Dodaj do ulubionych

Relanium zamiast Fenoterolu

25.09.12, 23:16
Witam,
Przez ostatnie 2 tygodnie zazywalam Fenoterol i Ispotin, ktory przepisano mi w szpitalu. Teraz na kontroli u mojego lekarza prowadzacego uslyszalam, iz lek ten stosuje sie w pozniejszym czasie ciazy ( teraz juz moj 23tc) i jest to przestarzala praktyka. Brzuszek niestety dalej mi twardnieje i lekarz przepisal mi Relanium (oprocz tego biore Duphaston i No spe forte).
Porownujac te leki, przy Fenoterolu jest, iz nie stwierdzono szkodliwego wplywu na plod, a z koleji Relanium nie nalezy zazywac w ciazy (na stonach angielskojezycznych wyczytalam o mozliwych powiklaniach).
Dziewczyny nie kwestionuje wyboru mojego lekarza, ale przyznaje sie, iz obawiam sie stosowania tego leku.
Jakie sa Wasze opinie na ten temat? Jakie doswiadczenia?
Z gory dziekuje za wszelka odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • trusia29 Re: Relanium zamiast Fenoterolu 26.09.12, 00:22
      Powiedz mi jeszcze po co Ci duphaston na tym etapie ciąży?
    • gulis1 Re: Relanium zamiast Fenoterolu 26.09.12, 09:37
      Ja w podobnym okresie, nawet ciut wczesniej, rowniez mialam napinanie sie macicy. Wyladowalam w szpitalu bo zaczelam przez to krwawic i przez kilka tygodni rowniez bralam relanium (najpierw 5, potem 2), aspargin (8 razy dziennie i biore go do teraz czyli 34 tc), noi spe forte i duphaston (chyba 4 dziennie, juz teraz nie biore)- duphaston tez dziala rozkurczowo dlatego jeszcze go zapisuja, ale moze i bez niego byloby ok. Nie urodzilam jeszcze wiec nie powiem Ci czy z malym jest ok, ale wierze ze tak bedzie. Tez sie bardzo balam o relanium w ciazy, wszyscy tez sie dziwili. Ale jak sie potem powiadywałam to jest to normalna praktyka i baaaaardzo duzo osob to dostaje i dzieci rodza sie zdrowe. Ja z kolei slyszalam o negatywnych skutkach brania fenoterolu, moja lekarka chciała tego uniknac no i jak na razie sie udalo.... w piatek ide na badania- zobaczymy smile Nie stresuj sie, nie glaszcz brzucha!, oszczedzaj sie i bedzie ok, zobaczysz!
      • karla.red Re: Relanium zamiast Fenoterolu 26.09.12, 13:33
        Gulis1 dziekuje za tego posta smile Wczesniej nie znalazlam zadnych kobietek aktualnie lub niedawno zazywajacych Relanium.... Dziekuje za Twoja opinie, bardzo pomaga na uspokojenie mysli. A czy zauwazylas roznice w aktywnosci maluszka podczas brania Relanium? Moj maluch potrafil ladnie kopnac i uwazalam, ze jest troszke nadpobudliwy smile A od 2 dni taki spokojniutki sie zrobil. Chyba na niego dziala bardziej niz na mnie, bo ja za to nie moge przestac machac rekami (i tylko rekami bo reszta sobie lezy i udaje kamien). Pozdrawiam Ciebie i synka smile
    • princesswhitewolf Re: Relanium zamiast Fenoterolu 26.09.12, 11:17
      ale Relanium to srodek uspokajajacy przeciez....

Jestes zestresowana czy tez ma ten lek inne tez dzialanie?
      • karla.red Re: Relanium zamiast Fenoterolu 26.09.12, 13:12
        Relanium dziala tez na rozkurcz (rozluznienie) miesni. Ale wydaje mi sie, ze lekarz zapisal mi je, bo nie wierzy mi, ze leze plackiem smile Z tym, ze to Relanium wcale na mnie nie dziala, ani jakos uspokajajaco, ani nie chce mi sie bardziej spac, co zdarza sie podobno na poczatku zazywania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka