14.06.12, 12:13
Dziewczyny kiedy robiłyście pierwsze usg 4d?
Ja jestem obecnie w 17 tygodniu,z tego co słysze kobietki robią już w 15 tyg i dowiadują się o zdrowie i płeć malca.
Chcę zrobić usg w Poznaniu ale nie wiem nawet gdzie? Może coś mi doradzicie z tym? Gdzie dobrze a nie aż tak drogo?
Czy jeśli mam grubszy brzuszek od wcześniejszego tłuszczyku to będzie dobrze widać dziecko? Usg 2D jak robił lekarz była widoczne.
Ile trwa takie badanko?
Obserwuj wątek
    • mmaja_m Re: Usg 4D 14.06.12, 13:27
      Witam.
      Ja robiłam pierwsze USG 4D w 13 tygodniu. Rzeczywiście jest bardzo dokładne, mój gin rozpisał się na półtorej strony smile Cała wizyta w gabinecie trwała jakieś 50 minut ale miałam też robione badanie no i chwilkę rozmawialiśmy. Płeć też już wtedy lekarz widział ale my z mężem nie chcemy znać płci dziecka smile więc tylko usłyszałam od gina, że on już płeć zna :o)
      Co do gabinetu z USG w Poznaniu Ci nie pomogę, bo mieszkam w Krakowie smile
      Pozdrawiam
      Maja
      • misiu.stefan Re: Usg 4D 14.06.12, 21:00
        Moja lekarka prowadząca odradzała mi wykonywanie usg 3D i 4D (podobno wytwarzają znacznie wyższą temperaturę niż zwykłe usg i jest to niezdrowe dla dziecka).

Miałam usg w 12 tygodniu i na chwilkę lekarz włączył 3d (ale mały był tak ułożony, że niewiele było widać, więc szybko wyłączył). Podobno jest to tylko bajer dla rodziców, bo wszelkie nieprawidłowości można stwierdzić na zwykłym usg.

• banika2 Re: Usg 4D 14.06.12, 21:40
      Nie miałam usg 4d ani 3d, wszystkie pomiary i tak robi się w 2d, więc nie widzę sensu wydawać pieniędzy, żeby sobie popatrzeć.
      • katharin Re: Usg 4D 15.06.12, 06:30
        Bardzo ciekawie to określacie że to tylko bajer a to nie prawda. Moja kuzynka która jest obecnie w 6 mies ciaży na usg 2d nie miała wykrytego wodonercza a z kolei na usg 4d lekarz stwierdzil to i odpowiednio nia pokierował do szpitala. Więc nie mówcie że to bajer,bo dużo zależy od lekarza ale i też od ułożenia dziecka.
        • misiu.stefan Re: Usg 4D 15.06.12, 08:21
          Ciekawe to co napisałaś. Ja przytoczyłam tylko zdanie mojej lekarki na temat tego usg. Ona twierdzi, że wszystko można wykryć na zwykłym usg, tylko oczywiście wiele zależy od lekarza (sprzętu na jakim pracuje oraz jego doświadczenia).

Moja koleżanka mówiła że w czasie usg 3d lekarz badał też czy twarz malucha jest symetryczna.

Tylko troszkę zastanawia mnie jak można zbadać narządy wewnętrzne na usg 3d i 4d skoro na nich widać dziecko z zewnątrz (czy widać było np. jakieś zgrubienia na brzuszku czy guzka i po tym lekarz stwierdził, że jest coś nie tak z nerkami?) ?
          • katharin Re: Usg 4D 15.06.12, 13:06
            No właśnie co jest zaskakujące lekarz nie wykrył na usg 2D sporych zgrubień,nerki miały po 25mm,tak jak to lekarka opisała napchane moczem nie wydalonym.
            A lekarka która robiła jej usg 4D od razu jej stwierdziła że coś jest nie tak i już od tak nie oglądali maluszka tylko jego nerki,mierzyła itd.
            Wiec z tego pkt ja uważam że jednak coś to daje,wiadomo oczywiście że od lekarza bardzoooo dużo zależy! Ale skąd pewnosć że ten właśnie nasz lekarz jest dokładnym lekarzem?To już inna bajka,niestetycrying
        • banika2 Re: Usg 4D 15.06.12, 08:52
          A może na zwykłym usg lekarz miał za słaby sprzęt a na 4d lekarz przełączył na 2d i wykrył. Nie wiem lepszy specjalista lepszy sprzęt. Rozmawiałam z moim ginekologiem i dokładnie powiedział, ze jest to bajer dla rodziców, bo i tak na wszystkie pomiary przełącza się na 2d i to samo mówiła koleżanka, która się na takowe usg szarpnęła.
          Ja wcale nie odradzam, jak ktoś ma ochotę to czemu nie? Ja nie miałam takiej potrzeby, skoro lekarz nawet nie widział sensu, mimo, że ma taki sprzęt.
          • katharin Re: Usg 4D 15.06.12, 13:08
            Usg 2D robiła prywatnie a 4D prywatnie,wiec jeśli chodzi o sprzet to pewnie racja ale i doswiadczenie lekarza.
            • joluch Re: Usg 4D 07.07.12, 02:00
              jeśli chodzi o usg 4d z Poznaniu to polecam dr Kowalską przyjmuje w centrum Panacea, badanie bardzo fachowe, szczegółowa ocena anatomii dzidziusia a przy okazji miła pamiątka w postaci filmu i zdjęć smile
    • amy.27 Re: Usg 4D 07.07.12, 11:33
      ja byłam na 4d w poprzedniej ciąży u bardzo dobrego specjalisty - ale samo 4d posłużyło tylko do zrobienia zdjęcia "dla rodziny". Całość badania - pomiary, sprawdzanie narządów oraz sprawdzenie płci, która widział w 12 tc (syn - fakt, było widać świetnie) robił na trybie 2D.

Jeśli chodzi o wrażenia wizualne miałam ostatnio w 15 tc teraźniejszej ciąży - i powiem szczerze że szału nie było, moje dziecko wyglądąło jak ET big_grin 3d to sobie lepiej zrobić w 25-30 tc jak widać buźkę i dziecko ma jakieś rysy twarzy łądne, bo wcześniej to takie srednie te foty smile zostawiłam sobie fotkę w 2d - wygląda z profilu ślicznie. W 3d szkoda gadać smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka