Dodaj do ulubionych

Przyrost wagi

14.04.04, 11:27
Witam
Aktualnie jestem w 26 tyg. i mam na plusie juz 9 kg. Ostatnio moja lekarka
przeraziła mnie informacją, że do końca ciąży przytyje drugie tyle - czyli
łącznie 18 kg!!! Szczerze mówiąc potężnie mnie to przeraziło, ale przeciez
nie zacznę się odchudzać!
Powiedzcie jak to jest, czy rzeczywiście przyrost wagi z ok. 25 tyg podwaja
się do końca ciąży?
Samymi kilogramami tak bardzo się nie martwię, ale w tej sytuacji to rozstepy
mnie chyba nie ominą, i to mimo pracowicie wcieranej Musteli od 12 tyg.
Pozdrawiam
Magda
Obserwuj wątek
    • la_lunia Re: Przyrost wagi 14.04.04, 14:47
      wg mojej karty ciazy wyglada to tak:
      7tc - 62,5
      11tc - 62,5
      19tc - 65,5
      22tc - 68
      28tc - 73 (tu byl najwiekszy wzrost wagi)
      32tc - 74,5 (tak wiec jak widzisz zatrzymalo sie i przez 4 tygodnie tylko kg)
      ale po swietach pewnie przybylo troche
      a co bedzie do 40tygodnia - NIE WIEM smile
      • oliwia244 Re: Przyrost wagi 14.04.04, 15:23
        Jest wiec i dla mnie w Twoim wpisie jakieś pocieszenie!
        Ja pomiędzy 19 a 24 tygodniem przytyłam hurtem 5 kg! Wcześniej czyli do 19
        tygodnia 4 kg, a tu nagle taki przyrost! Ależ miałam doła.
        Wierzę jednak w to, ze to był taki zamsowany atak a teraz troszkę przystopuje.
        Oby tak było, bo nie wiem jak przeżyje lekarska waga jeśli znów wskaże duży
        przyrost w kródkim czasie.
    • maruda13 Re: Przyrost wagi 14.04.04, 16:02
      ja od początku ciązy przytyłam 20 kg sad(( nie wiem gdzie mi się to podziało -
      bo tylko brzuch mam ogroomniasty a do końca jeszcze 9 tyg mi zostało ... wole
      nie myśleć co będzie dalej.....
    • beciaw77 Re: Przyrost wagi 14.04.04, 17:10
      Myślę ze to totalna bzdura! Nie mozliwe żebyś musiała przytyć drugi raz tyle od
      26 tygodnia! Owszem szczerze to wchodzisz właśnie w etap najwiekszego i
      najszybszego tycia ale bez przesady!Ja między 23 a 27 tygodniem przytyłam
      kilogram,później owszem waga skoczyła przez kolejne 4 tygodnie o dwa kilo i
      teraz pewnie(za dwa tygodnie wizyta) też kolejne(minimum) dwa dojda na liczniku
      podczas ważenia ale później z górki! W ostatnich 3 tygodniach już nie powinno
      się raczej utyć a wrecz mozna stracić na wadze ok 0,5 do 1 kg(poparte
      literaturawink)!Więc skoro do końca ciąży masz powiedzmy 14 tygodni a największy
      przyrost wagi przypada na siódmy ósmy miesiąc to nawet gdybyś tyła pół
      kilograma tygodniowo od dziś(a zakładam że to mozliwe bo zależy od wielu
      czynników) to przytyjesz jeszcze max 7 kg! Tak wiec końcowy wynik to ok 15-16
      kg!I to przy założeniu że rzeczywiście bedziesz tyle tyła od początku do końca
      czyli 40 tygodnią włącznie!Aha ja w 27 (bo akurat wtedy mnie ważono)tygodniu
      też miałam +9 a dzis po 7 tygodniach mam o 3kg więcej i to bez odchudzania(tego
      nie wolno robić w ciąży)!Odżywiaj sie racjonalnie,wcinaj małe ale częste
      posiłki,pij wode i soki,jedz owoce,ogranicz słodycze i tłuszcze bo akurat te
      nie są maluchowi potrzebne i będzie dobrze!
      Ale sie wymądrzyłamsmile!hehehe ale mnie rozzłosciło to stwierdzenie Twojego
      lekarza!Powodzenia!I przede wszystkim nie przejmuj sie waga bo najgorzej jeśli
      odbije sie ona nie na Twoim ciele ale psychice!Po porodzie bedzie duuuużo
      sposobności żeby zrzucic zbedny balastwink!
      Trzymaj sie ciepło i tyj zdrowowink!
      Becia i 34 tygodniow Niespodzianka!
    • opieniek1 Re: Przyrost wagi 14.04.04, 17:18
      ja przytyłam w ciąży 18 kilo i wcale nie było tego widać. Nie miałam ani
      jednego rozstępu!W 25 tyg. 61 kg, pod koniec 68 kg, waga wyjściowa 50 kg.
      Nie martw się, zrzucisz szybko. karmienie i szybkie spacerki z wózkiem i
      powrócisz do swojej boskiej figury smile)) Sprawdziłam na sobie.
      • anitkak Re: Przyrost wagi 15.04.04, 08:34
        Wasze listy podniosły mnie na duchu. Jestem w 25 tygodniu i na plusie 10 kg.
        Czytajac inne wypowiedzi dziewczyn na temat wagi, wywnioskowałam, że tyje dwa
        razy szybciej niż trzeba. Owszem jestem do przodu o dwa, trzy kilogramy ale
        bedac w ciązy zarzuciłam dotychczasowe przyzwyczajenia żywieniowe. Zresztą
        staram się jeść zdrowo, ale nie wyobrażam sobie dnia o jedym jogurcie na
        sniadanie, później jabłko, potem lekki obiadek a na koniec kisielek. Tak robiłam
        kiedyś. Przeciez jak jest sie głodnym, to trzeba jeśc nie tylko dla siebie ale i
        dla dziecka. Jak to wiec sie dzieje ,że sa kobiety które w całej ciązy tyją
        tylko o 8 kg? A moze to ja sie myle, może powinnam jeć nadal mało?
        Z drugiej strony ciesze sie ,ze to na razie jedyny mój problem. Podczas
        pierwszego trymestru groziło mi poronienie wiec długo leżałam i modliłam sie,
        zeby cokolwiek złego stało sie mnie nie dziecku. I na szczęśćie maluszek rozwija
        sie świetnie !!!
        Pozdrawiam was wszystkie serdecznie
        Anita
        • beciaw77 Re: Przyrost wagi- do anitkak 15.04.04, 09:23
          Witaj Anitko!
          Chciałabym Ci rzec słówko na temat Twojego pytania : "Jak to wiec sie
          dzieje ,że sa kobiety które w całej ciązy tyją
          tylko o 8 kg? A moze to ja sie myle, może powinnam jeć nadal mało?"
          Nie mysl nawet o diecie!Twoj organizm sam bedzie regulował ile i czego
          potrzebuje a Ty możesz mu tylko w tym pomóc rezygnujac ze zbędnych produktów
          (np.słodycze ogranicz do minimum,a jesli masz na nie ogromna ochote to zjedz
          przynajmniej takie które "coś" Ci dadzą-Tobie i dzidzi,np: troche lodów to
          przynajmniej wapń!)po inne produkty sięgaj częsciej i bez stresu że przytyjesz
          (owoce,pieczywo wieloziarniste,soki,jogurty itp. w zależnosci co Ci teraz
          smakuje). Dlaczego jedne tyją 8 a inne 18? Czytałam dużo na ten temat i ponoć
          zależy to zarówno od czynników genetycznych(predyspozycji do tycia) jak i (a
          może przede wszystkim)od wagi wyjściowej przyszłej mamy! Ponoć szczuplutkie
          kobiety(przewaznie te które przed ciążą się sporo odchudzały,uważały na to co
          jedza i miały niska mase ciała w stosunku do wzrostu) tyja szybciej i wiecej
          niż kobiety o "normalnych" proporcjach czy "puszyste" -te ostatnie powinny
          (takie jest zdanie autorów artukułów o tyciu w ciąży)przytyc najmniej.Więc nie
          stresuj się że ktos w tym samym co Ty tygodniu ciązy pisze że przytył 2 czy 5
          kilogramów gdy u Ciebie 10 na liczniku!Nie wiesz jak wygladała ta osoba przed
          ciaża no i przede wszystkim...czy pisze prawdęwink!
          Zapewne Twój lekarz też kontroluje Twój przyrost wagi i jesli bedzie on zbyt
          szybki powie Ci o Tym(bo może to swiadczyc np.o zatruciu ciazowym)a póki co nie
          stresuj się bo i tak nic na to nie poradziszsmile!Ciąża to ten czas gdy tyć
          możemy! Później sie pomartwisz i zaczniesz katować dietami!
          Jedź mądrze i rośnij zdrowo!wink
          Becia i 34 tygodniowa Niespodziankawink!
        • izabelam78 Re: Przyrost wagi 15.04.04, 09:23
          Anitkak, jedziemy na jednym wózkusmile))
          Ja również jestem w 25 tc i mam +10 kg, u mnie od samego początku waga rosła i
          rosła w górę, przed ciążą byłam szczupła (50 kg/163 cm wzrostu)i jak
          tylko "zaszłam" to mój organizm zaczął gromadzić zapasysmile))
          Nie ukrywam, że przez pierwsze miesiące miałam taki apetyt, że nie mogłam go
          powstrzymać- teraz już się na szczęście unormował.
          Moim pocieszeniem jest to, że moja mama w ciąży przytyła 20 kg i 3 msce po
          porodzie nie miała nawet śladu po ciążysmile a teraz w wieku 47 lat waży 53 kg,
          więc ja również nie powinnam mieć problemów z nadwagą smile
          Najważniejsze jest, żeby pogodzić się z tym, bo ja przez pierwsze miesiące
          psychicznie byłam załamana i dopiero miesiąc temu pogodziłam się z tym.
          Na dodatek jak czytałam wypowiedzi dziewczyn, które do 20 tyg przytyły np 2 kg
          to moje sampoczucie pogarszało się.....ale już jest ok, będzie co ma być,
          najwyżej po porodzie ostro wezmę się za swoje "nadkilogramy", bo napewno nie
          zostawię tego samego sobiesmile

Pozdrawiam cieplutko wszystkie ciężarówki
          Iza i Zuzia w brzuszku
      • agajen Re: Przyrost wagi 15.04.04, 10:32
        ciesze sie, ze nie jestem sama z moim wielkim zmartwieniem dotyczacym wagi. ja przy wzroscie
        176 przed ciaza wazylam 57, a teraz w 27 tygodniu ciazy az 76 sad(((( JAK JA TO ZRZUCE? I CZY
        WOGLE UDA MI SIE ZRZYCIC? jestem podlamana, ale co mam zrobic nie jem wcale tak duzo, jem
        tylko gruboziarniste pieczywo duzo owocow, serow, mleka a i tak ciagle tyje i tyje. wkurzam sie
        gdy moj lekarz mowi, ze to dobrze i pewnie jeszcze wiecej utyje. moze to przez witaminki???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka