Dodaj do ulubionych

test ciążowy

22.01.12, 11:41
Witam,

Zrobiłam dzisiaj test (termin spodziewanej miesiaczki) i wyszła druga kreska bardzo niewyraźna. Mam pytanie czy to może oznaczać ciąże? i jeszcze jedno brałam duphaston do 25 d.c i odstawiołam ale teraz jak wyszedł ten test tak to moze powinna wznowic branie. Do mojego lekarza nie dostane sie na dniach wiec może Wy mi cos powiecie.

Dzieki
Obserwuj wątek
    • mysia1103 [...] 22.01.12, 11:59
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kaja102 Re: test ciążowy 22.01.12, 12:08
        Nic złego nie powinno sie stac jak przerwalam branie na te 3 dni ? tez bym sie cieszyla bo sie staralismy smile a do gina kiedy powinnam pojsc po zrobionym tescie pozytywnym zeby juz cos bylo widac na usg?
        • mewa000 Re: test ciążowy 22.01.12, 12:11
          Jak chcesz zobaczyć serduszko to najlepiej iść nie wcześniej jak w 6-7 tygodniu
          • mysia1103 [...] 22.01.12, 12:18
      • kasiak37 mysia1103 23.01.12, 12:29
        zapoznaj sie prosze z watkiem na szpilce u gory forum dot.sygnaturek i ich regulaminowej wielkosci.
    • kaja102 Re: test ciążowy 22.01.12, 12:38
      Mam kilka pytań:
      jakie bierzecie witaminy w ciazy ,czy feminatal temn od poczecia do 12 tc jest ok ?
      czy w ciazy mozna pic melise i miete
      jak sobie radzicie z mdlosciami
      czego z jedzenia trzeba unikac
      i czy jak mam nadwage przed ciaza to potem moga byc jakies komplikacje?
      • yoku Re: test ciążowy 22.01.12, 13:06
        jakie bierzecie witaminy w ciazy ,czy feminatal temn od poczecia do 12 tc jest ok ? - nie brałam w 1 ciąży i teraz też nie biorę witamin, zdrowo się odżywiam, robię badania i skoro jest ok to po co się dodatkowo suplementować?

czy w ciazy mozna pic melise i miete - można

jak sobie radzicie z mdlosciami - małe lekkostrawne posiłki kilka razy dziennie, dużo wody, dużo odpoczynku

czego z jedzenia trzeba unikac - produktów z niepasteryzowanego mleka - szczególnie miękkich serów pleśniowych, surowego mięsa i ryb, niemytych warzyw, alkoholu

i czy jak mam nadwage przed ciaza to potem moga byc jakies komplikacje? - nie ma tragedii ale musisz bardziej uważać na wagę w ciąży i za dużo w niej nie przytyć
        • gosikjanosik Re: test ciążowy 22.01.12, 14:29
          Co do wagi to powiem Ci że mam ten sam problem. Ogólnie kobiety z nadwagą powinny przytyć jaknamniej max 10 kg, do tego dochodzi zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej jak w moim przypadku wiec lepiej dla pewności nie przesadzac z cukrami bo może być różnie. U mnie ryzyko było zwiększone też genetycznie bo mam w rodzinie cukrzycę, ale wiem że osoby z nadwagą ogólnie mają zwiększone ryzyko. Przy pierwszym badaniu cukru ze krwi nic nie wyszło, dopiero w 24tc przy teście obciążenia glukozą wyszła cukrzyca, niestety do tego czasu zdążyłam sobie pofolgować i przytyć sporo. Odkąd jestem na diecie to waga jest stabilna z czego bardzo się cieszę bo potem bedzie łatwiej stracićwink Tak wiec zdrowo się odzywiać i dużo spacerować, wiem że pogoda nie zachęca ale czego się nie robi dla dzidziusiawink Daj znać czy wynik się potwierdzismile
        • kaja102 Re: test ciążowy 22.01.12, 20:37
          dzieki za wszystkie informacjesmilefajnie ze mozna z kims pogadac ciesze sie ale jednoczesnie jestem przerazona i plakac mi sie chce chyba hormony. Pracujecie dziewczyny w ciazy?
      • kami-66 Re: test ciążowy 22.01.12, 17:57
        Gratulacje smile. Testy mylą się tylko w drugą stronę.
        Ja w zaleceniach mam jedynie kwas foliowy. Witaminy tylko z naturalnych produktów.
        Od 12 tyg. będę łykała ,,prenatal,, ale który nie wiem, chyba ten z DHA.
        Wrześniowe mamy są tutaj winkforum.gazeta.pl/forum/f,103296,Wrzesniowki_2012.html
        • adetka Re: test ciążowy 24.01.12, 08:43
          "Testy mylą się tylko w drugą stronę. " - MIT
          • kami-66 Re: test ciążowy 24.01.12, 19:27
            > "Testy mylą się tylko w drugą stronę. " - MIT,
            Uzasadnij...
            Co jeszcze powoduje wzrost HCG w organizmie?
            Chyba, że Ciąża była i się zmyła
    • muza24 Re: test ciążowy 22.01.12, 18:13
      Ja również jestem "Ciężarówką" z nadwagą. Zwracam uwage na to co co jem (słodycze, tłuste rzeczy), ale bez przesady. Codziennie chodzę - albo relaksacyjnie na spacery, albo zamiast podjechać gdzieś komunikacją idę na piechotę. Pamiętaj, że w I trymestrze nie ma potrzeby zwiększania ilości spożywanych kalorii, dopiero w II wzrasta zapotrzebowanie o 300-500.

Aha - pamiętaj również, że w przypadku nadwagi wzrasta możliwość porodu przez cc.

Pozdrawiam
      • kaja102 Re: test ciążowy 23.01.12, 08:25
        dziewczyny mam pytanie czy jak od brania duphastonu bolimnie glowa to powinnam przerwac branie?
        • kami-66 Re: test ciążowy 23.01.12, 08:41
          Ból głowy to początek, poczekaj na inne atrakcje ciążowe...
          "Duphaston jest syntetycznym hormonem działającym podobnie jak żeński hormon ciałka żółtego - progesteron"
          Nie przerywaj brania dopóki nie zbadasz ilości w/w hormonu. Jeśli będziesz miała wynik prawidłowy to może lekarz będzie kazał odstawić, ale nie rób tego na własną rękę.
          Rozumiem, że bierzesz ten lek w razie zaistniałej ciąży Tak?
          Ból głowy musisz wytrzymać. Pozdrawiam
          • kaja102 Re: test ciążowy 23.01.12, 08:48
            tak dostałam ten lek w razie zaistniałej ciazy ale czuje że ona jest napewno juz nie musze robic drugiego testu jest mi niedobrze i ogolnie juz wiem ze to jest to smile zamierzam w tym tyg pojsc do gina bo i tak mi sie konczy duphaston i zobaczymy co powie czy dalej brac. Bo bole glowy sa straszne.
          • kaja102 Re: test ciążowy 23.01.12, 12:25
            a co można brac na bol głowy bo jest on niedozniesienia, pracowac od niego nie moge.
            • gosikjanosik Re: test ciążowy 23.01.12, 14:06
              Możesz brać jedynie leki z paracetamolem, czyli apap albo paracetamol i też nie za dużo. Jesteś pewna że te bóle głowy to od tego leku?? Mnie na początku ciąży też bolała głowa a nie brałam nic takiego.
              • kaja102 Re: test ciążowy 23.01.12, 14:53
                Szczerze mówiąc to nie wiem czy od leku tak podejrzewam, ale ide dzisiaj do lekarza zobaczymy co powie bo od wczoraj strasznie mnie boli cały czas.
                • nati-5588 [...] 24.01.12, 11:42
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka