Dodaj do ulubionych

wielkość pęcherzyka ciążowego w 6/7 tc

04.05.13, 11:44
Dziewczyny, we wtorek miałam usg, które wykazało obecność pęcherzyka ciążowego 8 mm. Zarodka nie widać. Wtedy to był 6t3d (na pewno, mierzę temperaturę, wiem, kiedy była owulacja). Pęcherzyk jest za mały jak na ten wiek ciąży. Mam przyjść na usg 14 maja i wtedy będzie jasne, czy ciąża rozwija się prawidłowo. Czy jest jeszcze szansa, że zarodek się pokaże? W dodatku cały czas plamię i to mnie dodatkowo stresuje (biorę Duphaston).
Obserwuj wątek
    • malwa1333 Re: wielkość pęcherzyka ciążowego w 6/7 tc 04.05.13, 13:10
      może powinnaś zrobić sobie beta hcg 3 krotnie , i wtedy będziesz wiedziała czy ciąża się rozwija .
      trzymam kciuki powodzenia
    • najma78 Re: wielkość pęcherzyka ciążowego w 6/7 tc 04.05.13, 14:03
      Poczekac, to przeciez bardzo wczesna ciaza.
      • kerri31 Re: wielkość pęcherzyka ciążowego w 6/7 tc 04.05.13, 15:37
        NIe pozostaje nic innego jak zaczekać. Zarodek może się jeszcze pojawić...
        • kahakasurdo Re: wielkość pęcherzyka ciążowego w 6/7 tc 04.05.13, 18:26
          Dzięki...
          Wiem, że powinnam zrobić betę, ale jestem ciągle sama z dzieckiem, a z nią do lab. nie pójdę. Pozostaje czekać...uncertain
          • malwa1333 Re: wielkość pęcherzyka ciążowego w 6/7 tc 04.05.13, 19:05
            w takim razie trzymam kciuki , napewno będzie dobrze smile
    • grochalcia Re: wielkość pęcherzyka ciążowego w 6/7 tc 06.05.13, 12:47
      jak ja poszłam w 6t4 d to pecherzyk miał 6 mm...to sobie wyobraź. W 7t3d urósł jedynie do 8 mm. przed zabiegiem w szpitalu zrobiono mi ostatnie usg w 8t0d i pojawił sie maluch z serduchem odpowiadający 6t2d.
      i na razie sobie malec rosnie i ciagle jest prawie 2 tyg mlodszy niż wynika to z OM.
      więc jak widzisz, nadzieje trzeba mieć.
      • kahakasurdo Re: wielkość pęcherzyka ciążowego w 6/7 tc 06.05.13, 16:11
        Czekam i czekam i świruję oczywiście....Jak ten czas wolno leci uncertain Wiecie, po 2 poronieniach to naprawdę jest mega, mega trudne... Dziękuję za wsparcie.
    • kahakasurdo Re: wielkość pęcherzyka ciążowego w 6/7 tc 08.05.13, 20:02
      Hej...
      Beta 9731, więc szału nie ma...Niby mieszczę się w normie dla 7tc, ale w dolnej granicy. W ciązy z córką dużo wcześniej miałam wyższą betę. Powinnam jutro zrobić powtórkę, ale raczej nie dam rady, więc może dopiero w piątek zrobię...
      Czytam w necie, oglądam wykresy innych dziewczyn i na tym etapie każda miała betę dużo wyższą.
      Nie wiem, co mam myśleć, niepotrzebnie robiłam to badanie
      • 19b3atka90 kahakasurdo 18.05.13, 14:16
        daj znac co u cb ?
        Pamietam Twoja historie , spotkałysmy sie na innym forum. Twoj przykład dal mi wiare ze mnie tez sie uda.
        • kahakasurdo Re: kahakasurdo 19.05.13, 08:44
          Niestety puste jajo płodowe. A mówią, że ono zdarza sie tylko raz. U mnie już drugie...4 ciąże, jedno dziecko...
          Czekam na poronienie i wykańczam się psychicznie. Chodzę z martwą ciążą i mam czekać, az samo się zacznie.
          • lunia_fox Re: kahakasurdo 19.05.13, 08:54
            Martwa ciąża to ciąża z obumarłym zarodkiem, u ciebie go nie było, więc to puste jajo.
            • kitek87 Re: kahakasurdo 19.05.13, 09:21
              Trzymaj się ciepło, przeżyłam na koniec lutego te sama diagnozę. Na początku było już po wszystkim, obyło się bez zabiegu, przez co mogliśmy starać się od razu. Jestem teraz w 6 tygodniu, jest zarodek, serduszko bije. Teraz czekam na moje pierwsze, choć nie pierwsze dziecko, choć już nie z ta lekkością, którą miałam przed poronieniem. Życzę Ci, żeby Tobie też się jeszcze udało!
              • kahakasurdo Re: kahakasurdo 19.05.13, 10:15
                lunia_fox, chyba terminologia nie jest w tym przypadku najistotniejsza uncertain

To już moje trzecie poronienie, wiem, czego się spodziewać, ale nie jest wcale łatwiej.
                • 19b3atka90 Re: kahakasurdo 19.05.13, 14:27
                  bardzo mi przykro... przytulam
                • iziula1 Re: kahakasurdo 19.05.13, 14:37
                  kahakasurdo napisała:

> lunia_fox, chyba terminologia nie jest w tym przypadku najistotniejsza :
                  > /
                  >
                  > To już moje trzecie poronienie, wiem, czego się spodziewać, ale nie jest wcale
                  > łatwiej.

moim zdaniem już czas abyś udała się do lekarza genetyka lub poradni do spraw rozrodu.
                  Trzy poronienia kwalifikują Cię do szukania przyczyn tego stanu. Fakt,że masz dziecko daję ci dużą nadzieję,że będziesz jeszcze mama kolejnego brzdąca.
                  Ale koniecznie idź do lekarza. Może przyczyna jest dość błaha i szybko da się to usunąć/wyleczyć.
                  • kahakasurdo Re: kahakasurdo 19.05.13, 20:01
                    Po drugim poronieniu miałam już robionych sporo badań. Badania na zespół antyfosfolipidowy wyszły mi tak na granicy, że brałam w poprzedniej ciąży Clexane, a w tej od dnia testu Acard. Poproszę gin o powtórzenie ich. A może da mi skierowanie jeszcze na cos, zobaczymy.
                    • iziula1 Re: kahakasurdo 19.05.13, 20:05
                      A w jakiej poradni byłaś?
                      Może poszperaj na forum poronienie.
                      Może spróbuj właśnie w klinikach genetycznych?
                      Nie wiem jak ci pomóc.
                      Popytaj swego ginekologa.
                      I dobrze by było gdybyś zmieniła lekarza. Nowe spojrzenie na twój przypadek może poskutkuję trafną diagnozą.
                      Trzymam za Ciebie kciuki.
                      Iza
          • grochalcia Re: kahakasurdo 19.05.13, 12:51
            strasznie mi przykro. A miałam nadzieje, ze sie uda.
    • prosumentka z wykresu nie wiesz, kiedy była dokładnie owulacja 19.05.13, 21:39
      Mój doradca od NPR z wielkim doświadczeniem twierdzi, że z wykresu można ustalić owulację tylko w 7-dniowym okienku, co do dnia się nie da! Co do dnia możesz wiedzieć tylko, gdy chodzisz na monitoring USG codziennie.

Twoje wyliczenia obarczone więc są około 7-dniowym błędem.
      Poza tym wrzuć na luz - pomiar USG w tym momencie też jest obarczony jakimś błędem, więc +/- parę dni nie stanowi różnicy.
      • kahakasurdo Re: z wykresu nie wiesz, kiedy była dokładnie owu 19.05.13, 21:59
        prosumentka, może poczytaj wszystkie moje wypowiedzi, na usg zostało stwierdzone puste jajo płodowe. A co do wykresu - akurat wiem, kiedy zaszłam w ciążę, bo wiem, kiedy współżyłam.
        izula, nie byłam w żadnej poradni, mialam robione badania w przychodni przyszpitalnej, ze skierowania od mojej gin. Czy ona może mi wystawić skierowanie do poradni genetycznej? Czy tylko prywatnie mam szukać?
        • iziula1 Re: z wykresu nie wiesz, kiedy była dokładnie owu 19.05.13, 23:08
          Pogadaj ze swoim ginekologiem lub zadzwoń do NFZ lub danej kliniki.
          Ja trafiłam do kliniki rozrodu ze względu na wiek.Skierowanie miałam choć i bez tego musieli mnie przyjąć.

Klinik genetycznych też poszukaj w necie. W opisie usług szukaj terminów "nawykowe poronienia".
          • grochalcia Re: z wykresu nie wiesz, kiedy była dokładnie owu 19.05.13, 23:52
            jak ja szłam do genetyka dostałam skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu. Osobne dostalam ja, osobne moj mąż. Poszlismy razem, od razu tego samego dnia pobrali nam krew na kariotyp. Robilas? warto.
            nam udalo sie na NFZ, na pierwszej wizycie u genetyka.
            tez mialam puste jajo 6 lat temu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka