16.06.11, 14:29
Witam..
Jestem w 5 tygodniu ciąży. To wpadka, ale bardzo zależy mi na tym małym cudzie i od trzech dni płaczę, bo ginekolog powiedział, że ciążą jest zagrożona i pęcherzyk nie urósł od dwóch dni, co chyba jest nieprawdą, bo na karcie wypisowej ze szpitala (wylądowałam tam z powodu krwawienia szyjki macicy od spiralki, która opadła i ją usunięto. Mimo to zarodek twardo trzyma się kosmówki) pisze:

GS (pęcherzyk ciążowy): 6,1 mm - 5+0 tc.
Echo zarodka (+) YS 2,5 mm

zaś po dwóch dniach napisane:

GS: 7,6 mm - 5+2 tc.
YS (+)

Mówi, że jak za tydzień nie urośnie to znaczy, że nie żyje. Co ja mam zrobić? Co to oznacza? Bo na karcie wychodzi że pęcherzyk urósł 1,5 mm... Co on gada za bzdety ten lekarz? Nie wiem co o tym myśleć. Proszę pomóżcie!!!
Obserwuj wątek
    • m.b.g Re: Pomocy!!! 16.06.11, 15:21
      Jak pomóc?
      Musisz czekać, to jeszcze bardzo wcześnie, nie wiadomo, kiedy była owulacja, daj tej ciąży szansę i nie zamartwiaj się nie zapas.
      Pewnie ktoś ci tu poleci zrobienie badania beta hcg, możesz dla spokoju obserwować przyrost (lub nie, jeśli się nie powiedzie), ale to nic nie zmieni.

Na razie spokój i oszczędny tryb życia, i tak więcej nic nie zrobisz.
    • kobietka_29 Re: Pomocy!!! 16.06.11, 15:26
      jak sama zauwazylas, lekarz gada bzdety. Jak to od 2 dni nie urosl? Mierzy pecherzyk codziennie? I jakiegp przyrostu on sie w tak wczesnej ciazy spodziewal.
      6 tc to bardzo wczesna ciaza. Nie ma sensu podejmowac pochopnych decyzji, ani tez denerwowac sie na zapas. Moja mala mierzyla w 5 tc + 3 dniu tez dokladnie 5 mm. A rosnie pieknie i zdrowo. Glowa do gory. A jezeli masz mozliwosc, zmien lekarza.
      • maluszek1991 Re: Pomocy!!! 16.06.11, 19:55
        Przede wszystkim mysl pozytywnie. Jezeli jestes niespokojna po wizycie u tamtego ginekologa przejdz sie do jakiegos innego smile
      • apetita29 Re: Pomocy!!! 16.06.11, 21:44
        trzymam kciukismilebądź dobrej myśli
    • leneczkaz Re: Pomocy!!! 16.06.11, 20:14
      Lekarz niesamowity. Widać z powołania O_o
      Leż, odpoczywaj i czekaj na bieg wydarzeń.
    • gemmi18 Re: Pomocy!!! 16.06.11, 21:12
      Przede wszystkim gratulacje!
      Napisz, na jakiej podstawie lekarz stwierdził, że pęcherzyk nie urósł od dwóch dni? Tego nie rozumiem. Poza tym, jak wynika z karty szpitalnej, pęcherzyk urósł.
      Dla Twojego spokoju wybrałabym się do innego lekarza - poszukaj jakiegoś z dobrymi opiniami i takiego, który specjalizuje się w prowadzeniu ciąż - z doświadczenia wiem, że tylko u takich warto prowadzić ciążę. Wybierz się do niego, powiedz, że chciałaś potwierdzić ciążę i zobaczysz, co Ci powie. Nie mów mu nic o opinii tamtego lekarza albo powiedz dopiero po zbadaniu i usg. To Cię uspokoi.
      Pozdrawiam, dbaj o siebiesmile.
    • hanuszkahanuszka Re: Pomocy!!! 16.06.11, 21:21
      Lekarz beznadziejny. A w tak wczesnej ciąży stres może bardzo zaszkodzić. Wiem, że to trudne, ale uspokój się, bo naprawdę wszystko jest w normie, dziewczyny dobrze Ci radzą. Za tydzień zobaczysz bijące serduszko smile Głowa do góry!!!
    • q_fla Re: Pomocy!!! 16.06.11, 22:57
      Pewnie zaraz mnie wytną, ale muszę to napisać: takich lekarzy powinno się za jaja na haku wieszać....uncertain
    • panna.w.drodze Re: Pomocy!!! 16.06.11, 23:13
      no to już wiesz że niektórych lekarzy to powinno sie leczyć na głowę uncertain
      trzymam kciuki za Twoją dzidzię
    • ursz-ulka Re: Pomocy!!! 21.06.11, 15:03
      Pytanie jedno - czy lekarz chwycił za każdym razem pęcherzyk w tym samym miejscu? Czy pęcherzyk jest idealną kulą, czy nie? Bo mi się wydaje, że nie uchwyci dwa razy pomiaru w tym samym miejscu pęcherzyka i może być zawsze jakaś niezgodność.
    • naana26 Re: Pomocy!!! 21.06.11, 15:08
      jak na jedynie dwa dni to przyrost jest piękny, a lekarz ma widać mózg o pojemności również pęcherzyka smile

nic się nie martw, wszystko rośnie prawidłowo, przyrost jest ok, w 48h niemal 20% całej wielkości to dużo no i echo jest więc ok smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka