Dodaj do ulubionych

Ciaza a kapiel w wannie

05.11.12, 12:09
Mieszkam w mieszkaniu mojego mezczyzny, ktore urzadzone jest po kawalersku - jak dla mnie w ogole sie nie nadaje dla rodziny. Jednym z problemow jest to, ze w lazience jest tylko prysznic, nawet bez kabiny, bo moj facet nigdy nie mogl sie zabrac do jej zamontowania.

Na razie jestem na poczatku ciazy i mam straszne mdlosci, ciagle mi slabo. Ledwo mi idzie branie prysznica, bo rano w ogole trudno mi ustac na nogach, a co dopiero jak jeszcze rozszerzaja sie naczynia od cieplej wody. Siadam sobie na ziemi, ale jest to bardzo niewygodne. Ale wiem, ze to akurat minie.

Wszedzie czytam, ze pozniej w ciazy z brzuchem b. trudno brac prysznic, powinna byc wanna. Potem, ze jak dostane pierwsze skurcze porodowe, dobrze wziac kapiel dla relaksu. Ze jak urodze dziecko, tez dobrze sobie polezec w wannie i sie relaksowac.

Teraz pytanie - jak to jest z ta wanna? Mieszkanie i tak niedlugo zmienimy, bo sie nie nadaje dla rodziny, ale jeszcze przynajmniej 1 rok bedziemy tu mieszkac. Czy posiadanie tylko prysznica moze byc potem jakims problemem? Czy warto zainwestowac dosyc duzo pieniedzy w zainstalowanie wanny? Jesli potem mam sie przewrocic pod prysznicem i zrobic sobie krzywde, to nie mam problemu w tym, zeby to zrobic. Ale z drugiej strony mieszkam za granica i to bedzie kosztowalo pol mojej pensji, wiec musze byc pewna, ze to ma sens i ze jest potrzebnesmile

Jest tez opcja, ze tak szybko sie wcale nie wyprowadzimy - wtedy domyslam sie ze z dzieckiem wanna to mus? Nie wyobrazam sobie myc kilkulatka pod prysznicem, ale nie wiem, nie mam dzieci ani zbyt duzo doswiadczenia w tym temacie uncertain
Obserwuj wątek
    • czegos_mi_sie_chce Re: Ciaza a kapiel w wannie 05.11.12, 12:26
      Cześć, nie ma reguły chyba. Ja w 2 ciążach tylko prysznic, bo miałam (mam) skłonności do intymnych infekcji i mi odradzano. Możesz sobie pod prysznicem postawić stołeczek, matę antypoślizgową etc. Z kilkulatkiem pod prysznicem jak najbardziej się da, na wyjazdach często to przecież jedyna opcja. A na pierwszy etap mała wanienka. Z prysznicem przetrwasz rok na pewno. Dwu, trzy-latek i wzwyż to lubi się popluskać w wannie, owszem. Pozdrowienia!
    • izazdo bez przesady 05.11.12, 12:36
      W poprzedniej ciazy bedac , mialam tylko wanne. W 3 trymestrze ciezko bylo z niej wyjsc. Teraz mam tylko prysznic i jestem wniebowzieta, chociaz brzuch stosunkowo nieduzy (5 miesiac). Jak ci slabo, wstaw stoleczek i myj sie w letniej wodzie. Na pierwsze skurcze prysznic podobno tez pomaga, moze tez wziac nospe. Lezenia w wannie po porodzie nie polecam ze wzgledu na mozliwosc zakazenia i krwotoku.

Dziecko kapalam w malej wanience, a jak mial ok. 1,5 roku, kupilam plastikową balię i wstawiłam pod prysznic, jest wniebowzięty. Mniej wiecej o taka: www.galerialimonka.pl/kosz-na-pranie-2hands2-authentics-pomaranczowy,p10329 tylko ze w markecie kosztowala jakies 30 zl. I jest ladniejsza smile Obecnie syn ma 3,5 roku, wzrostu jakies 106 cm, 17 kg wagi i nadal sie tam miesci. Na dnie brodzika mozesz tez przykleic antyposlizgowe paseczki, sprzedaja je w sklepach z zabezpieczeniami antydzieciowymi.
    • ola11mar Re: Ciaza a kapiel w wannie 05.11.12, 12:48
      Litości dziewczyno, gdzie Ty naczytałaś się tych bzdur o wannie. Brak wanny nie utrudnia prawidłowego rozwoju płodu. Po pierwsze w jaki sposób brzuch ma utrudniać branie prysznica? Wytłumacz, bo kompletnie nie wiem o co Ci chodzi? Po drugie w wannie, też można zrobić sobie krzywdę np. wychodząc z niej można się poślizgnąć. Ja jestem w drugiej ciąży (obecnie 39 tydzień) i wiele bym dała za posiadanie prysznica. Nie jest łatwo usiąść a tym bardziej wstać z wielkim brzuchem. Po trzecie, nie proponuje brania kąpieli w momencie pierwszych skurczy, bo możesz przyspieszyć poród, albo wstrzymać skurcze. Szybki prysznic będzie bezpieczniejszy. Tak więc, wanna nie jest czymś niezbędnym w ciąży. Powodzenia.
      • jessica1986 [...] 05.11.12, 13:02
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • kasiak37 jessica1986 05.11.12, 14:09
          zapoznaj sie z watkiem na szpilce u gory forum dot.sygnaturek i ich regulaminowej wielkosci.
      • anetchen2306 Re: Ciaza a kapiel w wannie 05.11.12, 19:44
        "Po trzecie, nie proponuje brania kąpieli w momencie pierwszych skurczy, bo możesz przyspieszyć poród, albo wstrzymać skurcze. Szybki prysznic będzie bezpieczniejszy"

Jeszcze nie slyszalam, by ciepla kapiel powodowala zanik skurczy ...
        Po to sa wanny na porodowkach, by skurcze rozruszac a nie je wyciszac.
        I nie ma znaczenia, czy to cieply prysznic, czy tez ciepla woda w wannie. Liczy sie cieplo i relaksacja matki. A o ta w wannie latwiej i przyjemniej. Uwierz: roznica pomiedzy polozeniem sie w wannie (doswiadczylam na porodowce, spedzilam w wannie caly okres rozwierania) a staniem pod prysznicem (z braku wanny wyslano mnie przy pierwszym porodzie pod prysznic) jest nieporownywalna.
        I wziecie cieplej kapieli w czasie pierwszych skurczy jest szeroko zalecane i praktykowane: po tym mozna rozpoznac, czy to prawdziwa akcja porodowa, czy to tylko skurcze przepowiadajace (te po cieplej kapieli ustaja). Zasada jest jedna: w czasie brania kapieli w domu/mieszkaniu MUSI byc byc jeszcze ktos z doroslych domownikow.
        Ja doskonale rozumiem autorke watku, bo sama w pierwszych tygodniach ciazy kapalam sie tylko w wannie. Ustanie czy nawet wysiedzenie na krzesle ogrodowym pod prysznicem graniczylo z cudem: bral mnie atak torsji sad Nie wytrzymywalam nawet 5 minut! Padalam nawet w pozycji siedzacej sad Sprawdzala sie jedynie pozycja pollezaca w wannie.
        Gdy zaczely sie u mnie skurcze tez zadzwonilam na "moja" porodowke, zeby ich poinformowac, ze skurcze sie zaczely i ze za jakis czas sie do nich wybiore. I tam o dziwo tez poradzono mi wziecie cieplej kapieli by sprawdzic, czy to rzeczywiscie skurcze porodowe. Gdyby odeszly mi wody plodowe to mialam sie powstrzymac od kapieli i zadzwonic po pogotowie, coby mnie odtransportowali w pozycji lezacej. I gdy tylko przekroczylam prog porodowki to najpierw wyslali mnie na spacer a potem zapakowali do wielgasnej wanny. Poczulam sie niebiansko! I mimo, ze skurcze przybraly na sile (wydruk z ktg byl tego dowodem), to ja tych skurczy prawie nie czulam i nawet sie w tej wannie zdrzemnelam (rodzilam cala nocke). Przy pierwszym porodzie malo co pod prysznicem z bolu nie skonalam, bo jednostajna pozycja stojaca byla nie do wytrzymania.
        Tak wiec sposob kapieli trzeba dobrac "pod siebie" a nie pisac, ze mozna sobie tak czy siak krzywde zrobic. Ja rozkwasilam sobie w ciazy nos bedac wlasnie pod prysznicem.
        • mary_an Re: Ciaza a kapiel w wannie 06.11.12, 09:38
          Ja wlasnie wzielam poranny prysznic i mi sie zrobilo slabo, wyladowalam jak zwykle na ziemi (bo nawet nie mamy kabiny). To tez jest nieekologiczne, bo tak siedzialam przez dobrych parenascie minut lejac na siebie wode, w wannie zuzylabym o wiele mniej. No ale dobrze, jesli potem juz mi nie bedzie tak slabo i bede mogla spokojnie brac prysznic, to przeczekam i te pare tygodni bede sobie siedziala na podlodze, jest to do wykonania. Gorzej, jesli sie okaze, ze przez cala ciaze bede brala prysznic pollezac na zimnej podlodze, bo bede sie tak podle czula - stad bylo moje pytanie.

O niczym bardziej nie marze niz o wannie, jest to dla mnie po prostu szczyt marzen, moglabym dla tego celu poswiecic bardzo duzo smile Sprawi mi to wieksza przyjemnosc niz jakbym miala sobie kupic nowego iPada czy telewizor a nawet jakas daleka wycieczke, a koszt pewnie jest porownywalny. Dlatego po przeczytaniu twojego postu znowu sie zmotywowalam do montowania wanny - dla mnie to jest jedyne miejsce na calym swiecie w ktorym potrafie sie wyciszyc i zrelaksowac. Wlaczam sobie muzyke, zapalam swieczke, wrzucam zapachowa sol i po takiej kapieli czuje sie jak nowonarodzona...

Zadzwonie na probe do fachowca, zrobie kosztorys i zobacze co z tego dalej wyniknie. Najlepsze jest to, ze tu w Belgii najtansza wanna jaka znalazlam kosztuje ponad 500 Euro (taki najtanszy chlam z supermarketu), wiec chyba bede miala jeszcze wycieczke do Niemiec zeby kupic wszystko w jakiejs normalnej cenie. Ale w tym kraju to niestety normalne, juz sie przyzwyczailam.
          • anetchen2306 Re: Ciaza a kapiel w wannie 06.11.12, 11:36
            Jak masz niedaleko, to zrob zakup w De: zwykla wanna (bez armatury, bez zabudowy) to wydatek ok.120-150€. Taka zwykla "supermarketowa". Za 300-500€ to juz przebierac mozna wink Ja tez korzystam najczesciej z prysznica, co nie znaczy, ze od czasu do czasu nie mam ochoty by polegnac w wannie, chociaz ciazowa nie jestem wink Mloda tez uwielbia plawic sie w pianie. Kapiel w brodziku (bo lazienka do gory ma tylko prysznic, ale tez lepsze ogrzewanie) to namiastka prawdziwej kapieli.
    • aaaniula Re: Ciaza a kapiel w wannie 05.11.12, 12:55
      Bez przesady, do prysznica można wstawić specjalne krzesełko do kąpieli, ale jak dla mnie to branie prysznica z brzuchem nie było problemem. Fakt, wygodniej w wannie, poleżeć i się rozluźnić, ale gdybym miała tylko prysznic to by źle nie było. A co do ceny (wyposażenie nowego mieszkania) to dużo drożej zainstalować dobry prysznic niż wannę.
    • reewa Re: Ciaza a kapiel w wannie 05.11.12, 13:07
      W pierwszej ciąży brałam tylko i wyłącznie prysznic,nie miałam wtedy dużej wanny.Teraz do czasu do czasu relaksowałam się w wannie ale teraz już zbastuje, bo jest,delikatnie mówiąc,ciężko, 34tc, wielki brzuch i ciężko jest wstać...
      Co do kąpania dziecka...W pierwszym okresie i tak będziesz pewnie korzystała z małej wanienki...
      Moja siostra w ogóle nie miała wanny tylko troszkę głębszy brodzik,jej córy i tak mogły brać kąpiel w tym brodziku

A przy remoncie tudzież zmianie mieszkania możecie pójść na kompromis- wanna z zasłonką prysznicową albo parawanem do prysznica...

Pozdrawiam
    • czaroffnica24 Re: Ciaza a kapiel w wannie 05.11.12, 13:09
      Nie przeginaj uncertain
      A pod prysznic wsadź sobie plastikowe krzesełko.
    • mary_an Re: Ciaza a kapiel w wannie 05.11.12, 13:29
      Dziekuje wszystkim za odpowiedzi! Nie przeginam, bo nigdy nie bylam w ciazy i nie wiem, jak to potem jest jak sie ma wielki brzuch. Kupilam sobie kilka ksiazek i czasopism o ciazy i co chwila jest slowo "wanna", dlatego sie zaczelam zastanawiac. Jesli rzeczywiscie z brzuchem latwiej jest brac prysznic, to po prostu zostawie lazienke taka jaka jest i super, zawsze troche wiecej pieniedzy zostanie w kieszeni.
    • 18lipcowa3 hahahahaaa 06.11.12, 12:08
      uśmiałam sie!!!!!!!!!1
    • ashraf Re: Ciaza a kapiel w wannie 06.11.12, 14:30
      Wanna czy prysznic - co to za roznica? Chyba tylko osobistych preferencji i wygody. Na pewno niewskazane sa natomiast kapiele/prysznice w goracej wodzie, moga niekiedy prowadzic do poronienia.
    • irenta Re: Ciaza a kapiel w wannie 06.11.12, 16:54
      ja mam i prysznic i wanne i od momentu kiedy zaszlam w ciaze nie bralam kapieli tylko prysznice. Na poczatku jak mnie mdlilo to dlatego zeby szybko wejsc, zrobic swoje i wyjsc, pozniej dlatego ze uwielbiam gorace kapiele i balam sie ze nie bede sie mogla oprzec zbyt goracej wodzie. Wanne wykorzystuje tylko do golenia nog bo moge usiasc z brzegu a nie wyczyniac akrobacje w kabinie. Dopiero jakos dzis wlasnie zamarzylo mi sie posiedziec w wodzie, ale poczekam z tym jak moj niemaz wroci na wypadek gdybym nie mogla sie z tej wanny pozniej wygramolic z 38 tygodniowym brzuchemwink
    • minerwamcg Re: Ciaza a kapiel w wannie 07.11.12, 21:31
      Mnie od początku ciąży lekarka poradziła nie kąpać się w wannie tylko brać prysznic, i koniecznie na siedząco, bo właśnie może mi się kręcić w głowie. Plastikowe krzesełka są tanie i w wielkiej obfitości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka