Dodaj do ulubionych

Promieniowanie rtg :(

07.11.13, 16:50
Dziewczyny doradźcie.Jutro ide do ginekologa.Mam juz dwojke dzieci,ta ciaza to wpadka zupełne zaskoczenie. Pierwszy dzień okresu miałam 27go wrzesnia.11go pazdziernika byłam na rtg z coreczka,nie kazali zalozyc ołowianego ochronnego fartucha,24go bylam drugi raz na rtg kontrolnym wtedy kazali zalozyc fartuch.Czy z zarodkiem moze byc cos nie tak????
Obserwuj wątek
    • kosa.bar Re: Promieniowanie rtg :( 07.11.13, 20:25
      Na tak wczesnym etapie szkodliwe czynniki działają na zasadzie wszystko albo nic, co oznacza,że albo dochodzi do obumarcia ciąży, albo też nic złego nie dzieje się z zarodkiem.
      • m-o-n-i-k-a-82 Re: Promieniowanie rtg :( 08.11.13, 10:45
        spokojnie, za drugim razem miałaś fartuch, a poza tym teraz w prześwietleniach stosuje się dużo mniejsze dawki promieniowania niż kiedyś, co zmniejsza jakiekolwiek ryzyko.
        Zastanawia mnie tylko dlaczego za pierwszym razem nie dali Ci fartucha, podobno mają taki obowiązek w stosunku do kobiet w wieku rozrodczym
        • k_bet Re: Promieniowanie rtg :( 28.05.14, 13:34
          Obowiązek założenia fartucha mają, ale nikt z pacjentów nie zwraca na to uwagi, im się nie chce, a nikt nie sprawdzi i nie udowodni ci że zostałaś napromieniowana. Np. dawka promieni w nowoczesnym Tomografie komputerowym to +/- 5-100 jednorazowo prześwietleń jak klatki piersiowej. Służba Zdrowia sama robi sobie pacjentów.
          • e-milia1 Re: Promieniowanie rtg :( 28.05.14, 17:11
            mialam rtg zeba 2 razy w tej ciazy. nie dostalam fartucha tylko taki krazek pod brade. moj gin stwierdzil, ze nawet bez tego krazka nic by sie nie stalo bo dzisiejsze rtg to minimalne dawki promieniowania. poza tym wiekszosc dentystow ma cyfrowe rtg. dla ciazy wiekszym problemem jest stan zapalny zeba anizeli rtg. zeba....
            • lucyjkama Re: Promieniowanie rtg :( 08.12.16, 20:19
              Złamał mi się ząb i lekarz nie podejmuje się leczenia bez zobaczenia stanu korzenia. Rtg nie zrobi żebym go błagała wink Zalepił tymczasowo i kazał czekać do porodu, dopiero potem się zębem zajmie.
              Do autorki wątku- jesli miało by się uszkodzić te kilka komórek to byś poroniła. Jeśli ciąża przetrwała to najpewniej nic złego się nie stało.
    • asiao12 Re: Promieniowanie rtg :( 08.12.16, 15:21
      Jeśli chodzi o sam aparat RTG to poczytaj sobie tutaj www.consultronix.pl/oferta/diagnostyka-obrazowa/aparaty-rentgenowskie/rtg-kostno-plucne/cyfrowe/multix-select-dr. Według mnie, jeśli masz jakieś wątpliwości warto zgłosić się do lekarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka