izik_99 01.09.04, 18:18 dziewczyny czy ktoras miala bakterie w moczu w ciaży? Jestem w 10 t.c. i dzis odebralam wyniki ze mam liczne baterie.Nie wiem jakie ale ide jutro do gina zeby cos mi dal.A wy co bralyscie?Moze doradzicie? Dzieki Iza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agalukol Re: bakterie w moczu 01.09.04, 19:08 te bakterie w moczu to najprawdopodobniej objaw zapalenia pęcherza. Lekarz albo przepisze Ci urosept albo każe zbadać mocz na posiew i dobierze odpowiedni, oczywiście bezpieczny antybiotyk. Z własnego doświadczenia polecam duże ilości witaminy c i w ogóle kwaśnych rzeczy (odkażają pęcherz) i sikanie tak często, jak się chce (niewstrzymywanie moczu). A i jeszcze jedno, nie przejmuj się, ta dolegliwość jest w ciąży dość powszechna. pozdrawiam Aga i 29 tyg Synek Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_271 Re: bakterie w moczu 01.09.04, 20:55 Ja tez mialam "liczne bakterie w moczu" w 8tc. Okazalo sie , ze po prostu mocz byl zle pobrany. Mocz nalezy pobrac: 1. natychmiast po podmyciu sie 2. ze srodkowego strumienia, a wiec najpierw troche siusiu do muszli, potem troche do sloiczka i reszta do muszli. Najprawdopodobniej pobralas z poczatkowego strumienia, wtedy wyniki sa takie. Pozdrawiam Kasia i 9tyg.Szczescia Odpowiedz Link Zgłoś
fluffybuns Re: bakterie w moczu 01.09.04, 21:17 Ja mialam ten sam problem.Koniecznie trzeba zdazyc sie umyc przed oddaniem moczu, bo inaczej trafiaja do probki moczu bakterie ze sluzu z pochwy i wtedy wynik jest nieprawdziwy.Nie martw sie na zapas, po prostu powtorz badanie. Pozdrawiam, Ela&Remik(39tc) Odpowiedz Link Zgłoś
atlantis75 Re: bakterie w moczu 01.09.04, 21:29 izik_99 napisała: > dziewczyny czy ktoras miala bakterie w moczu w ciaży? > Jestem w 10 t.c. i dzis odebralam wyniki ze mam liczne baterie.Nie wiem jakie > ale ide jutro do gina zeby cos mi dal.A wy co bralyscie?Moze doradzicie? > Dzieki > Iza Witaj, u mnie bakterie w moczu świadczyły o zapaleniu nerek. Z tego powodu wylądowałam w 26 tc w szpitalu. Byłam leczona antybiotykiem Klimicyn, ale tylko dlatego, że na penicylinę jestem uczulona. Bakterie w moczu mogą też świadczyć o zapaleniu pęcherza moczowego. Moje dolegliwości są spowodowane uciskiem powiększającej się macicy na nerki, mam zagrożenie wodonerczem. Takie infekcje trzeba leczyć, bo przyczyniają się one do skracania szyjki macicy (tak też było u mnie). Zaleczyłam i wszystko jest ok w tym temacie przynajmniej narazie. Ale muszę leżeć, bo mam skurcze. Pozdrawiam. Atlantis w 30tc1d Odpowiedz Link Zgłoś
nastica Re: bakterie w moczu 02.09.04, 05:55 ja wlasnie niedawno doweidzialam sie o bakterii ze ja mam - nazywa sie streptococcus. podobno 30% kobiet w ciazy ja ma. jestem na antybiotykach w tej chwili i lekarz mi pwoeidzial ze w czasie porodu tez mi podadza dozylnie antybiotyk bo jakby dzieciaczek zapala infekcje ode mnie mogloby byc niewesolo. ja trzymam kciuki ze jednak wszystko bedzie ok. pozdrawiam i nie martw sie, wszystko bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
nastica Re: bakterie w moczu 02.09.04, 05:56 zapomnialam dodac ze jestem w 33 tyg ciazy... nastica napisała: > ja wlasnie niedawno doweidzialam sie o bakterii ze ja mam - nazywa sie > streptococcus. podobno 30% kobiet w ciazy ja ma. jestem na antybiotykach w tej > chwili i lekarz mi pwoeidzial ze w czasie porodu tez mi podadza dozylnie > antybiotyk bo jakby dzieciaczek zapala infekcje ode mnie mogloby byc niewesolo. > > ja trzymam kciuki ze jednak wszystko bedzie ok. > pozdrawiam i nie martw sie, wszystko bedzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
dominika8 Re: bakterie w moczu 02.09.04, 07:21 tak, najpierw bym sie upewnila, zrobila badanie jeszcze raz, przestrzegajac wszyskich regul, o ktorych pisza dziewczyny powyzej i dopiero jak znow beda, zaczela sie leczyc mi tez kiedys wyszly dziwne rzeczy, a przy drugim razie OK Odpowiedz Link Zgłoś
karolina10000 Re: bakterie w moczu 02.09.04, 08:20 Nie przejmuj się!Ja też 2 razy tak miałam, lekarz zlecił posiew i branie uroseptu 3*2 dziennie, wit. c, i duuużo picia. Polecam preparat vitabutin- wyciąg z żurawiny!B. pomaga!Tak bardzo, że obeszło się bez antybiotyku, a to było ostre zapalenie!Będzie dobrze, spróbuj przed ew. antybiotykiem powyższej kuracji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: bakterie w moczu 02.09.04, 09:15 Też się przeraziłam gdy okazało się na samym początku ciążu że mam bakterie w moczu. Lekarz kazał brać Urosept, dużo pić i zajadać wit. C. Potem powtórzyłam badania i zrobiłam posiew i nie obyło sie bez antybiotyku (nie wiem skąd, ale złapałam e-coli, nigdy tej bakterii nie miałam!). Byłam przerażona, że musiałam brać antybiotyk w I trymestrze. Lekarz zapewniał, że wszystko będzie dobrze. Brałam przez 8 dni Zinnat. Dolegliwości ustąpiły, a teraz po raz kolejny oddałam mocz do analizy. Czekam na wyniki. Cały czas jednak staram się dużo pić, często piję wodę z dużymi ilościami cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
mbuk Re: bakterie w moczu 02.09.04, 09:21 widzę, że nie jestem sama z tym problemem ! ja już 3 razy robiłam badanie moczu i ciągle wychodzą mi te bakterie. Na początku brałam urosept, ale wyniki się nie poprawiały. Zrobiłam więc posiew i teraz biorę antybiotyk Zinnat, dużo wit.C i dużo pić. Po 5-ciu dniach brania mam odczekać dwa dni i zrobić ponownie badania - zobaczymy co z tego wyjdzie. Jestem tez w 10tym tyg. ciąży. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś