brys1 09.08.04, 15:35 Słyszałam, że Materna powoduje rozrost dzidziusia.. Czy to prawda, czy któraś z Was o tym słyszała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doros1 Re: materna i inne witaminki 09.08.04, 18:23 Też gdzieś o tym czytałam, że po maternie rodzą się duże noworodki.Ja ją biorę ( efekt będzie w listopadzie ,tak na marginesie- czuję się po niej nie za dobrze, jak ją wykończę to przerzucam się na coś innego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika251 Re: materna i inne witaminki 09.08.04, 18:46 Nie wiem czy powoduje wzrost dzidziusia ale ja je brała i żadnych dolegliwości nie było) A jakie efekty co do dzidzi to zobaczymy w grudniuW tej chwili zarzywam coś innego ( niestety nie pamiętam nazwy() Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: materna i inne witaminki 09.08.04, 18:57 ja bralam przez jakis czas materne, pozniej prenatal (albo na odwrot juz nie pamietam )). na porodowce polozna spytala ile Mlody ma wazyc (z usg znaczy, co lekarz mowil). mowie jej, ze 3800 niby, a ona na to: tak! kaza jesc te witaminy i pozniej takie wielkie dzieci sie rodza! no i Mlody sie urodzil 59cm i 4470 ) ale nie sadze, zeby to byla wina materny. 30 lat temu moja tesciowa witamin nie jadla , a moj maz mial wage urodzeniowa 4370, wiec Mlody pewnie po tatusiu tak urosl, a nie po witaminach. najwazniejsze, ze zdrowy jest jak ryba i w zasadzie nie chorowal nie liczac malego katarku , a ma juz 13 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
rriittaa Re: materna i inne witaminki 10.08.04, 08:25 Ja uż chciałam Wam polecić Elevit, ale widzę po wypowiedzi Renaty, że nie na wszystkich rewelacyjnie działa. W moim przypadku był rewelacyjny. Elevit zawiera te same składniki witaminowe co Materna itp, tyle że zapobiega też mdłością. Raz zamieniłam Elevit na maternę (teściowa mi kupiła bo u znajomej po Maternie urodziłty sie zdrowe, silne dzieci) - wybrałam 1 opakowanie i musiałam odstawić - dopadły mnie mdłości. Wtedy doceniłam dopiero Elevit. Ja myślę że wszystkie kompleksy witaminowe dbaja o to by dzieciaczek w brzuszku miał dostęp do wszystkich potrzebnych mu witaminek i zeby mamusia sie czuła lepiej. podobno dziecko i tak z organizmu mamy wyciagnie to co pootrzebuje, a potem odbija sie to na zdrowiu mamy. Ja np. jadłam niewiele (duży stres) i na pewno nie zdrowo, dlatego myslę że zdrowe duże dziecko zawdzięczam właśnie Elevitowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ancia77 Re: materna i inne witaminki 09.08.04, 18:54 W moim przypadku to sie nie sprawdzilo a jadlam materne od poczatku ciazy. Pod koniec nawet 2 razy dziennie. A coreczka urodzila sie z waga 2580. Takze nie ma to chyba znaczenia chociaz bedac w ciazy tez slyszalam takie opinie... pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
lula11 Re: materna i inne witaminki 09.08.04, 19:01 Brałam Maternę w pierwszej ciąży, czułam się po niej bardzo dobrze, a córka urodziła się z waga 3,600 , czyli prawidłowo. W drugiej brałam Prenatal ze względów finansowych, jest 2razy tańszy od Materny a działa podobnie. I ten preparat znosiłam ja i dziecko bardzo dobrze. Natomiast po roku karmienia lekarz zalecił mi Elevit 2 razy dziennie ze względu na drastyczny spadek fosforu w moim organiźmie ( po porodzie witaminiek już nie łykałam). I tu po Elevicie nie czułam się zbyt dobrze, może dlatego,że przyjmowałam go dużą dawkę. Agata. Odpowiedz Link Zgłoś
klusunia Re: materna i inne witaminki 09.08.04, 23:09 ja teraz biorę prenatal, ale zamierzam brać na przemian jak mi się skończy prenatal, to pobiorę przez miesiąc materne i potem znowu prenatal, czy tak można? Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: materna i inne witaminki 10.08.04, 10:21 Ja bralam Materne od 4go m-ca do konca ciazy, zreszta nadal lykam, w kazdym razie synek wazyl 3.650, wiec norma, a tez mnie straszono tym olbrzymim dzieckiem ) Odpowiedz Link Zgłoś
mimisiak Re: materna i inne witaminki 10.08.04, 10:59 Ja biorę Feminatal od początku ciąży i żadnych mdłości po nim nie mam. Dość drogi, ok.32 pln za opakowanie 60 szt. Odpowiedz Link Zgłoś