Dodaj do ulubionych

wiek ciąży a nieregularny cykl

26.03.13, 11:04
Witam!

Nie mam niestety z kim się skonsultować w pewnej sprawie, więc myślę że tutaj znajdę dziewczyny które miały podobną sytuacje jak ja albo się z taka spotkały.

Otóż jestem w ciąży, zrobiłam tydzień temu test i był pozytywny,a wczoraj byłam u ginekologa.
Lekarz także potwierdził ale:
Macica jest powiększona, jest też pęcherzyk ale nie ma jeszcze zarodka.

Mam bardzo nieregularne cykle, a ostatnią miesiączkę miałam 30 lub 31 stycznia 2013 r. (wcześniej jeszcze te 13 stycznia). Biorąc pod uwage ostatnia miesiączke okolice 30 stycznia, była bym w 8/9 tygodniu ciąży.

Ale wtedy był już by zarodek widać na pewno.

Lekarz powiedział, że musi być to wcześniejsza ciąża i za 2 tygodnie mam przyjść.

Tylko zastanawia mnie jedno. Zazwyczaj owulacja występuje w 14 dniu cyklu... jak mogło być u mnie wtedy?
Nie potrafię sobie tego za żadne skarby obliczyć.

Moja ciąża przypuśćmy, że ma 3 tyg. oczywiście od zapłodnienia. Czyli do zapłodnienia mogło dojść powiedzmy
4 marca 2013 r. a więc w którym dniu owulacji skoro okres było w okolicach 30/31 styczeń??

Wiem, że muszę być cierpliwa i te 2 tygodnie zlecą szybko. Ale staram się sama do czegoś dojść...

Może ktoś coś poradzi, do mówi?
Obserwuj wątek
    • k_katka Re: wiek ciąży a nieregularny cykl 26.03.13, 11:27
      a te bardzo nieregularne cykle to jakiej długości? 25-40 dni ?
      • klarissa11 Re: wiek ciąży a nieregularny cykl 26.03.13, 11:56
        podam Ci moje miesiączki z ostatnich 6 miesięcy:

20.09.2012 pierwszy dzień miesiączki
        27.10.2012 dzień miesiączki
        w listopadzie w ogóle nie było
        09.12.2012 dzień miesiączki
        13.01.2013 dzień miesiączki
        30/31.01.2013 dzień miesiączki

nawet nie wiem jak obliczyć średnią długość cyklu?
        jak ja liczyłam to chyba coś koło 24 wyszło... ale nie wiem czy liczyć tez listopad?

• great.growling.gryzak Re: wiek ciąży a nieregularny cykl 26.03.13, 16:27
          w styczniu jestes pewna, ze mialas dwie miesiaczki? moze jedno z nich to bylo plamienie owulacyjne?
        • prosumentka długość cyklu 26.03.13, 20:55
          Koniecznie się naucz podawać długość cyklu, żebyś potem córkę mogła nauczyć.

Długość cyklu - liczba dni od pierwszego dnia miesiączki do przedednia kolejnej.

Regularność cykli - cykle różnią się między sobą w skali roku do 10 dni.

U Ciebie:
          cykl od 20.09 - 38 dni
          cykl od 27.10 - 44 dni
          cykl od 09.12 - 36 dni
          cykl od 13.01 - po 17 dniach to raczej nie była miesiączka

WIEK DZIECKA ustalaj na podstawie USG - tego sprzed 12 tygodnia, bo z ostatniej miesiączki (OM) powychodzą Ci głupoty, skoro masz tak długie cykle.
          • klarissa11 Re: długość cyklu 26.03.13, 22:14
            dziękuje wszystkim za odpowiedź.
            Za 2 tyg. mam wizytę, zastanawiam się czy by jutro może się nie udać jeszcze do innego ginekologa?
            W sumie od wizyty minęły dwa dni... ale przez te dwa dni mogło się już dużo wydarzyć i może było by widać zarodek... Była bym chyba spokojniejsza jakby go widziała...
    • nadia1902 Re: wiek ciąży a nieregularny cykl 26.03.13, 20:08
      Ja w pierwszą ciąże zaszłam w dniu spodziewanej miesiączki. Myślałam, ze jestem tuż przed @ i że jest bezpiecznie. Gdy @ nie przyszła to zrobiłam test ciążowy i wyszedł + , poszłam do gina a on nie widział długo ciąży. Mówił, że wszystko na ciąże wskazuje, rozpulchniona szyjka, powiększona macica ale ciąży na pewno stwierdzić nie mógł. Po ok. 4tyg. od zrobieniu testu w końcu stwierdził, że jest ciąża. Terminem porodu wg. miesiączki się nie sugerował, brał pod uwagę termin zgodnie z USG.
    • clatt owulacja nie jest 14 dnia cyklu 26.03.13, 21:05
      Witaj,
      28-dniowe cykle z owulacją w 14. dniu to jest tylko statystyczne przybliżenie. Można mieć cykle po 23 dni albo po 40, ale jak mają prawidłowe fazy to jest to normalne.

Owulacja jest ok. 12-16 dni PRZED następującą po niej miesiączką. Jak masz długi cykl, to owulacja jest dużo później niż 14-stego dnia.

Idź na USG, lekarz określi wiek płodu, odejmiesz sobie od tego 2 tygodnie i będziesz wiedziała, kiedy mniej więcej miałaś ostatnią owulację.
    • klarissa11 Re: wiek ciąży a nieregularny cykl 26.03.13, 22:15
      dziękuje wszystkim za odpowiedź.
      Za 2 tyg. mam wizytę, zastanawiam się czy by jutro może się nie udać jeszcze do innego ginekologa?
      W sumie od wizyty minęły dwa dni... ale przez te dwa dni mogło się już dużo wydarzyć i może było by widać zarodek... Była bym chyba spokojniejsza jakby go widziała...
    • lunia_fox Re: wiek ciąży a nieregularny cykl 27.03.13, 08:33
      Przy nieregularnych ,długich cyklach wiek ciąży określi badanie usg na podst. parametrów. Owulacja może wystąpić w trakcie cyklu nawet dwa razy, nawet 3 dni przed spodziewaną miesiączką, to nie jest pewnik że ok. 14 dnia cyklu ...
    • mary_an Re: wiek ciąży a nieregularny cykl 27.03.13, 12:29
      Moim zdaniem nie ma co leciec do kolejnego lekarza tak wczesnie. Zrob sobie badania krwi i bedziesz wiedziala mniej wiecej ktory to tydzien. A nawet jak lekarz zrobi USG i zobaczy malenka kropke, to nic ci to nie da.
      Kilka dni temu byla na forum dziewczyna, ktora robila codziennie testy, po tym jak 2 wyszly pozytywne nastepnego dnia dostala miesiaczke. Niestety nakrecanie sie tak bardzo wczesnie jest ryzykowne, lepiej spokojnie poczekac, chociaz wiadomo, ze to bardzo trudne.
      Ja tez mam b nieregulerne cykle i roznica jest prawie o miesiac miedzy data z OM i z USG. Najwazniejsze w takiej sytuacji jest wynik z pierwszego USG.
    • kerri31 Re: wiek ciąży a nieregularny cykl 27.03.13, 16:28
      I tak żadno USG nie jest tak miarodajne i trafne w określaniu daty porodu i wieku ciąży jak usg pomiędzy 11-13 t 6 d ciąży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka