Dodaj do ulubionych

co Was ominęło?

03.09.11, 19:46
Tak z czystej ciekawości: jakich "przyjemności" ciąży udało się Wam uniknąć?
Ja już jestem na zupełnym finiszu, więc chyba mogę wyliczyć:

- żadnych zachcianek ciążowych
- zero rozstępów
- zero puchnięcia

Pocieszam się tym, licząc dodatkowe kilogramy i jęcząc od bólów bioder oraz hemoroidów... wink
Obserwuj wątek
    • zebra12 Re: co Was ominęło? 03.09.11, 19:57
      Nie puchłam, nie miałam rozstępów (niczym nie smarowałam), nie miałam bolesnych skurczów przepowiadających - ot lekkie drętwienie brzucha, nie mialam długich porodów.
      Za to miałam mdłości, żylaki, bóle pleców, skurcze łydek itd
    • klara-poisencja Re: co Was ominęło? 03.09.11, 19:59
      mam za sobą dwie ciąże i nie wiem co to nudności i wymioty,puchnięcie,nadciśnienie,cukrzyca (ciążowa oczywiście),nacinanie,pęknięcie i szycie podczas porodu big_grin
    • mynia_pynia Re: co Was ominęło? 03.09.11, 22:13
      Mnie ominęła możliwość polatania sobie na odlotowych karuzelach w wakacje, płynięcie szalonym wodolotem i kilka porządnych wakacyjnych popijaw.
      Wczorajsze wyjście znajomych z pracy na imprezę - nie miałam siły.
      Ominął mnie widok pięknego ogrodu, bo w połowie powiedziałam dość - a teraz trawa wyższa niż ja i krzewów nie widać a chwastów na potęgę się rozsiało.

A z ciążowych dolegliwości to jeszcze nie mówię hop -
      (rozstępy mogą się pojawić w ostatnim dniu, a hemoroidy już w trakcie porodu lub po).
      -
      https://www.suwaczki.com/tickers/8unek0s3wuk3g4kq.png
      • franulina Re: co Was ominęło? 05.09.11, 11:48
        No proszę. Ja nawet bym nie pomyślała o takich sprawach. Z imprez urywaliśmy się z mężem wcześniej i byłam zadowolona, że mogę iść spać. Doceniłam, że się nie budzę na kacu. Całkiem polubiłam bycie w centrum zainteresowania i te wszystkie "jak się czujesz?", "czy na pewno nie chcesz usiąść?" itd. Troszkę brakuje mi winka do kolacji, ale za to odkryłam kwas chlebowy. Wakacje spędziłam na pół-luzie: roboty zlecone i dużo siedzenia w parku z psem. Do tego po raz pierwszy spodobało mi się lato bez upałów, nawet te ulewy sierpniowe mi pasowały, bo mniej duszno mi było. Znajomi mojego męża mają już w większości dzieci, i to raczej takie większe (jest między nami spora różnica wieku) i tryb życia towarzyskiego, przynajmniej z jego strony jest dostosowany do ludzi z rodzinami. Przez to nie czuję się zepchnięta na boczny tor.
        Nie wiem, może to kwestia tego, że dzidziuś jest wyczekany i wytęskniony, za nami dwa lata leczenia niepłodności i kupa kasy, która na to poszła. Jak sobie wspomnę czasy "starań", histerie, chandry, załamki, to żadna opuszczona impreza mi niestraszna.
    • stella_auditore Re: co Was ominęło? 03.09.11, 22:25
      Ominęło mnie na szczęście, przynajmniej w pierwszej ciąży i mam nadzieję, że teraz też mnie ominie:
      rozstępy
      nadwaga
      bolesne skurcze (brzucha, łydek)
      linea negra (uch, ohyda...)
      wyciek mleka z piersi (j.w.)
      plamienia, krwawienia
      cukrzyca

Nie ominęły mnie jednak dużo bardziej nieprzyjemne i trudne sprawy i teraz jest podobnie: koszmarne wymioty, zgaga, żylaki sromu, hemoroidy, rwa kulszowa, depresja, nerwica lękowa, bezsenność, omdlenia, rozwieranie i skracanie szyjki, osłabienie, trądzik, anemia, bóle kręgosłupa... Oj, długo by wymieniać, bo to chyba nie wszystko jeszcze...
    • kingusia1974 Re: co Was ominęło? 03.09.11, 22:50
      Zero rozstepow, zero nadwagi, tydzien po porodzie wrocilam do wagi sprzed ciazy, a obecnie 2 miesiace po ciazy jestem 5 kg szczuplejsza niz przed ciaza, bez zadnej diety. Gdybym wiedziala wczesniej to juz wczesniej bym zaszla.
    • kijek82 Re: co Was ominęło? 04.09.11, 08:05
      jak narazie w tej ciazy:
      0 zachcianek, 0 rozstepow(odpukac),0puchniecia,0hemoroidow...wlasciwie tylko brzuch i bole mamsmileplus toaleta co 5min
    • nomya Re: co Was ominęło? 04.09.11, 08:12
      Jak do tej pory ominęły mnie wszelakie "przyjemności" związane z ciążą prócz solidnych duszności w pierwszym trymestrze. Teraz jakby minęły, przynajmniej na razie wink
    • judyta227 Re: co Was ominęło? 04.09.11, 08:34
      rozstepy jeszcze moga sie pojawic, ja nie mialam zadnych obzydliwych hemoroidow
    • hanna79 Re: co Was ominęło? 04.09.11, 10:17
      mnie ominęły wymioty (ale mdliło strasznie), rozstępy, puchnięcie, wypukły pępek wink problemy z laktacją, cerą, włosami (dla samej kondycji włosów mogłabym chodzić w ciąży do końca życia wink) , spaniem, bóle kręgosłupa, spojenia, hemoroidy, żylaki. Było za to sporo innych problemów...
    • deodyma Re: co Was ominęło? 04.09.11, 10:52
      w obu ciazach ominely mnie te rzeczy, ktore wymienilas.
      niestety, ale w drugiej nie ominely mnie mdlosci oraz nadcisnienie, przez ktore 2 razy wyladowalam na obserwacji w szpitalu i w 36 tc bylam przez to diabelstwo zagrozona porodem przedweczesnym.
    • anetchen2306 Re: co Was ominęło? 04.09.11, 11:45
      W pierwszej ciazy:
      - zero zachcianek,
      - zero rozstepow,
      - zero zmeczenia na pcozatku ciazy,
      - zero nudnosci,
      - zero puchniecia,
      - zero "wstretow".
      Ominely mnie cudownie wszelakie typowe dolegliwosci ciazowe ...
      Na podobny przebieg liczylam w drugiej ciazy. Przeliczylam sie:
      - powalajace mdlosci,
      - powalajaca z nog sennosc (potrafilam zasnac siedzac na krzesle i trzymajac kubek z kawa),
      - zaklocona motoryka od pasa w dol w skutek ucisku macicy na jakis nerw (od ok. 32 tc), chodzilam jak "kaczka".
      - nadal zero rozstepow (przybor wagowy podobny do pierwszej ciazy, ok. 17 kg, prawidlowo wg mojego BMI);
      - zero zachcianek,
      - wstret do miesa, wedlin i wszelakich zapachow.
    • czekolada85 Re: co Was ominęło? 04.09.11, 20:42
      - zachcianki ciążowe
      - puchnięcie
      - zgaga
      - rozstępy
      - skurcze

Tak na szybko
    • jasisi Re: co Was ominęło? 05.09.11, 00:37
      obecna ciąza 23 tydz - uniknęłam: nadwagi, puchnięcia, rozstępów (ale smaruję regularnie) nadcisnienia, megazachciewanek, mdłości, zaparć (które miałam przy pierwszej ciąży), leżakowania w szpitalu
      nie uniknęłam: anemii, drobnych żylaków i bółow nóg przy chodzeniu, skurczów w łydkach

Pierwsza ciąża - uniknęłam: j.w., oprócz szpitala (1x)
      nie uniknęłam: zaparć a w zwiazku z tym hemoroidów, teraz już wiem że ich przyczyną było mleko, w tej ciąży nie jem mlecznych produktów i mleka i zero zaparć, a jak cos przekąszę takiego to odrazu,
      nie uniknęłam rozstępów na piersiach, bo po porodzie powiększyły się gigantycznie a nie miałam ani sił ani głowy aby je smarować czymś, ależałam 10 dni w szpitalu, wykończona.
      Pozatym j.w.
    • kotkowa Re: co Was ominęło? 05.09.11, 10:53
      Praktycznie nie miałam mdłości. Nigdy nie wymiotowałam. Nie miałam cukrzycy, sączących się wód, gestozy, skracającej się szyjki, ale wiele innych przyjemności niestety zaznałam:
      niski progesteron, plamienia, przedwczesne skurcze, nadciśnienie, puchnięcie, zachcianki w normie.
    • panna.w.drodze Re: co Was ominęło? 05.09.11, 12:24
      to samo co u Ciebie, oraz

-brak hemoroidów
      -brak nadwagi (jestem jeszcze 3kg do przodu)

ale swoje wyrzygałam ...
    • lilly_about Re: co Was ominęło? 05.09.11, 12:36
      Nie wymiotowałam, nie mam rozstępów, nie byłam opuchnięta, nie miałam zachcianek, nie miałam problemu z powrotem do dawnej wagi.
    • pali-kotka Re: co Was ominęło? 05.09.11, 13:24
      Ominęła mnie bezproblemowa ciąża. Ominęło mnie też spokojne bieganie po sklepach w poszukiwaniu ciuszków ponieważ musiałam leżeć.
      Z miłych rzeczy ominęły mnie rozstępy i nadwaga, a w drugiej ciąży zachcianki.
    • fasol-inka Re: co Was ominęło? 05.09.11, 13:35
      nie miałam zachcianek, problemów z poruszaniem się, zmiennych nastrojów, hemoroidów, zaparć, nie czułam skurczy B-H, żadnych upławów, krwawień, cukrzycy, żadnych problemów z ciśnieniem; nawet linea negra mi wyszła dopiero po porodzie

za to w pierwszym trymestrze na zmianę spałam i wymiotowałam, w trzecim już tylko chodziłam do wc siusiać wink

miałam naprawdę fajną ciążę
    • mykejla Re: co Was ominęło? 05.09.11, 13:45
      Mnie ominął cały pierwszy trymestr (późno się dowiedziałam o ciąży - czego bardzo żałuję), żadnych oznak ciąży. W czwartm miesiącu zaczął rosnąć brzuszek. I jak do tej pory więcej przyjemności ciążowych nie mam smile a to już połowa 6-tego m-ca smile)
      No może coraz trudniej mi się siedzi lub chodzi - bo brzuch rośnie, ale nie narzekam smile)
    • kobietka_29 Re: co Was ominęło? 05.09.11, 14:27
      Ominely mnie:
      - Zachcianki
      - rozstepy
      - tylek jak szafa
      - i na szczescie wyszelkie mozliwe ciazowe problemy w postaci skracajacej sie lub rozwierajacej szyjki, plamien itp.

Niestety nie ominely mnie praktycznie wszystkie dolegliwosci ciazowe. Jeszcze tydzien temu do listy brakujacych wpisalabym zgage. Ale o dziwo wlasnie teraz, na koniec, sie pojawila.
      • mgd3 Re: co Was ominęło? 07.09.11, 11:35
        smile Nie chcę być czarnowidzem, ale i Ty i autorka wątku chwalicie się brakiem rozstępów jeszcze przed porodem? Żebyście nie wykrakały wink
        Mojej siostrze naprawdę giga rozstępy na brzuchu "wyskoczyły" w 40 tygodniu ciąży - 2 dni przed porodem. Wcześniej nie miała ani jednego.
        • kobietka_29 Re: co Was ominęło? 07.09.11, 11:53
          Kto wie? Nie ma czego zazdroscic. wink Na razie wlasnie nie mam ani jednego. A brzusio mam nadal male- ponizej 100 cm i glowka juz wstawiona. Tendencji do tycia tez nigdy nie mialam i nie mam. Dlatego przewiduje, ze brzuch duzo sie juz nie rozciagnie. Ale zobaczymy.
    • dimeah Re: co Was ominęło? 07.09.11, 13:00
      mdłości
      rozstępy
      hemoroidy
      puchnięcie
      pryszcze
      nadmierny przyrost wagi wink

+ wszystkie ciążowe patologie

na szczęście
    • leneczkaz Re: co Was ominęło? 08.09.11, 13:56
      - nigdy nie wymiotowałam
      - mam mega orgazmy
      - nie mam rozstępów
      - w tej ciąży jestem nienajbrzydsza wink
      • nomya Re: co Was ominęło? 12.09.11, 21:29
        leneczkaz napisała:

> - nigdy nie wymiotowałam
        > - mam mega orgazmy
        > - nie mam rozstępów
        > - w tej ciąży jestem nienajbrzydsza wink

Mam identycznie smile Jedynie co do rozstępów na razie nie mówię "hop" big_grin
    • minerwamcg Re: co Was ominęło? 09.09.11, 20:46
      Zero gestoz, cholestaz itp. atrakcji.
      Zero żylaków.
      Zachcianek ciążowych nie miałam.
      Nic mi nie puchło.
      Hemoroidów też nie miałam.
      Aha, no i najwaniejsze - nie miałam naturalnego porodu! smile

I z tego ostatniego chyba najbardziej się cieszę...
    • langolier_maximus Re: co Was ominęło? 12.09.11, 19:18
      -nie puchłam choc rodziłam w lipcu i mnie straszyli,ze bede miec nogi jak serdle wink
      -nie mialam zaparć
      -żylakow i hemoroidow
      -rozstepow
      za to nie ominela mnie zgaga wink) , dala mi naprawde w kosc wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka