Dodaj do ulubionych

posiew w kierunku streptococcus agalactiae

09.10.13, 09:58
Miałyście to badanie przed porodem?Mój lekarz powiedział że to ważne badanie.
Obserwuj wątek
    • jotka_k Re: posiew w kierunku streptococcus agalactiae 09.10.13, 11:22
      janse, jest obowiązkowe
      • nadia1902 Re: posiew w kierunku streptococcus agalactiae 09.10.13, 13:30
        Chyba nie do końca obowiązkowe bo chodzę do gin na NFZ i powiedział mi o możliwości zrobienia ale niestety prywatnie (na badania obowiązkowe dawał skierowania). Na szczęście wynik mam ujemny. A w pierwszych dwóch ciążach lekarz mi nawet o tym posiewie nie wspomniał, też chodziłam na NFZ.
    • asienka13 Re: posiew w kierunku streptococcus agalactiae 09.10.13, 14:19
      Szpitale chyba wymagają takiego badania (mój szpital na pewno). Lekarz prowadzący nie musi dać Ci skierowania, bo tak naprawdę to badanie jest w Twoim zakresie i jego wynik jest istotny wyłącznie podczas porodu. Lekarz nic Ci nie pomorze jeśli wyjdzie wynik dodatni. Tylko w szpitalu to badanie jest istotne. Ale porządny lekarz będzie o tym pamiętać i skieruje Cię na badanie.
      Zrób koniecznie, bo jak wyjdzie, że masz tę bakterię szpital odpowiednio wcześniej zaaplikuje Ci antybiotyk. A skutki zakażenia bakterią przez noworodka mogą być tragiczne - m.in zapalenie płuc, opon mózgowych, sepsa...
      • kerri31 Re: posiew w kierunku streptococcus agalactiae 10.10.13, 10:55
        To badanie obowiązkowe jest od niedawna, każdy normalny gin je zleca od 36 tc. Jest bardzo ważnym badaniem, w razie wyniku dodatniego konieczne jest podanie antybiotyku zaraz po rozpoczęciu porodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka