Dodaj do ulubionych

Zasady prania pieluch wielorazowych

30.09.11, 14:03
niedawno naszukałam się na ten temat więc wklejam wszystko co znalazłam jesli coś przeoczyłam to prosze o dodanie.
- możesz nastawić przed praniem płukanie, jeżeli chcesz, by dokładniej się pieluszki uprały (jednak nie jest to konieczność - dzisiejsze pralki automatyczne piorą bardzo dokładnie)

-pierz w temp. 40 do 60 st. C (większość użytkowniczek mówi, ze jak zdarzy się upranie w 90 st. C, to nic się nie dzieje, ale lepiej nie ryzykować!!! PUL może utracić swoje właściwości nie przepuszczające wilgoci...rezultat: może przeciekać!). Większość użytkowniczek mówi, że
pierze w temp. 40 st. C i pieluchy zachowują swoją jakość.

- pierz w ok. 1/2 ilości środka piorącego, który zwykle wrzucasz do prania (nie potrzeba więcej proszku)

- nie używaj zmiękczaczy, płynów do płukania (zapychają mikrootwory w polarku - gorzej wtedy odprowadza on wilgoć i przy pupie w pieluszce z kieszonką może zrobić się mokro; wkłady chłonne natomiast gorzej wchłaniają siusiu)

- możesz użyć kilka łyżek kwasku cytrynowego do prania, jeżeli masz twardą wodę

- 1 łyżka sody oczyszczonej dodanej do proszku świetnie sprawdza się jako odplamiacz i zmiękczacz tkanin

- możesz dodać dodatek antybakteryjny do prania (to tak, jakbyś pieluchy wygotowała i uprasowała)
Dodatki antybakteryjne to są "proszki" które sanityzują pieluszki.
Dostępne są np. Bio D Nappy Fresh, Bambino Mio Nappy Fresh, Bambinex (proszek z dodatkiem sanityzującym), Potion Tots Bots (proszek z dodatkiem sanityzującym). W przypadku Bio D i Bambino Mio dodaje się je do proszku które normalnie używasz do prania a w przypadku Bambinexu i Potion mogą one funkcjonować jako samodzielne proszki.

inne środki antybakteryjne to ocet, olejek z drzewa herbacianego

- większość pieluch można suszyć w suszarce automatycznej na najniższej prędkości
nie susz na kaloryferze ani w suszarce otulaczy, ani części pieluszek, które zawierają PUL (warstwę nieprzemakalną). Po pierwsze: nie ma takiej potrzeby, bo są już prawie suche, po drugie: PUL może się zniszczyć i zacząć przeciekać! Dobrym patentem jest suszenie w niewielkiej odległości od kaloryfera.

- przechowując użyte pieluchy w torbie lub wiaderku możesz dodać kilka kropli olejku z drzewa herbacianego

- jeżeli zauważysz, że polarek nie odprowadza dobrze wilgoci, dziecko ma mokro, a wcześniej było inaczej, być może zatłuściły mikrootworki przez np. używanie kremów do pupy. Wtedy możesz namoczyć pieluszkę w płynie do mycia naczyń na 24 godziny. Pieluszka powinna być jak nowa

Do pieluch z polarem nie można stosować orzechów

- wkłady do pieluch uzyskują właściwą chłonność dopiero po kilkakrotnym praniu 5 do 8 razy. Co któreś pranie warto zrobić bez jakichkolwiek dodatków piorących bo i tak we wkładach chłonnych są pozostałości detergentów z ostatniego prania.
Warto włączać funkcję dodatkowego płukania.
Obserwuj wątek
    • aamarzena Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 02.10.11, 01:59
      Super, ze zebrałaś w jednym miejscu informacje jak prać - nie trzeba szukac juz po tysiacu stran wink
      Od siebie dodam, że suszenie na słoneczku pomaga w usuwaniu plam.

A co do otulaczy wełnianych: zaleca się prać ręcznie w szamponie do wełny lub mydle oliwkowym. Raz, dwa razy na miesiąc warto zrobić otulaczom wełnianym kapiel lanolinową. Wypierz je przedtem.
      Kąpiel lanolinowa: 2-3 łyżki stołowe kuracji lanolinowej i 2 litry gorącej wody. Gdy woda ostygnie do temp. ok.30 stopni włóż w nią otulacze. Od czasu do czasu je wyciśnij, możesz zostawić na noc. Wypłucz w zimnej wodzie, dodaj kilka kropli octu, zanuż na 10 minut i wyciśnij. Wysusz
      • leilana26 Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 02.10.11, 08:39
        dzięki za info na temat otulaczy wełnianych smile jeszcze ich nie stosowałam i ponoć świetnie sprawdzają się w upały. A o wybielaniu słońcem zapomniałam smile
    • leilana26 Kolejne informacje które znalazłam 02.10.11, 08:53
      - Pieluszki do prania przechowujemy w osobnym pojemniku na sucho (namaczanie przyspiesza zużycie gumek, ściagaczy).
      - Nie powinno się stosować kremów barierowych na pupe (bo zmniejsza to chłonność pieluch) jeśli trzeba nakremować pupkę to warto na pieluszkę położyć tzw. papierek czyli bibułka higieniczna/wkładka do pieluch
      ten papierek można zakładać za każdym razem, dzieki niemu łatwiej usunąć kupkę a pozatym pupka ma dodatkową izolację przed wilgocią.
      - zawsze zapinaj rzepy przed praniem bo się szybciej zniszczą.
    • leilana26 DALSZA CZĘŚĆ 02.10.11, 09:10
      określenie „cold wash” spotykane na pieluszkach oznacza maksymalną temperaturę prania 45 stopni C

pieluszki formowane i do składania z bawełny można prać w temperaturze 90 stopni C

do usuwania plam można użyć mydła galasowego, np. po oczyszczeniu pieluszki punktowo na plamę. Najlepszym odplamiaczem jest słońce
      mydło galansowe nie nadaje się do polaru!!

pieluszki suszymy w temperaturze pokojowej. Wysuszone na kaloryferze lub bardzo ostrym słońcu mogą być sztywne i nieprzyjemne w dotyku. Szczególnie dotyczy to bawełny i konopi

do płynu do prania dodaję preparatu antybakteryjnego. Przy twardej wodzie lepiej wypłukuje on złogi po moczu. Działanie antybakteryjne będzie miało również kilka kropli (2-3) olejku z drzewka herbacianego lub lawendowego. Olejek wkraplamy do komory na płyn do płukania

Tu znalazłam coś co jedni producenci pieluch polecają inni zabraniają : nie stosować kwasku cytrynowego i octu często do odkażania, ponieważ mają one niekorzystne działanie na PUL i gumki, skracają żywotność tych materiałów i mogą prowadzić do ich trwałego uszkodzenia

pieluszka nie chłonie:

prawdopodobnie jej powierzchnia została zatłuszczona. Pieluszki należy namoczyć w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Następnie płukać aż woda będzie zupełnie czysta i bez piany. Problemy z chłonnością mogą na krótko występować również podczas ząbkowania- skład moczu jest wtedy bardzo specyficzny

Brak chłonności Jeśli pieluchy dobrze nie wchłaniają (co może się zdarzyć, gdy używamy nieodpowiedniego proszku lub używamy kremów ochronnych do pośladków dziecka) należy zamoczyć pieluchy na kilka godzin w wodzie z płynem do zmywania naczyń. Następnie należy je dobrze wypłukać i uprać. Przed namoczeniem przeprowadźcie jednak test: jeśli pielucha wchłonie filiżankę wody, a wy pomimo tego stwierdzacie, że pieluszka przemięka, może to znaczyć, że Waszemu dziecku rośnie ząbek. Mocz wówczas trudniej się wchłania. W czasie ząbkowania również pupa dziecka jest bardziej podrażniona, robi się czerwona, ze względu na bardziej kwasowy odczyn moczu w tym okresie. Najlepiej wówczas ograniczać zakładanie jakichkolwiek pieluszek tak, aby skóra dziecka nie miała żadnego kontaktu z moczem czy kałem.

pieluszki po wypraniu pachną moczem:
      wyprane pieluszki należy znowu wyprać, ale bez dodatku detergentów. Pieluszki pierzemy aż piana przestanie być widoczna. Można wyprać pieluszkę 2-3 razy po kolei (raz na kwartał lub pół roku)

pieluszki i wkładki są sztywne:
      dzieje się tak na skutek prania w bardzo twardej wodzie lub suszenia na kaloryferze lub na ostrym słońcu. Do pralki można wrzucić 2-3 piłki tenisowe, które dobrze „rozbiją” materiał. Pieluszki i wkładki można przeciągnąć kilka razy po krawędzi krzesła lub stołu.
    • galgo Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 03.01.12, 16:43
      fantastyczny watek leilana, wielkie dzieki!!

mam jeszcze 2 watpliwosci, moze bedziecie mogly je rozwiac:

- czy wszystkie wklady (bambusowe, mikrofibra, mikropolarek, pieluszki tetrowe, inne bawelniane, bambusowe) oraz pieluszki formowane mozna suszyc na kaloryferze? z tego co czytalam, zrozumialam, ze zakaz suszenia na kaloryferze tyczy sie tylko otulaczy oraz pieluszek typu AIO czy kieszonka, ktore zbudowane sa z nieprzemakalnego materialu, ktory to moglby sie uszkodzic pod wplywem bezposredniego zrodla ciepla.

- czy pieluszki typu onesize, ktore wyregulowalam np. na rozmiar S (posciagane gumeczki, pospinane napy) nalezy za kazdym razem rozpinac do prania i suszenia?
      • aamarzena Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 04.01.12, 13:19
        Ja nie rozpinałam nap regulacyjnych, ani nie wydłużałam gumeczek. Wszystko dopierało się i schło ładnie smile

Wkłady bambusowe, bawełniane, tetrowe i mikrofibrowe susze czasem na kaloryferze, nic sie nie dzieje (ja mam na kaloryferach max 50st), z tym, że zauważyłam, że są nieco później sztywniejsze niż gdy schną na sznurku. Ale wystarczy przeciągnąć o kant stołu i już robią się mięciutkie smile
    • jehanette jaki cykl prania - długośc 05.01.12, 13:16
      zastanawiam się, czy lepiej prać pieluszki na dłuższym cyklu (u mnie "bawełna" - ok 3 - 3,5 godziny), czy można na "zwykłym" - ok. 1,5 godziny?
      • aamarzena Re: jaki cykl prania - długośc 05.01.12, 19:41
        Wydaje mi się, że można, jeśli stwierdzisz, że są niedoprane zawsze możesz wstawić znów pranie. U mnie bawełna na 40 st z praniem wstępnym i podwójnym płukaniem to czas 1 h 45 min i to wystarcza w zupełności smile
    • fajna-ania Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 06.01.12, 16:03
      Czy dodatek Bambino Mio Nappy Fresh ma jakiś zapach?
      • aamarzena Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 06.01.12, 21:39
        Jeśli chodzi ci o ten dodatek antybakteryjny miofresh z bambino mio to on nie ma zapachu. Przynajmniej mój nos nie wyczuł smile
    • galgo Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 04.03.12, 13:03
      mam jeszcze jedno pytanie:

czy do prania mozna uzywac srodka do zmiekczania wody? mam na mysli tabletki Calgon, my normalnie uzywamy regularnie z kazdym praniem, bo woda mamy super twarda, jak to jest z praiem pieluszek?
      • galgo Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 21.03.12, 16:06
        Co do Calgonu, sama sobie odpowiem smile, bo znalazlam info w necie, moze sie komus przyda:

Uzywanie zmiekczaczy do wody, takich jak Calgon, jest wrecz wskazane jesli mamy twarda wode.
        Chodzi o to, ze twarda woda zawiera wiele mineralow takich jak wapno, ktore lubi osadzac sie na pieluszkach i zatykac pory, przez co pieluszki traca chlonnosc i moga miec z czasem nieprzyjemny zapach. Calgon sam w sobie moze tez sluzyc do "rekonwalescencji" pieluszek smierdzacych lub zapchanych mineralami badz nadmiarem proszku do prania.

Wiecej info np. tutaj: www.pinstripesandpolkadots.com/detergentbasics.htm#RLR
    • leilana26 Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 21.10.12, 13:26
      up
      • leilana26 Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 23.06.15, 21:47
        czas się pożegnać. jestem szczęsliwa bo pozbyłam się całkowicie pieluch. życzę innym wytrwałości ja stosowałam pieluchy wielorazowe ponad 5 lat - trójka dzieci i wiecie co? czuję się wolna!
    • sasajna Re: Zasady prania pieluch wielorazowych 23.09.15, 18:33
      kapitalny artykuł o tym, jak prać pieluszki wielorazowe, znalazłam tutaj: bobomio.pl/porady-pieluchowanie-wielorazowe - świetna kopalnia wiedzy. Jesli chodzi o pranie pieluszek to oni odradzają stosowanie zmiękczaczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka