momtheworld 22.08.04, 01:26 Prosze o rade, jestem w 27 tc, i nie odczuwam ruchow plodu za czesto, nawet w nocy, czy to o czyms swiadczy i jak sobie z tym radzic. Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nesla Re: ruchy plodu w 27 tc. 22.08.04, 09:56 Na tym etapie powinnas odczuwac ruchy regularnie, niekoniecznie caly czas, ale np dwa razy dziennie o podobnych porach. Czytalam, ze ruchy plodu obserwuje sie tak, ze jak dziecko zaczyna sie ruszac to zaczynamy liczyc i jesli naliczymy 10 ruchow w ciagu godziny to jest wszystko ok. Ja jestem w 29 tc i moje dziecko jest bardzo ruchliwe, czesto daje o sobie znac. Jak sobie z tym radzic? Pojdz do lekarza i pros o usg, przed ktorym zjedz cos slodkiego, tam baedzie widac ruchy dziecka. Nie zmusisz przeciez dziecka perswazja zeby sie wiecej ruszalo. Poza tym nawet jesli jest nieruchliwe ale zdrowo rosnie to na pewno wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: ruchy plodu w 27 tc. 22.08.04, 10:56 Witaj, moje pierwsze dziecko bylo wyjatkowo nieruchawe, siedzialo spokojnie, dawalo spac i wcale mnie nie kopalo po narzadach. Za to teraz - wulkan energii, nie mozna za nim nadazyc. Drugie dziecko - kopie, az boli, tu da w pecherz, tutaj w co innego... Czasem mam noce zarwane przez te jego/jej harce. Ciekawe, co bedzie po narodzinach... Jak widzisz, nie ma reguly, kazde dziecko jest inne i na tym polega ich urok. Nie masz sie czym martwic, a latanie na USG, jesli ruchy odczuwasz regularnie, choc nie za czesto, to chyba przesada. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
isa2 Re: ruchy plodu w 27 tc. 22.08.04, 11:52 Moj synek wcale nie byl ruchliwy. Nic z tych rzeczy jak wystajace kolana, czy lokcie. Malo sie ruszal a ja zby wiele nie odczuwalam, bynajmniej nie regularnie. W 37 i 38 tygodniu byl bardziej aktywny, ale teraz znowu spokojny. Ponoc wszystko jest w porzadeczku, serce jak dzwon i ponoc zdrow (mam taka nadzieje). W nocy tez doskonale spi, budzi sie godzinke po moim wstaniu, jak juz dobrze sie rozchodze, to czuje jak mnie tam troszke poszturchuje. Caly czas zajety jest mocno ssaniem kciuka (widoczne na kazdym USG, juz od 13 tygodnia ciazy i daje mamie spac. Pozdrawiam i zycze zdrowych dzieciaczków. Aga i 40 tyg. synek (jeszcze bez imienia (. Odpowiedz Link Zgłoś