Dodaj do ulubionych

Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora oddechu?

11.05.04, 08:53
W watku "czego Wam brakuje czerwcowe ciężarówki..." poruszono temat
elektronicznej niańki, czyli takiego urządzenia, które pozwala słyszeć co się
dzieje u dziecka kiedy wyjdziemy gdzieś na "chwilkę" (działanie na zasadzie
krótkofalówek).

Chciałam Was jednak zapytać czy zamierzacie używać monitora oddechu i ruchu?
To zupełnie inne urządzenie. Nazywa się to "AngelCare" (opieka anioła / anioł
stróż), i ma uchronić przed bezdechem.
Wydaje mi się, że elektroniczna niańka nie uchroni (nie daj Boże) przed
bezdechem u dziecka, bo jeśli dziecko przestałoby oddychać, to poprostu nic
nie bedzie słychać i w ten sposób można się nie zorientować na czas...
Taka sytuacja grozi śmiercią a w "najlepszym" wypadku porażeniem mózgowym.

Napiszcie czy słyszałyscie o takim urządzeniu? Czy będziecie je kupować?
Co myslicie na ten temat?

Pozdrawiam

Blue
Obserwuj wątek
    • beemka1 Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 09:30
      Chyba się dzisiaj ode mnei nie odczepiszsmile))
      Nagła śmierć łóżeczkowa wystepuje u dzieci, których matki w ciąży paliły, piły,
      narkotyzowały się. Oczywiście zdarzają się wyjątki i bezdech przytrafia się i
      dzieciom, które są wypieszczone i zadbane, ale to naprawdę rzadkość. Należy
      pamiętac, by dziecka nie układać do spania na brzuszku, tylko na boczku lub na
      wznak!!! Jeśłi jdnak masz w nocy nie spać, bo będziesz nasłuchiwać, czy dziecko
      oddycha, to kup ten monitor oddechu - po co zżerać nerwy?
      Uff, te wiadomości też ze szkoły rodzenia...
      • judytak Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 09:39
        beemka1 napisała:

> Chyba się dzisiaj ode mnei nie odczepiszsmile))
        > Nagła śmierć łóżeczkowa wystepuje u dzieci, których matki w ciąży paliły,
        piły, narkotyzowały się.

do grup ryzyka, jeśli chodzi o nagłą śmierć łóżeczkową, należą
        wcześniaki
        dzieci z niską wagą urodzeniową
        dzieci z chronicznymi problemami układu oddechowego
        dzieci, które śpią w nocy na brzuchu
        dzieci, które przebywają w dymie papierosowym

w tych przypadkach używanie monitoru jest uzasadnione, czasami wręcz zalecane
        przez lekarza

w innych przypadkach to chyba nie ma najmniejszego sensu

pozdrawiam
        Judyta

• beemka1 Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 09:46
        beemka1 napisała:

> Chyba się dzisiaj ode mnei nie odczepiszsmile))

Chodziło mi o to, że to ja jestem namolna i śledzę Cie na forum! Bo tak jakoś
        głupio zabrzmiało... Przepraszam.
    • k1w0 Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 10:05
      Niestety nie jest tak, że SIDS dotyka tylko dzieci matek, które paliły, piły,
      narkotyzowały się...... Informacji na ten temat jest sporo i można łatwo do
      nich dotrzećm, a statystyki są (jak dla mnie) przerażające. 1 dziecko na 1000
      zdrowych donoszonych (nie z rodzin patologicznych) umiera w Polsce z powodu
      bezdechu. W Bydgoszczy jest specjalistyczny ośrodek badawczy, który zajmuje się
      problematyką bezdechu u dzieci i Prof. z tego ośrodka wypowiadał się, że w/g
      niego jest to 2 na 1000 zdrowych dzieci, a w wypadku grup podwyższonego ryzyka
      stosunek jest 7 na 1000.
      Ja mam 3,5 letnią córkę i stosowałam monitor oddechu do 11 miesiąca jej życia.
      Teraz jestem w ciąży i przy drugim dziecku też zdecydowanie będę go stosować.
      Uważam, że jeśli możemy zapewnić naszym dzieciom większe bezpieczeństwo to
      zdecydowanie powinniśmy to robić.

Pozdrawiam wszystkie mamy i przyszłe mamy
      Ania
    • martaurb Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 10:29
      Blue, monitor oddechu NIE ma za zadanie uchronic przed bezdechem, ono jedynie
      poinformuje Cie, jesli bezdech wystapi! (standardowe ustawienie angelcare ok 15
      sekund "ciszy oddechowej" = alarm)
      No i trzeba pamietac o tym, ze jest ono bardzo wrazliwe - drgania z zewnatrz
      itp (np przejezdzajacy po starych torach tramwaj - u mojej ciotki caly
      wiezowiec drgal!) moze odebrac jako oddech dziecka sad

A odpowiadajac na Twoje pytanie - Julcia ma 5,5 tygodnia, monitora uzywamy, a
      budzic sie i tak budzilam na poczatku i sprawdzalam czy monitor odpowiednio
      dziala i czy Julcia oddycha - ot, swiezo upieczona mama wink
      • kozka76 Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 10:45
        Ja też zamierzam kupić to urządzenie. Nie piję, nie palę, ani nie ćpam. Tak
        poprostu myśle że 500 zł za bezpieczeństwo dziecka to nie za dużo.
        • magdaaa73 Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 11:42
          Ja też mam dylemat-kupić czy nie.Z jednej strony myślę-po co-przecież wszystkie
          koleżanki wychowały bez monitora a z drugiej wiem,że będę spokojniejsza jak
          monitor będzie.Przed ciązą paliłam-to też jakiś argument ,a monitory widziałam
          już od 349zł smile)))Chyba się skuszę jednak,dla własnego spokoju no i zdrowia
          dzieciątka!!
          • verbena Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 12:40
            Ja już kupiłam. Używany na Allegro, za 280 zł.
            Dawno temu przeczytałam artykuł o śmierci łóżeczkowej i tak mi utkwił w
            pamięci, że jak zaszłam w ciążę, to wiedziałam, że jedyną rzeczą, którą na
            pewno kupię, będzie właśnie monitor oddechu.Nie wiem, jakoś taka bradziej
            spokojna się czuję, jak wiem, że go mam...
    • magdusza gdzie kupić i jaki kupić 11.05.04, 14:59
      Mam pytanie: gdzie kupić taki monitor (oprócz Allegro) i jakie marki są Wam
      znane, albo jaki mogłybyście polecić?
      Pozdrawiam,
      Magda i Staś (39 tc)
      • magdaaa73 Re: gdzie kupić i jaki kupić 11.05.04, 16:25
        Poszukaj w sklepach internetowych-tam są na pewno.Cena też przystępna.
        • anna20045 Re: gdzie kupić i jaki kupić 11.05.04, 17:21
          Mam pytanie, jak uratować dziecko gdy monitor zasygnalizuje bezdech?
          • martaurb Re: gdzie kupić i jaki kupić 12.05.04, 07:02
            no, tu to sie klania kurs pierwszej pomocy! Moim zdaniem powinien byc w ramach
            szkoly rodzenia!
            Ale na pocieszenie - do monitora (angelcare) dolaczona jest ksiazeczka na ten
            temat z dokladnymi instrukcjami co robic (przynajmniej do tych sprzedawanych w
            Niemczech), jesli Julcia dzis choc ciut pospi, to postaram sie ja strescic
      • bgbhu Re: gdzie kupić i jaki kupić 13.05.04, 18:44
        magdusza napisała:

> Mam pytanie: gdzie kupić taki monitor (oprócz Allegro) i jakie marki są Wam
        > znane, albo jaki mogłybyście polecić?
        > Pozdrawiam,
        > Magda i Staś (39 tc)
        www.babysense.pl
      • bgbhu Re: gdzie kupić i jaki kupić 13.05.04, 20:22
        zobacz strona www.babysense.pl
      • magdalenax Re: gdzie kupić i jaki kupić 15.05.04, 08:18
        Widzilama taki w Warszawie w Smyku. Niestety nie pamietam ceny.
        • k1w0 Re: gdzie kupić i jaki kupić 15.05.04, 08:28
          Monitor oddechu Angelcare - cena ok. 380 zł, ale ja chyba teraz się skuszę na
          nowszy model : Angelcare 201 , to jest monitor oddechu z nianią elektroniczną.
          Angelcare jest w Smyku, a poprzednio zamawiałam przez internet :
          www.angelcare.pl

Życzę dużo zdrówka
          Ania
    • mamakubusia Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 17:35
      hej
      dziecko wystarczy obudzić bezdech mniej wiecej polega na tym że w głębokiej
      fazie snu dziecko "zapomina " o tym że ma oddychać.
      Jest to wynikiem niedorozwoju ośrodka w mózgu odpowiedzialnego za oddychanie
      (to tak w wielkim skrócie), oczywiście to "przechodzi" z czasem.
      Jeśli chodzi o kładzenie dziecka na brzuszku (że niby sprzyja śmierci
      łóżeczkowej) to bym się spierała, no ale rózna są szkoły smile
      Jeśli chodzi o monitor to słyszałam ze można je także wypożyczyć
      tylko nie wiem gdzie i za ilepozdrawiam
      ania
    • anna20045 Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 17:39
      Ja trafiłam kiedyś na stronę o wcześniakach i tam można wypożyczyć monitory.
      Monitor BabySense wypożyczenie na 3 miesiące: 220zł a na 6 miesięcy 430zł
    • tupelo Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 19:15
      Bluebaby, masz calkowita racje: takie urzadzenie nie uchroni od bezdechu. rada
      mojej tesciowej pediatry jest taka, zeby nie kupowac (zreszta kosztuje majatek)
      ani nie wypozyczac, tylko uwazac na dzidzie, obserwowac i nie myslec, ze ten
      bezdech wystapi.
    • triss_merigold6 Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 21:48
      Kobiety drogie czy któras z Was potrafi zrobić sztuczne oddychanie i masaż
      serca noworodkowi? Nie? Ja nie potrafię nawet dorosłemu. W przypadku bezdechu
      niespowodowanego "zapomnieniem" o oddychaniu tylko spowodowanego niewydolnością
      krążenia lub innym problemem monitor oddechu jest o kant d.. potłuc. Jeśli nie
      umiesz reanimować to pozostaje dzwonić na pogotowie. Przyjedzie w ciągu
      kilkunastu minut (o kilkanaście za późno). Monitor w niczym nie pomoże, nie
      uratuje życia jeśli byłoby ono zagrożone, jest natomiast przedmiotem do
      wyciągania kasy.
      • driadea Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 21:59
        Tak, znam podstawy pierwszej pomocy.
        Ty nie??????
      • malwes Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 22:08
        Kochane dziewczyny,
        A mojemu dziecku być może Angelcare uratował życie!
        Nie palę, nie piję...nie ma żadnych "uzasadnionych przyczyn" aby stosować
        monitor....
        Mój synek urodził się malutki - 2340g. Od dnia usrodzenia spał snem kamiennym -
        nie można go było dobudzić na karmienie - czułam, że jest coś nie tak ale
        oczywiście ze szpitala wypisano nas jako "super zdrowych" mimo moich protestów
        (apatię przypisano żółtaczce). Jeszcze tej samej nocy w domu włączył się alarm.
        Jak się potem okazało, fałszywy - mamy gruby materac,czułość była źle
        wyregulowana, monitor nie wyczuwał dobrze dwukilowego dziecka = niemniej jednak
        żółta lampka dawała znać o tym, że dziecko ma przedłuzone stany międzyoddechowe.
        Zabrałam go do szpitala - początki zapalenia płuc, e.coli w moczu i g.złocisty
        w pępku a także hipoglikemia (głównie nocna)....dzięki szybkiej interwencji
        dziecko z tego wyszło ale jakbym przyjechała później....

Ja w ciąży dłuugo leżalam w szpitalu i byłam "obcykana" ze wszystkich patologii
        ciąży i z opieki nad noworodkiem. Wieddziałam co powinno niepokoić a co nie.
        Nie sądzę jednak, że każda mama to wie a jak widać lekarzom ufać też nie można
        (róznica w wypisie dziecka z jednego szpitala jako superzdrowego a przyjęcie
        ledwożywego do drugiego szpitala wynosiła może 5 h....) Która mama wie, że
        bezdechy mają wszystkie dzieci, bo "są jeszcze w brzuszku i czasami zapominają
        oddychać...." - zależy tylko ile taki bezdech trwa - 15s to jeszcze norma
        (światełko ostrzegawcze), po 20s włącza się alarm .... która mama "na oko"
        policzy do 15s lub 20 i będzie wiedziała, że coś jest nie tak? Oczywiście, że
        jak dziecko jest zdrowe, nieapatyczne to nie ma co przesadzać ale jak widać
        moja ostrożność uratowała dziecku życie.

Monitora oddechu używają prawie wszystkie znajome mi rodziny (bez "wskazań").
        Można wybrać między Angelcare a Babysense. Najtaniej i najszybciej kupuje się
        je przez internet, bezpośrednio od wyłącznego przedstawiciela. Wejdźccie na
        edziecko-zakupy, wpiszcie hasło "Angelcare" w 2003 rok i znajdziecie całe dwa
        dłuuuugie wątki w temacie.
        Pozdrawiam,
        Gosia mama Szymona
      • malwes Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 22:13
        triss_merigold6 napisała:

> Kobiety drogie czy któras z Was potrafi zrobić sztuczne oddychanie i masaż
        > serca noworodkowi? Nie? Ja nie potrafię nawet dorosłemu. W przypadku bezdechu
        > niespowodowanego "zapomnieniem" o oddychaniu tylko spowodowanego
        niewydolnością
        >
        > krążenia lub innym problemem monitor oddechu jest o kant d.. potłuc. Jeśli
        nie
        > umiesz reanimować to pozostaje dzwonić na pogotowie. Przyjedzie w ciągu
        > kilkunastu minut (o kilkanaście za późno). Monitor w niczym nie pomoże, nie
        > uratuje życia jeśli byłoby ono zagrożone, jest natomiast przedmiotem do
        > wyciągania kasy.

Bzdura triss - bezdech zazwyczaj nie wymaga aż takiej interwencji bo dziecko
        wystarczy "potrząsnąć" - a jeśli chodzi o prawdziwą reanimację to u dziecka
        robi się ją wyjątkowo szybko i prosto - każdy pediatra ci pokaże jak zapytasz i
        poprosisz. Mojemu dziecku Angelcare uratował życie bo zasygnalizował
        przedłużone stany międzyoddechowe których sama być może bym aż tak nie
        wypatrzyła i dzieki temu choroba zostala zdiagnozowana błyskawicznie - jeszcze
        kilka godzin albo dni i rzeczywiście miałabym "totalny bezdech". Znam jeszcze
        kilka przypadków wśród znajomych, którym monitor właśnie zwrócił uwagę na
        symptomy choroby. Zresztą mój pediatra zajmuje się śmiercią łóżeczkową i wiele
        mi na ten temat powiedział.
        Nie chcesz to nie używaj monitora - nie każdy musi i też uważam, że nie ma
        potrzeby przesadzać ale nie pisz takich głupotek jak powyżej.
        Pozdrawiam,
        Gosia
        PS. Znam cię już z kilku innych wątków i nie zamierzam "polemizować" w temacie.
    • driadea Re: Bezdech!!!! Czy będziecie używać monitora odd 11.05.04, 21:56
      Moja córka ma 7 miesięcy, dostaliśmy Angelcare w prezencie jeszcze w ciąży,
      używałam go przez dwa tygodnie. Moim zdaniem to zbędny wydatek (nie taki znowu
      mały).
      Aga
    • mamakubusia Do triss_merigold6 11.05.04, 22:03
      Hej
      to o czym piszesz to dwie różne rzeczy smile
      ale ja też uważam że jest to zbędny wydatek chyba że dziecko jest z "grupy
      ryzyka-wcześniak, problemy z oddychaniem w pierwszych dniach życia"
      A tak nawiasem mówiąc reanimacja małago dziecka nie jest taka trudna właściwie
      to każdy powinien wiedzieć jak się reanimuje no ale tu nie o tym.
      pozdrawiam
      ania
      p.s oby ta firma splajtowała (ta od monitorów oddechu) bo nikt nie bedzie tego
      potrzebował.
      • k1w0 Re: Do triss_merigold6 12.05.04, 11:11
        Jak juz wcześniej pisałam ja używałam monitora przy pierwszym dziecku (3,5 roku
        temu) a teraz jestem w ciąży i nie wyobrażam sobie abym mogła go nie stosować
        przy drugim. Dla mnie monitor był dużo ważniejszy niż wszystkie piękne ubranka,
        mebelki i wózek razem wzięte ( a była to kwota dużo wyższa niż teraz 380 zł).
        Kilka lat przed urodzeniem się córki znajomi stracili 6-cio miesięczne
        dziecko ...... donoszone, wypielęgnowane, zdrowiutkie niemowlę. Po prostu mała
        nie obudziła się rano .... nikt im wcześniej nawet nie powiedział, że taka
        sytuacja wogóle może nastąpić, wtedy temat "śmierć łóżeczkowa" pojawiał się
        tylko na specjalistycznych sympozjach a hasło "SIDS występuje tylko na
        zachodzie, w Polsce nie istnieje" było głoszone przez bezradnych lekarzy. Teraz
        wszyscy doskonale wiemy, że to totalna bzdura, a badania i statystyki od wielu
        lat były w Polsce prowadzone w kilku ośrodkach.
        Cały tragizm SIDS polega na tym, że nie jest potrzebna specjalistyczna pomoc
        (jesli bezdech nie jest spowodowany innymi czynnikami chorobowymi}, musimy
        tylko w odpowiednim momencie wiedzieć, że doszło do bezdechu i zareagować w
        bardzo prosty sposób, a bez użycia czujników jest to po prostu niemożliwe, nikt
        nie jest w stanie kontrolować oddechu dziecka przez 24 godziny na dobę.....

Przypominam sobie, że podobne dyskusje i komentarze typu "kolejny powód do
        wyciągania pieniędzy od ludzi" dotyczyły jeszcze całkiem niedawno fotelików
        samochodowych. A teraz nikt nie ma wątpliwosci, że jest to kwestia poza
        dyskusją i nikt nie neguje zasadności stosowania ich.
        Nigdy nie miałam wypadku samochodowego (nawet stłuczki), ale wsiadając do
        samochodu pakuję dziecko do fotelika. Robię to mimo, że przeciez nie zakładam,
        że tym razem dojdzie do wypadku..... z tego samego powodu stosowałam i będę
        stowała monitor oddechu, tak mi po prostu nakazuje poczucie bezpieczeństwa.

Pozdrawiam wszystkie obecne i przyszłe mamusie i życzę zdrowych, uśmiechniętych
        dzieciaczków.
        Ania i Kasia (3,5) i Maluch
        • kretka27 Re: Do triss_merigold6 12.05.04, 14:02
          Po pierwsze: mamy z mężem ukończony kurs 1. pomocy, a obudzić i potrząsnąć
          dzieckiem to chyba żadna sztuka
          Po drugie: parę dni temu zmarło 4 mies. dziecko dalekich znajomych, nie było z
          grupy ryzyka, po prostu matka wstała rano, a dziecko nie żyło sad((( Diagnoza:
          śmierć łóżeczkowa.
          Po trzecie: 300-400 zł nie zawaham się wydać, nawet kosztem ubranek, lepszego
          wozka itd.
          Po czwarte, opinia, że to strata kasy i po prostu trzeba obserwować dziecko
          mnie poraża. Mamy siedzieć 24 h przy łóżeczku??????

• pyrtol Re: Do triss_merigold6 12.05.04, 17:50
            Czesc!
            Przy pierwszym dziecku nie mialam monitora i teraz zaluje, tzn nie stalo sie
            nic zlego, ale przez pierwsze tygodnie swirowalam, ze dziecko moze stracic
            oddech nie moglam spac w nocy ciagle wstawalam i sprawdzalam czy dziecko
            oddcha, totalna paranoja sad Wszystko zaczelo sie od tego ze mala w pierwszej
            dobie po porodzie zsiniala mi na rekach, na szczescie byla przy nas
            pielegniaraka, ktora wiedziala jak sie zachowac, bo ja wpadalam w panike. Potem
            jeszcze raz czym sie zakrztusila i dlatego na noc oddawalismy ja na obserwacje,
            gdyby cos takiego zdarzylo sie ponownie. Nigdy tego nie zapomne... Moj strach
            przed SIDS zakonczyl sie kiedy mala skonczyla rok. Moze gdybym miala taki
            monitor moglabym spac spokojnie a nie denerwowac sie czy dziecko oddycha czy
            nie.Jakos nie pomyslalam o monitorze. Jesli drogie mamy macie z roznych
            przyczyn swirowac tak jak ja, to lepiej dmuchac na zimne kupic ten monitor.
            Zwlaszcza ze moze on uratowac zycie. Szkoda tylko ze taki drogi, ale moze
            wiekszy popyt zmniejszy cene, kto wie...
            Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka