Dodaj do ulubionych

zagrożenie cukrzycą

02.12.10, 21:14
Na kontrolnym badaniu w 28 tygodniu ciąży po obciążeniu 75g glukozy wynik przekroczył nieznacznie normę. Lekarka kazała kontrolować poziom cukru i zaleciła dietę ograniczającą. Co mogę jeść i pić???? Ratunku!!!! Boję się o moją kruszynkę...
Obserwuj wątek
    • paniusia.aniusia Re: zagrożenie cukrzycą 03.12.10, 09:14
      A nie wysłała cię do diabetologa?
      • olgaaa1 Re: zagrożenie cukrzycą 03.12.10, 18:31
        a tą normę to przekroczyłaś po 1h, 2h? bo tak to nie wiadomo co ci poradzić
        • ekg77 Re: zagrożenie cukrzycą 05.12.10, 21:17
          Nie wysłała do diabetologa, powiedziała żebym unikała cukru w każdej postaci. Normę przekroczyłam po godzinie. Kazała mi kontrolować poziom cukru w domu 1,5 godziny po jedzeniu. Jakby się coś działo to mam się zgłosić. Ale co ma się dziać?
    • bianna Re: zagrożenie cukrzycą 05.12.10, 21:34
      Sugeruję zmianę lekarza, bo takie podejście jest nieodpowiedzialne. Masz niby unikać cukru, czyli węglowodanów, a tak naprawdę może to byc niepotrzebne, bo wyrzut cukru do krwi może byc tylko po jednym produkcie, którego w takim przypadku powinnas unikać. A ty będziesz się niepotrzebnie katować. Poczytaj o cukrzycy w ciąży, powinnas miec konsultację z dietetykiem bądz diabetologiem.
      • ekg77 Re: zagrożenie cukrzycą 05.12.10, 21:47
        Dziękuję. Od jutra zaczynam kontrolę glukometrem. Zobaczymy...
        • olgaaa1 Re: zagrożenie cukrzycą 06.12.10, 17:25
          Jeżeli normę przekroczyłaś po godzinie, a po 2h było wszystko ok, oznacza to, że nie masz cukrzycy ciążowej, ponieważ według WHO o cukrzycy mówimy dopiero kiedy przekracza się normę po 2h, po godznie jest zagrożenie, czyli właśnie dieta i kontrola. Stosuj indeks glikemiczny, mierz cukier, po godzinie nie powinien przektoczyć 120, a przed posiłkiem 90
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka