25.11.11, 17:34
witam bylam wczoraj u lekarza i jestem w ciazy4 tydz poczatek 5tyg.dodam iz bylam w ciazy w tamtym roku i poronilam fasolka nie rozwijala sie....lekarz przepisal mi recepte wlasnie z duphastonem i ze w razie plamienia mam wziasc naraz 4 tabl a pozniej 3x1.no i dzisiaj bedac w toalecie zauwazylam maly skrzepik kolory ciemnobrazowego doslownie kropelka mala.i niewiem czy mam wziasc te tabletki.pomozcie prosze bardzo sie boje chcialabym abym uslyszala te bijace serduszko na przyszlym usg
Obserwuj wątek
    • she.78 Re: duphaston 25.11.11, 18:36
      Ja bym wzięła, na pewno nie zaszkodzi, a pomoże. Ja miałam bardzo niski progesteron na początku ciąży i brałam długo luteine ( odpowiednik duphastonu), teraz od 26 tygodnia biorę duphaston, z uwagi na skurcze.
    • 1mzeta Re: duphaston 25.11.11, 18:43
      Fasolce to chyba tylko odpowiedni podlewanie pomoże.
      Zmień gina, który bez zdiagnozowania przepisuje ci coś co w gruncie rzeczy nie wiadomo czy pomoże, a tobie tylko narobi nadziei na happy end.
      Mimo wszystko, życzę by było dobrze.
      • gosiapatrycja Re: duphaston 25.11.11, 20:38
        kobieto ty się lepiej nie udzielaj jak nie jesteś zorientowana na temat dufastonu. Bardzo dobrze powiedział jej lekarz, że jeżeli pojawi się plamienie ma brać ten lek. Dziewczyna jest po poronieniu więc wskazania jak najbardziej są.
        Jeżeli zauważyłaś plamienie to ja bym wzięła na twoim miejscu ale nie 4 x na raz. wystarczy 2x dziennie. Tak dużą dawkę się bierze jeżeli jest bardzo duże plamienie lub krwawienie. Najlepiej to zadzwoń do lekarza a jeżeli nie masz możliwości to do szpitala i zapytaj położnej co masz zrobić.
        Pozdrawiam i życzę ci szczęśliwego donoszenia ciąży. Daj znać co u ciebie.
        • natka325 Re: duphaston 25.11.11, 20:51
          bardzo sie denerwuje te 2 tyg czekania mnie przeraza.wzielam tabletki 4 naraz i niewiem chyba nic nie zaszkodzi prawda.od jutra bede brala dwa razy dziennie.
          • od.czasu.do.czasu Re: duphaston 25.11.11, 21:27
            NIC nie zaszkodzi!!
            Ja od 4 tc do 33 byłam na duphastonie później do 38 luteina.
    • od.czasu.do.czasu Re: duphaston 25.11.11, 21:25
      A co Ci lekarz powiedział ?????????
      • natka325 Re: duphaston 25.11.11, 21:40
        przepisal mi recepte ze w razie jakiegos plamienia wziela naraz 4 tabl a potem juz 3x1.ale tak to nic takiego bo za wczesnie czekam 2 tyg abym uslyszala serduszko i tak sie martwie...crying
        • od.czasu.do.czasu Re: duphaston 26.11.11, 21:08
          Jak dla mnie gdybyś nie wzięła to byś nie usłyszała.
    • sygitka21 Re: duphaston 26.11.11, 07:40
      Wiem, że to się łatwo mówi, ale postaraj się teraz opanować nerwy. To bardzo trudne, ale dla Waszego dobra musisz się teraz wyciszyć i uspokoić. Wiesz, jak postępować w razie krwawienia. Masz kontakt z lekarzem i szpitalem w razie jakiś powikłań. Teraz dbaj o siebie. Właściwie się odżywiaj. Prowadź oszczędny tryb życia i nie myśl, że będzie źle. Odsuń te myśli.
      Wejdź na jakieś forum kobietek, które urodzą w tym miesiącu co Ty i na wzajem się wspierajcie. Życzę powodzenia smile
    • chlopi11111 Re: duphaston 26.11.11, 09:28
      Witam mam podobny problem tylko że mi Pani doktor oznajmiła że jestem w 8 tygodniu fasolka ma 1 cm i niestety ale nie słyszy pracy serca, mam przepisany duphaston a wszystko przez to ze dopiero na 2 grudnia miałam wizytę potwierdzającą ciązę niestety wczoraj plamiłam to było tylko tak jednorazowo bardziej takie skrzepy, wiec pojechałam do lekarza i sie okazało jak jest, czy któras z was miala taką sytuacje i wyszła z tego cało wraz dzidzią? To już drugie dziecko za pierwszym razem nie było problemu z niczym. Dodam ze mam anginę jestem na duomoxie i bardzo bardzo boli mnie głowa nie wiadomo z czego już od srody, Mam zgłosic sie za tydzien i zobaczymy wtedy co robić czy konczyc wszysto czy jednak usłysze bicie serducha. Jestem zalaman chociaz gdzies w głębi mam wielką nadzieje i przeczucie że bedzie ok
    • mamalgosia Re: duphaston 26.11.11, 09:35
      oczywiście, że brać duphaston!
      • carmita80 Re: duphaston 26.11.11, 10:55
        Tak bez badan przepisano ci hormony? Jedno poronienie nie ma tu nic do rzeczy, czesto sie zdarza, rozumiem gdybys poronila 3 razy pod rzad, ale to zdarzylo sie raz. Zreszta terapie hormonalna stosuje sie jedynie po zdiagnozowaniu problemu czyli niedomogi hormonalnej wczesniejszymi odpowiednimi testami/badaniami. W przypadku krwawien powinnas miec przede wszystkim wykonane USG przez specjaliste a nie zalecone hormony (w ciemno) i lezenie, ktore w pierwszym trymestrze i tak nie ma znaczenia ani zadnego udowodnionego wskazania. Oczywiscie zycze ci aby ciaza rozwijala sie prawidlowo smile
    • lidek0 Re: duphaston 26.11.11, 15:45
      Jeżeli masz za mało progesteronu to bierz, ale przyczyną brudzenia czy plamienia może być coś innego i wtedy nie ma sensu brać. Oznacz progesteron i idź na usg czy to czasem nie krwiak. Przebyte poronienie nie jest wskazaniem do przepisywania ot tak leków, najprawdopodobniej nie znasz przyczyny /a to mogła być jakaś choroba odzwierzęca czy zaburzenia prolaktyny - piszę tak dla przykładu/ a branie czegokolwiek na wszelki wypadek ma raczej mały sens. Sama brałam progesteron, ale robiłam wcześniej badania hormonalne i były ku temu podstawy. Oczywiście nie zaszkodzisz fasolce.
      • natka325 Re: duphaston 26.11.11, 17:36
        nic sie nie dzieje narazie, leze caly czas. ale jesli cos sie bedzie dziac to nawet sie nie zastanawiam tylko pojade do szpitala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka