Dodaj do ulubionych

zniekształcony płód??

17.06.11, 11:21
Jestem w 4 tyg.ciąży. Tydzień temu byłam u lekarza i było wszystko ok. Wczoraj na kontroli,lekarz powiedział,że niepokoi Go rozwój płodu i że płód jest zniekształcony. Przepisał mi luteinę i kazał leżeć.Więcej nic nie powiedział. Czy to oznacza,że dziecko urodzi się chore?Był ktoś w podobnej sytuacji? Bardzo proszę o odpowiedzi sad.
Obserwuj wątek
    • madziab83 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 11:24
      w 4tc płód zniekształcony, jaki płód, przecież na tym etapie, to nawet serduszka nie widać, może jajo płodowe spłaszczone?

https://www.suwaczki.com/tickers/zrz6x1hpah3fhlp8.png
      • keyshia Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 11:30
        madziab83 napisała:

> w 4tc płód zniekształcony, jaki płód, przecież na tym etapie, to nawet serduszk
        > a nie widać, może jajo płodowe spłaszczone?
        >
        > https://www.suwaczki.com/tickers/zrz6x1hpah3f
> hlp8.png

Powiedział dokladnie zniekształcony płód,nic więcej. W poniedziałek pójdę do innego lekarza. Już sama niewiem co myśleć,boję się....
        • madziab83 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 11:50
          Idź do innego lekarza, w 4tc, to lekarz może widzieć co najwyżej pęcherzyk, zarodek do 6tc jest mniejszy niż 1mm, na tym etapie może równie dobrze jaszcze nic nie widzieć a mówienie o płodzie to jakiś absurd, kiedy miałaś ostatnią miesiączkę?
          • madziab83 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 11:52
            Idź do innego lekarza, w 4tc, to lekarz może widzieć co najwyżej pęcherzyk, zar
            > odek do 6tc jest mniejszy niż 1mm, na tym etapie może równie dobrze jaszcze nic
            > nie widzieć a mówienie o płodzie to jakiś absurd, kiedy miałaś ostatnią miesią
            > czkę?
          • keyshia Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 11:56
            madziab83 napisała:

> Idź do innego lekarza, w 4tc, to lekarz może widzieć co najwyżej pęcherzyk, zar
            > odek do 6tc jest mniejszy niż 1mm, na tym etapie może równie dobrze jaszcze nic
            > nie widzieć a mówienie o płodzie to jakiś absurd, kiedy miałaś ostatnią miesią
            > czkę?

Ostatnią miesiączkę miałam 28 kwietnia,ale do zapłodnienia prawdopodobnie doszło 20 maja.
    • 18_lipcowa1 zmien lekarza 17.06.11, 11:52
      zniekształcony płód w 4tc- dobre
    • krolowa_kier Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 12:08
      Hę? Płód w 4tc? U mnie w 5tc to było widać co najwyżej pęcherzyk ciążowy.
      • keyshia Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 12:11
        krolowa_kier napisała:

> Hę? Płód w 4tc? U mnie w 5tc to było widać co najwyżej pęcherzyk ciążowy.
        > Lekarz dokładnie powiedział "zniekształcony płód". Pojdę do innego lekarza i zobaczymy,co powie.
        • leesha Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 12:28
          nie jesteś w 4 tc, a w 7 tc.
          • madziab83 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 12:36
            Również to chciałam napisać, to 7tc a nie 4tc, i to nawet skończone 7tc. Co nie zmienia faktu, że na tym etapie nie możemy jeszcze mówić o płodzie i jakiś zniekształceniach.
            Poniżej link do zdjęc z tego etapu ciąży i sama sobie odpowiedz czy na tym etapie można mówić o płodzie i zniekształceniach, to dopiero mały zarodek wielkości 7-9mm.
            www.brzuszek.net/galeria,galeria_usg_7_tydzien_ciazy,176.html,str=0
            • madziab83 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 12:37
              Znowu wkleiła za dużą sygnaturkę i mi posta usuna, więc jeszcze raz:

> Również to chciałam napisać, to 7tc a nie 4tc, i to nawet skończone 7tc. Co nie
              > zmienia faktu, że na tym etapie nie możemy jeszcze mówić o płodzie i jakiś zni
              > ekształceniach.
              > Poniżej link do zdjęc z tego etapu ciąży i sama sobie odpowiedz czy na tym etap
              > ie można mówić o płodzie i zniekształceniach, to dopiero mały zarodek wielkości
              > 7-9mm.
              www.brzuszek.net/galeria,galeria_usg_7_tydzien_ciazy,176.html,str=0
          • keyshia Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 12:36
            leesha napisała:

> nie jesteś w 4 tc, a w 7 tc.

Okres miałam 28.04,a do zaplodnienia doszło ok 20.05,lekarz powiedział,że jestem w 4 tc.
            • madziab83 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 12:41
              ciążę liczy się od ostatniej miesiączki, nie od zapłodnienia, zresztą skąd lekarz wie kiedy doszło do zapłodnienia, miałaś monitoring cyklu? Zresztą nawet przy monitoringu wiedziałby kiedy były dni płodne, ale nie dokładnie kiedy doszło do zapłodnienia, dlatego ciążę liczy się od ostatniej miesiączki i korygować go można na podstawie USG z 10-12 tc ( liczone od ostatniej miesiączki). Albo coś kręcisz albo nie zrozumiałaś lekarza albo trafiłaś na jakiegoś konowała.
              • dzieciusie3 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 12:46
                Czytam,czytam i nie wiem co napisać-faktycznie może to nie ginekolog tylko weterynarz smile Przepraszam za określenie ale jak lekarz może na tym etapie wygadywać takie bzdury!!!! Idź dziewczyno do innego lekarza!!! P.S.nawet weterynarz zna się na tych sprawach...
              • keyshia Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 12:47
                madziab83 napisała:

> ciążę liczy się od ostatniej miesiączki, nie od zapłodnienia, zresztą skąd leka
                > rz wie kiedy doszło do zapłodnienia, miałaś monitoring cyklu? Zresztą nawet prz
                > y monitoringu wiedziałby kiedy były dni płodne, ale nie dokładnie kiedy doszło
                > do zapłodnienia, dlatego ciążę liczy się od ostatniej miesiączki i korygować go
                > można na podstawie USG z 10-12 tc ( liczone od ostatniej miesiączki). Albo coś
                > kręcisz albo nie zrozumiałaś lekarza albo trafiłaś na jakiegoś konowała.

A niby co miałabym kręcić,bo nie rozumiem? Lekarz powiedział mi,że jestem w 4 tc i że płód jest zniekształcony,tak dokładnie powiedział. Idę do innego lekarza i zobaczę,co mi powie.
                • aicha24 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 13:05
                  zgadzam sie z dziewczynami w 4tc to jeszcze nic nie widać, wiec o jakich zniekształceniach mowa??? Chyba że do zapłodnienia doszło m-c wcześniej, potem dostałaś okres (czasem tak sie zdarza) i płód jest większy o jakieś 4 tyg.
                  Ale to i tak jest wczesnie na takie diagnozy....zmień lekarza, bo gdyby faktycznie okazało sie ze płód jest wiekszy to lekarz tez Ci to powinien powiedziec...
                  Jeżeli coś nie tak jest z dzieckiem, czesto ciąże obumierają- sama straciłam 2 ciąże, wiec wiem o czym pisze
                  • dagmaralodz77 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 13:20
                    jak pewnosc ze owulacja przesunieta, to byłabyś w niespełna 6 tygodniu! To po pierwsze!!! Po dugie nawet przy uwidocznieniu zarodka z bijacym sercem w 6 tygodniu, zaden lekarz nie nazywa zarodka płodem. płód jest wtedy gdy mozna rozroznic jego cechy morfologiczne.
                    Zniekształcony na tym etapie moze byc tylko i wyłącznie pęcherz ciążowy.
    • natchniuza86 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 14:02
      Ja tu widze tylko dwie mozliwosci: albo lekarz jest kretynem, albo pacjentka totalnie nierozgarnieta.
    • dziartom Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 14:47
      Jak na razie to nie jest płód tylko zarodek, nawet bez bijącego serduszka. Możliwe, że lekarz miała na myśli zniekształcony pęcherzyk ciążowy.
      • mama.rozy rozwój dziecka 17.06.11, 16:27
        babyonline.pl/twoje_dziecko_zdrowie_psychologia_artykul,4018.html
        www.dlamamy.com.pl/?id_category=88&id_inf=220
        • keyshia Re: rozwój dziecka 17.06.11, 16:32
          Dzięki za odpowiedźi. Zapisałam się już do innego lekarza. Możliwe,że doktor miał na mysli pęcherzyk płodowy,ale powiedział wyraźnie zniekształcony płód oraz to,że jestem w 4 tyg.ciąży.
          • panna.w.drodze Re: rozwój dziecka 17.06.11, 18:31
            no to Twoj lekarz liczy inaczej niż reszta lekarzy w Pol smile w związku z czym wychodzą głupoty

szarpnij się na USG prywatne u specjalisty, na dobrym sprzęcie, bo inaczej to osiwiejesz
    • katriel Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 22:31
      Jesteś w 4 tygodniu od zapłodnienia, ale tygodnie ciąży liczy się inaczej.

(Prawdę mówiąc, jak ktoś nie ma regularnych 28-dniowych cykli, a ma pojęcie kiedy
      była owulacja, to najlepszym sposobem na zapewnienie sobie właściwej opieki
      połozniczej jest odliczyć sobie dwa tygodnie do tyłu od owulacji i konsekwentnie
      łgać, ze wtedy była ostatnia miesiączka. Bo inaczej to albo człowieka straszą, że
      zarodek się za wolno rozwija, albo USG genetyczne zrobią nie wtedy co trzeba
      i nic nie widać, albo chcą poród wywoływać przed terminem - same kłopoty.)

W 4 tygodniu od zapłodnienia nie ma się jeszcze płodu.
      Ma się pęcherzyk, który może być zniekształcony.
      To zniekształcenie może, ale nie musi, wynikać z wady zarodka. Jeśli wynika, to
      obawiam się, że wady widoczne już na tym etapie są na tyle poważne, że dziecko
      raczej nie urodzi się w ogóle, niż urodzi chore.
      Ale możliwe też, że wszystko będzie dobrze. Trzymaj się.
    • katya31 Re: zniekształcony płód?? 17.06.11, 23:20
      W 4 tc nie można stwierdzić takich nieprawidłowości.
      Ja przeszłam przez to co Ty teraz w 7 tc. Wylądowałam w szpitalu i tam się okazało, że mały jest zdrowy, a lekarz, który dzień wcześniej postawił diagnozę, źle założył głowicę do USG ;/
      Cierpliwości życzę i zmiany lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka