wcześniej niż w pierwszej.
        • capribb Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 14.09.10, 23:38
          Spokojnie, lada moment poczujesz.
    • mia_siochi Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 15.09.10, 07:24
      Jeśli ciąża bezproblemowa, na usg wszystko ok- to do czego Wam te ruchy potrzebne? Serio pytam, widze że licytujecie sie u której szybciej.
      • denim81 Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 15.09.10, 08:12
        widzisz nie licytuję tylko się zwyczajnie martwię, 2 września dostałam lekkiego plamienia, lekarz zrobił usg i powiedział że z dzieckiem wszystko ok, następną wizytę mam za tydzień w czwartek dlatego chciałam po prostu zapytać czy to normalne czy powinnam zacząć się naprawdę martwić.
    • deodyma Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 15.09.10, 08:19
      pierwsze ruchy w drugiej ciazy poczulam w 18 tyg.
      najczesciej czuje ruchy wieczorami i dzis wyjatkowo rano.
      obecnie jestem w trakcie 20 tc.
      • betita80 Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 15.09.10, 08:52
        W pierwszej ciąży ruchy poczułam w 20 tc a w drugiej na początku 17 tc
        • matylda07_2007 Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 15.09.10, 10:47
          W obu ciążach dosyć wcześnie (a może przeciętnie), ale mniej więcej w tym samym czasie.
          Jeśli się niepokoisz, to może umów się jeszcze na usg?
          Domyślam się, że plamienie+to, że nie czujesz jeszcze ruchów, może stresować...
    • malta_30 Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 15.09.10, 12:50
      Witam.
      To moja druga ciąża i w obydwóch ruchy zaczęłam czuć około 18 tc. Na początku bardzo delikatne puknięcia i muśnięcia i z reguły wieczorkiem, przed snemsmile Teraz jestem w 23 tc i kopniaczki są częstsze i bardziejszesmile
    • fairycharlotte Re: ruchy dziecka w drugiej ciąży 15.09.10, 22:31
      Ja martwiłam się o to samo, w końcu poczułam ruchy, ale nieco później niż w pierwszej ciąży. W pierwszej to było w 17 tyg, a teraz jakoś kilka dni później w porównaniu do pierwszej.
      Czuję je od jakiegoś 1,5 tyg, ale nadal rzadko. Może dziecko jest z natury spokojniejsze niż nasza pierwsza córka-pędziwiatr...smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka