Dodaj do ulubionych

ciepłe kąpiele

10.04.04, 18:25
Ostatnio przeczytałam, że nie powinno się brać ciepłych kąpieli ponieważ
podwyższona temperatura może wpłynąć na uszkodzenie układu nerwowego. Przez
pierwsze trzy miesiące kapałam się często w dość ciepłej wodzie. Teraz nie
mogę spać bo ciągle o tym myślę. Czy wiecie coś z praktyki na ten temat?
Życzę zdrowych i spokojnych Świąt.
Asia i 12t Dzidziuś
Obserwuj wątek
    • wielkiblekit Re: ciepłe kąpiele 19.04.04, 14:32
      Ja dolaczam sie do pytania. Ostatnio maz na mnie nawrzeszczal jak mnie zobaczyl
      lezaca w wannie (16tc)? czy slusznie krzyczal?smile) Pa
      • rosiee Re: ciepłe kąpiele 19.04.04, 14:35
        Bez przesady, cieple kapiele jeszcze chyba nikomu nie zaszkodzily, nalezy
        wystrzegac sie GORACYCH kapieli, ale przeciez nie bedziemy sie kapac w zimnej
        wodzie?
      • werata Re: ciepłe kąpiele 19.04.04, 14:40
        Według mnie to jakieś babcine przesądy,
        owszem jak ktoś wlewa sobie wodę o temperaturze gejzera i wychodzi z
        zaczerwienioną skorą to kto wie... (chociaż, np. finki w czasie ciaży chodzą
        nawet do sauny i rodzą zdrowe dzieciaki)...

A jak brudna wanna to infekcje itp.- być może stąd te poglądy o szkodliwości
        kapieli?

Ale normalna kąpiel z pianką w czystej, własnej łazience... mmmmm super!
        werata 34tc
    • marysia133 Re: ciepłe kąpiele 19.04.04, 14:42
      Ja biore ciepłe kąpiele w wannie dwa razy dziennie od pierwszego dnia ciąży,
      leżę sobie w wannie i czytam książkę. Jestem w 33 tygodniu i nic złego odpukac
      mnie nie spotkało, żaden stan zapalny pochwy, żadne upławy, plamienia, nic
      absolutnie. Nie zamierzam z tego rezygnować. Ja słyszałam że szkodlwie to mogą
      raczej byc bakterie które siedza na wannie i później w wodzie w której się
      kapiemy. Ja starannie myje wannę przed każdą kąpielą a wodę mam taką akurat,
      ani za gorącą ani letnią. Zresztą bez przesady, nie dajmy się zwariować.
    • exilvia Re: ciepłe kąpiele 19.04.04, 17:19
      a nie chodzi przypadkiem o to, że gorąca woda wywołuje skurcze macicy ( tak samo jak seks..). ja nie jestem ekspertem, ale wg mnie po prostu nie trzeba brać gorących a nie ciepłych kąpieli. i pewnie bardziej się uważa na to, gdy ciąża jest zagrożona. zapytaj najlepiej lekarza o to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka