Dodaj do ulubionych

usg genetyczne

28.04.04, 11:19
proszę o pomoc w znalezieniu miejsca, gdzie wykonuje się tego typu badania.
Mnie lekarz poinformował o Łodzi. Jestem z Donego Śląska i to troszkę daleko.
ile takie badanie kosztuje? Ile trwa? Czy lekarz rozmawia w trakcie z
pacjentką czy każde jedynie czekać na werdykt....bardzo porsze o odzew. Im
szybciej je zrobię, tym mniej łez wyleję....
Obserwuj wątek
    • peanut2004 Re: usg genetyczne 28.04.04, 12:16
      Witaj nulka100!!!

Niestety mam ten sam problem i zdecydowanie wszyscy polecaja Lodz!! Chociaz
      ostatnio lekarz od konsultacji USG w CZMP byl niedostepny(prof.Szaflik) i panie
      (w instytucie) polecily mi rowniez Krakow(tutaj informacje bardzo polowiczne
      klinika prenatalna przy UJ-info co do lekarzy posiadam juz z forum od milych
      dziewczyn z Krakowasmile) lub Warszawe(pani doc. Szynkiewicz-Dangel zajmujaca sie
      wadami serca). Moze napisz cos wiecej na priva a podam Ci wiecej info, moj
      email big_grinagi13@aol.com.Posiadam tego cala mase, wiec moze napisz o co konkretnie
      chodzi?!! Dodatkowo podaje linka www.genetyka.hg.pl/- znajdziesz
      rowniez info o badaniach(usg-genetyczne)ale rowniez w Lodzi.
      Trzymaj sie cieplutko i nie denerwuj sie(bo to nasz najwiekszy wrog)!!
      Daga i 18tyg Peanut
    • k1w0 Re: usg genetyczne 28.04.04, 13:25
      Nulka,
      napisz może dokładnie jaki masz problem. Może będę mogła Ci pomóc ?

Pozdrawiam
      Ania
    • aneta0075 Re: usg genetyczne 28.04.04, 13:28
      Witajcie.
      Przytocze am moją wcześniejszą wypowiedź na temat USg genetycznego.
      "Jednym z oznaczeń jakie wykonuje się podczas badania USG jest pomiar grubości
      fałdu karkowego (przezierność karku).
      Jest to przestrzeń płynowa na karku płodu mierzona między 10 a 13 tygodniem
      ciąży. Wraz ze wzrostem wartości pomiaru tego ultrasonograficznego markera
      wzrasta ryzyko występowania u płodu nieprawidłowości chromosomowej, wady serca
      i innych chorób uwarunkowanych genetycznie.
      Pomiar NT powinien być przeprowadzony między 11 tygodniem i trzecim dniem a 13
      tygodniem i szóstym dniem ciązy.
      Drugim pomiarem jest obecnośc kości nosowej.
      Badanie to wcale nie kosztuje takich ogromnych pieniędzy i nie ma konieczności
      wykonywania go na USG 3D. Do diagnostyki nie jest ono niezbędne.
      Najlpiej wykonać USG przez pochwę gdyz wtedy widocznośc jest bardzo dobra.
      Ja za badanie w Lublinie zapłaciłam 60 zł i było robione na super nowiuteńkim
      sprzęcie (też nie 3D)." Lekarz sam powiedził, że przeziernośc u mojego
      dzidziusia jest w normie.
      Może nie ma potrzeby jechac ze Śląska az do Łodzi zeby zbadać przeziernośc
      karku. Napewno znajdziesz lekarza, który dysponuje dobrym sprzętem i jest
      świetny w diagnozowaniu obrazu USG. Jeżeli wskaźnik tem będzie niepokojująco
      podwyższony wtedy warto rozważyć wyjazd, powtórzyc badanie i ew. zrobić inne
      niezbędne testy.
      Pozdrawiam.
      • k1w0 Re: usg genetyczne 28.04.04, 13:51
        Nie sądzę aby chodziło o USG w 12 tyg z pomiarem NT. Na takie badanie nie
        wysyła się pacjentek do wybranych placówek. Myslę, że może chodzić o eksperckie
        USG w 15 tyg, które jest nazywane USG genetycznym i to badanie niestety trzeba
        zrobić juz u eksperta. USG w 12 tyg. nie jest tak naprawdę USG genetycznym,
        bierze się przy nim pod uwagę tylko dwa markery, a przy USG genetycznym w 15
        tyg jest wyszczególnionych kilkanascie pozycji ściśle określonych.
        Ale dopóki nie będziemy znały szczegółów problemu to możemy gdybać...

Pozdrawiam Ania
        • aneta0075 Re: usg genetyczne 28.04.04, 13:57
          Być może masz rację.
          Może dziewczyny odezwą sie i podadzą troszke więcej szczegółów.
          Oby nikomu nie były potrzebne badania u Dudarewicza.
          Pozdrawiam. Aneta
          • k1w0 Re: usg genetyczne 28.04.04, 14:22
            hi hi ale dr Dudarewicz jest bardzo sympatycznym i spokojnym człowiekiem... Ja
            wprawdzie robiłam u niego badania prenatalne "na odległość" i miałam z nim
            tylko kontakt telefoniczny, ale bardzo miło wspominam rozmowy z nim....
            • aneta0075 Re: usg genetyczne 28.04.04, 14:37
              zalatuje malutka sprzecznością - prenatalne i na odległość. Ale pewnie miałaś
              na myśli interpretacje wyników na podstawie prób zrobionych przez kogos innego.
              Ja jak na razie czekam z niecierpiwością jeszcze 4 tygodnie do 22 tc na badanie
              połówkowe. Ale wierze, że wszystko będzie ok. Przeziernośc karkowa była 1 mm,
              więc nie było nic co by mnie i przede wszystkim lekarza zaniepokoiło.
              • k1w0 Re: usg genetyczne 28.04.04, 14:45
                hi hi nie ma sprzeczności. Dobre USG z pomiarem NT zrobione w Krakowie, zdjęcia
                i próbki krwi wysłane pocztą kurierską do Łodzi do dr Dudarewicza i po 8 dniach
                wyniki. Dla niego to nic nadzwyczajnego, dostaje w ten sposób materiały z
                całego kraju.
                • aneta0075 Re: usg genetyczne 28.04.04, 15:07
                  jeśli nie jest to tajemnicą to opowiedz co skłoniło Cie do robienia badań u
                  Dudarewicza. I jaką krew Ci pobierano, czy była to amniopunkcja?
                  • k1w0 Re: usg genetyczne 28.04.04, 16:02
                    Jestem straszną panikarą i podczas poprzedniej ciąży obiecałam sobie, że jeśli
                    jeszcze kiedyś będę w ciąży to zrobię badania prenatalne. Poprzednio to było 9
                    miesięcy lęku. Zrobiłam USG z pomiarem NT (wynik 1,2 mm), ale niestety nie jest
                    to jednoznaczne określenie, że dzidziuś jest zdrowy. Sporo informacji
                    przestudiowałam i znam wyniki badań ze szpitali od USA po Wegry.... i
                    zdecydowałam się na oznaczenia biochemiczne z krwi czyli dalszy ciąg testu
                    PAPPA. To są badania nieinwazyjne, a ponieważ wyniki wyszły bardzo dobrze to
                    nie zdecyduję się na badania inwazyjne jakim jest amniopunkcja.

Pozdrawiam Ania
                    • foczka4 Re: usg genetyczne 28.04.04, 16:27
                      a ja polecam wizyte u dr Dudarewicza osobiscie. przyjmuje tez prywatnie. jest
                      nie drogi a dobry. do łodzi wcale nie jest tak daleko! u mnie diagnoza
                      sprawdzila sie na 99%-niestety! pa
    • nitka074 Re: usg genetyczne 28.04.04, 16:47
      Witam dziewczyny.
      Czytam Wasze wypowiedzi i zainteresowała mnie wizyta u doktora Dudarewicza w
      Łodzi.Czy mozecie podac mi do niego adres i np.nr. telefonu? Bedze wdzieczna,
      bo martwie sie od jakiegos czasu o moja dzidzie.Mam toksoplazmoze,lykam juz od
      miesiaca Rovamecyne...ale naczytalam sie tyle nieprzyjemnych rzeczy o tej
      chorobie, ze ...no wiecie same jak to jest....Dziekuje z gory...smile
      • asiazak Re: usg genetyczne 28.04.04, 17:01
        wejdź na stronę:
        www.genetyka.hg.pl
        tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi na nurtujące Cię pytania wraz z tel.
        kontaktowym i cennikiem.

Pozdrawiam, Joanna
    • nulka100 Re: usg genetyczne 28.04.04, 18:25
      dziękuję za odzew....
      Tu nie chodzi o badanie przezierności karku. Ja nie wiem o co chodzi. Mam
      krwiaka bardzo dziwnie umiejscowionego, jak to lekarz nazwał
      jest "podowodniowy" a zwykle ma się do czynienia z "podkosmówkowym". Miałam
      kilkakrotnie silne krwawienia, a krwiak mimo,iż jest w fazie "organizacji" (tak
      to lekarze nazywają) to nadal daje o sobie znać brunatnymi brudzeniami (w
      znacznej ilości)jak rownież nie zmniejsza od 6 tygodni swej wielkości. Wczoraj
      byłam na wizycie. Lekarz jest młody i bardzo konkretny, przy czym powiedział mi
      że z takim trudnym przypadkiem nie miał wcześniej do czynieniasad. Sugestia co
      do usg genetycznego padła właśnie od Niego, stwierdził że potrzebne dla
      uspokojenia naszych nerwów (rozklejam sie niemal na każdej wizycie). Od wczoraj
      jednak zastanawiam się czy krwiak to aby krwiak a nie coś gorszego? Czy może
      lekarz zobaczył coś u dzidzusia niepokojacego,a znając moje skłonności do
      wyolbrzymiania nie poinformował mnie o tym? Sama już nie wiem, im więcej czytam
      tym wydaje mi się że jest gorzej. W tej chwili martwię się krwiakiem dziwnym,
      za nisko połozonym łożyskiem (w szpitalu wpisano "zatoka brzeżna") czy ew.
      wadami rozwojowymi czy genetycznymi mojego dzidziusia.
      Brakuje mi juz sił na płacz.....Najdziwniejsze jest jednak to, że mimo tych
      wszystkich patologii dziecko żyje i rośnie i Jego wielkośc jest prawidlowa jak
      na 16 tydzień.....
      Te badania zamierzam zrobić, zgodnie z zaleceniami mojego lekarza,nie szybciej
      jednak niż w okolicach 20 tygodnia, gdyż od 1,5 m-ca leżę plackiem. Pytanie
      tylko gdzie? Sądząc z opinii, które tu znalazłam (w wystąpieniach z początku
      roku)chyba faktycznie najlepsza jest Łódź.....co o tym sądzicie?
      pozdrawiam
      Anka....mój gg 5925750
      • bozen78 Re: usg genetyczne 29.04.04, 16:46
        przede wszystkim myślimy, że ty nie możesz tak mysleć!!! Jeśli się tak będiesz
        zamartwiała nie wyjdzie to na zdrowie, ani dziecku, ani TObie!!! Każda z nas
        mogłaby teraz wymyślac rózne choroby itp, ale to nie o to chodzi! ciesz się, że
        lekarz wykrył to wcześnie i nie poddawaj się! jak tylko będziesz mogła jedź
        zrobic badania i wtedy będziesz myslała co dalej. a teraz: uszka do góry!!!
    • yessa Re: usg genetyczne 29.04.04, 20:10
      A ja szczerze polecam dr Dudarewicza z Łodzi. Robiłam i niego badania
      prenatalne (test Pappa i USG z pomiarem przezierności karkowej i kości
      nosowej), robiliśmy też USG połówkowe, a jutro idziemy na kolejne - chyba już
      ostatnie. To na pewno doskonały specjalista. Jest miły delikatny i bardzo
      cierpliwy. Dokładnie wszystko opowiada i tłumaczy, można dostać też nagranie na
      własnej kasecie VHS. I nie jest drogi. Nam też zdarzyło się konsultować z nim
      wynik mailem toxo; odpowiedział nam niemal natychmiast, choć przecież wcale nie
      musiał. Myślę, że to lekarz z powołaniem.
      Masz namiar do niego, widziałam ,że któraś z dziewczyn podała Ci adres jego
      stronki. Zadzwoń, albo napisz do niego maila; zapytaj; nie wierzę, żeby nie
      odpowiedział.
    • marysia133 Re: usg genetyczne 29.04.04, 23:26
      Nulka ja robiłam to usg genetyczne u Dr Dudarewicza, nie wiem czy było jakieś
      specjalne. Ma dosyć cienki sprzęt ale niby dosyć dokładnie wszystko sprawdza.
      Tak przynajmniej myślełam, później jak byłam z jego opisem u innych lekarzy to
      krytykowali bardzo to co tam było powypisywane. jeśli mogę coś doradzić to Dr
      Roszkowski w Warszawie, naprawdę specjalista od wszelkiego rodzaju
      nieprawidłowości. U niego też byłam. Wiem, że jeśli chodzi o Łódź to wymieniane
      jest tez nazwisko Dr Szaflika. Byłam u niego tydzień temu i nie polecam. Bardzo
      niekontaktowy człowiek, nieczego mi nie powiedział konkretnego, wręcz zostałam
      zbyta ponieważ jak to określił, nie prowadził ciąży od początku. Bardzo mnie
      zestresował swoimi komentarzami. U mojego dziecka nie wykryto jednej nerki i ja
      cały czas jeszcze po różnych specalistach i jej szukam. jeśli chodzi natomiast
      o problem z serduszkiem to wiem, że w Łodzi najlepsza jest Dr Resondek-
      Liberska. Idę do niej po niedzieli na echo serca płodu. Dr Roszkowski tez
      dokładnie sprawdza serduszko. Jesli masz jakieś pytania to pisz, ja troche sie
      wywłóczyłam po tych lekarzach to może będę umiała pomoc.
      Pozdrawiam
      • nulka100 Re: do marysi133 30.04.04, 08:02
        Dziękuję bardzo za zainteresowanie. Mam jeszcze kilka tygodni do tego usg,
        obecnie jestem w 16tym tc. Chciałam sprawdzić gdzie mozna takie badanie zrobic,
        gdyż mój lekarz wspomniał o jakieś p. profesor z Łodzi, bałam się jednakże moze
        mi byc trudno się zarejestrować stąd szukam innych kontaktów. Bardzo wiele mówi
        się o doktorze Dudarewiczu, z reguły są to pozytywne informacje. Nie wiem
        jednak na ile to subiektywne opinie a na ile okreslające fachowośc (chyba nie
        nam to oceniać). W każdym razie jakiś kontakt juz mam, za co jestem wdzięczna.
        Mam nr tel i adres, a to juz mnie uspokaja, że nie szukam wiatru w polu.
        Chciałabym sie jeszcze odnieść do Twojego Dzieciątka. Jesli Jego nerka się nie
        odnajdzie to nie ma powodu do umierania ze strachu. Leżałam niedawno w szpitalu
        z dziewczyna, ktora mi powiedziała że jej Mama urodziła sie z jedną nerką.
        Przeżyła 55 lat w świetnym zdrowiu i urodziła dwie córki, w tej chwili jest
        podwójną babcią (oraz na emeryturze nauczycielskiej). Wiem, że łatwo się mówi,
        ale to był taki optymistyczny akcent....mam nadzieję że z serduszkiem Maluszka
        bedzie ok.
        pozdrawiam serdecznie Anka

• marysia133 Re: do marysi133 30.04.04, 10:57
          Aniu, dziękuję bardzo za słowa otuchy, zobaczysz, że u Twojego maleństwa też
          wszystko będzie dobrze. W końcu nie można dać się zwariować i do końca wierzyć
          lekarzom, nawet tym najlepszym bo ich opinie i diagnozy często też są sprzeczne
          o czym się osobiście przekonałam. Nie odwodzę Cię od Dr Dudarewicza, w końcu
          sama byłam u niego ze trzy razy chyba ale podałam różne alternatywy bo akurat
          mam porównanie. Ja dzisiaj zapisuję się do Dr Respondek wykluczyć tą
          tachycardię. Nikt jej wcześniej nie stwierdził tylko właśnie Dr Szaflik
          (tydzień wcześniej było robione usg w Warszawie i wszystko było dobrze) i z
          taką wiedzą mnie zostawił bez żadnego wyjaśnienia bo nie jestem jego pacjentką.
          Może dlatego jestem tak sceptycznie nastawiona do tych topowych lekarzy. Tobie
          życzę jak najlepiej i wierzę, że znajdziesz najlepszą pomoc. Nie wiem jak jest
          w Krakowie w Prokocimiu ale ja z kolei nasłuchałam się sporo dobrego o tamtym
          szpitalu. My matki naszych maleństw musimy same przede wszystkim wierzyć że
          wszystko bedzie dobrze smile Bo nasze pozytywne myślenie i nastawienie jest
          największą siłą sprawczą wszystkich dobrych rzeczy smile Trzymaj się Anulko, nie
          poddawaj i bierz czasem przez palce co Ci mówią smile
    • nulka100 Re: usg genetyczne 30.04.04, 08:06
      Jak juz zrobię to na pewno powiadomię Panie o wynikachwink. Bardzo dziękuję za
      zainteresowanie. Tymczasem muszę ten czas do badań jakoś przeleżeć, staram się
      by nastrój mnie nie opuszczał, ale to baaaardzo trudne jest.
      POZDRAWIAM Z CAŁUSKAMI wszystkie Mamy i Dzieciątka te duże i te całkiem malusie
    • iwszonek Re: usg genetyczne 30.04.04, 09:17
      Mój dobry znajomy również urodził się z jedna nerką i cieszy sie dobrym
      zdrowiem, nawet specjalnie sie nie oszczedza, wręcz przeciwnie. Nie martw się,
      wszystko będzie dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka