Dodaj do ulubionych

niepokoje po usg

18.01.14, 17:09
Zakładam wątek, bo już nie wiem co ze sobą zrobić.
Jestem w 31. tygodniu ciąży, wczoram miałam usg, generalnie jest ok, ale wymiary dziecka trochę zaburzone.
Wygląda to tak:
wiek ciąży wg ostatniej miesiączki - GA(LMP) - 31 tyg 0 dni
wiek ciąży wg USG - GA (AUA) - 30 tyg 3 dni

BPD - 71 mm - 28tyg 5 dni
HC - 281 mm - 30 tyg 6 dni
AC - 255 mm - 29tyg 5 dni
FL - 62 mm - 32 tyg 2 dni

Waga płodu - 1605 g
Średni wiek ciąży wg biometrii - 29tyg 6dni

Lekarz mówi, że wartości są do przyjęcia, ale są na granicach normy. Co ciekawe, najwięcej wątpliowści miał odnośnie trochę za małego obwodu brzuszka, a nic nie wspomniał o BPD, które gorzej w tym wszystkim wypada... Powtórka badania ma być za 2 tygodnie, jakoś muszę wytrzymać do tego czasu.
Czy to może być hipotrofia? Żadne czynniki ryzyka u mnie nie wystąpiły, żadnego nadciśnienia, cukrzycy, nic. No i waży dzieciok niby ok jak na ten wiek ciąży. Ale wymiary są jakie są.
Wiem że są stare wątki na podobny temat, czytałam, ale może ktoś coś nowego dorzuci...
Obserwuj wątek
    • anetadymek Re: niepokoje po usg 18.01.14, 18:12
      ne panikuj
      moim zdaniem jest ok
      jak byłam z Alą w ciaży to też wiecznie wymiary się nie zgadzały. od początku brzuszek i kosc udowa byly conajmniej (powtarzam:conajmniej) dwa tygodnie do tyłu, a obwó główki z tydzien dwa do przodu. wiec suma wychodziła 4 tyg róznicy. waga zawsze poniżej średniej. no i taka się urodziła. 47cm, 3040 - drobnica. od urodzenia idzie 10-15 centylem smile
      glowa do góry. zaufaj lekarzowi x x x
    • monikamarczak.87 Re: niepokoje po usg 18.01.14, 19:01
      Jeżeli nie ufasz lekarzowi to idź do innego dla porównania.
    • iziula1 Re: niepokoje po usg 18.01.14, 20:24
      Nie ma idealnych dzieci tak jak nie ma idealnych ludzi. Każdy jest inny. Jedni sa wysocy, drudzy niscy, ktoś ma długie nogi, ktoś długi korpus i odwrotnie.
      To samo dotyczy dzieci.
      Program USG wymiary płodu wrzuca i porównuję do przyjetych średnich statystycznych.
      Czasem róznice wynikają z błędów pomiarowych-zdarzają się każdemu lekarzowi, nawet na najlepszym sprzecie.

Twoje wyniki sa dobre.
      Porównując moje z ostaniej ciązy z listopada- różnica pomiędzy obwodem główki a kościa udową przekraczała ponad 5 tyg. Córeczka jest zdrowa i śliczna i proporcjonalnie zbudowana - tzn.zgodnie z wiekiem niemowlęcym.
    • kopiko-lol Re: niepokoje po usg 18.01.14, 22:21
      u nas tez był cały czas za mały brzuszek. Poki rosnie jest ok. U nas stanął przyrost pod koniec ciazy i okazało się ze przepływy są na dolnej granicy-wowczas trafilam do szpitala na wywolywanie porodu. wg usg dziecko miało mic 2900, a urodziło sie 3220 smile
    • dzidz_dzidziulec Re: niepokoje po usg 19.01.14, 15:05
      Bardzo dziękuję za wszystkie głosy! Jestem lepszej myśli.
    • dwustumilowylas Re: niepokoje po usg 19.01.14, 20:59
      Moje dziecko na USG było zawsze składową sumą części porozrzucanych w czasie.
      AFI w normie? przepływy ok? żadnych zastrzeżeń anatomicznych? jeśli tak - nie powinnaś się martwić, w sumie w ogóle nie powinnaś się martwić. Ja się martwiłam i mi ciśnienie skakało.
    • kerri31 Re: niepokoje po usg 19.01.14, 22:17
      Wszystko jest ok. Ma długą kość udową, będzie wysoki i chudy. U mnie było podobnie w pierwszej ciąży. NIe martw się, naprawdę dobre parametry smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka