Dodaj do ulubionych

Jaką pić herbatę????

28.08.04, 17:57
Po każdym posiłku muszę napić się gorącej herbaty. Już gdzieś czytałam,że
herbata z mięty nie jest wskazana ( dlaczego??), a właśnie ją popijam , bo
siedzi mi cos na żołądku i muszę coś gorącego!!

Proszę, zróbcie dla mnie listę herbat, które można pić w ciąży ( we wczesnej
ciąży)

Np. czy można zielona herbatę, a herbatę Rooibos, a zwykła czarną, a czarną
wieloowocową aromatyzowaną, a z malin (że podobno z liści malin nie można, a
z owoców?).

Dziękuję.

Obserwuj wątek
    • iwka901 Re: Jaką pić herbatę???? 28.08.04, 18:07
      A można pić czerwoną pu-erth, bardzo mi smakuje...
      • anetchen Re: Jaką pić herbatę???? 28.08.04, 19:02
        Jestem na początku 36 tygodnia. Czerwoną herbatę piję od początku ciąży. Bardzo
        ją lubię, nie miałam dzięki niej ani razu zaparcia, nie dokucza mi zgaga. Ta
        herbata ma wiele właściwości zdrowotnych m.in. wspomaga procesy trawienne,
        uszczelnia naczynia krwionośne, oczyszcza organizm z różnego rodzaju toksyn
        itd. Bobas rozwija się bardzo dobrze (na podstawie tego co widać na usg). Nie
        znalazłam poza tym jakichś przeciwskazań do picia tej herbaty w ciąży - Chinki
        piją ją zresztą od dawien dawna... Pozdrawiam
    • roxi_hart Re: Jaką pić herbatę???? 28.08.04, 18:19
      Ja pije czarna earl-grey Lipton lub karmelowa (tylko sypana, zadne ekspresówki.Ne wyobrazam sobie dnia bez herbaty. A bez kawy owszem-moze dla mnie nie istniec.
      • merunka Re: Jaką pić herbatę???? 28.08.04, 19:04
        Przylaczam sie do prosby. Tez zupelnie nie wiem co pic. Slyszalam, ze nawet
        zielona jest nie wskazana, czarna na pewno nie, bo zawiera teine, natomiast
        rooibos ponoc mozna. Jesli ktos wie cos na ten temat, czekamy na odpowiedz.
        pozdrawiam merunka
        • aska_f Re: Jaką pić herbatę???? 28.08.04, 19:33
          Mój gin powiedział że nie ma przeciwskazań. MOżna pić zwykła herbatę (byle nie
          za mocną), miętę, zieloną. O malinach czyutałam tu na forum że nawt soku z
          malin nie można, ale nie bardzo w to wierzę. Zarówno w poprzedniej ciąży jak i
          teraz piłam dużo soku z malin i dzidzia czuje się OK (a starsza fika koziołki
          na dywanie wink Herbata z liści malin podobno jest dobra w ostatnim miesiącu
          ciąży (niektórzy polecają pić całą ciążę) bo ma zmiękczać szyjkę macicy
          (zapewne niewskazane jak ktoś ma problemy z szyjką?), ale ja piłam i u mnie nie
          działała, więc teraz nie będę bo jest ohydna smile

A generalnie nic w zbyt dużych ilościach nie jest wskazane, ale bez przesady z
          tymi zakazami, ciąża to nie choroba i jak nie ma wyraźnych zakazów od gina to
          nie ma się czym przejmować.

Pozdrawiam,
          • sugar_mama_danielcia Re: Jaką pić herbatę???? 28.08.04, 20:31
            Ja pije Rooibos litrami! Jest zdrowa, nie ma kofeiny i bardzo bardzo smaczna smile
            Nawet ostatnio odkrylam herbatke Rooibos Earl Grey i na zaboj sie w niej
            zakochalam (w Polsce niestety takiej nie widzialam). Rooibos polecana jest dla
            kobiet w ciazy, niemowlat od 4-6 miesiaca zycia, ogolnie mowiac - calej
            rodziny smile. Herbata Rooibos nie gosci dlugo na polskim rynku dlatego nie ma na
            jej temat zbyt wielu informacji, jednak za granica jest pita i doceniana od
            wielu wielu lat.

Co do herbaty czerwonej, zielonej, czarnej - wszytskie one zawieraja kofeine,
            wiec trzeba sie przynajmniej ograniczac (jesli nie wyrzec). Kiedys czytalam, ze
            trzeba uwazac na herbatki zawierajace hibiskus (zawieraja go niemalze wszytskie
            owocowe dostepne na rynku)bo duze ilosci moga spowodowac skurcze macicy
            (poronienie). Ja jednak od czasu do czasu pije herbatke malinowa, ale nie
            przesadzam. Co do mietowej - w Anglii polecana jest na poranne mdlosci, wiec
            chyba tez ociupinka jej nie zaszkodzi.

Pozdrawiam
            Sugar
    • tupelo Re: Jaką pić herbatę???? 28.08.04, 22:14
      Nie jestem jakims tam ekspertem w kwestii herbat, ale... mozna wszystkie
      herbaty, ale w umiarkowanych ilosciach, tzn. zeby to nie bylo 8 filizanek
      czarnej mocnej herbaty na dzien. Przed porodem dwa razy poronilam, wiec w 3
      ciazy na wszystko chuchalam i dmuchalam, ale herbatami sie tak nie
      przejmowalam. Pilam z owocow malin, z hibiskuse, czarna (ale slaba), inne
      owocowe, pilam tez rano 1 kawe.
      • sugar_mama_danielcia Re: Jaką pić herbatę???? 28.08.04, 23:53
        Pewnie masz racje. Ostatnio czytalam artykul o spozywaniu kofeiny w ciazy i
        podawano tam niebezpieczne dawki. I np. niebezpiecznym stawalo sie spozycie 6
        szklanek Coli dziennie.

No ale podaja tez bezpieczne dawki alkoholu (pol jednostki na tydzien)....ale
        jak to sie wlasciwie bada tego nie wiem i temu nie ufam.

Pozdrawiam
        Sugar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka