Dodaj do ulubionych

krótkie kości udowe :(((((

07.02.11, 16:25
Witam!!!

Wiem, że podobne wątki można znaleźć w internecie, ale z reguły sprzed kilku lat, a sprzęt do USG był wtedy pewnie gorszej jakości.
Otóż mój problem polega na tym , że u mojego synka systematycznie na USG wychodzą krótkie kości udowe. W 19 tygodniu młodsze były tylko o tydzień, w 28 o dwa, a teraz (32 +1 hbd) już o 3 sad(( No i lekarz dziś w końcu powiedział, że może to świadczyć o jakiejś wadzie genetycznej, w tym zespole Downa. Nie muszę chyba pisać jak bardzo jestem przerażona. Dodatkowo z kolei główka wyprzedza wiek ciąży. W 28 tygodniu BPD przodowało o 1,5 tygodnia, teraz wyhamowało, za to z kopyta ruszyło HC i wyprzedza teraz wiek ciąży o prawie 2 tygodnie uncertain (A jeszcze 3 tygodnie temu było zgodne z wiekiem ciąży) Ale tą główką tak się nie przejmuję, bo synek ułożony jest miednicowo, ato podobno zniekształca obraz do pomiarów. Tylko ta cholerna kość udowa pozostaje w tyle bez zmian, a nawet różnica się pogłębia sad(( Jestem załamana. Do tej pory pocieszałam się, że to sprawa genów (oboje z mężem mamy po 1,64 wzrostu, mąż ewidentnie ma dość krótkie nogi). Mamy też 1,5 roczną córkę, która też jest niska i nie ma długich nóg, ale z nią w ciąży nie było takich dysproporcji, przynajmniej na tak wczesnym etapie. Dopiero w 38 tygodniu na USG wyszła krótsza kość udowa o 2-3 tygodnie. Nie wiem już, czy chwytać się ciągle nadziei, że to geny, czy zacząć przygotowywać na najgorsze. Dodam, że już nie liczę, że na kolejnym USG różnice się wyrównają, bo już to przerabiałam i niestety nadal jest to samo, a nawet gorzej. O błędzie w pomiarze mowy być nie może, bo dziś lekarz mierzył dokładnie obydwie nóżki i pomiar wychodzi taki sam (dodam, że sprzęt jest bardzo dobry). U innych lekarzy tez były dysproporcje. Czy mam się nastawiać na najgorsze? Na dziecko z ZD, badź tez dysplazjami kości? A może ktoś z was niedawno miał podobny problem i wszystko dobrze się skończyło? Dodam, że przezierność i kość nosowa były w normie w 13 tygodniu. Na każdym USG dziecko jest uważnie oglądane i żadnych innych anomaliów nigdy nie było, przepływy też są OK.

Obserwuj wątek
    • naana26 Re: krótkie kości udowe :((((( 07.02.11, 16:34
      ja bym się nie przejmowała, siatki norm poszczególnych wielkości są szerokie. dużo częściej główka np. przekracza rozwojem resztę o plus 3 tyg, na forum było pełno takich przypadków i nic to nie zmieniało. Kośćmi udowymi też bym się nie martwiła.
      Bo na ich długość może mieć wpływ wiele czynników na raz. Np. 2 tygodnie normalnego "obsunięcia" w wymiarach - co jest prawidłowe dla każdych cześci ciała, że jedne rozwojem wyprzedzają drugie, trzeci tydzień - to może być taka uroda - jak u córki. Albo w ogóle w całości taka uroda.
      Na moim USG wymiary wychodziły baaardzo różne - nie pamiętam już co konkretenie, ale na jednym coś było 21 tc, a coś 24. reszta 22-23. Ale nigdy nie miałam wyników od początku do końca świadczących że jest to np. 22tc. NIGDY. A dziecko zdrowe i proporcjonalne.
    • miacasa Re: krótkie kości udowe :((((( 07.02.11, 16:49
      A jak narządy wewnętrzne maluszka? Czy lekarz oceniał przepływy? W mojej rodzinie był przypadek dziecka z dysplazją kości długich, wadę wykryto w 26 tygodniu ciąży i stan dziecka pogarszał się z każdym tygodniem (serce i płuca nie rozwijały się prawidłowo z uwagi na wąską klatkę piersiową. W Warszawie jednym z najlepszych diagnostów wad rozwojowych płodu jest Roszkowski, jeśli bardzo się niepokoisz to może umów się na badanie.
      • korulka_80 Re: krótkie kości udowe :((((( 07.02.11, 17:26
        Dziękuję za odzew. Dziecko już wiele razy było dość dokładnie na USG i wszystkie narządy ma jak najbardziej w normie, serduszko (choć echa serca nie robiliśmy), przepływy są w porządku. Oprócz tych dysproporcji żadnych anomalii żaden z lekarzy nie wykrył.

• korulka_80 [...] 07.02.11, 17:28
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • miacasa Re: krótkie kości udowe :((((( 07.02.11, 19:04
            Roszkowski nie czekał na poród, wypisał skierowania na wiele dodatkowych badań, dziecko było przebadane przez kardiologa w Centrum Zdrowia Dziecka i tam miało być przewiezione gdyby przeżyło. Rodzice odbyli też konsultacje w poradni genetycznej, pobrano krew z naczyń pępowiny do badań genetycznych.
    • dominikanj1 Re: krótkie kości udowe :((((( 07.02.11, 19:45
      skoro wy jako rodzice jesteście niscy, to nie upatrywałabym zagrożenia w takich wymiarach kości.
      FL znacznie mniejsze niż wiek ciaży jest markerem dzięki któremu można podejrzewać wady u dziecka ale częściej wtedy, gdy towarzyszą mu inne nieprawidłowości w narządach.
    • aga.1975 Re: krótkie kości udowe :((((( 07.02.11, 22:46
      Nie martw sie na zapas.
      kosci udowe trudno zmierzyc- slowa 2 lekarzy od usg genetycznego , kiedy rozmawialismy na temat markerow podczas decydowania o amniopunkcji w 16tc (ja tez jestem lekarzem).
      Wiem co przezywasz bo u mnie w usg w 11 t byly 3 markery wad genetycznych dodatnie, amnio ok.
      Moj starszak mial 3 t krotsze kk udowe w 30 tc . Nogi ma dlugie.
      Lekarz musi ci powiedziec, i musi rozwazac najgorsza opcje.
      Idz na kontrole do jakiegos speca od usg genetycznego. Niech obejzy czy przeciwstawia kciuk, narzady, buske .
      W wawie np Jaczynska multimed, hamela -robi tez eco serca-poradania agatowa i roszkowski.
      W lodzi Dudarewicz
      • nati_28 Re: krótkie kości udowe :((((( 21.02.12, 17:54
        Mój synek miał krótsze kości udowe. Okazało się, że ma dysplazję kości. Tak naprawdę, jeśli byłoby tak w Twoim wypadku, dobry lekarz powinien wiedzieć co to jest. Nasz był przechwalony. Miałam robione USG co miesiąc, wszystko było super, a tuż przed porodem okazało się, że kość udowa znacznie krótsza. Gdy rozmawiałam ze znajomymi z zagranicy, w ich wypadku lekarz stwierdzał dysplazję zawsze najpóźniej w 18 tc, rzadziej w 21 tc.
        Poszukaj dobrego lekarza od USG. Ponoć dobry jest Dudarewicz z Łodzi. Tak słyszałam. Na jego stronie są opisy dysplazji, co by mogło oznaczać, że zna temat. Wówczas uspokoisz się bądź przygotujesz na ewentualną wieść o chorobie - czego nie życzę. Choć, powiem Ci, że dysplazja to nie koniec świata i nie ma porównania do zespołu Downa.
        • magdalena2709 Re: krótkie kości udowe :((((( 21.02.12, 19:25
          a czy u Twojego synka wystepowalo tylko skrocenie tych kosci czy byly jeszcze jakies inne markery? Nam lekarz powiedzial, ze na tym etapie ciazy dzieci chore i zdrowe rozwijaja sie bardzo podobnie i na podstawie skrocenia kosci dlugich na tym etapie ciazy nie jest w stanie nic stwierdzic (bylismy u jednego z najlepszych specjalistow USG we Wroclawiu). Zadnych innych odchylen nie stwierdzil...
          • nati_28 Magdalena2709 21.02.12, 20:30
            Też jestem z Wrocławia. U kogo byłaś, bo sama szukam tu kogoś dobrego. Jak na razie nie wiem kto tu jest dobrym specjalistą. Musiałabym spojrzeć na synka wymiary pod koniec ciąży, ale jak sobie przypominam tylko skróconą miał kość udową.
            • nati_28 Re: Magdalena2709 21.02.12, 20:43
              Tu podawałam wymiary:
              forum.gazeta.pl/forum/w,585,45215321,45215321,Wymiary_kosci_udowej_plodu.html
            • magdalena2709 Re: Magdalena2709 22.02.12, 12:57
              my bylismy u dr Florjanskiego, ponoc najlepszy specjalista od USG, chociaz jak poczytasz opinie na necie to znajdziesz tez oczywiscie negatywne wypowiedzi na jego temat...
    • kasica_1980 Re: krótkie kości udowe :((((( 08.02.11, 08:08
      ja bym się teraz nie zamartwiała. u mnie przy pierwszej ciąży też gin powiedział, że mała ma za niską masę ciała to swojego wieku/tyg. i twierdził,że jest za chudziutka i za długa. na szczęście u mnie to był już 37 tc. ale napędził mi niezłego stracha. zaraz kazał mi iść do szpitala na dokarmianie - kroplówa.
      córa urodziła się przez cc śliczniutka i zdrowa (10 pkt). a jak lekarz zobaczył mojego małża to stwierdził taka uroda - wysoki człowiek, ale szczupły.
    • korulka_80 Re: krótkie kości udowe :((((( 08.02.11, 13:45
      Właśnie się umówiłam do dr Roszkowskiego na 4.03. Może to już nie ma znaczenia na tym etapie ciąży, bo to będzie 36 tydzień, ale lepiej wiedzieć czego się spodziewać 4 tygodnie przed porodem niż zaraz po. O ile można na USG będzie cokolwiek jeszcze stwierdzić poza tą rozbieżnością.
      • kotkowa Re: krótkie kości udowe :((((( 08.02.11, 14:13
        Trzymaj się dzielnie, pewnie, że lepiej iść jeszcze do kogoś, niż siedzieć bezczynnie i rozmyślać. Ja jestem pewna, że wszystko ok. Takie rozbieżności się zdarzają, na dodatek sama mówisz, że macie rodzinnie krótkie nóżki, więc mały może tak mieć. Nie ma żadnych innych oznak, że coś jest nie tak. Wiem, że łatwo mówić, każda mama by się zamartwiała jak tylko lekarz by coś zasugerował.
    • basia_8791 Re: krótkie kości udowe :((((( 08.02.11, 21:10
      U mojego prawie dwulatka na usg, zwłaszcza tych po 20 tygodniu ciazy, zawsze kości udowe były małe a głowa duża. ok. 32 tygodnia głowa była o 3 tygodnie wieksza a kości udowe 2 tygodnie mniejsze- czyli razem dysproporcja kości udowe-głowa 5 - 6 tygodni. Tez sie martwiliśmy - a synek urodził sie zdrowy, normalny, kosci udowe ma krótsze ale to wynika z tego ze jest takiej budowy a nie ze jest to odstepstwo od normy. Ja mam 1,58m, maz ma 1,81m - a pedatra powiedziala ze dziecko bedzie średniego wzrostu i nie widzi tu żadnego zaburzenia. Mam nadzieje ze Cie pocieszyłam. Pozdrawiamsmile
    • q_fla Re: krótkie kości udowe :((((( 08.02.11, 22:11
      Moja córka miała taką rozbieżność. Obecnie ma 6 lat, jest bardzo drobna, ale zdrowa. U nas to ewidentna genetyka, ja mam 150cm, mąż 162cm. Ja mam krótkie nogi, mój ojciec ma krótkie nogi, córka też ma krótkie (jest do dziadka bardzo podobna).
    • pikka6 Re: krótkie kości udowe :((((( 08.02.11, 22:27
      Mój syn syn do końca ciąży miał podobne wyniki- kości udowe odstawały średnio o 2 tyg, główka wyprzedzała o tydzień. Taki też się urodził. Był malutki z ciut większą główką, zdrowy oczywiście. Do głowy lekarzowi nie przyszło żeby aferę z tego powodu robić. Zresztą Jasiek do teraz taki jest. Nadal malutki, bo ja aż 158 cm wzrostu mam i tyle. Myślę że niepotrzebne te nerwy...
      • korulka_80 Re: krótkie kości udowe :((((( 09.02.11, 10:35
        Dziękuję, kochane jesteście. Takie odpowiedzi dają mi dużo wiary, że może jednak wszystko jest ok. Tylko tak analizuję USG córki sprzed dwóch lat i w 31 tygodniu wszystko było w normie, dopiero w 38 te nóżki wyszły na krótsze. No a córka jest ewidentnie niska. Więc przy tych wynikach rozbieżności u synka na tym etapie ciąży tak mnie przerażają. No ale może mój synek po prostu ma inne tempo wzrostu, albo będzie jeszcze niższy. Zobzczymy jeszcze co powie dr Roszkowski. Tylko to czekanie najgorsze sad
        • korulka_80 Re: krótkie kości udowe :((((( 09.02.11, 10:41
          Moja mama i teściowa też mają po 1,58 m wzrostu, mój ojciec 1,75 m, teść chyba nawet trochę mniej, mąż i ja po 1,64 m.Nasze babcie też kurduplaste. Ja jako kobieta jestem w tym towarzystwie najwyższa smile Więc niby dziecko nie ma po kim być wysokie. To mnie trzyma przy zdrowych zmysłach, chociaż co noc budzę się przerażona i analizuję, rozmyślam, płaczę. Do tego mam wyrzuty sumienia, że szkodzę dziecku tym stresem. Ale nie mogę nad tym zapanować. Dlatego cieszę się, jak czytam Wasze odpowiedzi, że wiele z Was tak miało i wszystko się kończyło dobrze.
          • naana26 Re: krótkie kości udowe :((((( 09.02.11, 11:00
            no i weź przekłamania USG pod uwagę. lekarz potrafią na wadze machnąć się o kilogram a 20% to dopuszczalna granica błędu!

kiedyś taki angielski dr sie wypowiadał że szacowanie parametrów na USG to tak jakby oglądać człowieka przez szklaną szybę w basenie, w ręce trzymać jego spodnie i próbować dokłądnie okreslić ile facet ma wzrostu wink

głowa do góry.
    • paula8122 Re: krótkie kości udowe :((((( 18.02.11, 21:07
      Witam,
      mam taki sam problem jak ty, dokładnie taki sam. Moja Pani dr twierdzi że nie widzi w tym patologii lecz prosi o co tygodniowe usg. Te kości udowe mnie przerastają bardzo boję się o mojego malucha.
      • korulka_80 Re: krótkie kości udowe :((((( 19.02.11, 11:30
        Paula, a w którym tygodniu jesteś i o ile masz te kości udowe młodsze? Może u Ciebie to tylko błąd pomiaru? Chyba że rozbieżności pojawiają się od dawna, tak jak u mnie. Ja byłam w czwartek u swojego gina na wizycie i wypisał mi skierowanie do szpitala sad Idę w poniedziałek. Mają mi robić dokładne USG z przepływami i jakieś inne badania. Ale w końcu nie wiem, czy mojego lekarza bardziej martwią te krótkie kości udowe, czy niska waga dziecka. Bo w skończonym 32 tygodniu mały ważył tylko 1630 g. Też się martwię co z tego wszystkiego wyniknie. Ale staram się myśleć pozytywnie. Tobie też życzę, żeby wszystko skończyło się dobrze.
        • paula8122 Re: krótkie kości udowe :((((( 19.02.11, 16:42
          W moim przypadku ciągle były rozbieżności lecz nie duże a teraz jest różnica miesiąca. Jestem w 33 tc dziecko ma wymiary 31 tc 30 tc kość udowa 28 tc. Wagi nie znam gdyż u mnie jej nie podają twierdząc że to nie ma znaczenia.
          W piątek mam kolejne USG oby mały trochę urósł bo już nie mam siły. Staram się myśleć pozytywnie w końcu inne dzieci też miały różnice i po porodzie okazało się ze jest ok.
          • paula8122 Re: krótkie kości udowe :((((( 19.02.11, 16:49
            Podam dokładne wymiary:
            FL 5,32 28 tc
            BPD 8,16 30 tc
            HC 29,14 30 tc
            FHR 144
            Podaj proszę swoje to się zorientujemy troszkę.
            • paula8122 Re: krótkie kości udowe :((((( 19.02.11, 16:52
              AC 27,87
              • korulka_80 Re: krótkie kości udowe :((((( 19.02.11, 17:09
                Ale u Ciebie są mniejsze różnice między głową, a nóżką, może ciąża jest po prostu młodsza? Długie miałaś cykle? U mnie w skończonym 32 tygodniu wymiary były takie:

BPD - 81mm (32.5 hbd)
                HC - 304mm (33.6 hbd)
                AC - 267mm (30.6 hbd)
                FL - 56 mm (29.4hbd)

waga - 1630 g
                FHR - 145/min
                Właśnie się doczytałam, że mam tez ilość wód w górnej granicy normy (AFI - 18.9) Lekarz wspominał coś, że sporo tych wód, ale wtedy się nie przejęłam, bo skupiona byłam na tych rozbieżnościach. Jeśli dojdzie do wielowodzia, to tez może świadczyć o wadach podobno. Ja chyba zwariuję do rozwiązania sad(((((((
                • paula8122 Re: krótkie kości udowe :((((( 19.02.11, 17:22
                  Zwróć uwagę, że Twoje nóżki mają 5,6 a moje 5,3. Powiem Ci że gdy bym miała Twoje wymiary to mój lekarz powiedziałby wszystko jest ok.
                  FL Przez 2 tygodnie urosły 1,2 mm to bardzo mało.
                  • korulka_80 Re: krótkie kości udowe :((((( 20.02.11, 08:22
                    Wiesz co, ten wymiar FL, to może być u mnie trochę naciągany, bo lekarz mierzył kilka razy i ten akurat jest największy. Inne były ok 54mm, 55 mm. Równo 4 tygodnie wcześniej miałam robione USG i wtedy wymiar FL był 48mm. Potem po półtora tygodnia u całkiem innnego lekarza i na chyba słabszym sprzęcie wyszło 53mm, więc się ucieszyłam że nóżki nadrobiły i rozbieżność zmalala z dwóch tygodni na jeden. Bo tak miałam na tym wydruku USG, chociaż w trakcie badania jak wlepiałam się w monitor, to wydawało mi się, że różnica wyszła większa niż tydzień, ale potem jak spojrzałam na wydruk, to stwierdziłam, że może w tych nerwach tylko mi się zdawało. Więc skoro z ostatniego USG wychodzi 55-56mm, a wtedy było 53mm, to wychodzi na to, że przez 2,5 tygodnia nóżki też urosły raptem 2-3 mm. Ale ja teraz się utwierdzam, że na tym poprzedniu badaniu lekarz coś się machnął. Bo teraz nóżki były mierzone kilkakrotnie i nie może być mowy o pomyłce. Czasem się zastanawiam, czy nie lepiej byłoby nam żyć 20 lat temu, kiedy nie było USG i milimetry nie musiały decydować o zdrowiu psychicznym kobiety w ciąży. A teraz mi spędza sen z powiek to wielowodzie dodatkowo. Już wolę faktycznie iść do tego szpitala i dowiedziec się najgorszego niż żyć w takim zawieszeniu. Pozdrawiam Cię i mam jednak nadzieję, że nasze obawy rozwieją się bezpowrotnie po porodzie.
                    • paula8122 Re: krótkie kości udowe :((((( 20.02.11, 08:37
                      Ja również mam taką nadzieję. Odedzwij się proszę jak będziesz mogła. I bądźmy dobrej myśli.
                      Pa
        • q_fla Re: Korulka 20.02.11, 09:53
          Bo w skończonym 32 tygodniu
          > mały ważył tylko 1630 g.

Moja córka w 32 tc ciąży ważyła niecałe 1200g. Urodziła się w 38 tc z wagą 2550g.
          Lekarz twierdził, że wszystko ok, żadnych dodatkowych badań nie miałam.
          • korulka_80 Re: Korulka 24.02.11, 20:38
            Jestem już po szpitalu. Mój gin, jak się okazało nie skierował mnie tam z powodu podejrzenia wady genetycznej, tylko hipotrofii. Usg miałam robione wczoraj i oto wyniki:

34.2 wg OM

BPD 9.00 - 36.3 hbd
            HC 33.0 - 37.4 hbd
            AC 29.1 - 33.1 hbd
            FL 6.48 - 33.3 hbd

waga dziecka to 2318g

Powiedzieli, że nic złego nie widzą, ale za tydzień mam mieć znowu kontrolne USG, bo podobno przepływy mózgowe powinny być ciut lepsze. Ale byłam tak zestresowana podczas badania, więc to może być powód jak myślę. Zresztą nie mówili, że to coś poważnego. Zaskoczona jestem, że nózka tak urosła, ale mieli nowiusieńki sprzęt do USG i nie wiem, czy te miary są wiarygodne (czy już dobrze ustawili). Mam nadzieję, że tak. Wielkością główki nie kazali się przejmować, bo nadal jest w położeniu miednicowym, poza tym najważniejsze, że w środku wszystko ok. Trochę się uspokoiłam, chociaż naprawdę spokojna będę, jak zobaczę dziecko po porodzie i usłyszę, że jest zdrowe. Dziś przy badaniu okazało się, że szyjka miękka i założyli mi pessar. Wody płodowe niby w normie, bo tak jest napisane, ale nie wiem czy w ogóle je mierzyli - nie mam napisane ile wynosi AFI. No nic, mam nadzieję, że jest i będzie dobrze. A Ty Paula napisz jak u Ciebie po USG!
            • q_fla Re: Korulka 25.02.11, 13:47
              Wszystko wygląda bardzo dobrze. smile
              Poza tym musisz pamiętać, że na tym etapie ciąży wszelkie pomiary usg już nie są miarodajne, mogą być duże rozbieżności. Tuż przed cc zrobiono mi usg, gdzie stwierdzono, że waga córki wynosi 2850g, a w rzeczywistości ważyła 300g mniej.
              Będzie dobrze. smile

chociaż naprawdę spokojna będę, jak zobaczę dziecko po po
              > rodzie i usłyszę, że jest zdrowe.

Szczerze? Raczej nie, o swoje dziecko bać się zawsze będziesz.
            • magdalena2709 Re: Korulka 21.02.12, 12:35
              chciałabym odświeżyć wątek, korulka_80 czy Twoje maleństwo urodziło się zdrowe?? U mojego dzieciatka w 32 tc wystapily dokladnie takie same rozbieżności w pomiarach...lekarze każa czekac 5 tyg - może mała wyrówna, ale strasznie się martwie;-(
              • milamala Magdaleno 21.02.12, 14:54
                Nie jestem Korulka , ale chce Cie pocieszyc. U mojej corci tez wychodzily zbyt krotkei kosci udowe niz ustawa przewiduje. Bardzo sie martwilam, przygotowywalam sie na najgrosze. A tu dziewucha zdrowa jak ryba. W miedzy czasie wiele sie interesowalam sprawa. Niestety bardzo to dziwnie wyglada, bo oakzuje sie, ze wiele rodzicow ma ten problem i prawie w 99% okazuje sie ze zupelnie niepotrzebnie sie martwimy.
                Tylko zbyt krotkie kosci udowe o niczym kompletnie nie swiadcze poza tym, ze dziecko ma ... krotsze nozki. Moja ma nozki niezbyt dlugie, ale najzupelniej normalne, a jakie sliczne, mozna by bylo je zjesc.
                • magdalena2709 Re: Magdaleno 21.02.12, 15:09
                  U nas lekarz stwierdzil, ze wszystkie kości dlugie sa zbyt krotkie, niestety nie tylko udowe. W 32 tc kosci dlugie sa z 29 tc, a głowka 33. Lekarz powiedzial, ze moze sie to wyrownac lub ze moze to byc jakas wada genetyczna... Wczesniej lekarze nic niepojacego nie stwierdzali, a badan USG mialam bardzo duzo. U Ciebie to byly tylko kosci udowe czy tez wszystkie kosci długie?
                  • milamala Re: Magdaleno 21.02.12, 16:04
                    Mialas 20tygodniowe usg genetyczne? Czy wyszlo cos ew. niepokojacego?
                    U mojej corci byly tylko kosci udowe. Ale to nie ma znaczenia, bo wszystkie kosci rosna skokowo. Zazwyczaj sie wyrownuja, a nawet jak sie nie wyrownaja to o niczym nie swiadczy poza tym, ze dziecko nie zostanie modelem/ka.
                    U mojej corci sie pod koniec ciazy nozki wyrownaly, ale tak na styk. Od kiedy sie wyrownaly to powiedzialam, ze nie chce wiecej nic wiedziec. Koniec kropka. Wysoce prawdopodobne, ze do konca ciazy jeszcze pare razy miala "zbyt krotkie kosci udowe", ale ja juz o tym nie wiedzialam, bo nie chcialam.
                    Moja corcia wlasnie miala trzy tygodnie roznicy. Uwierz, to naprawde o niczym nie swaidczy, byc moze dalej ma "zbyt krotkie" niz to ktos ustalil. Czesci ciala dzieci nie rosna jednoczesnie. Oficjalnie dwa tygodnie roznicy od wlasciwego tygodnia ciazy jest w porzadku, spotkalam sie ze zrodlami, ze trzy tygodnie to tez norma. I powiem Ci szczerze, uwazam, ze te zrodla mowiace o trzytygodniowej roznicy jako normie sa wlasciwe, jesli oczywiscie np. usg genetyczne w 20tygodniu nei pokaze juz jakiegos problemu.
                    Glowka z 33 tygodnia w 32 tygodniu jest perfect.
                    Nie licz roznicy pomiedzy poszczegolnymi czesciami ciala. Patrz na te czesci w stosunku do tygodnia ciazy. To, ze powiedzmy glowka jest dwa tygodnie starsza od tygodnia ciazy a nozki 2 tygodnie mlodsze od tygodnia ciazy, to choc miedyz nimi jest roznica 4 tygodni to tak na prawde wynik jest absolutnie dobry. Zwlaszcze, ze to wszsytko sie zmienia z tygodnia na tydzien.
                    Wiem, ,ze sie martwisz, wiem tez ze bedzie Ci towarzyszyc neipokoj do samego rozwiazania, ale wierz mi jesli chodzi tylko o te trzy tygodnie to nie tylko w moim przypadku skonczylo sie dobrze, ze w przypdku wszsytkich innych rodzicow z ktorymi nawiazalam kontakt rowniez bylo dobrze.
                    • milamala Re: Magdaleno 21.02.12, 16:11
                      I jeszcze jedno, popatrz na siebie i swoja rodzine. Jak wielka Ty jestes? Twoj maz? Czlonkowie Twojej rodziny? U mnie moja corcia miala po kim dziedziczyc niewysoki wzrost. Maz i cala jego rodzina sa wysocy ale ja i cala moa rodzina jestesmy raczej niscy, i moja corcia fizycznie pobrala moje geny, lacznie z niezbyt wysoka waga urodzeniowa.
                      Na prawde osobiscie uwazam, ze nie masz powodu do niepokoju. Lekarz tez jedynie na podstawie trzytygodniowej roznicy w jakims tygodniu badania nie powinien wysnuwac teorii, ze to moze wada genetyczna. Bardzo to nieprofesjonalne. Moj mnie "wyrzucil"z gabinetu mowiac zebym popatrzyla na swoje nogi to bede miala odpowiedz czemu jest "zbyt krotko" u mojej coreczki.
                      • mola_84 Re: Magdaleno 21.02.12, 16:31
                        Wiecie co dziewczyny, u mnie lekarz na kazdym usg mowil ze ciaza wyglada na mlodsza o dwa tygodnie, po ostatnim usg wyszlo mi ze termin mam na 5 lutego a z miesiaczki mialam 20 styczen i ta data sie sugerowalam bo wiedzialam dokladnie kiedy mialam ostatnia miesiaczke, wiec nie ma mowy o zadnej pomylce. Lekarz pytal mnie ile moj pierwszy syn mial dlugosci jak sie urodzil, wiec mowilam ze 51cm. wiec on mowil ze ten bedzie taki sam, napewno wiekszy nie bedzie ewentualnie mniejszy. Ja mam 156 cm wzrostu, maz 170, cala rodzina niewielka z mojej strony jak i ze strony meza. Moj drugi syn urodzil sie 11 dni po terminie ze wzrostem 59cm, na forum styczniowe mamy do ktorego naleze jest ponad 70 swiezo upieczonych mam z czego tylko moj synek i jeszcze jednej dziewczyny ma taki wzrost. Pisze to dlatego abyscie sie nie martwily na zapas, ze czasem aparaty sie myla i ze napewno u was bedzie wszystko dobrze i ja w to wierze i wam tez zycze wiary. Glowy do gory, pozdrawiam
                      • magdalena2709 Re: Magdaleno 21.02.12, 17:19
                        mialam usg genetyczne w 13 tc i w 20 tc, nic niepokojacego nie wykazalo. Dodatkowo robilismy echo serca, podczas badania wyszlo jedynie, ze dzidzius ma pepowine dwunaczyniowa, co juz spedzalo mi sen z powiek, gdyz w bliskiej rodzinie, spowodowalo to wade serca dzieciatka...Moj lekarz prowadzacy w 30 tc na USG nie widzial nic niepokojacego, ale z uwagi na ta pepowine dwunaczyniowa, skierowal nas do specjalisty od USG wlasnie...i to on dopatrzyl sie skrocenia wszystkich kosci dlugich "powyzej 5 centyli". Innych markerow choroby genetycznej nie znalazl (sprawdzal m.in. stópki, kosci palcow u raczek, narzady wewnetrzne). Fakt, ze oboje z mezem jestesmy niscy (ja mam 150 cm, maz ok 170) i wszystkie kobietki w rodzinie tez sa raczej niskie. Jednak spotkalam sie z opinia, iz mimo to dzieciatko powinno miescic sie w ustalonych granicach, a kosci naszej malej niestety w tych przedzialach sie nie mieszcza. Mam tylko nadzieje, ze jeszcze jest troszke czasu do rozwiazania i mala nadrobi dysproporcje i jak powiedzial lekarz "wskoczy w dolny przedzial". Milamala: w ktorym tc twoja dzidzia nadgonila i wyrownala dysproporcje?
                        • milamala Re: Magdaleno 21.02.12, 20:21
                          Ah kochana to nei masz sie co martwic. Sprawa wyglada na prawde dobrze.
                          Aby wnioskowac o problemie na prawde nie wystarczy skrocenie kosci w jakims tygodniu i to jeszcze tylko o tydzien (wystarczy milimetr aby spasc z powiedzmy 2 tygodni do 3 tygodni opoznienia, dlatego pewnie niektorzy naukowcy uwazaja, ze spoznienie 3 tygodni to tez norma).
                          Do tego musza dojsc inne niepokojace objawy.
                          Plus jeszcze Ty jestes niska (ja nawet wyzsza jestem bo mam cale 158cm) maz Twoj tez nie jest jakis dryblas. Moj maz ma 190 cm a mimo to nei pomoglo mojej coreczce skoro odziedziczyla nozki po mnie. Wierz mi sa sliczne.
                          Na prawde Twoj mala/maly nawet nie ma po kim dziedziczyc wiekszych konczynek.
                          Wiesz teraz juz nie pamietam w ktorym tygodniu wypadlo , ze mala ten milimetr kwalifikujacy ja do grupy 2 tygodnie nadrobila. Zreszta to i tak nie ma znaczenie dla Ciebie, bo przeciez dzieci rosna w roznym tempie.
                          Ja spotkalam sie z opinia , ze mierzenie dzieci powyzej 30 tygodnia ciazy jest kompletnie bez sensu. Bo w tym czasie zaczyna sie u niemowlat wolna amerykanka, tak jak u ludzi, jedni sa mali inni wysocy.
                          Wiem, ze sie nie wyluzujesz, bo przechodzilam to samo, dlatego teraz uwazam , ze niepotrzebnie sie ludzi straszy. A najgorsze, ze to robia lekarze. Mowie Ci moj lekarz ani nawet przez sekunde gdy wychodzily zbyt krotkie nozki nie mial watpliwosci, ze wszystko jest ok.
                          • magdalena2709 Re: Magdaleno 22.02.12, 13:01
                            dzieki dziewczyny! mam nadzieje, ze na nastepnym USG mala nadrobi zaleglosci. Postanowilam juz wiecej nie szukac, nie czytac... bo tylko sie denerwuje, a to malej nie pomaga. Trzymajcie kciuki!winkOdezwe sie po badaniu w przyszlym tyg
                            • milamala Re: Magdaleno 22.02.12, 15:05
                              Odezwij sie, zobaczysz bedzie dobrze. I pamietaj jak juz wskoczy w ten magiczny przedzial roznicy 2 tygodni od terminu porodu (ktory nei zawze jest dobrze ustalany przeciez) to wiecej nie zycz sobie informacji na temat konczynek dziecka. Wystarczy jzu tych informacji, bo tak bedziesz sie denerwowac z tygodnia na tydzien, bo raz bedzie dobrze, potem znowu przystopuje itp. Ciesz sie ciaza, pozdrawiam i trzymam kciuki.
                              • korulka_80 Re: Magdaleno 22.02.12, 17:28
                                Hej!
                                Mój synek ma teraz 11 miesięcy i poza tym, że jest w dolnej granicy normy jeśli chodzi o wzrost, wszystko z nim w porządku. A horroru z okresu ciąży nie zapomnę do końca życia. Z tymże u nas było w pewnym momencie naprawdę dramatycznie, bo z biegiem ciąży dysproporcje pogłębiały się. W 35 tygodniu byłam na patologii ciąży i tam wyszło, że nóżki podrosły, pamiętam jak się ucieszyłam. Jednak już po dwóch tygodniach poszłam na kolejne USG i tam moja radość prysnęła jak bańka mydlana, bo okazało się, że nóżki wcale nie nadgoniły różnicy, a wręcz spowolniły swój wzrost. Widocznie z racji nowego sprzętu w szpitalu USG było nie miarodajne, może nie było dostrojone itd. No i zaczęła się dla mnie równia pochyła, bo w 39 kości udowe synka były już o 4 tygodnie do tyłu, ramienne podobnie, a głowa z kolei 3 tygodnie do przodu. Myślałam że oszaleję, zwłaszcza, że lekarze mówili, że może to być jakaś wada genetyczna, sugerowali Zespół Downa. Dwa dni później lekarz prowadzący zrobił mi cesarkę, bo ten stres mnie już totalnie paraliżował. Na szczęście synek okazał się zdrowy, a jego nietypowa budowa ciała to po prostu taka uroda. Jeszcze jak na złość młody po porodzie miał trochę obniżone napięcie i małpią bruzdę na jednej rączce, którą dostał w spadku po dziadku wink, ale, że to częste cechy ZD więc lekarze zasugerowali zrobić badanie na kariotyp. Synuś zdrowy! Nózki jak nic po tatusiu, który ma 164 cm wzrostu i właśnie taką budowę, że nogi krótsze. Jednak ja jetsem matka panikara i nawet zrobiłam młodemu badanie na achondroplazję i hipochondroplazję, żeby już się czasem nie nakręcać. Oczywiście wyniki wyszły ok. Jak się urodził, to faktycznie te nóżki były krótsze w porównaniu z innymi dziećmi. A teraz jakoś ja tego już nie widzę i chyba nikt, kto nie wie nie powiedziałby, że mały miał takie rozbieżności w ciąży. Jest niski, bo ma ok 73cm w tej chwili, ale za to super chłopakwink Rozwija się dobrze, lada dzień zacznie sam chodzić. Nic się nie martw, nawet jak się nie wyrówna w ciąży, bo to nic nie znaczy. Ludzie są różnej budowy i tyle. Pozdrawiam i spokoju życzę!
    • zabulin Re: krótkie kości udowe :((((( 22.02.12, 10:52
      Hmm, u mnie w 23 tyg noga była młodsza o trzy tygodnie.
      Tylko nie pamietam teraz czy mlodsza od głowy o trzy tygodnie ( a głowa zdaje się byla strasza z kolei) czy o trzy tygodnie w syosunku do wieku ciąży.

Zamartwailam sie przeokrutnie, tym bardziej że usg robil jeden z lepszych speców w mieście.

Mis urodzil sie z takimi długimi nogami, ze klękajcie narody.
      Miałam wrażenie że sklada się z głoweczki, brzuszeczka i nóóóóóóóóóóg.

Gwarancji nikt ci tu nie da, ale takie historie niekoniecznie oznaczają coś złego.

Może sprawdź to u innego gina jeszcze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka