korulka_80
07.02.11, 16:25
Witam!!!
Wiem, że podobne wątki można znaleźć w internecie, ale z reguły sprzed kilku lat, a sprzęt do USG był wtedy pewnie gorszej jakości.
Otóż mój problem polega na tym , że u mojego synka systematycznie na USG wychodzą krótkie kości udowe. W 19 tygodniu młodsze były tylko o tydzień, w 28 o dwa, a teraz (32 +1 hbd) już o 3 sad(( No i lekarz dziś w końcu powiedział, że może to świadczyć o jakiejś wadzie genetycznej, w tym zespole Downa. Nie muszę chyba pisać jak bardzo jestem przerażona. Dodatkowo z kolei główka wyprzedza wiek ciąży. W 28 tygodniu BPD przodowało o 1,5 tygodnia, teraz wyhamowało, za to z kopyta ruszyło HC i wyprzedza teraz wiek ciąży o prawie 2 tygodnie uncertain (A jeszcze 3 tygodnie temu było zgodne z wiekiem ciąży) Ale tą główką tak się nie przejmuję, bo synek ułożony jest miednicowo, ato podobno zniekształca obraz do pomiarów. Tylko ta cholerna kość udowa pozostaje w tyle bez zmian, a nawet różnica się pogłębia sad(( Jestem załamana. Do tej pory pocieszałam się, że to sprawa genów (oboje z mężem mamy po 1,64 wzrostu, mąż ewidentnie ma dość krótkie nogi). Mamy też 1,5 roczną córkę, która też jest niska i nie ma długich nóg, ale z nią w ciąży nie było takich dysproporcji, przynajmniej na tak wczesnym etapie. Dopiero w 38 tygodniu na USG wyszła krótsza kość udowa o 2-3 tygodnie. Nie wiem już, czy chwytać się ciągle nadziei, że to geny, czy zacząć przygotowywać na najgorsze. Dodam, że już nie liczę, że na kolejnym USG różnice się wyrównają, bo już to przerabiałam i niestety nadal jest to samo, a nawet gorzej. O błędzie w pomiarze mowy być nie może, bo dziś lekarz mierzył dokładnie obydwie nóżki i pomiar wychodzi taki sam (dodam, że sprzęt jest bardzo dobry). U innych lekarzy tez były dysproporcje. Czy mam się nastawiać na najgorsze? Na dziecko z ZD, badź tez dysplazjami kości? A może ktoś z was niedawno miał podobny problem i wszystko dobrze się skończyło? Dodam, że przezierność i kość nosowa były w normie w 13 tygodniu. Na każdym USG dziecko jest uważnie oglądane i żadnych innych anomaliów nigdy nie było, przepływy też są OK.