Dodaj do ulubionych

złe badania moczu

06.07.12, 17:29
Witam,

Jestem na początku 3 miesiąca ciąży. Dzisiaj odebrałam wyniki badania moczu i nie wiem co robić. Odczuwam także pieczenie i niewielki ból przy oddawaniu moczu. Wyniki poniżej:

nabłonki płaskie- liczne
leukocyty 10-20 w.p.w.
bakterie liczne
pasma ślużu dość liczne
leukocyty mało

Reszta wskażników jest w zgodzie z normą. I takie pytanie czy moze to byc coś powaznego i musze iśc do ginekologa ( ew. lekarza rodzinnego) czy brac żuravit i pić wode i to wystarczy?
Najgorsze ze we wtorek muszę wyjechac za granicę i mam mało czasu a moja lekarka jest na urlopie i nie odbiera komórki.

Z góry dziękuje za podpowiedzi

Pati
Obserwuj wątek
    • estera.78 Re: złe badania moczu 06.07.12, 17:36
      Na pewno powinnas sie zgłosić chociaż do rodzinnego. ja ostatnio miałam przekroczone tylko flora bakteryjna dośc liczne i od razu dostałam nystatyne, metronidazol i trivagin. Az się sama zastanawiam, czy moja ginka zbyt agresywnie nie reaguje, nic mnie nie piecze, swędzi albo wypływa, nic mi fizycznie nie dolega a tu zaraz cała bateria leków...

• rulsanka Re: złe badania moczu 06.07.12, 22:19
        Jeżeli tylko bakterie były liczne a reszta badania prawidłowa, to nie ma powodu do niepokoju, a tym bardziej leczenia. Trzeba powtórzyć badanie, najlepiej pobierając mocz w następujący sposób:
        1. Podmyć się
        2. Założyć tampon
        3. Oddać pierwszy strumień moczu do sedesu
        4. Nasiusiać do pojemniczka
        5. Dokończyć siusianie do sedesu
        6. Wyjąć tampon.

Z tamponem chodzi o to, że w ciąży bywa obfita wydzielina z pochwy i ona może zaburzyć wynik. Jak masz normalną, to podmycie się porządne powinno wystarczyć.
      • trusia29 Re: złe badania moczu 06.07.12, 22:24
        Hmm... miałam tylko bakterie bez leukocytów (jak Estera), moja ginekolog kazała brać urosept i generalnie bagatelizowała, ale internista (któremu bardziej ufam) kazał zrobić posiew i dopiero wtedy zalecił antybiotyk. Bez sensu chyba strzelać antybiotykami w ciemno, zwłaszcza w ciąży...
    • guderianka Re: złe badania moczu 06.07.12, 20:42
      Normalnie-mogłabyś spórbować brac furagin w dużej dawce-przez tydzień 3x1 tabletka
      (ja tak bralam ale znam siebie swój organizm i w kontakcie z lekarzem rodzinnym)
      W ciązy-lepiej zrobić posiew moczu i dobrać leczenie wg niego. Z moczu ogólnego wynika, że masz zakażenie układu moczowego. Lepiej nie bagatelizowac.
    • mgielka82 [...] 11.07.12, 22:29
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • guderianka Re: złe badania moczu 12.07.12, 09:50
        furagin w ciazy nie jest wskazany

błąd
        można go stosowac od II trymestru
        • mgielka82 [...] 12.07.12, 13:38
    • 2-aleksandra1981 Re: złe badania moczu 17.07.12, 12:44
      ja biorę furagin i na początku brałam do tego jeszcze żurawit, bo prócz badań podobnych do Twoich miałam jeszcze leukocyty i nabłonki płaskie i okrągłe. miałam i jeszcze trochę mam dolegliwości typu bolesność. Jestem w 23 tygodniu
    • madzi_afro [...] 23.07.12, 09:05
      • malgosiek2 Madzi_afro proszę o zmniejszenie 23.07.12, 17:19
        sygnaturki do 4 linijek.
        Czyli jeden suwaczek bądź dwa, ale zmniejszone i ustawione obok siebie.
    • trusia29 Re: złe badania moczu 23.07.12, 20:12
      Zrobiłabym posiew moczu i z tym wynikiem (o ile posiew nie będzie jałowy) poszła do lekarza (nawet pierwszego kontaktu)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka