justyna260 24.06.14, 16:51 hej dziewczyny jak spedzacie czas siedzac na zwolnieniu lekarskim w ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1mamanatalki Re: nuda w ciazy 24.06.14, 17:24 Jak ktoś jest na zwolnieniu lekarskim to raczej z powodu tragicznego samopoczucia albo dlatego, ze ciąża jest zagrożona. Zwykle nie ma wtedy wielkiego pola do popisu: - książka - laptop - tablet - wyszywanie - szydełkowanie i inne robótki ręczne - spacery o ile stan zdrowia pozwala - pisanie bloga - kompletowanie wyprawki ( np. przez internet) Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: nuda w ciazy 24.06.14, 17:57 W pierwszej duuzo spacerowalam, zakupy ogladactwo sklepowe itp. Teraz, w drugiej podobnie, no i slów food 😉, bo jak pracuję to raczej obiady na szybko gotowalam. Mąż zadowolony z obiadków przytyl. Niestety też takie rozpieszczanko trochę kosztuje. Teraz wiecej czasu pochłania pierwsza pociecha,leżenie, które jest nudne wiec siedzę na forum. Ale tez: porządku w kątach dlugo niesprzatanych, , łatanie dziurek, przyszywanie guzików,sprzedaż niepotrzebnych gratów i ubrań na allegro, segregowanie pie...k... Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: nuda w ciazy 24.06.14, 18:21 Wprawdzie już nie jestem w ciązy, ale świeżo upieczoną Mamą. Ale odpowiem abyś korzystała ze wszytskiego, bo przy dziecku niestety jest sporo do ogarnięcia, zwłaszcza jak pierwsze to stres, strach jeszcze dochodzi. Ja pracowałam bardzo długo, praktycznie ostatni miesiąc byłam na zwolenieniu i wtedy czytałam, spacerowałam, zrobiłam małe porządki w szafach, kompletowałam wyprawkę, zrobiłam porządek w papierach, trochę gotowałam. I czas naprawdę szybko zleciał. Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka2611 Re: nuda w ciazy 24.06.14, 22:36 Ja mam od 31 tygodnia rozwarcie na jeden palec i muszę leżeć ( już dwa tygodnie leżę ) do 38 tygodnia. Moje sposoby na nudę : 1= standardowo filmy i ksiązki , tego jest tak dużo że na pewno coś wybierzesz 2= kompletowanie wyprawki przez internet 3= czytanie opinii o pieluchach, mlekach , karmieniu itd. 4= odwiedziny znajomych , bardzo szybko czas leci bo tak 3 h zawsze średnio siedzą , ja mam też rodzeństwo i raz w tygodniu ktoś wpada do mnie 5= segregowanie rzeczy dla malucha, pranie i prasowanie ( na siedząco - da się ) 6=czytanie blogów , nie te o modzie bo nudne , ale np. ja interesuję sie turystyką to czytam blogi o podróżach 7= zszywanie ,przyszywanie na to nigdy nie było czasu więc trochę się tego nazbierało 8= udzielanie się na forach 9= można kupić zeszyt i przepisać interesujące Ciebie przepisy do niego aby były w jednym miejscu 10=posegregowanie dokumentów ( zawsze w nich bałagan ) Odpowiedz Link Zgłoś
pelagia_pela Re: nuda w ciazy 25.06.14, 16:41 Jesli twoj stan zdrowia I ciaza jest na tyle zagrozona, ze jestes na zwolnieniu to nie masz za bardzo wyboru, trzeba lezec. Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: nuda w ciazy 25.06.14, 17:18 Pelagia, ja jestem na L4 nie z powodu zagrożenia ciąży bezpośredniego tylko pośredniego - warunki uciążliwe w pracy. Mam sie ogólnie oszczędzać,ale nie leżę plackiem Odpowiedz Link Zgłoś
makarona1 Re: nuda w ciazy 25.06.14, 18:46 A co wspólnego mają "uciążliwe warunki w pracy" z L4, bo nie rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: nuda w ciazy 25.06.14, 19:20 a wyobrażasz sobie pracować w ciąży np. w zarazkach, w hałasie, z agresywnymi osobnikami??? A są jeszcze inne zwane przez kodeks pracy "szkodliwymi" Odpowiedz Link Zgłoś
1mamanatalki Re: nuda w ciazy 25.06.14, 22:22 Pracodawca ma obowiazek dostosowac warunki pracy lub zwolnic cie ze swiadczenia pracy. Jezeli poszlas na choribowe ze wzggledu na zle warunki pracy a nie zagrozonej ciazy to sie nazywa wyludzenie swiadczen Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka2611 Re: nuda w ciazy 26.06.14, 19:24 Pracodawca ma obowiązek racja ale tak tylko wygląda prawo , a w rzeczywistości jest inaczej. Pracodawca czeka , aż tylko kobieta w ciąży pójdzie na zwolnienie bo dla niego bezpiecznie i wygodnie i tak jest w 80% u nas w Polsce. Jeżeli Ty masz inaczej to sobie pracuj i nie komentuj tego jak mają inni jak Ci się to nie podoba. No i się nie nudzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: nuda w ciazy 26.06.14, 00:34 makarona1 napisała: > A co wspólnego mają "uciążliwe warunki w pracy" z L4, bo nie rozumiem? nie każdy pracuje w biurze. ja pracowałam w sklepie a konkretnie w Biedronce. rozumiem, że powinnam pracować do 40 tygodnia ciąży i prosto z roboty jechać na porodówkę? Odpowiedz Link Zgłoś
1mamanatalki Re: nuda w ciazy 26.06.14, 04:43 Przeczytaj kodeks pracy. Napisalam wyraznie Odpowiedz Link Zgłoś
makarona1 Re: nuda w ciazy 26.06.14, 21:58 Jagienka75 ale warunki w pracy to problem pracodawcy li i jedynie - nie lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
rozalka81 Re: nuda w ciazy 25.06.14, 23:17 K...a przestańcie znowu pitolić komu i za co należy się zwolnienie a komu nie. Wątek jest na temat tego czym można się zająć na zwolnieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka2611 Re: nuda w ciazy 26.06.14, 06:27 rozalka81 napisała: > K...a przestańcie znowu pitolić komu i za co należy się zwolnienie a komu nie. > Wątek jest na temat tego czym można się zająć na zwolnieniu! DOKŁADNIE. POPIERAM CIĘ ROZALKA81 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: nuda w ciazy 26.06.14, 11:15 yy zapomniałam, że to temat- zapalnik Justyna- powiem Ci, ze ja też odczuwam - może nie nudę, ale takie osamotnienie, kurka- wszyscy w pracy, czasem zadzwonią coś tam popytają, ogólnie padaka.... Jestem stworzona do ludzi. Pochodzę ze wsi, tam wszyscy się odwiedzają, zagadują, mamy razem z wózeczkami łażą, a tu trzeba na forum szukać znajomych do spacerków czy pogaduch....eh ta cywilizacja, betonowy świat.... Odpowiedz Link Zgłoś
1mamanatalki Re: nuda w ciazy 26.06.14, 11:41 Mnie po prostu denerwuje to jak ludzie patrzą na mnie z wyrzutem, że byłam na chorobowym całą ciąże no ale co się dziwić jak ktoś idzie na chorobowe żeby się PONUDZIĆ a nie dlatego że są ku temu wskazania. No i jeszcze wmawia innym, że ma racje pisząc że lekarz w przypadku szkodliwych warunków musi dać chorobowe. Nie musi i trzeba nazywac to po imieniu- wyłudzenie świadczeń. Nieznajomość prawa i tyle albo pójście na łatwiznę. No ale ok wróćmy do tematu Odpowiedz Link Zgłoś
tankky Re: nuda w ciazy 26.06.14, 21:19 A czy to, że ktoś musi być na L4 w czasie ciąży znaczy, że nie może się nudzić? Odpowiedz Link Zgłoś
kkitka Re: nuda w ciazy 26.06.14, 15:45 Rozalka81 popieram Kiedy to się wreszcie skończy zaglądanie każdej ciężarnej między nogi, czy aby na pewno ma prawo do zwolnienia! A takiej Matce Polsce jadącej na porodówkę prosto z pracy to i tak nawet mało który szef będzie wdzięczny :p A co do wątku to spacery, książka, film i delektowanie się stanem jakim jest ciążą Odpowiedz Link Zgłoś
makarona1 Re: nuda w ciazy 26.06.14, 16:57 A co do wątku to spacery, książka, film i delektowanie się stanem jakim jest ci > ążą Na w/w zajęcia wykorzystuje się URLOP WYPOCZYNKOWY. Na L4 się WRACA do zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
1mamanatalki Re: nuda w ciazy 26.06.14, 16:57 Będzie tak do momentu aż takie osoby jak autorka wątku w końcu przestaną wykorzystywać sytuacje, by wyciągnąć pieniądze od państwa i poleniuchować. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: nuda w ciazy 01.07.14, 19:53 > Kiedy to się wreszcie skończy zaglądanie każdej ciężarnej między nogi, czy aby > na pewno ma prawo do zwolnienia! Wtedy, kiedy wejdą prywatne ubezpieczenia i swoje L4 będziesz negocjować z ubezpieczalnią. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_kaw Re: nuda w ciazy 26.06.14, 17:06 bardzo proszę wszystkie uczestniczki forum o nieodpowiadanie na posty 1mamanatalki; to jedyna metody aby nie zaśmiecić do reszty tego wątku prywatnymi frustracjami tego osobnika; Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Do Justynki - na temat:) 26.06.14, 18:02 Fajnym pomysłem jest rozpoczęcie kursu. Fotograficzny, kulinarny, językowy. Ja chciałam, ale niestety jednak samopoczucie nie pozwoliło Odpowiedz Link Zgłoś
1mamanatalki Re: nuda w ciazy 26.06.14, 20:17 he he padłam ) Pisanie prawdy boli... no niestety Odpowiedz Link Zgłoś
ania60anulka Re: nuda w ciazy 14.07.14, 08:42 od 6 mc ciąży okradam państwo. I musze to w końcu komuś powiedzieć: nie czułam się tragicznie ani nie miałam zagrożonej ciąży. Po prostu... byłam w ciąży, praca zawodowa wyczerpywała mnie i fizycznie i umysłowo, popołudniami ogarnianie domu i starszej latorośli... Wiem wiem, miliony kobiet jakoś sobie radzą, ale aż wstyd się przyznać myślę że mogłam miesiąc wcześniej bezprawnie wysępić L4. A teraz najgorsze.. na zwolnieniu myślałam, że wysprzątam mieszkanie i przeczytam masę książek, uszyje masę rzeczy ale jestem tak do cna zepsutą osobą, że głównie się lenie. TAK, DOBRZE ZROZUMIELIŚCIE DRODZY FORUMOWICZE- NIC NIE ROBIĘ. Nic produktywnego, nic dla dobra społeczeństwa, nic nawet dla własnego samorozwoju, tytlko spanie, i Tv (no i ograniczone do minimalnego minimum codzienne obowiązki domowe). Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: nuda w ciazy 28.06.14, 12:02 pracowałam do 7,5m właśnie, żeby w domu nie zdechnąc z nudow a potem - chodziłam 2-3 godziny na spacery z psem - gotowałam obiady - ogarniałam dom - marnowałam czas na necie ps. nie mogłam czytać bo nie byłam się w stanie skupić Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: nuda w ciazy 28.06.14, 12:08 No właśnie- kurka- ja czytałam tylko na początku ciąży- teraz nie mogę się skupić nawet na krótkim artykule w gazecie. Masakra to jest! W poprzedniej ciąży to przeczytałam z 20 książek a teraz- może 5 porażka. I w ogóle nie wyobrażam sobie pracować- wykonuję pracę intelektualną z uwagi właśnie na brak skupienia- w poprzedniej ciąży min. zgubiłam PIT, a teraz popełniam tek proste błędy poznawcze, ze aż bym naprawdę się bała pracować....ciągle bym się kompromitowała..... Odpowiedz Link Zgłoś
mama.gucia Re: nuda w ciazy 28.06.14, 15:53 Tylko nie kazdy moze pracowac w ciazy! Chetnie bym sie zamienila z kazda, ktora stawia wyzszosc pracowania nad l4 w ciazy. W obu ciazach praktycznie lezalam. Nuda? Trzeba sobie z nia poradzic. Czytalam ksiazki, robilam zakupy przez net, udzielalam sie na forach, spalam. Odpowiedz Link Zgłoś
kamka87 Re: nuda w ciazy 29.06.14, 18:37 Ja też ogladam filmy, programy tv miedzy innymi o porodziechodzić za duzo nie moge bo mnie brzuch ciągnie w dół od razu i twardnieje po 10 min spaceru. Ostatnio zaczęłam nawet malowac akwarelami ogolnie żałuje ze nie mam żadnej koleżanki w ciazy co jeszcze blisko mieszka zeby sie czasem spotkac i poplotkowac... Odpowiedz Link Zgłoś
dlugaaga Re: nuda w ciazy 13.07.14, 21:51 Ja nadrabiałam książki, filmy, ale i sprzatałam dużo Odpowiedz Link Zgłoś
kerri31 Re: nuda w ciazy 14.07.14, 22:52 Nudź się póki możesz, bo później się zacznie....płącz i zgrzytanie zębami Odpowiedz Link Zgłoś