Dodaj do ulubionych

Kiedy zrobic lewatywe?

07.05.04, 13:41
no wlasnie kiedy? w szpitalu poprosic o to polozna lub kogos czy lepiej w
domu? wolalabym zrobic to sama w domu, ale jesli nie bedzie to konieczne i np
bede musiala wracac do domu lub porod bedzie sie opoznial to przeciez nie
warto? moze jednak warto tuz przed czyli w szpitalu. zastanawiam sie tez czy
jest taki moment, ze jest juz na to za pozno?
prosze o pomoc doswiadczone mamusie
Obserwuj wątek
    • aniutek Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 13:43
      a musisz robic lewatywe???
      • rosiee Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 13:53
        wolalabym oszczedzic sobie tej przyjemnosci, ale gdy pomysle co moze mnie
        spotkac w trakcie porodu, to z dwojga zlego wole to pierwsze.
        • aluc Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 14:01
          i po lewatywie w czasie porodu może cię "spotkać", bo lewatywa pomaga w
          opróżnieniu tylko ostatniego kawałak jelita, a wyżej może sobie zalegać co i
          owszem i przy parciu i tak wylezie

poza tym często na początku porodu organizm się sam oczyszcza przez banalne
          rozwolnienie

ja sobie darowałam i następnym razem też sobie daruję

w razie czego położna zrobi szast prast czym trzeba, że nawet nie zauważysz,
          dla nich to normalne
      • aniutek Re: Kiedy zrobic lewatywe? 08.05.04, 20:15
        moja polozna zasugerowala: olej rycynowy- ma przyspieszyc 1 faze porodu i wyczyscic.
        receptura jest taka: 3 lyzki oleju w szklance soku pomaranczowego, wypic duszkiem i czekac w bliskiej
        odleglosci od toalety, calkowite oczyszczenie jelit w ciagu 2-3 godzin.
        pilam juz dwa razy, wyczyscilo mnie dokumentnie a dziecko ciagle w brzuchu sad 3 dni przterminowane
        jestesmy
    • walker22 Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 14:11
      dodam jeszcze, że po lewatywie też możesz mieć "wypadek" przy porodzie, tyle,
      że chyba mniej przyjemny, niż bez... Położna poradziła mi, że dużo mniej
      stresujące dla mnie będzie darowanie sobie lewatywy...
      • rosiee Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 14:20
        mniej przyjemny czyli..?
        mnie polozna w szkole rodzenia doradzila zrobienie lewatywy, dlatego pytam.
      • aniutek Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 14:22
        i ja mam podobne spostrzezenia, organizm przed porodem sam sie oczyszcza, w czasie produ z
        czlowieka wylatuje wiele plynow, polozne nie zwracaja na to uwagi, szybciutko zmieniaja podklad bez
        krempacji smile
        jesli poprawi Ci to samopoczucie moze napij sie ziolek w tym celu?
        • rosiee Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 14:34
          ziolek?
          masz na mysli moja panike czy ma mi to zastapic lewatywe?
          • aniutek Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 14:37
            rosiee napisała:

> ziolek?
            > masz na mysli moja panike czy ma mi to zastapic lewatywe?

heheheh smile
            mialam na mysli ziolek do zaparzenia w sensie herbatki przeczyszczajacej smile
            na tamte ziolka ... hmmmm ja czekam na po rozwiazaniu smile
            pozdr
            anka
            • rosiee Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 14:43
              a jakie ziolka polecasz?
              • aniutek Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 14:52
                rosiee napisała:

> a jakie ziolka polecasz?

regulavit 2, zaparzyc 2 torebki, wypic na noc. ma smak i kolor malinowy.
                • rosiee Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 14:55
                  mam nadzieje, ze sa bezpieczne dla ciezarowek
                  dzieki
                • katrinko Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 15:12
                  Sugerujesz,że powinnam wiedzieć dzień wcześniej, kiedy urodzę, czy raczej pić
                  codziennie aż do rozwiązania??
    • mewus Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 14:22
      Kilka dni temu rozmawiałam o tym z moim lekarzem.
      Poprosiłam go o jakieś czopki na przeczyszczenie, które mogę sama zastosować,
      gdy rozpocznie się akcja.
      Jego opinia jest taka: niczego rozwalniającego nie stosować samej w domu, w
      momencie rozpoczęcia porodu, gdyż każdy poród przebiega inaczej, tego przebiegu
      nie da się przewidzieć, zawsze mogą pojawić się komplikacje. W tym ważnym
      momencie, musisz być gotowa do przetransportowania się do szpitala, co w
      przypadku lewatywy w domu, czy wspomaganego lekami rozwolnienia może nie być
      takie proste.
      Dlatego lepiej takie metody zostawić sobie na moment, gdy już będziesz w
      szpitalu i nawet jak coś się wydarzy, będzie odpowiedni personel, który będzie
      potrafił sobie poradzić i z porodem i z rowolnieniem.

A poza tym, to się nie przejmój, ja przed pierwszym porodem dostałam
      naturalnego rozwolnienia (chyba stres na myśl, że oto się zaczęło) i w trakcie
      porodu nie miałam żadnych "trudnych" momentów (w każdym razie nic mi o tym nie
      wiadomo wink).

Pozdrawiam, mewa (37tc)
    • flimoni Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 15:33
      Witam, ja tez dlugo bylam zdecydowana na zrobiebie lewatywy w domu, jak dostane
      skurczy, przed wyjsciem do szpitala. Na szkole rodzenia polozna jednak szczerze
      mi to odradzila. Po lewatywie nie nastepuje jedno wielkie wyproznienie. Ona
      pobudza perystaltyke jelit i tak mozesz sobie posrywac przez caly porod. To
      dopiero moze byc krepujace- zamiast koncentrowac sie na porodzie ciagle ganiasz
      do kibelka. Polozna doradzila mi ze jezeli jest to dla mnie az tak stersujaca
      sprawa to juz na sali mozna poprosic o czopek i to rzeczywiscie dziala
      jednorazowo. Ewentualnie jak dostaniesz pierwszych skurczy mozesz sobie walnac
      slaba kawke. Nie dosc ze polecisz do kibelka, do ponoc kawa przyspiesza akcje
      porodowa, wiec wszystko powinno wtedy pojsc szybciej smile
      • rosiee Re: jaki czopek? 07.05.04, 15:36
        glicerynowy?
        • flimoni Re: jaki czopek? 08.05.04, 11:00
          Rosiee, nie glicerynowy. Sa to jakies czopki przyspieszjace wyproznianie. Nie
          bardzo wiem na jakiej zasadzie dzialaja. Kolezanka mowila ze dzialanie jest
          wrecz natychmiastowe smileNatomiast wyproznienie dotyczy tylko koncowego odcinaka
          jelita. Jak dla mnie to OK. Chyba wole to niz latanie co troche do kibelka.
          Jedyna dobra rzecz z lewatywy co ponoc rzeczywiscie dosc znaczaco przyspiesza
          porod. Tylko za jaka cene. Trzeba tez pamietac ze przyspieszenie perystaltyki
          jelit to rowniez gazy smile hehe. Moja kolezanka mowila ze miala tak smierdzace
          baki podczas calego porodu ze ciezko bylo to wytrzymac :0) Dlatego mi szczerze
          radzila wziasc odswiezacz do powietrza smile)))
      • werata Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 15:39
        hmmm, coraz zabawniejsze te wypowiedzi smile

Nam w szkole rodzenia radzono ZROBIĆ lewatywę (obojętnie, czy w szpitalu, czy w
        domku) ponieważ przy zaparciach treść jelit jest przeszkodą dla malucha.
        Przyjrzyjcie sie budowie kobiety i wtedy jasne będzie, ze główka dziecka rodząć
        sie bedzie musiała tę zawartosc jelit wypchnąć, czy tego chcemy, czy nie.

Natomiast zastanawiam się, czy przy regularnych wypróżnieniach lewatywa jest
        konieczna?
        PS Kawka to dobry pomysł smile na pewno przyjemniejszy niż np. Enema

• mamami Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 16:47
      Mnie połozna w szpitalu w którym będe rodzić zdecydowanie zabroniła robic
      lewatywe w domu bo lewatywa przyspiesza poród i zdecydowanie lepiej zrobić ja
      dopiero w szpitalu. Co prawda w moim wypadu nie moge zbytnio przyspieszyć porodu
      bo nie zdążę dojechać do szpitala ale i tak bałabym się robić sama w domu.
    • lechasia Re: Kiedy zrobic lewatywe? 07.05.04, 17:08
      Najlepiej jak lewatywe robi położna, ponieważ skład "dobrej szpitalnej
      lewatywy" jest tzw tajemnicą zawodową położnych ( tak mówiła moja przy
      porodzie)I faktycznie poskutkowało, po lewatywie miałam od razu rozwarcie
      większe o 2 palce.Potem pytałam się mojej położnej co jest w składzie takiej
      specjalistycznej lewatywy, a ona się tylko uśmiechnęła.
      Sama lewatywa nie jest niczym starsznym, nie boli, nie gryzie - wręcz
      przeciwnie przyśpiesza I faze porodu. Ja nie wiem czego tu się bać - o wiele
      gorsze jest dla mnie zakładanie cewnika.
      Asia

• jola.wie Re: Kiedy zrobic lewatywe? 08.05.04, 10:08
        Ciekawe na czym polega ten patentowy skład lewatywy szpitalne, bo ja "zaznałam"
        takiej z wody i mydlin w koszmarnej ilości (wyleciała ze mnie w tej samej
        postaci, co ją wlali, więc nie wiem, czy na cokolwiek miała wpływ). Ciekawe, bo
        enema zawiera 150 ml płynu.
        Kupiłam enemę, leży w szufladce, ale byc może sobie daruję, bo ja akurat (jak
        ładnie tu padło) "posrywałam" sobie przez cały poród (to znaczy przez fazę
        rozwierania, później już nie było czym) BEZ LEWATYWY (mimo koszmarnych zaparć w
        ciąży), no więc może i tym razem się uda.
        Enemkę, jeżeli się zdecyduję, zastosuję przed wyjazdem do szpitala.
        • lechasia Re: Do jola.wie 08.05.04, 12:45
          W szpitalu, w którym ja rodziłam , nie robi się lewatywy z mydła. Skład tej
          lewatywy, która ja miałam robioną jest prawdopodobnie podobny do enemki(czyli
          roztwór soli sodowych , fosforanów i czegoś tam jescze).
          A taka z mydła tak jak piszesz musi być faktycznie koszmarna.
          Asia
          • jola.wie Re: Do jola.wie 08.05.04, 20:03
            Samemu można sobie zrobic z jakichś ziólek, z rumianku zdaje się. Ale ta z
            apteki jest "osmotyczna" i działa trochę jak czopek glicerynowy, czyli
            rozumiem, że w małej ilości jest skuteczniejsza od tej "poślizgowej" z mydlin,
            która w dodatku nie jest zbyt dobroczynna bo wysusza śluzówkę i w ogóle ją
            zaburza i wyjaławia.
            Ta lewatywa, którą ja wspominam to był początek patologii na oddziale
            położniczym pewnego szpitala, ale to już zupełnie inna historia... wink
            • aniutek olej rycynowy 08.05.04, 20:17
              wklejam raz jeszcze, poprzedni post wpisalam gdzies w srodku....
              moja polozna zasugerowala: olej rycynowy- ma przyspieszyc 1 faze porodu i wyczyscic.
              receptura jest taka: 3 lyzki oleju w szklance soku pomaranczowego, wypic duszkiem i czekac w bliskiej
              odleglosci od toalety, calkowite oczyszczenie jelit w ciagu 2-3 godzin.
              pilam juz dwa razy, wyczyscilo mnie dokumentnie a dziecko ciagle w brzuchu sad 3 dni przterminowane
              jestesmy
    • rosiee Re: Kiedy zrobic lewatywe? 13.05.04, 14:50
      Co prawda dyskusja przerodzila sie w "czy robic lewatywe?" a nie jak wyzej w
      temacie, ale dziekuje wszyskim za wyrazenie tu wlasnego zdania na dany temat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka