Dodaj do ulubionych

luteina a duphaston

12.10.11, 21:12
witajcie,
ponad 2 tyg. temu zaczelam brac duphaston jednak ze wzgledu na cene moja doktorka przepisala mi luteine. ciezko mi ja brac (pod jezyk) przyprawia mnie o mdlosic. zastanawiam sie czy moge pomieszac i choc chwilowo - tzn. z 2-3 tygodnie brac duphaston.
mialyscie z tym do czynienia?
Obserwuj wątek
    • zaklinka_k [...] 12.10.11, 21:49
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mamapabla1 Re: luteina a duphaston 12.10.11, 23:17
      Wiesz, nie ryzykowała bym. Jesli lekarka kazała Ci brać luteinę to zaciśnij zęby i bierz ją, nie mieszaj. Wiem że jest dość wstrętna, brałam ją i duphaston jednocześnie, zdarzyło mi się po tym zwymiotować.
      • tomelanka Re: luteina a duphaston 12.10.11, 23:28
        ja tez sadze ze powinnas brac to co zapisala, a nastepnym razem popros o dopochwowa
        • jimmysgirl Re: luteina a duphaston 13.10.11, 11:12
          nie zmieniaj sama, to ryzykowne.
          ja brałam luteinę ale dopochwowo, poproś o taką.
    • gosia_gd Re: luteina a duphaston 13.10.11, 12:27
      Możesz kupić w aptece luteine dopochwowa. Jesli zalezy Ci na czasie, to mozesz ja kupic bez recepty, ale wtedy kosztuje ok 22zł. Z receptą to mały wydatek.
      • pola.cocci Re: luteina a duphaston 13.10.11, 12:59
        a no to faktycznie "powazne" lekarstwo skoro mozna je kupic bez recepty! to tylko potwierdza moja opinie o tych specyfikach
        • m.b.g Re: luteina a duphaston 13.10.11, 13:57
          Ty byś chciała na dropsy receptę?tongue_out
          Nospa też jest przecież bezsmile
          • jullady Re: luteina a duphaston 13.10.11, 14:04
            Naprawdę luteina jest bez recepty dostępna?
            to przecież progesteron, hormony to raczej bywają tylko na receptę..
            • kotkowa Re: luteina a duphaston 13.10.11, 14:47
              Luteina nie jest bez recepty! Po prostu jak wybłagasz, że jesteś w ciąży i musisz przyjąć ją w tej chwili, a nie masz recepty w tej chwili, to w większości aptek się zlitują i sprzedadzą jedno opakowanie.
              • kotkowa Re: luteina a duphaston 13.10.11, 14:48
                Myślę, że na Twoim miejscu skontaktowałabym się z lekarką i poproszenie o dopochwową. Nie dość, że dużo łatwiej się ją przyjmuje, to jeszcze jest skuteczniejsza niż podjęzykowa.
                • gosia_gd Re: luteina a duphaston 13.10.11, 15:19
                  To co piszesz nie jest prawdą. Jak zabrakło mi luteiny, mąż poszedł do apteki i bez błagania dostał opakowanie. Poprosił po prostu o luteinę dopochwową. Pani w aptece zapytała czy ma receptę, bo na receptę ten lek jest tańszy.
              • gosia_gd Re: luteina a duphaston 13.10.11, 15:22
                Zwróć uwagę na dopisek "bez recepty"...

przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=3117
                • mewa000 Re: luteina a duphaston 13.10.11, 15:27
                  Ciekawe, bo właśnie sprawdzałam i na moim opakowaniu Luteiny pisze "Lek wydawany na receptę"
                  • gosia_gd Re: luteina a duphaston 13.10.11, 15:32
                    No przecież nie zmyślam, nie mam ku temu powodów smile
                    • mewa000 Re: luteina a duphaston 13.10.11, 15:50
                      Są apteki, które czasami niejeden lek sprzedawany na receptę dadzą bez.
                      Ale generalnie Luteina jest na receptę, Twoje szczęście że udało Ci się ją zdobyć bez wink

www.doz.pl/apteka/p11769-Luteina_50_tabletki_podjezykowe_50_mg_30_szt
    • malgosiek2 Re: luteina - recepta 13.10.11, 19:12
      To jest "spis" leków uaktualnianych na bieżąco.
      www.bloz.pl/bloz/lek/show/6753911?nazwa=Luteina__tabl.dopoch._0%2C05_g_30_tabl.%282x15%29_ADAMED_SP.Z_O.O.
      www.bloz.pl/bloz/lek/show/6753902?nazwa=Luteina_50__tabl.podj._0%2C05_g_30_tabl._ADAMED_SP.Z_O.O.
    • mikolajek2010 Re: luteina a duphaston 13.10.11, 19:14
      Duphaston ma mniej skutkow ubocznych tak przy okazji...
      • mewa000 Re: luteina a duphaston 13.10.11, 21:38
        mikolajek2010 napisała:

> Duphaston ma mniej skutkow ubocznych tak przy okazji...

To zależy od organizmu. Ja jak brałam Dupka to zawsze miałam masę skutków ubocznych, po Luteinie praktycznie nic mi nie jest, czasami mnie tylko brzuch boli jak przy okresie. Większość moich koleżanek też lepiej toleruje Luteine
        • nefree Re: luteina a duphaston 14.10.11, 12:53
          nie, nie bez recepty, kolezanka kupila i niestety nie jest jej juz potrzebna...
          • kasiadwa Re: luteina a duphaston 17.10.11, 10:19
            nieważne czy na czy bez cepty, ważne że luteina też działa. Wiem po sobie od początku ciązy biore luteinę 2x2 raz lekarz kazał mi zmiejszyć dawke na 1x2 bo czułam się dobrze, jednak po 2 dniach zaczęły sie skurcze i wróciłam do zwiększonej dawki. Nie powiem żebym wróciła do formy ale czuje się lepiej i pewniej. Duphaston brałam w 1 ciązy bo miałam skurcze i zagrożony przedwczesny poród, co do czego urodziłłam po terminie
    • ollasja Re: luteina a duphaston 17.10.11, 16:07
      Ja biorę i luteinę (dopochwowo) i duphaston (wszystko 3x dziennie). Kiedy podczas wakacji trafiłam do szpitala, lekarz na wyjściu przepisał duphaston, moja lekarka prowadząca zaleciła przejście na lueinę, po którym nasiliły mi się skurcze, a w konsekwencji doszło do plamienia. Po ponownym dołączeniu duphastonu odczułam naprawdę dużą poprawę, skurcze pojawiają się znacznie rzadziej, więc ja ten lek bardzo sobie cenię wink
      Myślę, że warto choć telefonicznie poradzić się lekarza, czy możesz zmienić drogę podawania luteiny i potem wykupić sobie w aptece tę dopochwową (oczywiście jeśli to nie jest dla Ciebie bardzo duży wydatek na ten czas przed kolejną wizytą). Nie ma co się katować podjęzykowo wink))
      • 80ewcia Re: luteina a duphaston 18.10.11, 19:40
        Luteina podjęzykowa i dopochwowa kosztuje 3,20 zł za opakowanie (jest refundowana), więc koszt jest niewielki, a naprawdę nie warto się katować gorzką luteiną podjęzykową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka