Dodaj do ulubionych

coś nowego ułatwiającego poród :)

11.01.11, 11:15
Witam!
Mam pytanie czy słyszałyście może i skorzystałybyście z takiej opcji....?????
Chodzi mi o lek (żel) który jest bezpieczny dla dziecka i matki. Ułatwia i przyspiesza poród, zmniejsza ryzyko rozerwania i nacięcia krocza itd.

Dziękuję za odp smile Pozdrowienia dla Wszystkich MAMsmile
Obserwuj wątek
    • olgaaa1 Re: coś nowego ułatwiającego poród :) 11.01.11, 14:41
      Pewnie chodzi Ci o żel z prostaglandyną, który można kupić tylko na recepte i musi być zastosowany pod opieką lekarza, najcześciej w szpitalu.
      Nie zmniejszcza ryzyka rozerwania i nacięcia krocza, zwyczajnie powoduje szybsze dojrzewanie szyjki macicy.
      • pomyslna Re: coś nowego ułatwiającego poród :) 11.01.11, 20:06
        Ku mojemu zdziwieniu nie zawiera on prostaglandyn .... Fakt musi być stosowany przez lekarza lub położną ale jest podzielony na fazy porodu... Stąd też moje pytanie czy jeżeli byście miały taką możliwość, żeby sobie pomóc w ten sposób nie szkodząc dziecku czy skorzystałybyście?
        • malgosiek2 Wklejone przez moderatora 11.01.11, 21:56
          Coś nowego ułatwiającego poród smile
          pomyslna 11.01.11, 11:07 Odpowiedz
          Witam!
          Czy ktoraś z was slyszala moze o nowym leku(żel), ktory jest na zachodzie i pomaga skrócic porod i łatwiej go przejść matce i dziecku?Zabezpieczena krocze przed rozerwaniem itd. Zdecydowałybyście się na coś takiego?

Re: Coś nowego ułatwiającego poród smile
          kaeira 11.01.11, 14:09 Odpowiedz
          Słyszałam o żelu na szyjkę., pomagającym wywołać poród - jest to dość często stosowany żel z prostaglandynami, więcej zobacz tu: forum.gazeta.pl/forum/w,548,78559468,78565729,Re_Masaz_szyjki_i_inne_watpliwosci_.html

O takim co skraca poród, pomaga łatwiej przejść, i jeszcze chroni krocze - nie słyszałam, i wg mnie takie coś nie istnieje. Takie cuda to tylko w Erze wink

lilabe1 11.01.11, 15:46 Odpowiedz
          Jedynie indukcja porodu przy pomocy żelu Prepidil - ale takie rzeczy to oczywiście tylko w szpitalu i jeśli są ku temu wskazania. Nie zabezpiecza on krocza przed obrażeniami.

pomyslna 11.01.11, 20:10 Odpowiedz
          Wiatm
          No właśnie to nie jest żel który zawiera prosytaglandyny i nie indukuje samego porodu jak oksytocyna lecz go ułatwia... Wiem że w Pl jeszcze go nie ma. zel może być tylko użyty przez położna lub lekarza... Czy jeżeli nie szkodził by dziecku a wam miałby pomoc zdecydowałybyście sie???
          • violrad Re: Wklejone przez moderatora 12.01.11, 09:58
            Nie ma takiego zelu ktory by ulatwial porod,albo chronil krocze!Jedynym zelem do wywolywania porodu jest Minprosin PG,ktory ma za glowne zadanie pomoc szyjce w dojzewaniu do porodu ,w pierwszej fazie czesto nie wywoluje bolow.Taka prowokacja trwa przewaznie od 3-5 dni,rzadko reaguje organizm w pierwszym dniu.Ten zel wywoluje o wiele silniejsze bole w 1 fazie porodu,poniewaz po sczycie skurczu nie nastepuje calkowite rozluznienie macicy,tylko ciagle jesczcze boli podbrzusze,dlatego tak trudno jest sie rodzacej rozluznic i odpoczac przed nastepnym skurczem.Nie polecam tej prowokacji porodu,tylko z powodu glupstw,tzn.niecierpliwosci,i ochocie zakonczenia porodu bez wskazan medycznych.Jest zarazem jedyna mozliwoscia dobrej prowokacji u pierwiastek,ktorych szyjka maciy czesto jest bardzo niedojrzala i potrzebuje tego dorastania i zmiekczania,nie wskazane jest wtedy podawanie oxytocyny,ktora wywoluje tylko ucisk glowy dziecka na nie dojrzale,zamkniete ujscie macicy,powoduje to czesto spadek tetna dziecka i czesto taka proba prowokacji konczy sie cesarka!Czy krocze peknie czy nie zalezy przedewszystkim od tkanki i dobrej ochrony krocza przez polozna w 2 fazie porodu.Polozna
    • kaeira Re: coś nowego ułatwiającego poród :) 11.01.11, 22:13
      Czyli wiesz dokładnie czego ten cud-żel nie zawiera, wiesz, że jest "podzielony na fazy" (??) ale nie wiesz co zawiera ani jak się nazywa? Dziwne.
      • soul_asylum Re: coś nowego ułatwiającego poród :) 12.01.11, 09:45
        ukryta reklama??
        tak mi pachnie, szczególnie użycie pewnych zwrotów...
        • kaeira Re: coś nowego ułatwiającego poród :) 12.01.11, 12:38
          soul_asylum napisała:
          > ukryta reklama??
          > tak mi pachnie, szczególnie użycie pewnych zwrotów...

Właśnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka