elka9 10.08.04, 23:34 Jestem w 29 tygodniu ciąży i ostatnio zaczeły mocno puchnąć mi stopy czy któraś to miała.Jeśli tak to proszę o radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania800 Re: opuchnięte stopy 10.08.04, 23:39 Ja jestem w 34t.c i tez puchna mi stopy szczegolnie w kostkach ale to normalne przy takiej pogodzie.Czytalam ze nie powinno sie zakladac nogi na noge ale nie wiem czy to cos da.Pozdrawiam Ania GG 2365046 Odpowiedz Link Zgłoś
izapw Re: opuchnięte stopy 11.08.04, 07:38 Mnie też puchną stopy od kilku tygodni. To jest normalna przypadłość w ciąży, na pewno pod jej koniec i przy wysokich temperaturach powietrza. Ale nie należy jej zupełnie lekceważyć - może świadczyć o zatruciu ciążowym (pozostałe objawy: wysokie ciśnienie, białko w moczu). Jest to niebezpieczne dla mamy i dziecka. Dlatego powiedz o obrzękach swojemu lekarzowi przy najbliższej okazji - pewnie zleci dodatkowe badania - tak na wszelki wypadek. Aha, podobno dobrym objawem jest jeśli opuchlizna znika po nocy. Warto też zrezygnować z soli (ja mam ten przykaz od wczoraj) i spać z poduchą pod stopami, tak żeby były wyżej niż głowa. Pozdrawiam! Izuś & Jerzyk (34 hbd) Odpowiedz Link Zgłoś
megala Re: opuchnięte stopy 12.08.04, 14:09 Ja nie mialam zadnego zatrucia ciazowego czy innych chorob, nie przytylam wiele, a i tak mialam stopy jak balony. Po nocy schodzila czesc opuchlizny. Nie pomagalo trzymanie nog wyzej i moczenie w zimnej wodzie. Nic nie pomagalo. Poniewaz nie wchodzilam w buty musialam sobie kupic o numer wieksze Odpowiedz Link Zgłoś
dominika251 Re: opuchnięte stopy 12.08.04, 14:17 Ja jestem w 23 tygodniu ciazy i tez puchna mi nogi. Musiałam kupić nr większe sandałki. Przy tych upałach to mysle że to normalnie Miejmy nadzieje, ze jak te upały się skończą to i nogi będą mniej puchły) Pozdrowionka Dominika i kruszynka) Odpowiedz Link Zgłoś
joannawa Re: opuchnięte stopy 12.08.04, 21:50 to normalne w ciązy, nie należy się przejmować, jeśli wyniki badań są w porządku. Fakt, że takie stopy nie wyglądają najlepiej, mi puchną szczególnie jak na zewnątrz są straszne upały i od dłuższego chodzenia. Wtedy najlepiej wymoczyć je w chłodnej wodzie z solą do stóp (ogólnie dostępna - nawet w supermarketach)i polecam jeszcze chłodzący żel do stóp AVONU (kupiłam na Allegro za 5,90 zł, naprawdę działa. jest jeszcze żel do zmęczonych nóg - też fajny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś