Dodaj do ulubionych

no-spa a no-spa forte

19.12.10, 16:22
Witam.
Jestem w 15tc. Biorę no-spe forte, 1 rano i 1 wieczorem. Następną wizytę mam w przyszłym tyg i zabraknie mi tabletek na 2 dni . Wezmę zwykłą no-spe bo forte jest na receptę.
Mam takie pytanie. Zwykła no-spa jest 2 razy słabsza, czy mam brać 2 tabl. rano i 2 wieczorem?
Obserwuj wątek
    • mozyna Re: no-spa a no-spa forte 19.12.10, 16:39
      Przeraza mnie ilosc lekow, jakie ciezarne zazywaja. Przeraza mnie nieograniczone niczym zaufanie do lekarzy, ktorzy te leki przepisuja najczesciej "na wszelki wypadek".
      Ale najbardziej przerazajace jest to, ze ciezarne szukaja porady na forum, co i ile zazywac w czasie ciazy!
      Do autorki: to nie jest skierowane bezposrednio do Ciebie. To moja dygresja.
      • greenmarcia Re: no-spa a no-spa forte 19.12.10, 16:43
        Witaj.
        Po prostu mam skurcze i muszę to brać, a oprócz tego leże plackiem od początku ciąży bo jest zagrożona. Nie chce przerywać leczenia dlatego pytam, może któraś dziewczyna była w podobnej sytuacji.
      • em.haa Re: no-spa a no-spa forte 19.12.10, 19:05
        Dokładnie, mnie twardniała macica, w 28tc lekarz mi zapisał: Spasmolinę, No spę, Cordafen i Theovent, wyszłam od niego, oczywiście wykupiłam wszystko ale skończyło się na tym że ani jednej tabletki no spy nie wzięłam, Spasmoliny 2 doraźnie i Cordafen i Theovent leży.
        Miałam leżeć plackiem i paść się lekami bo w przeciwnym razie URODZĘ i dziecka nie da się uratować. No... URODZIŁAM- jasne... Oszczędzałam się i ani mi się śniło brać tyle leków.
        Kilka tyg później poszłam do innego lekarza i mówie że tyle leków mam brać, a on na to że jak będę miała urodzić to urodzę i żeby nie brać tego wszystkiego tylko Spasmolinę jakby mnie bolał brzuch. A teraz czekam na poród na który się nie zanosi.
    • lumierin Re: no-spa a no-spa forte 19.12.10, 19:00
      Skoro zwykła no-spa jest 2 razy słabsza od forte to chyba odpowiedź na pytanie "jak dawkować" jest oczywiste. Kalkulacja miesci się w zakresie programu chyba pierwszej klasy podstawówki: dodawanie i odejmowanie w zakresie 10.
      • em.haa Re: no-spa a no-spa forte 19.12.10, 19:17
        A ja myślę że ulotka powie jaką ilością składnika się różnią i czy warto brać podwójnie.
    • deodyma Re: no-spa a no-spa forte 19.12.10, 19:48
      a musisz ta no-spe brac?
    • decylia Re: no-spa a no-spa forte 19.12.10, 23:07
      No - spa na skurcze macicy? Z tego co pamiętam ona działa na mięśnie takiego typu jak te układu kostnego, natomiast mięsień macicy jest mięśniem gładkim. Niemniej mogę się mylić. Jak miałam lekkie skurcze lekarz na IP powiedział mi, żebym na skurcze no-spy nie brała, bo tylko sobie wątrobę poniszczę, a na skurcze mięśni gładkich i tak mi nie pomoże. Powiedział, że jak się będą powtarzać takie nasilone, to mój gin da mi lek rozkurczowy na mięśnie gładkie, nazwy nie pomnę, bo nie potrzebowałam.
      Może, skoro masz wątpliwości co do stosowania no-spy zwykłej, zamiast forte to przeczytaj ulotkę, bądź skonsultuj z lekarzem telefonicznie.
      • maagdaamm Re: no-spa a no-spa forte 19.12.10, 23:17
        Na skurcze macicy nospa dziala, przeciez to jest wlasnie lek na skurcze miesni gladkich, nie szkieletowych big_grin Chcialas brac nospe na skurcz lydki? LOL
        Ja nospe biore przy bolach menstruacyjnych, pomaga rewelacyjnie. Ale w ciazy zastanowilabym sie tysiac razy zanim lyknelabym to swinstwo.
        • fairycharlotte Re: no-spa a no-spa forte 19.12.10, 23:33
          Nie wiem po co to pytanie skoro autorka sama podaje - oczywista zreszta - odpowiedz, natomiast zadziwia mnie jak wiele forumowiczek podważa zalecenia lekarza i radzi aby leku nie zażywac wcale.
          • maagdaamm Re: no-spa a no-spa forte 22.12.10, 23:03
            Lekarze to czasem idioci. Bezgraniczne zaufanie moze Wam nie wyjsc na dobre.
        • carmita80 Re: no-spa a no-spa forte 20.12.10, 00:03
          maagdaamm napisała:

> Na skurcze macicy nospa dziala, przeciez to jest wlasnie lek na skurcze miesni
          > gladkich, nie szkieletowych big_grin Chcialas brac nospe na skurcz lydki? LOL
          > Ja nospe biore przy bolach menstruacyjnych, pomaga rewelacyjnie. Ale w ciazy za
          > stanowilabym sie tysiac razy zanim lyknelabym to swinstwo.

I dobrze zrobilabys, bo tego leku nie podaje sie kobietom w ciazy, w wielu krajach nawet wogole sie go nie stosuje. Bywa wykorzystywany przy zabiegu histeroskopii i biopsji endometrium, w kolce nerkowej i.in. ale nie w ciazy.
    • wiki11110 Re: no-spa a no-spa forte 20.12.10, 08:09
      Zwykła Nospa ma 40mg w tabletce a forte 80mg, więc logicznie i matematycznie licząc 1 tabletka Forte to 2 tabletki zwykłej.
      Ja tak brałam!!
    • kotkowa Re: no-spa a no-spa forte 20.12.10, 09:23
      Mysle, ze powinnas brac tak jak piszesz. A dziewczyny niech nie beda madrzejsze od lekarza, bo jesli jest jakies zagrozenie i skurcze, to lepiej brac leki, niz urodzic przedwczesnie. Ja akurat bralam Cordafen, no-spe tylko przez krotki czas w malych ilosciach. No-spa nie jest chyba najbardziej polecanym lekiem, bo dzieci moga miec obnizone napiecie miesniowe i klopoty logopedyczne. Ale to lekarz decyduje jaki lek jest najlepszy.
      • aga.1975 Re: no-spa a no-spa forte 20.12.10, 10:13
        To nieprawda. No-spa nie dziala na miesnie szkieletowe-te od napiecia, ani matki, ani plodu.

Moje dziecko po zagrozonej ciazy, przelezanej na patologii ma pomimo 6 lat wciaz klopoty z napieciem, pomimo ze nie bralam zadnej no-spy.
        Dlatego ze problemy z napieciem dziecka sa efektem -tego co sie dzialo w ciazy np niedotlenienia macicy i dziecka z powodu czestych , silnych skurczow i ewentualnie problemow podczas samego porodu.

A ze akurat w ciazach zgrozonych i z tymi nieszczesnymi skurczami jest no-spa zapisywana-to ludzie nie majac pojecia o lekach np logopedzi -takie bzdury moga opowiadac.

Na marginesie no-spy nie biore bo na mnie nie dziala. Aly gdyby dziala to bym brala.
        Lepiej brac leki w ciazy niz urodzic wczesniaka z np wylewami w mozgu. A to bardzo czeste powiklanie znacznego wczesniactwa. Dopiero moga byc wowczas problemy do porazenia mozgowego wlacznie.
        • pamplemousse1 Re: no-spa a no-spa forte 22.12.10, 18:49
          od 26 tc leżałam plackiem i brałam kilogramy leków, łącznie ze sterydami (cholestaza+skurcze+krótka szyjka+małopłtykowosć), brałabym wszystko byle dzieci donosić!
          udało się! mają 20 m-cy, urodzili się o czasie, bez komplikacji
          nie wiem czy to efekt bramia leków i leżenia, ale zrobiłam co mogłam

widziałam wiele bliźniąt, które nie miały takiej szansy
          czasmi po prostu leki trezeba brać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka