Dodaj do ulubionych

USG-przed porodem

30.04.12, 10:50
mam pytanie, ostatnio tyle słyszałam, że teraz zaleca się robienie kontrolnego USG-ze względu na wagę dziecka przed porodem, tak ok. 36 tyg ciąży.
I tu zdziwiłam się, moja doktor stwierdziła, że nie wykonuje się, ja miałam u nej w 23 tyg. wedł. om, , czyli byłam w 21 tyg ciąży.To był styczeń.Wiem po USG, ze ciąża większa od poprzednich.
Urodziłam 2 córeczki, i przy pierwszym porodzie w ogóle nie miałam szans na poród naturalny, al wtedy wyciskano na siłę i ja sama chciałam rodzić, powiedzieli, że cudem mi się udało-nie wiedzą jak.Przy drugim, pow. mi , że choć za pierwszym mi się udało, to i tak teraz nie urodzę , ale mi zależało, zrobiłam wszystko by urodzić.I udało się.
Jednak teraz tak się zastanawiam, czy nie powinni sprawdzić ile waży synek, bo wiem, że jest większy, a jak mam go i siebie męczyć i znowu mieć kłopoty po porodzie to wolę to wiedzieć.
Czy u Was jest robione USG dla kontroli przed porodem?
Obserwuj wątek
    • fipula Re: USG-przed porodem 30.04.12, 10:58
      niestety też mam ten sam problem i muszę czekać z fachową odp do 7 maja wówczas mam wizytę u mojego Gina , to już będzie 1 dzień po terminie wyznaczonym z pierwszego USG. Mam bardzo wąskie biodra a czuję że w przeciwieństwie do córci będzie większy bo ona urodziła się naturalnie w 38 tygodniu.
    • qosiula Re: USG-przed porodem 30.04.12, 11:20
      Z tego co wiem, to przy przyjęciu do szpitala musisz mieć ze sobą najnowsze USG z wyraźnie zaznaczoną wagą dziecka (najnowsze czyli conajmniej po 36 tygodniu). Ja mam USG robione na każdej wizycie, żeby zawsze był w miare aktualny wynik. W pierwszej ciąży też tak miałam, a do porodu pojechałam w 39 tygodniu i USG miałam dosłownie sprzed 3 dni. Lekarz mnie przyjmujący powiedział, że mam aktualną wagę dziecka więc nie trzeba robić dodatkowego USG w szpitalu. Myślę, że gdybym takiego nie miała to by mi zrobili, trak jak rutynowo robi się KTG zaraz po przyjęciu na porodówkę.
    • pusi06 Re: USG-przed porodem 30.04.12, 11:23
      ja też mam wąskie biodra-wiem, to nie powód do zmartwień, ale u mnie nie widać ile mam naprawdę, wyglądam na węższą.Ja byłam u gin. tydz. temu teraz idę 2 maja i pow., ze teraz już nie trzeba bo miałam USG już 3 razy, i jeszcze 2 prenatalne.
      I stale słyszę ile teraz komplikacji przy porodach jak nie ma USG przed porodem, i tak się zastanawiam nad pójściem prywatnie na USG- nawet w szpitalu o tym słyszałam.
    • pusi06 Re: USG-przed porodem 30.04.12, 11:29
      ...jak leżałam w szpitalu to właśnie stale słyszałam, że powinno być pod koniec ciąży jeszcze jedno USG- bo póżniej może nie być na nie czasu.
      J termin z om mam na 4-6 maja.Ale ciąża młodsza o 2 tyg.

• kobietka_29 Re: USG-przed porodem 30.04.12, 14:00
      ja mialam wykupiony pakiet i mialam usg praktycznie na kazdej wizycie. w szpitalu na izbie przyjec tez wykonano badanie usg. i ani wyliczenia mojej lekarki ani te lekarzy ze szpitala nie zgadzaly sie z faktyczna wielkoscia dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka