Dodaj do ulubionych

Zawirowania hormonalne

11.06.12, 08:36
Witam. Mam kłopoty z jelitami i nie tylko. wyglądam jak w 6 m-cu, a jestem w 15 tygodniu.nic nie pomaga, mam mięśnie całkowicie rozluxnione, choć duphastonu nie biorę już chyba z 3 tydzień i biorę Eutyrox na tarczycę, to mam szczerze dość. Mam takie rozluźnienie, że jak kicham to sikam ,jak smarcze to sikam. a jak już sikam ( normalnie ) to leci jak woda z kranu, a nie jak pod normalnym ciśnieniem. wiem,że popuszczanie jest w normie, ale ja mam do przesady. Nawet jak w toalecie robię inną sprawę ( a też co kilka dni) to siedze i siedze i ( sorki ) makaron wychodzi. Niezaleznie co jem, czy wypiję mięte, czy kminek czy coś innego, czy jogurt. jest to samo. Tylko ma wydechu i wciągniętym brzuchu jestem płaska. Istotne jest iż zdażało mi się wcześniej przed okresem wyglądać jak balon, ale we wcześniejszych ciążach ( mam 2 dzieci ) nie miałam takich zawirowań. Czy warto zbadać np progesteron ? lub inne hormony ? czy w czasie ciąży jest to bez sensu,może już się ustabilizowały ? co m-c chodzę tylko badać tsh, ostatnio miałam 1,41 spadło z 4. Bardzo proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • ichi51e2 Re: Zawirowania hormonalne 11.06.12, 09:02
      Moze to brzmi dziwnie ale moze zamiast badać i denerwowac sie powinnas trochę pocwiczyc? Na początek mięśnie dna miednicy a w dalszej perspektywie ogolne wzmocnienie mięśni korpusu? Nie mam tu na myśli trzaskania brzuszkow (bo mięsień prosty w ciąży żyje własnym życiem) ale wzmacnianie poprzecznego, skrety etc to wzmacnia tez jelita poprawia perystaltyke. Najlepsze byłaby chyba joga, pilates (od 2 trymestru przestaw się na wersje dla ciężarnych) i kegle. Polecam książkę "pelvic power" względnie w ogóle kurs ćwiczeń na mięśnie dna miednicy.
      Może tez warto pomyśleć o odwiedzeniu dietetyka żeby ci dietę ciazowa ułożył uwzględniając twoje przypadlosci?
      Dodam jeszcze od siebie ze ja sikalam non stop potem dali mi antybiotyki (na coś innego) ale okazało się ze miały bardzo szerokie spektrum działania a ja miałam w sumie bezobjawowe notorycznie zapalenie pęcherza tylko się nie zorientowałem bo krwi nie było boleć nie bolało (no tyle bolało co myślałam może boleć jak się ciagle sika...)teraz wstaje góra raz w nocy i to nie zawsze różnicy specjalnie miedzy stanem ciazowym a nie ciazowym nie widzę (no minimalna jest).
    • kasiak37 Re: Zawirowania hormonalne 11.06.12, 15:08
      gastrolog na klopoty z jelitami.Na klopoty z wiotkimi miesniami nie pomoze nic poza cwiczeniami fizycznymi.Sama piszesz ze masz plaski brzuch gdy masz napiete miesnie.Ok,ale napiete miesnie brzucha powinny byc nawykiem.Ja nie chodze czy nie siedze inaczej niz na wciagnietym brzuchu i nie musze o tym myslec bo nie umiem inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka