10.04.12, 14:17
dziewczyny ktore biora jakie dawki bierzecie. Ja od 9 tc 2 razy 1 tab ale teraz lekarz kazal mi przejsc na 3 tabl dziennie poniewaz mam gole glowy i moga byc spowodowane skokami cisnienia. Mierze sobie nadgarskowym wiec wiem ze on troche zawyza na nim mam 130-140-80 , ale trudno powiedziec jakie bym miala jakbym nie brala tego leku. Odkad biore 3 razy rzeczywiscie ten bol glowy jest mniejszy badz wcale go nie ma , jak uwazacie moze on byc spowodowany skokami cisnienia dodam ze to dopiero 15 tc.
Obserwuj wątek
    • panna.sarabella Re: dopegyt 10.04.12, 14:51
      u mnie skoki ciśnienia zawsze objawiały się bólem głowy. Po dokonaniu korekty dawki (czyli zwiększeniu dawki dopegytu) zawsze ból ustępował.
      Z ciśnieniem to nie przelewki w ciąży. Kontroluj to ciśnienie i w razie niepokojących objawów (dalszy ból głowy, albo skoki ciśnienia) od razu kontaktuj się z lekarzem. Dobrze byłoby też badać sobie co jakis czas mocz - czy nie pojawia się białko.

Powodzenia.
      • kondolyza Re: dopegyt 11.04.12, 08:07
        ja bralam po 22 tc najpierw 2 potem 3 tabletki, na koniec po 34 tc 4 tabletki dziennie a w szpoitalu czyli od 37 tc chyba nawet 3x2 tabletki
        bóle raczej związane ze skokami. skoki bardziej niebezpieczne niz samo jednostajne wysokie cisnienie. sluchaj lekarza.
        • gajmal Re: dopegyt 11.04.12, 08:50
          Ja biorę na razie pół tabletki na dobę i mi to wystarcza, ale nie wiem na jak długo (jestem w 19 tygodniu).
          Z ciśnieniem nie ma żartów więc słuchaj lekarza
    • kasia_4646 Re: dopegyt 11.04.12, 08:58
      Słuchaj lekarza. Skaczące ciśnienie nie jest dobre ani dla Ciebie ani dziecka. Poza tym masz objawy- bóle głowy !!! Jeszcze jedno skoro chorujesz na NT to wywal ten ciśnieniomierz na nadgarstek i kup porządny !!!
      • kaja102 Re: dopegyt 11.04.12, 10:17
        zakupilam cisnieniomierz nareczny , jak mierzylam na nim w porownaniu tez nadgarstkowy podwyzszal wyniki. Biore 3 tabl dziennie i cisnienie mam 114/60 lub czasami mniej czy za bardzo nie obniza teraz.
    • kaja102 Re: dopegyt 12.04.12, 13:21
      przy jakich wartosciach cisnienia bierzecie dawke 3 razy dziennie dopegytu?
      • kondolyza Re: dopegyt 12.04.12, 14:56
        nie chodzi o wartosc tylko o roznice. skoro zawsze mialam 105-110 to gdy w ciazy wzroslo mi do 140 to dostalam dopegyt ale po pewnym czasie po 2 tabletkach byl niewielki spadek, wiec zaczelam brac 3 regularnie co 8 godzin i stad spadlo do ok 125
        • kaja102 Re: dopegyt 12.04.12, 15:03
          bole glowy mam mniejsze badz wcale jak zaczelam brac 3 razy dziennie dopegyt, a w jakich godiznach bierzesz lek, bo rano jak wstaje ok 6.30 to na czczo niezabardzo mozna.
          • kondolyza Re: dopegyt 12.04.12, 15:09
            brałam, bo już nie jestem w ciąży, a nie pamiętam ale wiem że budzik miałam ustawiony czyli budziłam się, brałam i spałam dalej do 10 czy 11smile chyba 6:14:22 bo dłużej niż do 22 nigdy nie wytrzymywałam wieczorem bo spać mi się chciało.
    • alinalen Re: dopegyt 12.04.12, 15:10
      A ja bym tak w ciemno nie faszerowała sie lekami. Po pierwsze sprawdzony ciśnieniomierz, na pewno nie nadgarstkowy i nie z bazaru. Mozna zrobić tzw 24h monitorowanie ciśnienia specjalnym aparatem, robiłam tak w pierwszej ciazy. Głowa może boleć od wszystkiego, u mnie akurat nie był to objaw ciśnienia, a glowa mnie bolała często. Poza tym odpowiednie warunki pomiaru, w spoczynku, po odpoczynku, bez emocji. Cisnienie 130-140/80 jest jak najbardziej prawidłowe. I przede wszystkim w czym problem zeby sobie zmierzyc ciśnienie jak ci boli glowa??
      • kaja102 Re: dopegyt 12.04.12, 15:13
        mierze cisnienie i w dniach jak mnie bolala to wyniki byly rozne 140-150/80-90 teraz mam 115-116-70 wiec sie obnizylo ale nie wiem czy skolei niezabardzo. Lekarz powiedzial ze te bole glowy sa spowodowane skokami cisnienia. Dlaczego mnie przestala bolec jak zaczelam brac wieksza dawke leku. Pracuje w ciagu dnia wiec nie jestem wstanie zmierzyc sobie innym jak nadgarskowym, ale jak jestem u lekarza mam ok 130-80.
      • dra.ard Re: dopegyt 12.04.12, 15:42
        Zgadzam się w pełni z alinalen. Dziwi mnie trochę żonglowanie tabletkami bez konkretnych pomiarów i tak trochę 'w ciemno'.
        24-godzinna obserwacja też wydaje mi się najrozsądniejsza, bo - o czym chyba nikt nie pisze - nadmierne obniżenie ciśnienia jest równie lub bardziej niebezpieczne od pojedynczego skoku.
        Warto sobie wyrobić nawyk 3-4x dziennie mierzenia ciśnienia w prawidłowych warunkach (tzn. po spoczynku 5 minut, plecy wyprostowane, nie rozmawiamy w czasie pomiaru, porządny ciśnieniomierz (z apteki np) naramienny) i w stałych porach oraz skrupulatnego zapisywania wyników.
        Dopiero na tej podstawie lekarz powinien wyrokować.
        Bo ciśnienie ma to do siebie, że może skakać od samych nerwów związanych z obawą przed skokiem ciśnienia wink
        • alinalen Re: dopegyt 12.04.12, 15:58
          No właśnie ja pamiętam jak nieźle nakrecałam sie przed pomiarem. U lekarza miałam nawet i 180/90 w domu jak sama mierzyłam 140-150, a w 24h monitorowaniu pomiary średnie max do 130/80. Bałam się tych pomiarów i schizowałam coraz bardziej
          • kaja102 Re: dopegyt 13.04.12, 11:37
            czyli co teraz jak biore leki juz 3 razy dziennie, przestac je brac i mierzyc cisnienie, bo jak biore to cisnienie jest ok ok 120/60. Ale jak przestane brac moze byc roznie. Dodam że glowa mnie nie boli odkad zwiekszylam dawke leku wiec to chyba bylo spowodowane cisnieniem.
            • alinalen Re: dopegyt 13.04.12, 11:52
              ja bym juz nic nie kombinowała, bardziej drażni mnie podejscie leczenia na oko przez doktorów, lub na podstawie pojedynczych pomiarów, które nic nie wnoszą. sprawdzaj tylko czy ciśnienie nie jest zbyt niskie lub zbyt wysokie, a nie kieruj sie tylko odczuciami
            • dra.ard Re: dopegyt 13.04.12, 12:11
              nie, skoro już zaczęłaś brać leki, to nagle ich odstawić nie możesz.
              dolne ciśnienie 60 jest bardzo niskie, ale to LEKARZ musi Ci ustawić dawkę, na podstawie rzetelnych pomiarów, a nie odczuć (bóle głowy) i pojedynczych zapisów.
              WAżne, żeby ciśnienie nie przekraczało stale 140/90, ale nie trzeba zbijać aż do 110/70.

W którym tygodniu jesteś? Miałaś wcześniej kłopoty z ciśnieniem?
              Bo nadciśnienie indukowane ciążą pojawia się co do zasady w drugiej połowie ciąży, wcześniej sugeruje to bardziej przewlekły problem.

I powtórzę też to, co napisała alinalen. Ciśnienie to pomiar, który jest bardzo zależny od autosugestii i wewnętrznego nakręcania. Co oznacza, że objawy (ból głowy) itd. mogą pojawiać się i znikać niekoniecznie na podstawie konkretnych leków, a w wyniku emocji.
              Najlepszym lekiem na nadciśneinie w ciąży jest zachowanie spokoju, szczególnie przy pomiarach, tak żeby podawać leki tylko w uzasadnionych przypadkach.
              • kaja102 Re: dopegyt 13.04.12, 12:30
                jestem w 15 tyg , do 9 tyg mialam 120/70 cisnienei, wczesniej nie wiem nie mierzylam, potem zaczelo mi skakac i zaczelam brac dawke 2 razy dziennie, a jak zaczely sie bole glowy to 3 razy dziennie. Nie nie wiem czy nie wroce do dawki 2 razy dziennie bo chyba za bardzo mi obniza cisnienie. Pracuje caly czas wiec ciezko jest mi tak mierzyc cisnienie w dobrych warunkach. Lekarz sugerowal sie glownie bolami glowy.
                • dra.ard Re: dopegyt 13.04.12, 12:55
                  a jak doszłaś do tego, że zaczęło skakać?
                  Miałaś wcześniej kłopoty z nadciśnieniem, że sama zaczęłaś mierzyc?
                  Czy na wizycie w 9 tc u lekarza miałaś podwyższone? Wcześniej jak rozumiem byłaś góra na 1-2 wizytach?
                  Strasznie szybko włączył Ci lekarz lekarstwa, i to właściwie przy nieprzekroczonej dolnej wartości powyżej 90...
                  Na Twoim miejscu poszukałabym przy większym szpitalu położniczym poradni Patologii Ciąży (najlepiej Nadciśnienia Tętniczego) i tam skonsultowała. Ale sama nie kombinuj z lekami.
                  • kaja102 Re: dopegyt 13.04.12, 13:29
                    mialam na wizycie 140/90 ; potem mierzylam w domu jakis czas i bylo podobne, bole glowy doszly do tego , zaczelam brac 2 razy dziennie a potem 3 razy i samopoczucie jest lepsze. Jak sie pytalam lekarza czy za bardzo mi nie spadlo teraz to powiedzial zebym byla na tej dawce caly czas. Teraz po lekach jak mierzylam cisnienei w przychodni to mialam 130/80. Lekarz powiedzial ze lepeij brac lek niz miec cisnienie wysokie i skoki.
                    • dra.ard Re: dopegyt 13.04.12, 13:47
                      Nie odbierz tego źle, ale dlaczego masz od tak wczesnej ciąży tyle badań na wszystko?
                      Bo w wątku obok piszesz dodatkowo o cukrzycy... (badanie z obciążeniem rutynowo jest ok. 24 tc)
                      Coś było nie tak w poprzedniej ciąży czy masz za sobą straty albo chorujesz przewlekle?
                      Bo te problemy, o których piszesz, wiążą się zazwyczaj z drugą połową ciąży, a u Ciebie już od 9 tc lekarz wali z grubej rury.
                      Tym bardziej wydaje mi się, że dobrze byłoby poprowadzić ciążę w poradni Patologii Ciąży, bo i cukrzyca i nadciśnienie (którego moim zdaniem akurat nie masz) wymagałyby bardziej kompleksowego podejścia.
                      Jeszcze jakieś leki inne dostajesz?
              • kaja102 Re: dopegyt 13.04.12, 14:23
                w pierwszej ciazy mialam cukrzyce ciazowa wiec teraz wczesniej kazano mi zrobic test obciazenia glukoza, a jezeli chodzi o cisnienei to moze i mialam wczesniej podwyzszone ale nie mierzylam tego. Moze i to jest rzaglowaniem lekami ale jak lekarz mi zalecil a prowadzi moja druga ciaze , ktora zakonczyla sie ok, to chyba wie co robi i nalezy mu zaufac. Z dzieckiem do tej pory jest wszystko ok wiec chyba lekarz wie co robi.
    • wiola21 Re: dopegyt 16.05.12, 22:04
      Hej

Ja na początku jak miałam podwyższone brałam raz dziennie, później już brałam 3 razy dziennie po 2 tabletki
      nie bójcie się prawie wszystkie kobiety w ciąży to biorą jest to bezpieczne dla dziecka
      zostało mi prawie całe jedno opakowanie, jeśli ktoś by chciał za symboliczną cene
      blondyneczka_1986@tlen.pl
    • mala-nel Re: dopegyt 08.06.12, 15:37
      ja też biorę dopegyt od smego prawie początku obecnie 26 tydz. 4x1 tabl dopegytu i 2 x 1 staveran 120. Na początku bóle głowy po zwiększeniu dawki przeszło smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka