Dodaj do ulubionych

paznokcie akrylowe

05.10.11, 09:01
chciałabym na wesele siostry zrobić paznokcie akrylowe lub żelowe ale nie wiem czy to nie zagraża dzidziusiowi (30 tc) chodzi mi o ten ostry zapach bo jednak paznokcie trochę się robi.. jeśli macie jakieś doświadczenie lub wiedzę w tej kwestii piszcie prosze
Obserwuj wątek
    • nomya Re: paznokcie akrylowe 05.10.11, 09:02
      Akrylowych bym na pewno nie robiła, zresztą kto dzisiaj jeszcze na akrylu pracuje? Ja unikam nawet smrodu domestosa, z akrylem byłoby to samo.
    • mrrraaau Re: paznokcie akrylowe 05.10.11, 09:53
      Akrylowych na pewno bym nie robiła (przed wszystkim zapach i fakt, że sama za Chiny Ludowe ich nie ściągniesz gdybyś nagle potrzebowała). Z resztą, tipsów jako takich też nie powinnaś, do porodu i tak będziesz musiała ściągnąć, a za chwilę mogą Ci zacząć puchnąć palce i będzie Cię ten tips czy żel od góry najzwyczajniej uwierał. Moja przyjaciółka, szefowa kilku "paznokciowych" przybytków i spec od manicure, pedicure i podologii zaleca teraz manicure hybrydowy dla kobiet w ciąży (nie wiem dokładnie o co chodzi), a mi jak szłam na Komunię chrześniaka w ciąży z poprzednim dzieckiem założyła takie jednorazowe, nie wiem jak to wyjaśnić. Na imprezie trzymały się super, a na drugi dzień zamoczyłam w jakiejś takiej specjalnej wodzie i odpadły smile. Swoje miałam akurat wtedy obgryzione na maksa i stąd ten pomysł.
      • ariella Re: paznokcie akrylowe 05.10.11, 17:24
        z cala pewnoscia nic ci nie bedzie, ani dziecku tym bardziej smile ew bedzie ci zle od smrodu smile nie wiem tez, gdzie kaza sciagac do porodu??? ja mialam do dwoch cc, raz pomalowane, bo to, ze trezba obserwowac czy paznokcie nie sinieja to bzdura, 50 lat temu mialo znaczenie, bo nie bylo tych maszyn, ktore robia "pip". teraz zanim zaczna siniec paznokcie to juz od pol godziny bedzie trwala reanimacja smile)))
        Podziwiam tez wrazliwosc osoby, ktora beda akrylowe czy jakiekolwiek inne paznokcie uwieraly przy spuchnietych dloniach smile))))
        • mrrraaau Re: paznokcie akrylowe 05.10.11, 18:02
          No to mało jeszcze widziałaś w takim razie.
          Mi z dnia na dzień tak zatrzymała się woda w organizmie, że zrywałam żele, bo myślałam, że mi płytka eksploduje. Nie wiesz co to znaczy, bo Twoje śliczne pomalowane pazurki miały się dobrze, a moje nie. Każdy organizm jest inny i to co Tobie służyło, nie musi służyć innym. Warto się nad tym zastanowić i poznać też aspekty ryzyka.
          Poza tym faktycznie, niech sobie zrobi akryl, to nic, że opary akrylu są tak samo szkodliwe jak opary farby olejnej, a wdychanie pyłu akrylowego tak samo jak wdychanie pyłu mąki (a wdychanie pyłu z Peroxydu, głównego składnika akrylu, zanim połączy się go z płynem jest trujące). No i to nic, że akryl jest jedną z najbardziej alergennych substancji, najwyżej się przekona jak jej zacznie złazić skóra wokół paznokcia (co widziałam na własne oczy), bo to bzdura, że kobiety w ciąży różnie reagują na rzeczy, na które przed ciążą nie reagowały w ogóle.
          Jest tyle substytutów akrylu, że naprawdę można go pominąć, zwłaszcza będąc w ciąży.
          • agulag76 Re: paznokcie akrylowe 05.10.11, 20:52
            wow - mam w takim razie dwoje zatrutych dzieci...
            nie widzę żadnych przeciwwskazań do paznokci akrylowych w ciąży - obie ciąże przechodziłam w takowych, też puchłam (ale nie w paznokciach ???) można je szybko ściągnąć, jedyny problem może być z "zapachem", ale to już indywidualne odczucia...
            • mrrraaau Re: paznokcie akrylowe 05.10.11, 21:11
              Dziewczyna pyta o opinię, ja mam akurat taką, Ty masz inną. Przeszkadza Ci to, że ktoś ma inne zdanie? Nie po to jest forum, żeby sobie wzajemnie przytakiwać i się głaskać "oj tak tak, masz rację kochana". Jest po to, aby każdy udzielił wypowiedzi, którą uważa za słuszną. Nie widzisz przeciwwskazań? OK. Ja widzę i co, nie mogę tak myśleć? Mogę. Więc sobie akryluj paznokcie, jeśli Ci to służy i już. Ja nie będę i nie chcę być przekonywana do czegoś innego.
              • agulag76 Re: paznokcie akrylowe 05.10.11, 21:58
                Wyluzuj - tak samo jak ty wyraziłam swoją opinię i tyle - na pewno nikogo do niczego nie namawiam, każdy ma swój rozum i z niego korzysta... Pozdrawiam
                -
              • white_swan Re: paznokcie akrylowe 05.10.11, 21:58
                Akryl to już chyba tylko w podrzędnych salonach jest stosowany. Ale tak czy inaczej do płodu nie przenika, a mdłości z powodu zapachu mogłabyś odczuć gdybys zamkneła się w szczelnym pomieszczeniu 'napompowanym' akrylem.
                Żel też nie przenika do płodu wink Hybrydowy jest robiony na podobnej zasadzie, i tak samo trzeba go spiłować jak żel.
                Rozumiem,że dłonie mogą puchnać, natomiast z płytką paznokcia nic się nie dzieje, ona nie puchnie ... dyskomfort można co najwyżej w głowie odczywać. A psychika dużo może...
                • agulag76 Re: paznokcie akrylowe 05.10.11, 22:04
                  white_swan napisała:

> Akryl to już chyba tylko w podrzędnych salonach jest stosowany.

Nie korzystam z podrzędnych salonów - a żel nie każdemu pasuje... ja należę do takich "wyjątków"
                • mrrraaau Re: paznokcie akrylowe 05.10.11, 23:24
                  Oczywiście, że sama płytka nie puchnie. Ale puchnie bardzo ukrwiona tkanka pod nią i końce palców. Moja psychika ma się dobrze, jak tylko zerwałam żel wrócił normalny kolor płytki a nie przekrwione nie-wiadomo-co. Jeśli nie wiesz, jak to może wyglądać, to proszę nie wypowiadaj się w tej kwestii.
        • mjakmama2012 Re: paznokcie akrylowe 06.10.11, 00:01
          Cytuje ze strony szpitala sw. Zofii:
          "Drogie Panie pamiętajcie o:
          (...)
          zmyciu lakieru u rąk i nóg (kolor płytki paznokciowej jest ważną informacją o Waszym zdrowiu)".
          Strona aktualna, nie sprzed 50 lat.

• poezja86 Re: paznokcie akrylowe 06.10.11, 10:12
            Dziękuję wszystkim wspaniałym kobietom za wypowiedz w tej kwestii, bardzo szanuję wasze zdanie, pozdrawiam serdecznie
            • ariella Re: paznokcie akrylowe 06.10.11, 14:54
              mjakmamaa - moje info pochodzi WLASNIE od poloznika ze sw. Zofii. Nie tylko w poloznictwie kroluje tabun zabobonow i przechodzonych info. Ordynatora tak uczyli na studiach dziesiat lat temu to tak ma byc : )))
              • sposobuzycia Re: paznokcie akrylowe 06.10.11, 15:16
                Ja w grudniu mam ślub i też chciałabym wyglądać ładnie. Ja zrobię manicure hybrydowy - czyli połączenie lakieru do paznokci utwardzonego światłem UV, który trzyma się ok. 2 tygodni. Ślub biorę 2 dnia świąt BN i musiałabym robić paznokcie przed wigilią a potem tylko leżeć i pachnieć, ale tak spokojnie zrobię na kilka dni przed. kolor się nie spiera pod wodą ani przy detergentach, to jest fajne.
      • wiewiorek80 Re: paznokcie akrylowe 03.02.12, 05:10
        Akrylowych za Chiny Ludowe moze nie sciagniesz, ale zwykłym acetonem za 3 zł bez problemu w 20 min, co do dalszych postow to boszsze skąd wy dziewczyny takie bzdury wynajdujecie? Akryl był szkodliwy20 lat temu kiedy to używano szkodliwego składnika chemicznego, teraz jest to dokładnie sprawdzane i testowane I STĄD ODRADZA SIE ROBIENIA PAZNOKCI U KOLEŻANKI W DOMOWYM ZACISZU ZA 30ZL bo napewno przy takiej cenie i braku kursu ma ona akryle typu eBay made in Chinasmile i taka ciekawostką jeżeli chodzi o szkodliwość, to akryle dobrych firm tych z naprawdę wyższej półki to tzw potocznie akryle medyczne, bo używa Sie je np. w stomatologi kosmetycznej ( sztuczne ząbki) Takze gratuluję pomysłu ze są szkodliwe, pewnie komuś pół szczęki wypada... Następna sprawa... Idąc na porodowke warto ściągnąć jednego tipsa ponieważ będziesz miała założona aparaturę której czujnik jak klamerka jest założony na paluszek i wykrywa puls. Akryle nie jest szkodliwy, nie poleca Sie go w ciąży bo zapach jest dość intensywny i to moze przeszkadzać, ale to bardzo inywidualne podejście. Co do podrzednych salonów które robią akryle, to Sie juz w ogóle usmialam, mistrzynie świata w stylizacjach paznokci preferują akryle bo zdecydowanie daje nam on większy zakres zdobnictwa a i do rekonstrukcji uszkodzonych, obgryzionych paznokci jest niezastopiony. Do pani której palce puchly i musiała ściągać tipsy - radzę zmienić kosmetyczne, bądź stylistkę, bo jesli uwieraly to były źle założone, no i wierzę ze razem z akrylen zerwała tez pani własne paznokcie, bo skoro palec boli bo puchnie to paznokiec tez przeszkadza ( paznokcie akrylowe jak i zelowe budujemy na paznokciu klientki- obojętnie jaką metoda, tak więc takich bzdur to juz dawno nie słyszałam) a z takich ciekawostek to światło uv które jest stosowane do utwardzenia masy przy metodzie zelowej tez podobno w nadmiarze jest szkodliwe...
        Ja Pani zadajacej pytanie radzę isc do naprawdę dobrego salonu gdzie stylistka odpowie rzeczowo na pytania, a nie czytanie bzdur na forach... Jest dużo metod, moze jesli jest Pani w ciąży i obawia Sie ze zaszkodzi to dzidzi ( a to dobrze o Pani świadczy ze myśli Pani o takich rzędach smile) to moze lepiej poprostu wzmocnić płytkę jedwabiem i pięknie pomalowac, jakies ozdoby dołożyć i adios - tez będzie pięknie
        dziewczyny naprawdę czy was rajcuje pisanie wszystkiego co uslyszycie od siostry kolegi którego mama jest teściowa siostry od koleżanki stylistki paznokci i myślicie ze wszystko wiecie? Ile wy macie lat??? 12???
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka