Dodaj do ulubionych

Nie ogarniam tych norm

21.10.13, 13:54
Zrobiłam betę HCG w 4tc (wg OM) - wyszła 443. I wg tego co jest w szpilce, jest ok. Ale na moim wyniku są podane poniżej normy identyczne jak w szpilce przy HCG (1,3-2 t -16-156, 2-3t - 101-4870 itd.)
A przecież hcg i beta hcg to badania mające inne normy!
Co o tym myślicie?
Chyba ze to jest liczone tak, ze tydzień ciąży od zapłodnienia?
Obserwuj wątek
    • petuniasta Re: Nie ogarniam tych norm 21.10.13, 14:01
      Nie znam sie na tych rozych testach, ja tam tylko klasycznie na test z apteki nasikalam i moj lekarz uznal ze to + objawy oznacza, ze jestem w ciazy. Ale logicznym jest ze hormony zaczynaja przyrastac od momentu zapolodnienia, a nie od chwili kiedy kobita ma miesiaczke - wiec skoro przyrosty sa pokazane w 1 i 2 tygodniu to bedzie to oznaczalo ze norma jest dla 1, 2, 3 itd tygodnia liczac od zaplodnienia.
      • kasiak37 Re: Nie ogarniam tych norm 21.10.13, 15:02
        sprostowanie-gonadotropina kosmowkowa NIE JEST wytwarzana od zaplodnienia.Ona pojawia sie od momentu zagniezdzenia sie zaplodnionego jajeczka w jamie macicy (badz gdzie indziej przy ciazy pozamacicznej).
      • greendamakier Re: Nie ogarniam tych norm 21.10.13, 15:06
        -No niby tak, masz rację, ale im dlużej analizuję te normy, to głupieję. Mam też normy z innego labu, zupełnie inne -to są z kolei od 1 dnia OM - ale to jest zaznaczone i faktycznie -zazyna się od 3-4 tc - 9-130, 4-5 tc - 75-2600 i td
    • greendamakier Re: Nie ogarniam tych norm 21.10.13, 15:37
      Zadzwoniłam do labu, z zapytaniem czy te normy dotycza tygodnia ciąży liczonego od OM, czy jakos inaczej? Trochę się poplatała, ale powiedziała, ze od OM, ale wg tego w 1-2 tc beta wynosi -16-156...więc już sama nie wiem.
      Ja mam info z innego labu, ale tam liczone tc od OM i tu się mieszczę idealnie, a w tym masakra, a przecież jednostki te same!
    • semi-dolce Re: Nie ogarniam tych norm 21.10.13, 15:43
      Tak, jeśli masz normy 1,3-2 tyg. itd. to są to tygodnie liczone od domniemanego zapłodnienia. 1,3 tygodnia od zapłodnienia to zazwyczaj 4 tydzień (3 tygodnie i 3 dni) od ostatniej miesiączki. Sprawdzając wyniki badań pamiętaj, że normy "ogólne" podane gdzieś tam należy traktować orientacyjnie, najważniejsze są normy danego laboratorium wykonującego badanie. Wedle twojego laboratorium minęło 2 do 3 tygodni od zapłodnienia (przy czym raczej 2 niż trzy ze względu na poziom hormonu), jesteś w 4 tygodniu cyklu, więc wszystko się zgadza. I owszem, bHCG jest wytwarzana od chwili zagniezdżenia a nie zapłodnienia, dlatego te normy zaczynają się od 1,3 tygodnia - to 10 dni od zapłodnienia, zazwyczaj w tym czasie zarodek zdąży się już zagnieździć i poziom bHCG wychodzi jednoznaczny.
      • greendamakier Re: Nie ogarniam tych norm 21.10.13, 15:49
        Semi - z tego co piszesz, to by się wszystko zgadzało, ale czego ta laska z labu powiedziała,że e to od OM liczone tygodnie?
        Zgłupiałam już całkiem, zaczynam się martwić...
        • semi-dolce Re: Nie ogarniam tych norm 21.10.13, 19:31
          Obstawiam, że dlatego, że nie wiedziała co mówi.

Spokojnie - wedle badania jesteś w 4-5 tygodniu ciąży, ze wskazaniem na 4. Piszesz, że to 4 tydzień cyklu, więc wszystko się zgadza. Powtórz badanie po 2 dniach, by zobaczyć czy bHCG dobrze przyrasta jeśli chcesz i na spokojnie umów się do lekarza. I zamiast głupieć i się martwić to się ciesz, masz z czego smile
    • greendamakier Re: Nie ogarniam tych norm 21.10.13, 19:06
      Hmmm...tak siedzę i dumam...skoro beta hcg wykrywane jest od zagnieżdzenia to jakim cudem u nich sa normy bety przed zapłodnieniem, czyli 1, 2 tyg od OM???
      • greendamakier Re: Nie ogarniam tych norm 21.10.13, 20:48
        Masz rację Semi, chyba niepotrzebnie dzwoniłam, przecież na zdrowy rozum patrząc, widać, że te normy nie sa od OM..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka