Dodaj do ulubionych

Jak zmienia sie cialo w ciazy?

28.10.11, 12:33
Kochane - jak zmienia sie cialo u Was w ciazy?
Ja jestem dopiero w pierwszym miesiacu a juz nabieram kobiecych ksztaltow.
Dodatkowo jest mi cieplo, mam wzrost temperatury i moje serce wydaje sie pompowac wiecej krwi niz zazwyczaj...
Ciekawa jestem co mnie jeszcze czeka! smile
Obserwuj wątek
    • sofi75 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 28.10.11, 13:16
      > Ciekawa jestem co mnie jeszcze czeka! smile

- najazd jezdzcow apokalipsy.
      - kurcze! dziewczyno - ile Tobie wiosen, bo jak widze Twoje kolejne watki, to az zazdroszcze problemow.
      • mama-w Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 28.10.11, 16:08
        zależy od twojej budowy ciała. Myślę że każda kobieta inaczej przechodzi ciążę. Niektóre z nas są postury grubszej i przybiera po całości ja natomiast jestem bardzo szczupła i zauważyłam że pupę mam większą i uda a brzuszek to mała piłeczkasmile Pozdrawiam
      • bindella Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 28.10.11, 16:15
        Kazdy ma swoje... smile
        Ja nie mam problemow, dlatego ciekawia mnie miedzy innymi tez i takie pytania.
      • toya666 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 29.10.11, 16:36
        sofi75, od dziś jestem Twoją fanką big_grin
    • trwe Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 28.10.11, 16:39
      Na samym początku urosły mi bardzo piersi. Baaardzo smile Mimo iż brzucha jeszcze nie widać, to te nagłe powiększenie piersi zostało zauważone i w pracy i w domu.
      Teraz jestem na początku 4miesiąca -mam troszkę więcej w pasie, ale wciąż niezauważalnie
      Ja bardziej martwie się spustoszeniami po ciąży i cięzkiej pracy która mnie potem czeka
      • eraz-lilipop Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 28.10.11, 17:58
        Ja mam pelne piersi, pupe ala JLo,pomimo brzucha ciazowego talia widoczna.Ciesze sie z tej pupy jak wariat bo po ciazy pewnie znowu bede miala figure patyka ;-(
        • carollka_27 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 28.10.11, 18:15
          będziesz wielka, tak się zmieni big_grin
          • willow_charity Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 28.10.11, 18:45
            Moje ciało w ciąży - oprócz brzuszka, nie zmieniło się w ogóle. Przytyłam 7 kilo i kiedy zważyłam się 2 tygodnie po porodzie to ważyłam tyle samo co i przed. Moja córka ma teraz 4,5 miesiąca a ja ważę jeszcze 2 kilo mniej niż przed ciążą. Nie mam żadnych rozstępów, no ale codziennie, bez wyjątku smarowałam sobie brzuch kremem anty rozstępowym. Jak patrzę w lustro to aż się sama dziwię, że to ja urodziłam taką piękną dzidzięwink
            • e-milia1 willow, a z jakiej wagi strtowalas? tzn. mialas 01.11.11, 20:30
              przed ciaza normlna wage? przyznam szczerze, ze nie znam nikogo kto tak malo przytyl w ciazy...
              • trwe Re: willow, a z jakiej wagi strtowalas? tzn. mial 02.11.11, 13:44
                Przy pierwszej ciąży przytylam ok 15kg. Dwa dni po porodzie ważyłam się na szpitalnym korytarzu-miałam ok. 3-4kg więcej niż przed ciążą. Mój syn był dosyć absorbujący, więc i to szybko zgubiłam. Ale bylam wtedy duzo młodsza, więc nie wiem jak to będzie teraz. Póki co mam 4mc i 0 wiecej kg
              • willow_charity Re: willow, a z jakiej wagi strtowalas? tzn. mial 02.11.11, 14:58
                58 kg przy wzroście 173 cm. Lekarze mówili mi, że to mało, lecz zupełnie prawidłowo.
    • katriel Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 29.10.11, 22:34
      > Ja jestem dopiero w pierwszym miesiacu a juz nabieram kobiecych ksztaltow.
      A przed ciążą jakie miałaś? Męskie?
      > Dodatkowo jest mi cieplo,
      No bo jest ciepło, to jak ci ma być?
      > mam wzrost temperatury
      W porównaniu z przedowulacyjną czy poowulacyjną?
      > i moje serce wydaje sie pompowac wiecej krwi niz zazwyczaj...
      Na tym etapie to autosugestia.
    • langolier_maximus Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 31.10.11, 18:52
      Robi sie oblesne w 3 trymestrze.Zawsze mnie bawi podniecanie sie jaka ciaza jest seksowna jaki brzusio sliczny.Ani seksowna ani sliczny-krowa i tyle.Moze nie dla meza/partnera, ale umowmy sie..cudo to nie jest.Ja nie zatrzymywalam wody i latem, do porodu poszlam obraczce slubnej-niemniej gebe mialam jak prostakat, c widze teraz ogladajac zdjecia z ciazy.Nie bylo jakos fatalnie-nie mam rozstepow ani zylakow (odbuty rowniez ;->>wink, ale nie ukrywajmy-bez ciazy wyglada sie lepiej.Beben sie potem wsysa, wszystko wraca do normy jak czlowiek byl aktywny sportowo chociaz w miare.Jedno co mam do tej pory, po 3,5 miesiaca to czarna krecha.Fakt,ze juz minimalna ale skubana wolno schodzi.Fuuu wink.Nie lubilam byc w ciazy.
      • ollasja Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 31.10.11, 19:31
        Dosadnie, ale... hm... wszystko prawda. Ciąża (w moim odczuciu) zdecydowanie przestaje byc atrakcyjna w III trymestrze, o ile w dwóch pierwszych jest w ogóle atrakcyjna. W ciazy (pierwszej, ale teraz w sumie wszystko dzieje się podobnie) przytyłam 12 kg (startując z BMI poniżej 16...), więc w zasadzie książkowo, ale i tak w ostatnich miesiącach czułam się ociężała i zwyczajnie gruba. Co jeszcze zmienia się w ciąży? Biust z A stał się ładnym mniejszym C (tu akurat się nie skarżę), nie mam w ogóle rozstępów, ale na nogach masakryczne i bolesne żylaki. Do tego bóle kręgosłupa, rwa kulszowa, potem obrzęki nóg (oby tylko). Ponadto w ciąży rosną szybciej włosy i paznokcie, niektórym psuje się cera, u mnie akurat trzyma się bardzo dobrze.
        Generalnie w II ciąży dochodzę do wniosku, że może prócz odczuwania ruchów dziecka w brzuchu (no i samą radością oczekiwania), w ciąży nie ma NIC fajnego, tak fizjologicznie patrząc... smile
        • e-milia1 tez sie zastanawiam jak mozna "delektowac" sie 01.11.11, 20:35
          tym stanem? jedyne co fajne, to ze ma sie dzidzie w brzuchu, ze czuc jej ruchy. jestem w 19 tygodniu, az tak duzo nie przytylam, ale i tak jak widze siebie w lustrze to mam wrazenie, ze strasznie gruba jestem smile
          • bindella A ja sie zastanawiam.... 02.11.11, 14:00
            A ja sie zastanawiam, czy tu pisze az tak duzo takich "babochlopow" bez zadnego "pardon", bez zadnej kobiecosci, zamiast delikatnych kobiet, ktore znaja wszelkie uczucia...
            • ollasja Re: A ja sie zastanawiam.... 02.11.11, 14:45
              No nie - wypraszam sobie! wink
              To, że otwarcie piszę o tym, że ciąża dla mnie ma wiele niedogodności, czyni ze mnie "babochłopa"??? Czekać na dziecko, przygotowywać się do roli mamy to jedno, a drugie to problemy zdrowotne, samopoczucie, ograniczenia fizyczne. Zarówno w pierwszej jak i drugiej ciąży słyszę od bardzo wielu osób, że "ciąża mi służy". Mam faktycznie przede wszystkim tę piłkę z przodu, przytyłam (jak już pisałam) niewiele, co dodatkowo przy bardzo bardzo szczupłej budowie ciała dodało mi odrobinę kobiecości (zapewne). Ale to jak ja się czuję w miarę upływających tygodni to już zupełnie inna sprawa. Żylaki, bóle kręgosłupa, nóg, zadyszka, problemy ze snem nie mają chyba z wzniosłymi uczuciami za wiele wspólnego? Pewnie niektórym kobietom w ciąży jest "bardzo fajnie", ale uwierz mi, zdecydowana większość (a wszystkie ciężarówki z którymi kiedykolwiek rozmawiałam) w ostatnich miesiącach i tygodniach mają ciąży serdecznie dosyć i są najzwyczajniej w świecie zmęczone. I nawet te, które bardzo bały się porodu, w końcu czekają na niego jak na zbawienie wink I nie bardzo rozumiem, dlaczego to ma czynić z nich "babochłopy" czy "gruboskórne kobiety"...
              Oczywiście mi też kiedyś wydawało mi się, że ciąża to taki błogosławiony czas, kiedy kobieta jest piękna, szczęśliwa, spokojna. Ale tylko do momentu, kiedy w tę ciążę zaszłam smile
      • trwe Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 02.11.11, 13:49
        Zauważ, że nie każda dziewczyna wyglada 'brzydko w ciązy' (napuchnięta itp). Niektóre noszą ładną 'piłeczkę' i do końca wyglądają kwitnąca. Niestety nie każda z nasz ma tak dobrze.
        U mnie ciąża raczej też rozkłada się na całe ciało
        • bindella Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 02.11.11, 14:01
          Wlasnie ja to sobie tak pozytywnie wyobrazam. U mnie to dopiero poczatki, a juz widze pozytywny wplyw ciazy na moja urode smile

trwe napisała:

> Zauważ, że nie każda dziewczyna wyglada 'brzydko w ciązy' (napuchnięta itp). Ni
          > ektóre noszą ładną 'piłeczkę' i do końca wyglądają kwitnąca. Niestety nie każda
          > z nasz ma tak dobrze.
          > U mnie ciąża raczej też rozkłada się na całe ciało
          • e-milia1 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 02.11.11, 16:03
            mnie troche drazni to, ze to na to co dzieje sie z moim cialem nie mam wiekszego wplywu a normalnie mam (nie bedac w ciazy) nad nim kontrole i moge sie pilnowac. ok. uwazam na to co i ile jem i duzo sie ruszam jednak nie mam na to wplywu w jaka strone te kilogramy pojda i czy bede piekna i kwitnacy czy nie. ostatnio ogladalam zdjecia sprzed pierwszego porodu. pod koniec wygladalam masakrycznie, jak sobie pomysle, ze teraz tez tak bede wygladac... przytylam 15 kg, ale patrzac na fotki mam wrazenie jakbym wtedy 100 kg wazyla.... moze i jestem babochlopem ale w domu mam przedszkolaka, ktory za rok do szkoly idzie, trza do szkoly zameldowac, ogarnac. czesto mnie dziecie z rownowagi wyprowadza, do tego praca, obowiazki domowe itp. wiec nie umiem sie tym wszystkim delektowac. pieknie jest gdy maluch sie rusza i czuc jego obecnosc, tym bardziej, ze tak dlugo na niego czekalism. ale choc to dopiero polowka ciazy, wszystko mi sie jakos dluzy i doczekac nie moge sie juz teraz rozwiazania wink
          • pamplemousse1 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 08.11.11, 13:59
            włosy są piękne, piersi duże, a po ciąży wszystko opada, włosy wypadają i zęby lecąsmile

poza tym wyglądam tak jak przed ciążą smile
            • malinkowa81 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 10.11.11, 19:48
              Co do zębów to mi się właśnie w ciąży strasznie psuły/psują.
    • archeopteryx Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 02.11.11, 10:04
      > Ciekawa jestem co mnie jeszcze czeka! smile

Będziesz miała wielki brzuch.
      • gazeta_mi_placi Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 06.11.11, 21:21
        Oraz rozstępy.
        • archeopteryx Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 08.11.11, 09:42
          Znane są też przypadki wystąpienia hemoroidów, nietrzymania moczu i pojawienia się dodatkowego owłosienia tam, gdzie nie powinno go być.
          • kobietka_29 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 08.11.11, 10:02
            U kazdego to wyglada inaczej. Mi sie wydaje, ze duzo zalezy od kondycji przed ciaza, stylu zycia w trakcie ciazy. duzo mamy tez w genach. Coz, potencjalnie najlepiej przygotowac sie na najgorsze- nadwage, opuchlizne, hemoroidy, zylaki, rozstepy, czy wlasnie jakies dodatkowe owlosienie w miejsca, gdzie go wczesniej nie bylo. Ja ze swej strony powiem jednak, ze mnie PO ciazy natura tego wszystkiego oszczedzila ( w trakcie mialam gigantyczna opuchlizne). smile Oczywiscie, moje cialo nie wyglada tak, jak przed ciaza. Pozostala rozciagnieta skora. i piersi tez nie sa takie jak wczesniej, chociaz karmilam jedynie 4 dni. Ale te 12 kg, ktore przytylam w ciazy juz tydzien po porodzie zniknely. Mialam maly brzuszek i nie dostalam w ciazy rozstepow. Problemow z nietrzymaniem moczu nie mam. I to wszystko bez cwiczen i diety. Na gimnastyke poporodowa ide dopiero w styczniu, zeby cos zrobic z ta faldka nadprogramowej skory na brzuszku.
    • e-milia1 bindella, jeszcze jedno. 02.11.11, 16:07
      nie zrozum mnie zle, ale pierwsza ciaza to naprawde fajna rzecz, wszystko jest takiedej nowe, nieznane, fascynujace. mysle, ze potm kazda kolejna ciaza to juz nie taka wielka rewelacja...
    • kisi_165 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 02.11.11, 16:41
      Oj czeka Cię -poródwink))
    • surusi81 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 06.11.11, 20:52
      Pamiętam jak dziś, że jeszcze zanim w ogóle myślałam o zajściu w ciążę to śmiałam się, że ciąża jest paskudna (cellulit, żylaki, dodatkowe kilogramy, rozstępy i inne cuda) i jak sama już oczekiwałam dziecka to chyba wszystko sobie wykrakałam sad i tak, że nie dość złego samopoczucia, omdleń, zgagi, mdłości i całkowitej ociężalości i ogólnego osłabienia, to nie odnalazłam w sobie nic a nic co by mogło wpłynąć na nazwe mojego stanu "błogosławionym".
      obecnie jestem w drugiej ciąży po niespełna trzyletniej przerwie i już mam dość, a jeszcze prawie 4 miesiące przede mna uncertain masakryczny ból kości łonowej juz od ponad miesiąca, ból krzyża i aż się boję co to będzie dalej... Moje ciało i tak zmieniło się bardzo już przez pierwszą ciążę i nie wróciło do formy i teraz, pomimo że tak bardzo pragnę drugiego dziecka, mam okropny żal do natury, że taki ze mnie wstrętny egzemplarz... bo jak tak czytam, że tylu kobietom sie niewiele zmienia, że szczupłe, bez rozstępów i w ogóle cud miód, to naprawde żal d... ściska crying
      • gazeta_mi_placi Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 06.11.11, 21:21
        >bo jak tak czytam, że tylu kobietom sie niewi
        > ele zmienia, że szczupłe, bez rozstępów i w ogóle cud miód, to naprawde żal d..

To co Panie piszą podziel przez dziesięć.
        Każda Ci może napisać, że po porodzie figura jeszcze lepsza niż przed ciążą i porodem, ale prawda niestety na ogół jest całkiem inna i dużo bardziej okrutna smile
        Nawet aktorki i modelki nie zawsze na 100% odzyskują poprzednie kształty, a jeśli już to dzięki drogim operacjom, a co dopiero przeciętna kobieta.
        Nie daj sobie wmówić, że każda po porodzie szczupła, gładka i powabna.
        • e-milia1 nie zgodze sie, po porodzie wygladalam lepiej 07.11.11, 07:16
          niz przed ciaza. az sie sama dziwilam. tylko ze potrzebowalam okolo 9 miesiecy bo do siebie dojsc. na brzuchu zero sladow, zero rozstepow ale nic nie przyszlo samo. sport, przede wszystkim pilates, bieganie i redukcja slodyczy zrobily swoje. przed druga ciaza wazylam mniej niz liceum... zauwazylam jednak, ze moj brzuch nieco sie zmienil, tzn. gdy czasem przytylam to wszystko wlasnie gromadzilo sie tylko na brzuchu.... ciekawa jestem jak mi pojdzie powrot do starej wagi po drugiej ciazy? jestem po 30-stce wiec moze byc zle wink
          • gazeta_mi_placi Re: nie zgodze sie, po porodzie wygladalam lepiej 07.11.11, 08:36
            To super. Biust też w lepszym stanie?
          • notoczo Re: nie zgodze sie, po porodzie wygladalam lepiej 07.11.11, 09:47
            z wyglądem w trakcie i po ciąży to jest tak różnie, że nie warto sugerować się kimkolwiek... naprawdę.
            Mówią/Piszą, że jak ktoś ćwiczył w miarę regularnie przed ciążą, to jego ciało szybko "dochodzi do siebie" i w ogóle ciąża przebiega sprawniej/łagodniej. A to kompletna bzura. U niektórych może tak jest, ale ja sama po sobie wiem, że dość intensywne wcześniejsze treningi (codzienie conajmniej 1h) na partie ciała: brzuch, uda, pośladki nic mi nie dały.
            W ciąży zwyczajnie spuchłam, wyglądałam jak balon i nikt nie mógł się nadziwić że ja to ja smile Byłam szczupła (54kg 170cm) a pod koniec ciąży ważyłam 88kg! Do tego piersi powiększyły mi się ze skroooomnego B (takiego zawyżanego push-upami wink) do F!
            Jak coś takiego spotka człowieka to mimo normalnej diety, nie uniknie rozstępów, oponki na brzuchu po porodzie itd
            Dla mnie więc ciąża to absolutnie najgorszy pod względem atrakcyjności czas, wyglądam koszmarnie i żaden facet, który zwykle na mnie zwraca na ulicy uwagę, w ciąży by się nawet nie odwrócił wink lol ale mówię sobie coś za coś big_grin
            heh i czeka mnie jeszcze ze 3.5 roku takiej brzydoty, bo chcę mieć jeszcze z trójeczke dzieci big_grin
            • nomya Re: nie zgodze sie, po porodzie wygladalam lepiej 08.11.11, 10:22
              notoczo jesteś chyba jedyną osobą, która przyznaje otwarcie, że ciąża nie wpłynęła na nią pozytywnie big_grin Zwykle mamy piszą jakie to nie są super atrakcyjne w ciąży i po ciąży wyglądają lepiej niż przed big_grin Nie wiem czy to akurat przypadek, że same super atrakcyjne mamy piszą na tym forum czy po prostu u co niektórych nie ma to, co piszą nic wspólnego z realną rzeczywistością wink
              Jeśli o mnie chodzi, to jak na razie omijają mnie wszelkie "uroki" ciąży oprócz koszmarnego tycia. Mam w chwili obecnej +16 kg, a tu końca nie widać uncertain Pocieszam się, że po ciąży przejdę na dietę albo mały wyciągnie ze mnie nadwagę, a poza tym, dobrze, że nie mam do tego innych przykrych dolegliwości.
              • e-milia1 no ale dlaczego ciaza niby ma "zepsuc" urode? 08.11.11, 12:00
                jak juz ktoras pisala, styl zycia duzo daje. ja sobie zycia bez sporu nie wyobrazam i dzieki niemu jestem szczupla. przed pierwsza ciaza nieraz mialam problemy z waga, po ciazy nie bo sie za siebie wzielam. znam duzo mam, ktorych ciaza nie "zepsula". oczywiscie, zawsze cos mozna znalezc, ale uwazam, ze nie tlko to wina samych ciaz, ale wieku lub niedbania o siebie. najbardziej nie lubie sluchac, jak niektore mamuski swoja nadwage tlumacza ciazy sprzed 10-ciu lat....
                • notoczo Re: no ale dlaczego ciaza niby ma "zepsuc" urode? 08.11.11, 13:21
                  wiesz co? tak ja nie udowodnię, że wszystkie mamusie prowadzące zdrowy tryb życia (sport i odpowiednia dieta) tyją na potęgę, a potem tak i zostaje smile tak ty nie możesz stwierdzić, że otyłe lub z mankamentami drobnymi lub większymi urody są same sobie winne...
                  styl życia w moim przypadku daje niewiele, też sobie życia bez sportu nie wyobrażam (3-4 razy na tydzień), trzymam w miarę zdrową dietę i o tyle o ile kilogramy straciłam dosyć szybko, opona mi została (co wygląda chyba gorzej niż takie równomierne rozłożenie kg) , bo taką już mam urodę. Nie jest to kwestia ani wieku ani niedbania o siebie, raczej genów, problemów zdrowotnych. Sama kiedyś uważałam że otyłość brzuszną można łatwo zlikwidować, teraz po 7latach ćwiczeń wiem że nie, jeśli ci taka pisana wink u mnie jedynym rozwiązaniem byłby zabieg chirurgiczny, bo brzuszków i innych takich mogłabym wykonać z miliony...
                  ale marzenia o płaskim brzuchu zostawię na "za 3 ciąże" smile

gdyby otyłość była tylko kwestią lenistwa, byłabym najszczuplejszą kobietą świata i pewnie wiele kobiet tysz wink
                  • e-milia1 polecam 6 weidera 08.11.11, 16:57
                    nie ma nic lepszego na brzuch. nawet najpiekniejsza oponka po nich znika (jak sie je wykonuje poprawnie). problem tylko w tym, ze cwiczenia te trzeba przez tygodnie powtarzac, z czasem zwieksza sie ich liczba, z czasem staja sie bardzo meczace i nudne, ale daje swietne efekty smile
                    • notoczo Re: polecam 6 weidera 08.11.11, 21:34
                      kochana "6" robiłam smile dwa razy sama, raz pod okiem trenara, aby sprawdzić co robie nie tak. MIęśnie rozwinęły mi się pięęęęknie, ale pod oponą! Komedia, nikt w to uwierzyc nie mógł smile
                      przerobiłam już tyle ćwiczeń, a naprawde laikiem nie byłam, nie jestem, przed ciążą uprawiałam codzienie sport w tym gimnastyke i nic nie pomogło. Ale nie jest źle, kiedys sie dranstwa pozbede tak czy inaczej. Tyle ze po dzieciach.
                      • notoczo Re: polecam 6 weidera 08.11.11, 21:37
                        oczywiscie przed ciazą oponki nie miałam (64 w talii, 70 brzuch), teraz mam około 96 a kilogramów tyle prawie co przed ciazą.
                      • e-milia1 moze rzeczywiscie to kora 09.11.11, 07:15
                        faldka skory pozostala po ciazach.
          • gazeta_mi_placi Re: nie zgodze sie, po porodzie wygladalam lepiej 07.11.11, 09:51
            A stan biustu też był lepszy?
        • ognista998 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 04.05.12, 11:07
          gazeta_mi_placi napisała:

> >bo jak tak czytam, że tylu kobietom sie niewi
          > > ele zmienia, że szczupłe, bez rozstępów i w ogóle cud miód, to naprawde ż
          > al d..
          >
          > To co Panie piszą podziel przez dziesięć.
          > Każda Ci może napisać, że po porodzie figura jeszcze lepsza niż przed ciążą i p
          > orodem, ale prawda niestety na ogół jest całkiem inna i dużo bardziej okrutna :
          > -)
          > Nawet aktorki i modelki nie zawsze na 100% odzyskują poprzednie kształty, a jeś
          > li już to dzięki drogim operacjom, a co dopiero przeciętna kobieta.
          > Nie daj sobie wmówić, że każda po porodzie szczupła, gładka i powabna.

heh sama prawdawink)))

skupię się na odpowiedzi na ostatni post powyżej - całe życie się zmienia bo masz dla kogo żyć, co by się w życiu nie spotkało masz dzieci i dzieki nim dajesz rady i nie załamiesz się, przestajesz być egoistą i myśleć tylko o sobie bo najpierw zaspokajasz potrzeby dziecka.
    • gazeta_mi_placi Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 06.11.11, 21:18
      Generalnie kobieta brzydnie, odnośnie figury (np. biustu, brzucha i talii) niestety często nieodwracalnie. Taki life. Nie można mieć wszystkiego smile
    • gazeta_mi_placi Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 07.11.11, 19:12
      Rozstępy, cellulitis, zanik talii, duże piersi, której jednak tylko w czasie ciąży i karmienia wyglądają dobrze, potem to już masakra smile
      • bladamery Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 07.11.11, 19:18
        Przytyłam 10 kg. 7 dni po porodzie waga wróciła do tej z przed ciąży, ani jednego rozstępu nie stwierdzono.

Każdy ma inaczej, a ja jestem super happy, że u mnie akurat tak to wygląda smile
        • gazeta_mi_placi Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 07.11.11, 19:30
          A jak z wyglądem brzucha?
    • pamplemousse1 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 08.11.11, 13:57
      a no tak jest po ciąży : theshapeofamother.com/
      żeby nie było kolejnego wątku, jak się zmienia ciało po ciąży smile
      • gazeta_mi_placi Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 08.11.11, 22:06
        Słabo mi.
    • e-milia1 jak ci slabo gazeta to sie przenies na inne forum 09.11.11, 07:17
    • alatoja Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 10.11.11, 17:23
      Mnie poprawily sie wlosy (zgestnialy), zrobilam sie pelniejsza (a zwykle jestem chuda), powiekszyl sie biust, poprawila cera. Ale znacznie ciekawsze jest to jak bedziesz wyglac po porodzie.
      O ile ja sie zorientowalam wsrod kolezanek - to jest jedna czesc ciala, ktora napewno sie zmieni po ciazy, na gorsze - bez wzgledu na to ile przytyjesz - biust. Jezeli bedzisz karmic piersia, a masz duzy biust bedziesz miec obwisly i za duzo skory, tak zwane lisie nosy. Jezeli masz maly, plaski, bedziesz miec jeszcze mniejszy i jeszcze b. plaski tzw. nalesniki.
      To absolutnie pewne, badalam ta kwestie rozmawiajac z kilkudziesiecioma kobietami. (Sama jestem obecnie w 2 ciazy, po pierwszej wpadlam w kategorie nalesniki).
      Pozostale kwestie sa juz indywidualne - ja przytylam 7 kg i 2 dni po porodzie mialam wyjsciowa wage. Nie mialam rozstepow, ani nie zostala mi skora na brzuchu, nie posypaly mi sie zeby. Rozstepy sa uwarunkowane genet., ale tez bardzo duzo zalezy od tego ile przytyjesz.
      Niestety, nie ominely mnie zylaki (po ciazy sie wchlonely). Przez ponad rok od porodu walczylam z cera, ktora z idealnej w ciazy, po porodzie zmienila sie w pole minowe. No i te wlosy na glowie co zgestnialy w ciazy...wypadly po porodzie...ech...
      • pamplemousse1 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 10.11.11, 20:24
        Potwierdzam włosy w ciąży super-po ciąży dramat.
      • gazeta_mi_placi Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 10.11.11, 21:38
        >. Jezeli bedzisz karmic piersia, a masz duzy biust bedziesz miec obwisly i za duzo skory, tak zwane lisie nosy. Jezeli masz maly, plaski, bedziesz miec jeszcze mniejszy i jeszcze b. plaski tzw. nalesniki.

I co powiedzą te Panie które zachwalały się, że po porodzie miały lepszy wygląd i figurę?
        • pamplemousse1 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 11.11.11, 21:23
          Że nie każdy ma szczęście smile
      • klara-poisencja alatoja 12.11.11, 07:39
        proszę cię-nie pisz bzdur,że każdy biust wygląda gorzej uncertain
        ja po dwóch ciążach mam trochę rozstępów na brzuchu,sporą fałdę (ale dużo tyłam w obu ciążach niestety),jakieś 7-8 kg za dużo,szersze biodra-ale cycki zdecydowanie na plus big_grin
        kiedy zachodziłam w pierwszą ciążę nosiłam standartowe i xle dobrane 80C.
        po 14 latach i 2 ciążach noszę 65GG,mam dobrze dobrany stanik i mam naprawdę niezłe cycki choć z racji chociażby wieku (37 lat) cudów nie ma i grawitacja działa.
        • alatoja Re: alatoja 12.11.11, 11:31
          To ze nauczylas sie dobierac sobie prawidlowo bielizne i zaczelac ja nosic juz po urodzeniu dzieci oczywiscie nie ma zwiazku z wygladem twojego biustu...nie rozsmieszaj mnie, nie ma mowy, zeby kobieta, ktora karmila (bo nie o sama ciaze chodzi) przez co najmniej kilka miesiecy miala tak samo jedrny biust jak przed ciaza, nie ma fizycznie takiej mozliwosci. Dyskusja nie jest o tym, czy masz "niezly biust" ale czy wyglada gorzej niz przed ciaza. Przed ciaza mogals miec b. ladny i jedrny, a to moze teraz masz niezly. W dobrze dobranej bieliznie kazdy biust moze wygladac dobrze....gorzej jak sie go zdejmie. Wiec nie rozmiar twojego stanika mnie jest tu jakims dowodem, ale wyglad biustu bez biustonosza...
          • klara-poisencja Re: alatoja 12.11.11, 13:24
            wybacz ale nie będę ci udowadniać,że mam ładny biust i fotek wysyłać nie będę tongue_out
            cycki mam duże,jak na mój wiek jędrne,równe,nie obwisłe.wyglądają inaczej niż przed porodami ale na pewno nie gorzej.
            tyle w temacie.
            nie mąć innym w głowach i nie strasz
            • alatoja Re: alatoja 12.11.11, 18:22
              Za fotki dziekuje, nie czuje sie na silach ogladac biustu po 2 ciazach w rozmiarze GGsmile
              Byc moze jestes wyjatkiem, ale zapewniam Cie, ze jestes jak jedna na 100.
              A co do tego jak bedzie - autorka watku sama sie przekona za jakis czas.
              Pozdrawiam wszystkie ciezarowki i oby z wszystkimi natura obeszla sie jak najlagodniejsmile.
              • klara-poisencja Re: alatoja 12.11.11, 18:48
                mój biust wytrzymałby twoje spojrzenie-spoko big_grin
                być może jestem wyjątkiem-czyli nie każdy biust traci kondycję.
                a prawidłowo ostanikowałam się dopiero 2 lata temu
                dzieci mam od 14 lat.
                pozdr.
    • artdesign84 wcale :) 12.11.11, 02:19
      no.. brzuch trochę większy, ale reszta bez zmian
      w ciąży przytyłam 6 kg, dzień po porodzie ważyłam tyle ile przed ciążą, a po tygodniu 2 kg mniej niż przed ciążą (zaczynałam z wagą 58 kg, dzień po porodzie 58 kg, tydzień po 56 kg, obecnie 49/50 kg przy wzroście 170)
      zero rozstępów itp - dodam, że nie stosowałam żadnej diety, nie smarowałam się żadnymi kremami, nie ćwiczyłam
      • pamplemousse1 Re: wcale :) 12.11.11, 11:33
        u mnie też się nie zmieniło mimo bliźniąt i długiego karmienia, nawet brzuch, no ale przecież wiadomo, ze to indywidualne bardzo, genetyka, ot i tyle smile
      • chwila_prawdy Re: wcale :) 12.11.11, 12:00
        "obecnie 49/50 kg przy wzroście 170
        dodam, że nie stosowałam żadnej diety, nie ćwiczyłam "

To faktycznie masz się czym chwalić uncertain Przesada w żadną stronę dobra ani atrakcyjna nie jest.
        • artdesign84 Re: wcale :) 12.11.11, 12:58
          moja droga, niektórzy są z natury szczupli i nie muszą się o to starać,
        • alatoja Re: wcale :) 12.11.11, 18:25
          zgadzam sie z Toba, waga to jeden z wielu aspektow powrotu do formy, ja po porodzie bylam jeszcze szczuplejsza niz przed ciaza, a to nie znaczy, ze wygladalam lepiejsad
          • herkson Re: wcale :) 04.05.12, 08:09
            Hej - mam nieco inne pytanie.
            Co zmieniłyście w swoim życiu po zajściu w ciążę? Oczywiście poza wyeliminowaniem używek...
            • bindella Re: wcale :) 04.05.12, 15:29
              sorry, ale ja przed ciaza nie palilam, nie pilam, uprawialam duzo sportu, odzywialam sie zdrowo, wiec zadnych uzywek....

herkson napisał:

> Hej - mam nieco inne pytanie.
              > Co zmieniłyście w swoim życiu po zajściu w ciążę? Oczywiście poza wyeliminowani
              > em używek...
              • rabunia89 Re: wcale :) 07.05.12, 10:52
                Bardzo dużo zmieniłam. Koniec z imprezami, przeciążaniem organizmu. Starałam się mniej pracować (a pracowałam po 12h). Zmieniłam pastę na taką bez fluoru, dbałam o brzuszek. Generalnie naprawdę zaangażowałam się w zdrowie mojego dziecka wink
                • herkson Re: wcale :) 08.05.12, 07:52
                  No właśnie - o co chodzi z tymi pastami?
                  Chcę zmienić wszystko tak, by dziecku nic nie zagrażało. Czy faktycznie ten fluor może mieć jakikolwiek negatywny wpływ?
    • fipula Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 04.05.12, 16:03
      Mi przestały w ciąży wypadać włosy , mam ładną cerę i na twarzy złagodniały mi rysy , może z uwagi na fakt iż przytyłam i pojawiły się policzki . Podoba mi się moja krąglejsza pupa i chciałabym akurat aby ten element po ciąży mi został . Przed ciążą wszyscy mi mówili że jestem za chuda i mnie to już denerwowało. Z tych gorszych rzeczy to tłuszczyk w boczkach i na udach ale to raczej do wyeliminowania po porodzie , zamierzam po trzech miesiącach jeździć na rolkach .Mimo iż wiele dziewczyn chudnie po porodzie to bez żadnych ćwiczeń skóra zostaje zbyt rozluźniona i nie jest napięta i widać efekty ciąży gdzie dość szybko się rozciągała. Polecam więc jakiekolwiek ćwiczenia .
      • florka76 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 08.05.12, 21:00
        Ja najlepiej wspominam miękkie i cudowne pięty, bez używania żadnych kremów. Poza tym piękne włosy, piękna cera, super samopoczucie. Bardzo miło wspominam ten okres, może to śmieszne, ale do tej pory dla poprawienia sobie nastroju używam kremu przeciw rozstępom, bo jego zapach przypomina mi te miiiiłłe chwile. Aha i jeszcze zdecydowanie wolniej, albo wcale pokazywało mi się zbędne owłosienie na nogach. Ech, muszę postarać się o drugie smile
        • herkson Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 09.05.12, 07:58
          Obawiam się mojego wyglądu ;/
          Mam tendencję do tycia, lubię dużo jeść i tego głównie się obawiam.
          Obym tylko później nie została z wieczną nadwagą ;/
          • rabunia89 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 10.05.12, 14:07
            Ja zmieniłam pastę na ajone, bez fluoru. Dlaczego? Nie chciałam się zastanawiać czy to może zaszkodzić, czy też nie.
            Teraz przynajmniej mam pod tym względem święty spokój wink
            • herkson Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 11.05.12, 08:04
              Wiesz co? Ja chyba zrobię to samo. Po co mam się zastanawiać nad pierdołami? Czy coś jest prawdą, czy też nie? Będę przynajmniej miała z tym święty spokój. I tak mam wystarczająco problemów.
    • muza24 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 11.05.12, 15:47
      Hmm, przeczytałam wszystkie wypowiedzi i nie wygląda to wesoło smile.

Ja dla odmiany czuję się bardzo dobrze. Jestem w 27 tyg i z nieprzyjemnych dolegliwości doskwiera mi tylko zgaga, szybkie męczenie się, bóle w dolnej części podbrzusza i kości łonowej, rozstępy na brzuchu (ale nie jestem z tych co płaczą nad każdą szramką, kremy stosuję jak mi się przypomni), senność.

Z pozytywnych zmian to zdrowsze włosy i paznokcie, szczuplejsza sylwetka (mam sporą nadwagę, ale w ciąży jak dotąd nie przytyłam ani kilograma). Nie wykluczam, że potem przybędzie dolegliwości, ale cieszę się, że tak dobrze znoszę ciążę.

P.
    • moopsinka Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 11.05.12, 18:18
      W ciąży nie odczuwałam zbyt wielu zmian. Na początku urosły piersi (sporo ze 2 rozmiary!), a potem rósł brzuch. Po ciąży zostało trochę rozciągniętej skóry na brzuchu (tak ok 5 cm więcej niż przed ciążą) i niewielkie rozstępy. Z tygodnia na tydzień wyglądam jednak coraz "normalniej". Obecnie (po 3 mies.) już tylko ja widzę, różnice w wyglądzie "przed" i "po" wink
    • bindella Moj post z przed pol roku :-) 12.05.12, 10:40
      Moj post z przed pol roku smile Cialo sie troche zmienilo, nabralo ksztaltow, choc nie jest zle! Zasluga sportu i zdrowego odzywiania sie smile Ok. Bilans w 8mym miesiacu: Pierscionkow juz nie nosze, palce spuchniete. Stopy tez. Ciagle jest goraco. Jak dobrze ze mam klimatyzacje w sypialni! smile Zwykly wiatrak, tez by zrobil swoje. Odzywiam sie duuuzo zdrowiej niz wczesniej, ale nie jem za dwoch. W sumie apetyt wcale nie jest wiekszy. Czesto przy dluzszych spacerach ( po 20 min. ) kreci mi sie w glowie. Maly w brzuchu wierci sie i tanczy, ale jakie to przyjemne! Zaczynam baaardzo za nim tesknic...!
      Bardziej od ciala zmienilo sie zycie. Praca intensywna, ale efektywna. Plany konkretniejsze, natawione do potrzeb rodziny ( dom, auto, inwestycje itd. ) charakter nabral pewnosci siebie, odpoczywam bardzo swiadomie, odczuwam wiecej tolerancji i spokoju, jednak jeszcze bardziej bronie swoich praw, wiedzac ze to ma pozytywny wplyw na rodzine i dziecko. W sumie bardzo ciekawie. Ok. Tesknie tez za moja garderoba w rozmiarze 34 smile
      • archeopteryx Re: Moj post z przed pol roku :-) 14.05.12, 09:34
        "sprzed", a nie "z przed"
        • bindella Re: Moj post z przed pol roku :-) 14.05.12, 10:47
          OK bede wiedziala. Jestes nauczycielka? Sorry, ale gdzies mam ortografie polska smile
          Nie mieszkam w polsce, nie urodzilam sie w polsce i tak i tak dobrze pisze i rozmawiam smile

archeopteryx napisała:

> "sprzed", a nie "z przed"
          • archeopteryx Re: Moj post z przed pol roku :-) 14.05.12, 12:11
            Nie jestem nauczycielką. Ja np. nie mieszkam za granicą, tylko w Pl, ale porozumiewając się w językach obcych zależy mi na tym, by wypowiadać się i pisać poprawnie.
    • kotkowa Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 14.05.12, 10:10
      No zmienia się dużo:
      1. Piersi się powiększają, są jędrniejsze
      2. Cera czasem się poprawia, czasem pogarsza
      3. Zwiększa się waga, mogą wystąpić obrzęki
      4. Może pojawić się wystający pępek
      5. Pojawia się ciemna linia od pępka w dół
      6. Mogą pojawić się rozstępy
      7. Włosy z reguły się poprawiają
      8. Może wystąpić nadmierne owłosienie nóg, rąk, twarzy - zwłaszcza gdy będziesz mamą chłopca.
    • arya82 Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 15.05.12, 09:41
      A ja bardzo lubię być w ciąży smile Wiadomo, że wiele rzeczy podczas ciąży się może zmienić i są plusy i minusy ale nie powiedziałabym, że można ciało w ciąży oceniać jako lepsze czy gorsze, jest poprostu inne i fajnie je zaakceptować i polubić.
      Ja lubie swój wielki 35 tygodniowy brzuchol, nawet mimo iż utrudnia mi chodzenie, spanie itd.. Poza nim nie przytyłam raczej, no może buzia mi się zaokrągliła, co jest na plus. Lubie krechę na brzuchu i nawet powrót setki piegów na twarzy, których nie miałam już od dzieciństwa. żal mi pępusia, bo zawsze lubiłam że jest taki wklęsły wink Fakt, biust mi trochę przeszkadza, zawsze był taki w sam raz, ale teraz jest tak ze 2 rozmiary większy i mam nadzieje, że już więcej nie urośnie,ale też jest do przeżycia. Małżonek za to zadowolony wink i generalnie aż się dziwiłam, ale myślę że autentycznie mu się w ciąży podobam więc bardzo mnie to jakoś podnosi na duchu i skutecznie odpędza myśli o tym że zamiast talii osy mam talię bąka...

Sama nie zauważyłam zmian w stanie skóry czy włosów (może dlatego, że przed ciąża ich stan był wg mnie dobry) ale znajomi twierdzą, że jestem bardziej promnienna , więc może faktycznie coś się zmieniło... choć pewnie to, że jestem jakoś bardziej radosna i uśmiechnięta nie jest bez wpływu.

Fajne jest również to , że dzięki ciąży ławiej mi się było już kompletnie przekonwertować na zdrową dietę, na co nigdy nie miałam tyle samozaparcia i z tego się strasznie cieszę. Odpycha mnie od wszelkich fast foodów, smażonych i tłustych potraw, generalnie niezdrowych. I naprawdę mam teraz hopla na punkcie 100% naturalnych produktów.

I myślę też, że i po porodzie będzie fajnie, może i będzie inaczej, ale napewno dam sobie z tym radę bo najważniejsze jest pozytywne podejście i trochę samozaparcia. Osobiście znam wiele kobiet, które po ciąży wyglądają jeszcze lepiej niż przed (w tym moja mama, która po dwójce dzieci miała figure modelki), mają fantastycznie płaskie brzuchy i ogólnie są zadbane, wysportowane , ale na to wszystko sobie ciężko zapracowały, napewno nie siedziały użalając się, że „tu coś zwisa, tam coś wystaje a ja nie mam siły by z tym walczyc”... wink
    • 1matka-polka Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 15.05.12, 10:27
      Zatwardzenie - pod koniec ciąży dziecko jest wielkie, leży na jelitach i zatyka otwór wylotowy.
    • motricia Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 23.07.19, 14:57
      U każdego co innego. Nie ma tak, że wszyscy na tym świecie rzygają jak koty przez pierwsze 3 miesiące XD
    • mamakaaya Re: Jak zmienia sie cialo w ciazy? 16.01.20, 14:12
      Za szybko. No więc u każdej kobiety zmienia się inaczej. W dodatku na pocieszenie dla mam po 40 im starszy wiek tym mniej jest rozstępów albo wcale wink Pytałam fizjoterapeuty i powiedział że młoda skora jest elastyczna i łatwo się rozciąga i pęka. Starsza jest sztywniejsza i bardziej zwarta. Ja po ciąży nie mam ani jednego rozstępa. W ciąży wyglądałam mniej więcej normalne hehe. Miałam dosyć mały brzuch a dziecko było spore. Biust mi urósł niedużo, kilka cm i nosiłam ten sam rozmiar. Za to 7 cm pod biustem. Miałam dużo przebarwień co.dziwne po porobiły się zimą kiedy nie miałam kontaktu ze słońcem! Tego nie rozumiem, robiły się na częściach zakrytych. I sporo pajaczkow na nogach, na szczęście bez żylaków. Poza tym w ciąży bardzo wychudłam, zmarnialam, wyglądałam jak półtora nieszczęścia. 3 tyg po porodzie wazylam 5 kg mniej niż przed ciąża. Niestety w ciągu kilku miesięcy to nadrobilam wink Czyli wróciłam do wagi sprzed ciąży. W ciąży miałam piękne grube włosy! To był plus. Jak skończyłam karmić zaczęły wypadac, ale nutę ma tragedii, po prostu wróciły do.stanu sprzed ciąży. Po ciąży w efekcie została mi tylko luzniejsza skora na brzuchu, ale do przeżycia na plażę można wyjść. I blizna po cc. I to wszystko smile A mam po 40, można by pomyśleć że zmiany będą na gorsze i dużo, nic z tych rzeczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka